Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1509

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 804

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 27 lis 2016, 20:06

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 27 lis 2016, 20:13

masacra pisze: Mógł komus zrobić krzywde tym bidonem. :)
Jak Conte kopnął piłkę w meczu z Hiszpanią, to nie było takiego halo ; )

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 27 lis 2016, 20:14

masacra pisze: Mou na przestrzeni tych wszystkich lat solennie sobie zaracowal na takie traktowanie.
I dlatego fatalna decyzja arbitrów, bo nie powinno być czegoś takiego jak "łatka".

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 lis 2016, 20:53

Sędzia dzisiaj tragiczny. Kosa od tyłu i jednocześnie faul taktyczny = czerwo, no ale nie w tym meczu. Jeszcze tak co do ręki Rojo, to jeśli za takie drobne zagrania mają być karne, to też karny na Pogbie, bo jak miał piłkę, to przez chwilę był ciągnięty za koszulkę.

Jose wylatuje, ale piłkarz WHU żółtej za pretensje nie dostaje - jawna kpina. I w cholerę takich małych decyzji, a to o rożnym, a to o faulu, a to o żółtej... Sędzia tra-gi-czny.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 27 lis 2016, 21:00

No właśnie tam powinna byc czerwona kartka. Przecież to było tak jawne, Xhaka za podobną sytuację dostał czerwo i bez dyskusji. Żeby go chociaż złapał za koszulkę...

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 27 lis 2016, 21:23

Sędzia się mylił, ale nie zatrzymywałbym się na dłużej przy nim, bo nie były to decyzje kluczowe.

Fakt faktem po raz kolejny nie wygraliśmy. Coraz częściej oswajam się z myślą, że również w kolejnym sezonie braknie nas w LM.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 27 lis 2016, 21:41

red85 pisze: Coraz częściej oswajam się z myślą, że również w kolejnym sezonie braknie nas w LM.
Jak się zastanowić, to ta perspektywa jest coraz bardziej prawdopodobna. Stwarzamy sytuacje, tylko co z tego, skoro nie potrafimy systematycznie punktować. Chelsea i Liverpool, przez wielu skreślane już przed startem rozgrywek (w tym w pewnym sensie i przeze mnie), złapały rytm i póki co nie zanosi się na to, żeby miały się zatrzymać. City może do końca nie przekonuje, ale swoje robi i ciężko mi wyobrazić sobie ich wypadających poza czwórkę, Arsenal podobnie. Jest jeszcze Tottenham, który ma trochę problemów, ale też będzie się liczył. Ucieka nam ta czwórka, a cały czas nie potrafimy złapać regularności, która pozwoli ciułać punkty.

Jeszcze jedna, dwie kolejki z "pechowo" straconym kompletem oczek i chyba panowie na górze będą musieli poważnie pomyśleć co tu jest nie tak. Znając życie skończy się na kolejnych rekordowych okienkach transferowych, a my za rok będziemy znowu pisać to samo.

Awatar użytkownika
Frosty
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Frosty » 27 lis 2016, 21:44

Kolejny mecz wygląda dokładnie tak samo, United ma przewagę na boisku ale ten worek z bramkami nie pęka. Dzisiaj co najmniej 4 znakomite okazje, z którym zaledwie jedną udało się wykorzystać.

Za Moyesa czy van Gaala przeklinałem grajków za zerowe chęci czy trenera za brak mobilizacji czy decyzje personalne, ale aktualnie nie mam prawa. United robi wszystko żeby te mecze wygrywać, gra bardzo mi się podoba, ale się nie udaje, brakuje zwyczajnie szczęścia. Niepokojące jest natomiast to, że nie jest kwestia 1 czy 2 meczów, ale już cała seria. Nie wiem czy popadłem przez ostatnie lata w marazm, że się cieszę z takich rzeczy jak ładna gra i remisy z Burlney czy może rzeczywiście to jest kwestia 1 meczu żeby United wygrywało jak maszyna. Pytanie do kibiców: jesteście źli na piłkarzy/trenera? Czy też zwalacie wszystko na brak szczęścia?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 lis 2016, 21:51

Warto zauważyć, że kolejne elementy coraz lepiej się wpasowują.

Np. w końcu widać, że najlepszą opcją na środek pomocy jest Carrick, widać wejście Ormianina, który zdecydowanie powinien w perspektywie wyleczyć ze 11 Lingarda. Fellaini chyba w ostatnich meczach definitywnie usiadł na ławce i dzisiejszym występem ostatecznie powinien przekreślić swoją przyszłość w klubie.

Martwi mnie sytuacja z Rashfordem. Widać, że ta pozycja mu kompletnie nie pasuje, nie daje nic w obronie, nie umie odnaleźć się na boisku, a do tego tracimy świetnego jokera za Ibrę/"10". Nie jestem pewien, czy kiedy nie ma Martiala, to nie warto by było dać szansy Youngowi, który w obronie akurat zdecydowanie mógłby wspomóc Darmiana, czy nawet Shawa.

Konieczny wydaje się transfer DMa, bo Carrick ma swoje lata, a Schneiderlin nie daje wystarczających nadziei by na nim oprzeć przyszłość.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 27 lis 2016, 22:05

Zbierałem się żeby skomentować ten mecz, ale powiem tak. Krytykuje się tą drużynę za wszystko odkąd opuścił ją SAF. Po przyjściu Mou na tą chwilę, chociaż 6 miejsce w lidze i na lidera szansy brak - wierzę tych chłopaków. Jest zaangażowanie, walka i charyzma. Trudno tutaj nie używać innego słowa niż pech. W ostatnich dwóch meczach powinno być 6 punktów i kropka. Jeszcze wrócimy na salony - wcześniej jednak trzeba przeżyć te kilka zawałów.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 27 lis 2016, 22:07

czarny samael pisze: Warto zauważyć, że kolejne elementy coraz lepiej się wpasowują.
I tak i nie. I od razu zaznaczę, że jest to też zasługa takich czynników jak kontuzje.
Kto jest naszym pierwszym lewym obrońcą? Shaw, Blind, czy może Darmian, skoro ostatnio to on najwięcej tam gra? Kto ma stanowić podstawowy duet na środku obrony? A kto na środku pomocy? Może grać tam trójką? Czemu ani minuty nie dostaje tam chyba najbardziej naturalny odpowiednik Carricka - Blind? Czy aby na pewno Martial/Rashford powinni większość czasu spędzać na boku? Kto za Ibrą? Kto na prawej pomocy/skrzydle? Jaką rolę powierzamy Rooneyowi? A takich pytań jest więcej i nawet bym powiedział, że z biegiem czasu ich nie ubywa. A mamy już 1/3 sezonu za sobą.

Popatrzmy na Chelsea. Conte chwilę kombinował, szukał i w końcu znalazł. Kto by się spodziewał, że na tym etapie będą bardzo poważnym pretendentem do tytułu, grając bokami Alonso - Moses, Pedro pokaże, że jednak może nie był taką pomyłką, a Costa znowu będzie brylował głównie grą, a nie zachowaniem?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 lis 2016, 22:22

maxskr pisze: Kto ma stanowić podstawowy duet na środku obrony?
Baily i Jones, który potwierdza klasę, więc Smalling jako rezerwowy kiedy ten będzie kontuzjowany wydaje się być wystarczającą opcją.
maxskr pisze: A kto na środku pomocy? Może grać tam trójką?
Dobry DM i cała reszta wygląda ok, niezależnie czy z nim gra Pogba, czy Herrera i Pogba na 10. To podkreśla jakim problemem jest Fellaini.
maxskr pisze: Kto jest naszym pierwszym lewym obrońcą? Shaw, Blind, czy może Darmian, skoro ostatnio to on najwięcej tam gra?
Od początku to było problemem, więc to nie jest coś co nagle wyszło.
maxskr pisze: Czy aby na pewno Martial/Rashford powinni większość czasu spędzać na boku?
Od początku sezonu tak jest, to nie jest nowy problem. Notabene odniosłoem się do sytuacji Rashforda i lewego skrzydła wyżej.
maxskr pisze: Kto za Ibrą?
Mata jest ok. Roo ostatnio potrafił go zastąpić, więc w tym momencie to raczej kwestia bogactwa. Mecze temu nie było wyrabiania sytuacji - teraz zdecydowanie nie mamy tego problemu. Zespół się zgrywa, Pogba ma więcej dobrych zagrań z głębi, Roo się rozkręcił, ciężko żeby mieć pretensje o tę pozycję. Mata miał grać tak, czy tak, tylko że nie było skrzydłowych, a jednym z nich miał być Mikhitaryan, który wchodzi na właściwe tory. To będzie oznaczać, że na 6 pozycji z przodu mamy startować z nim, Matą, Ibrą, Pogbą i Carrickiem. Tego miesiąc temu nie wiedzieliśmy.
maxskr pisze: Jaką rolę powierzamy Rooneyowi?
Rezerwowego.
maxskr pisze: A takich pytań jest więcej i nawet bym powiedział, że z biegiem czasu ich nie ubywa.
No właśnie ubywa. Ubywa pytanie o skrzydłowgo i środkowego pomocnika, bo widać że Ormianin i Carrick nie są jeszcze przekreśleni, a Fellaini zaczyna być. Widać, że Rooney może być rezerwowym i nie musi występować, jeśli nie ma formy. Widać, że Jones jeszcze coś może dać zespołowi, choćby tylko czasowo, co ma znaczenie, przy kontuzjach innych zawodników, tak jak teraz. Widać, że Herrera nie powinien występować na 10, a Rshford na skrzydle.

Wg mnie bardzo wiele się wyjaśniło przez ostatnie tygodnie. Problemy o których piszesz były obecne także wtedy, tylko wtedy nie wiedzieliśmy praktycznie nic oprócz Ibry, De Gei i Bailyego. Teraz mają godnych partnerów w zespole, pozostają konkretne cegiełki: lewa strona obrony i pomocy, odpowiedni rezerwowi (skreślenie Fellainiego, powrót na rolę jokera dla Rashforda).
Ba, miesiąc temu nie pokusiłbym się o określenie jakiegokolwiek celu transferowego, bo wszystko wyglądało jak bajzel bez ładu i składu. Teraz widać, że potrzeba kogoś przyszłościowego na DM i być może realnego rezerwowego na lewą stronę pomocy, jeśli Young się z jakiegoś powodu nie łapie.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 27 lis 2016, 22:31

Jeśli Miki będzie zaliczał takie "wejścia" jak to dzisiejsze to specjalnie nie liczyłbym na to, że już niebawem na stałe przebije się do 11-stki. I to nie ważne czy kosztem Lingarda, Maty, czy Martiala. Bo jak słusznie zauwazył maxskr trudno mówić o tym kto stanowi pierwszy wybór na tej pozycji. Ormianin fajnie zagrał w LE, podobnie jak wielu innych, ale jak widać liga to zupełnie inna para kaloszy.

Zgadzam się w zupełności z maxskr, jest wciąż sporo znaków zapytania.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 27 lis 2016, 22:45

czarny samael pisze: Baily i Jones, który potwierdza klasę, więc Smalling jako rezerwowy kiedy ten będzie kontuzjowany wydaje się być wystarczającą opcją.
Tylko czy po 4 meczach możemy już stwierdzić, że możemy polegać na Jonesie, znając jego perypetie zdrowotne? Bardzo bym chciał taki duet jako podstawowy, ale póki co oni chyba nawet nie zagrali w takim zestawieniu jednej minuty.
czarny samael pisze: Od początku sezonu tak jest, to nie jest nowy problem. Notabene odniosłoem się do sytuacji Rashforda i lewego skrzydła wyżej.
Wiem, nie pisałem tego odnosząc się konkretnie do Twojej wypowiedzi, tylko rzuciłem wszystkie, podstawowe pytania.

Osobiście najbardziej podobała mi się gra ze Swansea i to ustawienie z podziałem na jednego DM, 4 pomocników z dużą wymiennością pozycji i wysoko grającymi bocznymi obrońcami. Szczególnie Pogba dawał tam to co najlepsze. Mam nadzieję, że jeszcze tak zagramy.

Co do DM - ciężko mi w tej chwili, przynajmniej z Anglii, podać takie nazwisko. Wydawało się, że takowego kupiliśmy z Southamptonu, ale z różnych względów nim nie gramy. Realistyczne patrząc, nie wierzę, że Mourinho wypróbuje tam np. TFM. Cały czas czekam na Blinda na tej pozycji.

Swoją drogą ostatnio mało się poświęca uwagi sytuacji Depaya. Chyba większość już się pogodziła z tym, że nowym CR on nie będzie. Co gorsza, nie zanosi się nawet na to, żeby rozpatrywać go jako element rotacji, czy jokera z ławki. Przykre.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 lis 2016, 22:59

maxskr pisze: Tylko czy po 4 meczach możemy już stwierdzić, że możemy polegać na Jonesie, znając jego perypetie zdrowotne? Bardzo bym chciał taki duet jako podstawowy, ale póki co oni chyba nawet nie zagrali w takim zestawieniu jednej minuty.
Stąd IMO udowodnił, że jest opcją, ze jest sens trzymania go w zespole.
maxskr pisze: Osobiście najbardziej podobała mi się gra ze Swansea i to ustawienie z podziałem na jednego DM, 4 pomocników z dużą wymiennością pozycji i wysoko grającymi bocznymi obrońcami. Szczególnie Pogba dawał tam to co najlepsze. Mam nadzieję, że jeszcze tak zagramy.
Też jestem za daniem - szczególnie Pogbie - naszym pomocnikom większej swobody w oparciu o głównego DMa z tyłu. Zresztą pisałem o tym parę tygodni temu (to takie 4-1-4-1) :wink:
maxskr pisze: Co do DM - ciężko mi w tej chwili, przynajmniej z Anglii, podać takie nazwisko. Wydawało się, że takowego kupiliśmy z Southamptonu, ale z różnych względów nim nie gramy. Realistyczne patrząc, nie wierzę, że Mourinho wypróbuje tam np. TFM. Cały czas czekam na Blinda na tej pozycji.
Blind będzie ok jako opcja rezerwowa, ale nie wierzę że przy jego wzroście może być opcją na stałe. Raz się z Francuzem nie udało, ale to nie znaczy że trzeba dać sobie spokój. Sam oglądam teraz mało meczów innych drużyn, więc nawet nie będę próbował nikogo wskazać, ale wg mnie to jest teraz jasne na jaką pozycję powinniśmy patrzeć w kontekście stycznia.
maxskr pisze: Swoją drogą ostatnio mało się poświęca uwagi sytuacji Depaya. Chyba większość już się pogodziła z tym, że nowym CR on nie będzie. Co gorsza, nie zanosi się nawet na to, żeby rozpatrywać go jako element rotacji, czy jokera z ławki. Przykre.
+1

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”