Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 655

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 lip 2017, 0:45

Dziadek.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 lip 2017, 0:58

I Ty poczułeś niepohamowaną potrzebę zaznaczenia swojej obecności?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 lip 2017, 0:59

Ja po prostu zgubiłem pierścień i stałem się widoczny. Ale nie tylko ja...

Obrazek

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 19 lip 2017, 1:42

Bouma pisze: Warzecha ma racje na TT, jak ktoś broni "won" do kobiety to ma jednak nie po kolei w glowie., o tej głównej części wypowiedzi Kaczynskiego nie wspominając. Ot co x przykład na nieistniejaca wyższość moralna jednej ze stron. :)
Jak ktoś nie potrafi ocenić czy mocne słowa czasem z użyciem epitetów padają bez powodu czy są reakcją na obrażanie kogoś, bądź prowkowanie to ma nie po kolei w głowie.

To nawet kodeks karny daje możliwość odstąpienia od wymiarzenia kary jeśli
§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.

Kaczyński za swoje słowa zapłaci. Nie pierwszy raz. Politycznie był ogromnym błędem i daje paliwo oszłomom z opozycji. Ale nie po kolei ma w głowie ten który będzie udawał, że coś niesamowitego jest w tym, że w ten sposób zaareagował na notoryczne wycieranie sobie gęby jego zmarłym bratem ludzi którzy za życia go nie niszczyli, czy już się nie mogę doczekać porównywał te słowa do Michnika.

Jeśli ktoś uważa, że tak nie można reagować niech mi przyśle na pw listę swoich zmarłych członków rodziny najlepiej z krótkimi życiorysami. Trochę sobie poczytam i w odpowiednich momentach będą używał. Zdaje się, że jak kiedyś ozob używał argumentów o zmarłych ludziach w smoleńsku na co zaareagowałem hipotetycznym tylko wjazdem na jego matkę to chciał mnie lać, dostałem banana, a admini pisali, że należy mi się za to w gębę.

Także myślę, że wyjaśnione ale ci co rzekomo mają po kolei w głowie już mają używanie. Bywa. Ale za to cenię też Jarka. Są takie momenty w życiu, że nie ważna jest robota, kasa, a honor. I wtedy po prostu powiedzenie [ch**], że jest [ch**].

Awatar użytkownika
Bouma
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 128

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bouma » 19 lip 2017, 3:14

:D

Po pierwsze, nie widzę szczerze nic złego w przypominaniu słów Lecha Kaczyńskiego, na którego dziedzictwo powołuje się PiS, a którego wypowiedzi wprost sugerują, że z obecnymi działaniami PiS raczej by się nie zgadzał. Jeżeli padło coś obraźliwego wobec śp. L. Kaczyńskiego, to jest to żenujące, ale nie sądzę, chociaż nie wykluczam, ale LK w debacie o reformie sądownictwa pojawiał się do tej pory w jednym kontekście, i to (z perspektywy opozycji) raczej pozytywnym.

''"Niezależność sądów w naszym kraju jest zagwarantowana bardzo solennie, bardziej niż w niejednej konstytucji innych państw europejskich, także tych, które są członkami Unii Europejskiej. To rozwiązanie, można powiedzieć, modelowe. Jego kształt wynikał z przemyśleń związanych z sytuacją w poprzedniej rzeczywistości ustrojowej naszego kraju."

Kogo to cytat? Tego oczywiście jest dużo więcej. Nie widzę nic złego w tym, żeby np. PiS przywoływał słowa W. Bartoszewskiego, jeśli będą sprzeczne z działaniami Platformy, skoro przez lata to był dla niej autorytet.

A Michnika przywołałem nie dlatego, że chce mi się go bronić, a dlatego, że jego nazwanie prowokatora-dziennikarza ''skurwysynem'' zostało uznane za brak kultury, ujawnieniem prawdziwej twarzy III RP i innymi takimi, a temat wałkowało TVPiS czyniąc z tego jedno z głównych wydarzeń niedzielnych protestów, tytułując to ''brutalnym atakiem Michnika na dziennikarza TVP". Skoro tak, to nazwanie przeciwników politycznych kanaliami o zdradzieckich mordach i bez dowodów oskarżanie o morderstwo (czy Jarek kiedykolwiek tak dosadnie powiedział jak dziś, że był zamach współprzygotowany przez polską stronę?), a następnie powiedzenie do kobiety-posłanki ''won'' - wszystko w miejscu publicznym sprawując funkcję publiczną, jest co najmniej takim samym przewinieniem. I co, uważasz Jarka za człowieka pozbawionego kultury, który pokazał prawdziwą twarz?

Nie? Jak to leciało, himalaje hipokryzji? :) Tak naprawdę oczywiście wypowiedź Kaczyńskiego jest dużo gorsza, bo Michnik był na tej manifestacji jako obywatel-były opozycjonista, a Jarek jako prezes partii rządzącej działający w ramach obowiązków, więc wolno mu było znacznie, znacznie mniej, i gdyby nie immunitet to na luzie pociągnięto by go do odpowiedzialności za zniesławienie (oskarżył zbiorowo opozycję o morderstwo 96 osób, come on), ale to już na marginesie.

Ale ja bym nawet zignorował tę wypowiedź Jarka, a już na pewno Michnika, który przecież nawet de facto nie prowadzi swojej gazety - bo obie były pod wpływem emocji, gdyby to były przypadki jednostkowe. Ale przecież to idealnie pokazuje generalia, że obie strony w równy sposób są odpowiedzialne radykalizacji nastrojów społecznych i przekroczenie jakiejkolwiek granicy dobrego smaku w przestrzeni publicznej, gdy każda z tych stron uważa, że jest ponad drugą. I najbardziej wstrząsające jest, że znaczna część prawicy, np. na twitterze, pisze, że Jarek ''dobrze przygadał'' czy ''powiedział prawdę''. I analogicznie, znaczna część liberałolewicy tłumaczyła Michnika, że przecież TVP to syf, pytający to prowokator, etc.

Zapytałbym wprost: czy Wy jesteście tak popierdoleni, że akceptujecie tego typu zachowania, czy tylko udajecie?

Ale boję się ostrzeżenia, więc nie zapytam. :) Ale mniej więcej to uważam, bo dopóki nie zapanuje całościowy konsensus, że nie powinno być chamstwa w sferze publicznej, dopóty to chamstwo w takiej ilości będzie. Ale dlaczego to chamstwo jest akceptowane? No właśnie dlatego, że obie strony uważają, że są od drugiej lepsze, i gdy dopuszczają się poziomu żenady (vel nazwania kogoś kanalią o zdradzieckiej mordzie i mordercą), to tą wyższością sobie to tłumaczą.

A ja Wam powiem, że to gówno prawda. Wszyscy jesteście sobie równi, a to, czy wierzycie w Boga i zamach, czy nie wierzycie, nie ma nic do rzeczy, a czym bardziej prymitywne zachowania akceptujecie, tym bardziej żenujący poziom w życiu osobistym musicie prezentować. :) A że poziom tej akceptacji u obu stron jest duży, to najlepiej świadczy o społeczeństwie.

Innymi słowy, dopóty będziecie relatywizować nazywanie w przestrzeni publicznej ludzi: skurwysynami vel zdrajcami o zdradzieckich mordach i mordercami, dopóty ludzie skurwysynami vel zdrajcami o zdradzieckich mordach i mordercami będą nazywani.

ps

Od Kamilów nad Bałtykiem po Czarnych nad Adriatykiem, wszyscy muszą przyznać, że takiego przypała jak Dominik Tarczyński to w Sejmie dawno nie było. Co gość odpierdala. :rotfl4: Kocham takich szeregowych posłów, nikt od nich nie oczekuje myślenia, to przynajmniej poprawiają humor. :D

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 19 lip 2017, 7:06

Bouma w punkt. Sam bym nigdy lepiej tego nie ujął.

Jedni robią dokładnie to samo co drudzy, albo nawet jeszcze przesuwają granice żenady, ale mają swoich klakierów, którzy zawsze ich poprą. Zawsze wytłumaczą. Zawsze przyklasną. A wcześniej, albo później będą jechać po drugiej stronie za takie samo, albo podobne zachowanie. I tak w kółko. Partyjni pyschofani to najgorsze co ten kraj spotkało w ostatnich latach.

Jarek popłynął, to z pewnością nie powinno wydarzyć się rzekomo genialnemu, rzekomo najważniejszemu politykowi w kraju. Ale najbardziej żenujący był widok tych jego klakierów, którzy po jego wypowiedzi wstali i klaskali. Wstali i klaskali. Kompromitacja, żenada.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2017, 7:49 przez red85, łącznie zmieniany 1 raz.

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 19 lip 2017, 7:45

Kurcze nie mogę uwierzyć, że od pierwszych wolnych wyborów aż do 2015 rządzili Polską sami złodzieje. Głupi naród głosował a to na lewicę, a to na prawicę, a dopiero po dwudziestu kilku latach do władzy doszli jedyni sprawiedliwi, wierni ideałom (itp itd). Żyliśmy w matrixie :shock: najgorsze w tym wszystkim jednak jest to, że kto nie z nami ten przeciwko nam - zdrajca, komuch, złodziej lub lewak :/

Kaczyńskiemui puściły nerwy ewidentnie, co będzie wodą na młyn dla 'tefałenów' i pseudopozycji wszelkiej maści. Taki wydawało by się Polityk przez duże P dał się łatwo ponieść emocjom. Zupełnie niezrozumiałe i niewytłumaczalne.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 19 lip 2017, 8:14

:jupi: Podejrzewam że tak wygląda dzisiaj poranek w seregach opozycji. Ten sukces, że udało sie Kaczora wyprowadzic z równowagi, ze bedzie mozna tym grac przez najblizsze miesiące. w koncu, jak mawiał klasyk, pokazali jego prawdziwą twarz. (zreszta ten klasyk od rana dostaje orgazmu na twitterze)
I to jest niestety fakt. Wielka porazka Kocynskiego, że dał sie sprowokowac. Bo takie słowa z mównicy sejmowej nie powinny pasc. Takie słowa były dotą zarezerwowane dla typowych oszołomów w stylu szalonego Stefana czy Pawłowicz.
To jest skandal i kolejne krok w kierunku poziomu dna w debacie publicznej. Ale...

Ale tak po ludzk, abstrhując od tego co wyzej to Jarka rozumiem. Jak ci sai ludzie, którz przez ostatnie 12 lat opluwali Lecha, najpierw gdy ten był jescze prezydentem, sugerowali mu alkoholizm, wytykali najdrobniesze wpadki i to zarówno te faktyczne jak i rzekome, potem po jego smierci, obarczali wina za doprowadzenie do katastrofy, nazywali mordercą 95 ludzi, sami bedąc obojetnym nad tym jak potraktowano tych ludi juz po smierci, sugerując, ze to niewazne i lepiej to zostawic. Jak ci sami ludzie, o barbarzynskich cechach teraz podpierają sie jego autorytetem i probuja go postawic przeciwko jego BLIŹNAKOWI, czyli prawdopodobnie ososbie najblizszej mu sposrod wszystkich ludzi, to jest to przykład wyjątkowej, juz nawet nie hiporyzji, to prykład wyjątkowego surwysynstwa.

Ale przez te wszystkie lata mozna sie było do tego przyzwyczaic i mozna sie było do tego przygotowac. Jak sie ma przeciwko sobie ludzi wyzutych z jakiejkoliek moralnosci to trzeba spodziewac sie po nich najgorszego.

Tym niemniej Jaro popełnił karygodny błąd, który nigdy nie powinien sie zdarzyc i ten błąd bedzie odbijał sie czkawką PiSowi dłuzszy czas :nein:

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 19 lip 2017, 8:26

Bouma pisze: Ogladam, i widzę, ze poziomem kultury Kaczyński postanowił dorównać Michnikowi, a nawet go przebić.
Mówiąc to co powiedział pokazał zwyczajnie jak małym jest człowiekiem. I nie mam na myśli warunków fizycznych.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 lip 2017, 9:34

Pomyślałbym o czymś innym, o czym w kontekście jego kolejnych wypowiedzi zapominamy.

To jest człowiek, który RZĄDZI TYM KRAJEM. A teraz mamy mu dać sądy i trybunały? Michnik to tylko de facto emerytowany dziennikarz i jak coś komuś rzuci, to jako zwykły obywatel, gdzie ma prawo się wściec tak jak każdy z nas i krytykować go należy tak jak każdego z nas (chodzi mi o wagę tak jego słów jak i ocenę nas samych). Polityków należy sądzić inną miarą, a tu mamy do czynienia z kimś, kto jednoosobowo podejmuje KAŻDĄ decyzję, bądź każdą inną może zanegować.

I nie myślę tu nawet o tym co normalnie może premier i szef partii. Myślę tu też o człowieku który poprzez Fundację Lecha Kaczyńskiego, SKOKi, Kurskiego i spółkę Srebrna ma kontrolę nad kolejnymi prawicowymi mediami, który może mieć wgląd w każdą sprawę karną i który może poprzez Ziobrę decydować o każdym postępowaniu i działaniach prokuratorów. A śni mu się podobna kontrola nad mediami, sądami, NGOsami i samorządami.

I jedna, może drobna rzecz... Kiedy wyzwiemy konkretną osobę od najgorszych, to wyzywamy tą konkretną osobę za coś co w naszym pojęciu było szczególnie dla nas obraźliwe, czy krzywdzące. Kaczyński od razu wyzywa wszystkich oponentów naraz.

Nie można być przeciw niemu, bo jest się złodziejem, najgorszym sortem, komunistą, a opozycja parlamentarna jest jeszcze jakąś bandą kanalii o zdradzieckich mordach. Mimo wszystko nie przypominam sobie, żeby jacyś czołowi politycy wyzywali całe masy ludzi, całe masy protestujące, sprzeciwiające się i walczące o swoje prawa.

Obecnie wystarczy iść na protest, żeby zostać komunistą i złodziejem. Czym to się różni od imperialistów i stonki z czasów PRL?

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 19 lip 2017, 9:50

masacra pisze:Jak ci sai ludzie, którz przez ostatnie 12 lat opluwali Lecha, najpierw gdy ten był jescze prezydentem, sugerowali mu alkoholizm, wytykali najdrobniesze wpadki i to zarówno te faktyczne jak i rzekome, potem po jego smierci, obarczali wina za doprowadzenie do katastrofy, nazywali mordercą 95 ludzi, sami bedąc obojetnym nad tym jak potraktowano tych ludi juz po smierci, sugerując, ze to niewazne i lepiej to zostawic.
Kurde, muszę chyba więcej wikipedii poczytać, bo wydawało mi się, że taka Nowoczesna to po raz pierwszy dostała się do sejmu. :( Komorowskiemu wypominano jeszcze więcej wpadek i dziwnych sytuacji, czy przez to ktoś z PO powinien sobie pozwolić na nazywanie innych posłów od kanalii? Nie wiem, kto nazywa Lecha mordercą 95 ludzi, pierwszy raz o takim czymś w ogóle słyszę, wbiłeś na jakąś małą grupkę zwolenników Razem na facebooku i piszesz takie rzeczy czy co?

Kaczyński wczoraj nie miał prawa wyrazić takich słów. Nie wiem, czy tak się da, ale mam nadzieję, że dostanie sporo pozwów na stół.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 lip 2017, 10:05

Carbon pisze: Kaczyński wczoraj nie miał prawa wyrazić takich słów. Nie wiem, czy tak się da, ale mam nadzieję, że dostanie sporo pozwów na stół.
A do tego:
"ja bez żadnego trybu"
bo mogę wszystko, jestem Pierwszym Sekretarzem.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 19 lip 2017, 10:16

Aha, takie jeszcze inne pytanie. Co zrobiła obecna władza przy wyjaśnianiu Smoleńska prócz zrobienia propagandowego filmu i gadaniu o tym, jak to oni wyjaśnią przy miesięcznicach. Gdzie jest wrak? Za chwilę pęka pół kadencji, a wraku jak nie było, tak nie ma.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 lip 2017, 10:52

Carbon pisze: Aha, takie jeszcze inne pytanie. Co zrobiła obecna władza przy wyjaśnianiu Smoleńska prócz zrobienia propagandowego filmu i gadaniu o tym, jak to oni wyjaśnią przy miesięcznicach. Gdzie jest wrak? Za chwilę pęka pół kadencji, a wraku jak nie było, tak nie ma.
Obecna władza zbliża się do prawdy.

(((cholera linka zgubiłem, jest filmik z Bilbem, który rzuca tym na iluśtam miesięcznicach)))

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 lip 2017, 10:54

Zresztą moment. Przecież wczoraj Carbon miałeś ostateczne pokazanie prawdy, czego jeszcze chcesz? Winni są, w tym Petru i Gasiuk, no bo a jak, jeszcze tylko klepnie się sądy i media, żeby wiedziały co mówić, kiedy będzie się ich wieszać. A jak ktoś mruknie, to będzie komuną i złodziejem, gorszym sortem, któy można pognać do obozu i sprawa rozwiązana.

Czego nie rozumiesz? :pijemy: :jupi:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”