Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1578

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
red85

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 16 sie 2017, 12:11

Kupowanie zawodników klasy światowej nie jest przecież z zasady złe i mało kto mówił o młodych w kontekście tych wzmocnień. Sam wielokrotnie podkreślałem, ze chodzi o danie szansy młodym wtedy kiedy grajkowie pierwszego składu trącą przeciętniactwem a my wciąż na nich stawiany i nie szukany nawet alternatywy. Tylko o to chodzi.

A z ocena transferów to wypada sie raczej chwile wstrzymać. Za tamten sezon 7/10.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 16 sie 2017, 15:56

red85 pisze: Kupowanie zawodników klasy światowej nie jest przecież z zasady złe i mało kto mówił o młodych w kontekście tych wzmocnień. Sam wielokrotnie podkreślałem, ze chodzi o danie szansy młodym wtedy kiedy grajkowie pierwszego składu trącą przeciętniactwem a my wciąż na nich stawiany i nie szukany nawet alternatywy. Tylko o to chodzi.

A z ocena transferów to wypada sie raczej chwile wstrzymać. Za tamten sezon 7/10.
Chodziło mi tutaj raczej o pewną logikę: Jose zbiera sobie "swój" skład i chce wprowadzić do zespołu określoną liczbę zawodników, więc odpala młodych i wprowadza swoje transfery. Patrząc na to jak wyglądają zawodnicy przez niego kupowani, to nie można odmówić słuszności jego logice.

Dlaczego 7/10? Kogo słabiej oceniasz? Mikhiego i...?

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 16 sie 2017, 16:09

czarny samael pisze: Chodziło mi tutaj raczej o pewną logikę: Jose zbiera sobie "swój" skład i chce wprowadzić do zespołu określoną liczbę zawodników, więc odpala młodych i wprowadza swoje transfery. Patrząc na to jak wyglądają zawodnicy przez niego kupowani, to nie można odmówić słuszności jego logice.

Wiesz, ja ogólnie jestem za filozofią pracowania nad zastanym materiałem i ulepszaniem go poprzez transfery np. wybitnych jednostek. Nigdy nie lubiłem drużyn "kupowanych" i zdania szybko nie zmienię.

Zakładając, że zatrudniliśmy światowej klasy fachowca (Mou) wypadałoby wręcz oczekiwać, że jednak będzie w stanie sklecić cokolwiek bez kupowania całej 11-stki. Czyż nie ?

Sporo również pisałem w temacie transferów na zasadzie "kupmy managerowi tego zawodnika, bo on go chce". Nie. Powtórzę raz jeszcze - nie. W klubie powinno się wypracować jakąś długofalową politykę transferową, gdzie określałoby się profil graczy, których chcemy do klubu sprowadzać. Nie powinno być tak, że trener A chce dryblasa bo chce grać długą piłą, a potem zatrudniamy trenera B i grajek mu jest w ogóle niepotrzebny. Wszystko powinno mieć ręce i nogi i powinno się wybiegać w przyszłość na trochę dłużej niż sezon - dwa.
Zalatan 6, Miki 6, Bailey 8, Pogba 7.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 sie 2017, 16:55

Kamil232 pisze: Od czasów Interu Mourinho preferuje 4-2-3-1
Mourinho w Interze najczęściej preferował grę czwórką pomocników w różnych ustawieniach. 4-2-3-1 grywał bardzo rzadko z prostych przyczyn, nie miał nikogo na prawe skrzydło. Dopiero po przyjściu Pandeva zimą mógł sobie pozwolić na takie ustawienie, tak zresztą pokonał Barcelonę w półfinale.
Kamil232 pisze: Od 4-3-3 odszedł po Chelsea, być może uznając iż sezon 06/07 przegrał przez to.
Od 4-3-3 odszedł z kolei w pierwszym sezonie w Interze, gdy jego pomysły na skrzydła (Mancini, Quaresma) okazały się totalnym niewypałem. Wtedy często grał 4-3-1-2.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 16 sie 2017, 17:10

Dopiero po przyjściu Pandeva zimą mógł sobie pozwolić na takie ustawienie, tak zresztą pokonał Barcelonę w półfinale.
No o to mi chodziło. Na skrzydłach Etoo i Pandev.

Swoją drogą w pierwszym sezonie jak była trójka z przodu Mancini-Zlatan-Quaresma, to kto był w środku?

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 sie 2017, 17:24

Kamil232 pisze: to kto był w środku?
Najczęściej Cambiasso, Stankovic i Zanetti. Był też Muntari, czasem Vieira choć on już na równi pochyłej. Nie ma co ukrywać, pomoc była bardziej od zarzynania niż kreowania, ale tylko dlatego że z przodu Mourinho miał Zlatana, który umiał zrobić coś z niczego.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 16 sie 2017, 17:31

Spojrzałem na nasz dwumecz w 2009 to tam nawet bez skrzydeł graliście.

W każdym razie już od czasów Realu 4-2-3-1 było grane u Mou poprzez Chelsea 2.0. I tak też u nas było od początku planowane i poza meczami z wielkimi będzie grane. Nie po to wyciągał z BvB Mikiego.

Czy to dobrze czy nie. Zobaczymy. Mam wrażenie, że zarówno w 4-3-3 Herrera jak i w 4-2-3-1 na 10 Miki na top to jest za mało. Przydałby się ktoś obok Matica i Pogby z większą jakością. Ale już bardziej Miki zrobi magię niż Herrera.

Swoją drogą wymowne jest, że Barcelona mająca takie problemy w pomocy bierze z Chin Paulinho a nawet na Herrere nie spogląda.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 19 sie 2017, 10:16

Dziś mecz ze Swansea. Dobrze byłoby pójść za ciosem i zainkasować kolejne 3 punkty, w końcowym rozrachunku są one tak samo ważne jak te zdobywane w kluczowych momentach sezonu. Choć trzeba podkreślić też to co zauważył Mou - rok temu zaczęliśmy od 3 kolejnych zwycięstw i wiele to nie dało, bo potem kaleczyliśmy. Istotna jest regularność i oby ten zapał do gry z meczu z Młotami był obecny dłużej niż przez miesiąc.

Portugalczyk powiedział kilka ciepłych słów o Martialu ale przyznał też, że szukał gracza do 3-5-2 i o innym profilu niż ofensywny skrzydłowy w tym okienku. W skrócie, chciał grać trójką z tyłu i Perisicia żeby zrobić z niego wahadłowego w 3-5-2. Trzeba przyznać, że to brzmi sensownie bo ewidentnie brakuje nam odpowiednika Valencii po drugiej stronie boiska niezależnie od tego jakim ustawieniem gramy. Stąd pewnie nadzieje wiązane z Shawem o czym niżej.

Z dobrych informacji Shaw i Young są już blisko powrotu na boisko i zagrają w rezerwach. Podobno Jose jest zadowolony z pracy jaką Shaw wykonał podczas rehabilitacji i chcemy przedłużyć o rok kontrakt z Anglikiem, który wygasa z końcem obecnego sezonu. Wygląda na to, że Luke dostanie ostatnią szansę i to będzie dla niego prawdziwy sezon prawdy.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2749
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 sie 2017, 13:42

10 minut meczu, a w poprzeczkach juz 1-1. Póki co szybki początek z obu stron.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 678
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 19 sie 2017, 14:24

Pogba powinien zejść z boiska. Bardzo słabo dzisiaj gra. Swanessa wjechała autobusem w bramkę, nie widać Lukaku, Rash też słabo. Przydałby się Martial do przyspieszenia, bo Mata na takie mecze po prostu się nie nadaje. Musi być ogień, bo to 1:0 szybko może się zmienić w 1:1.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2749
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 sie 2017, 15:20

Brawo Manchester! Kolejne 4-0 choć tutaj nic na taki wynik nie wskazywało.
Dwa mecze i 8-0 - bez straconego gola. No ale długi sezon przed nami do tego Liga Mistrzów.

Dobre otwarcie sezonu przez Lukaku :)

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 19 sie 2017, 15:27

Świetny wynik... a ja dalej tego nie widzę :whistle:

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 678
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 19 sie 2017, 15:43

Jedyne co cieszy, to że w tym sezonie od początku punktujemy wysoko średniaków. Jednak... kto pamięta co było rok temu ten wie, że początek mieliśmy podobny. Kalendarz jest ułożony pod nas. W połowie października dopiero mecz z L'poolem. Do tego czasu, mając taki skład, powinniśmy wyglądać dużo lepiej na tle rywala. Mam jednak wątpliwości, co do robienia z Martiala (jak to powiedział jeden z komentatorów) nowego Solskjæra. Gdyby Marial wyszedł od 1 minuty, sądzę że dużo szybciej rozwiązałby się worek w bramkami. Rash to moje oczko w głowie, ale na razie ewidentnie jest słabszy. Pogbie też pomogłaby ławka, chociaż przyznam że końcówkę miał na prawdę świetną. Przy takich toporach jak Swanessa, brakuje nam oskrzydlania akcji. AVL był dzisiaj za wolny, za mało schodził do boku, jakby grał na pół gwizdka. To samo Mata - ten już całkiem był pogubiony gdy doskakiwało do niego kilku dryblasów. Na plus na pewno znowu Lukaku i Baily, który strzelił gola. Miki gra u nas dziwnie. W BVB był bohaterem, tutaj - schowany za innymi, kręci kolejne asysty. Niech tak będzie. Spokojne popołudnie przede mną, czas zobaczyć jak zagrają rywale.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 sie 2017, 16:23

Rash w pierwszej połowie wybitnie gwiazdorzył.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 19 sie 2017, 16:37

meczu nie widziałem, tylko wynik. Mówię - no ładnie, idą jak po swoje, drugi mecz i znów 4:0, ale komentarze raczej średnie po meczu i widzę, ze długo bylo 1:0 i dopiero końcówka piorunująca.
Swansea cokolwiek grała do tej 82, czy 83 minuty jak padła 2 bramka?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”