Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1629

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 06 sty 2018, 15:57

masacra pisze:
maxskr pisze: Pomoc: Matic - X - Pogba
No i powstaje pytanie, które kieruje do Kamila, czy w takim układzie i w kontekscie tego o czym pisał Morrow taki typek jak fabregas, który nigdy nie był orłem zapierdalaniu w obronie to najlepsze rozwiązanie. Wg mnie nie. I to głównie miałem na mysli jak sobie zazartowałem, ze do stawiania autobusow wam Fabregas niepotrzebny. Wy potrzebujecie pomocnika w stylu Emre Cana (tylko z 3 klasy lepszego), czyli takiego, który bedzie trzymał dyscypline taktyczna, zapieprzał w obronie i jednoczesnie podłączał sie do akcji ofensywnych by tworzyc przewagi w róznych sektorach boiska. Taki Kante np.
Normalnie tak jak gra Real czy City. Mają jednego DM Casemiro, Ferdnandinho + kreatorów Kross, Modric. Silva+ De Bruyne.

Tak jak grała Barca Busi + Xavi, Iniesta/ Rakitic+ Iniestia.

Co powiedział tutaj Maestro Scholes o Pogbie?
- Że w Juventusie był box to boxem jak wy proponujecie żeby mu teraz dodać. A nie rozgrywaczem
- Że w Juventusie grę kontrolował Pirlo.
- Że Pogba nie jest piłkarzem typu Modric, Kroos który potrafi kontrolować grę
-Na sugestie Hargo czy Keowna, że Pogba umie wszystko. Odpowiedział, że nie potrafili kontrolować gry. Jej tempa.

Mistrzowi nad mistrze w tej dziedzinie chyba można zaufać.

I ja się z tym zgadzam. Co więcej wielu to też mówiło po jego transferze, że potrzeba nam by było nieco innego gościa, właśnie rozgrywacza. A nie koniecznie Pogbe.

I teraz mamy sobie dokładać kolejnego runnera jak powiedział o nim Scholes? No nie bardzo.

I ta dyskusja powtarza się. Bo już w lato mówiłem o Cescie(wtedy usłyszałem sugestie, że Herrera to już zaraz będzie od niego lepszy). Już wtedy pisałem, że mi się 4-3-3 nie widzi. Dlaczego? Ano dlatego, że nie ma kto u nas siaść za kierownicę. Pogba nie siądzie za kierownicą. Mou chce z niego kogoś takiego zrobić. Ale to nie jest Modric, Kroos.

Nam nie trzeba Vidala kolejnego runnera. Nam trzeba kogoś kto usiądzie za kierownicą. Bedzie kontrolował grę. Razem z Maticem zrobią środek, żeby Pogba mógł pójść wyżej.

Herrera akurat jako box to box nie jest aż tak tragiczny, a mało kiedy poza naprawdę genialnymi występami Pogby jak ostatnio z Evertonem u nas 4-3-3 wychodzi. I tak samo byloby z Vidalem czy Najnogalenm. Dalej byłoby dużo chaosu. Bo nam trzeba w środku pola mózgu. Kogoś kto zostanie tego wszystkiego szefem. A lepszego w miarę dostępnego niż Cesc to ja teraz na tą pozycje nie widzę.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 06 sty 2018, 16:01

maxskr pisze: Atak: Martial/Rashford/Lingard - Lukaku - Mata/Rashford/Martial/Lingard
Lingard naprawdę dobrze gra gdy jest bliżej środka. Nie widzę tego.

Tak naprawdę w 4-2-3-1 może grać albo Pogba albo Lingard, bo Pogba powinien grać wyżej i koniec.

W 4-3-3 też się dublują.

Razem mogą realnie grać tylko w 4-3-1-2:
B2B---Matić---Pogba
-------Lingard--------
Mar/Rash-Lukaku

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 06 sty 2018, 16:16

No dobr
Kamil232 pisze: Normalnie tak jak gra Real czy City.
Normalnie to musielibyscie wpierw trenera zmienic by grac jak Real albo City. Mourinho zawsze grał dwoma typowymi DM. Tak było za pierwszego pobytu w Chelsea gdy grał Makelele i Essien, za drugiego pobytu w Chelsea gdy byli Matic, Ramires i Obi Mikel. Dodatkowo przy grze jednym DM musi on byc nieamowicie mobilny. Cos jak Kante albo własnie Fernandinho. Matic taki nie jest. On sie swietnie ustawia i swietnie czyta gre ale nie mozna o nim powiedziec, ze jest go ''pełno na boisku'', że gra, biega za dwoch. Rozumiem, ze ta mobilnosc w defensywie ma zapewnic Pogba? Tak? Tylko, że po pierwsze wg zmnie zmuszając go do zapieprzania w obronie to go w cholere ograniczy i sami bozbawicie sie duzej czesci tego co ma najlepsze. A po drugie Pogba nie wygląda mi na tytana pracy, który w meczu bedzie robił po 13 km biegając od pola karnego do pola karnego.
Grając Maticem Pogbą i Fabregasem to by była zajebiscie ofensywna linia pomocy, który wymusiałaby kompletna przemiane stylu który Jose preferuje od przeszło 15 lat. Zamiast głęboko cofniętej defensywy, bardzo wysunięta, by skracac pole gry. Zamiast szybkich ataków, gra pozycyjna opierająca sie na duzej ilosci wymienianych podan etc. nie wydaje mi sie, aby portugalczyk był do tego zdolny. Zreszta on nawet chyba nie szuka pomocnika w typie Fabregasa bo nigdzie plotek o takim zawodniku nie widziałem w kontekscie transferow United.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 06 sty 2018, 16:19

czarny samael pisze: W 4-3-3 też się dublują.

Razem mogą realnie grać tylko w 4-3-1-2:
B2B---Matić---Pogba
-------Lingard--------
Mar/Rash-Lukaku
Nie do końca.

Przecież z Evertonem właśnie tak graliśmy. Mobilna trójka z przodu, która często wymienia się pozycjami i sprawa jest załatwiona. Tyle tylko, że w tej formacji za bardzo nie ma miejsca dla Lukaku chyba...

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 06 sty 2018, 16:19

No a jak teraz gramy Matic+Pogba przed nimi Mikitarjan czy obecnie Lingard to nie jest ofensywne?

Zmiana Mikitarjana czy Lingarda na Cesca. Cofnięcie go niżej. I wyżej Pogby. Sprawia, że będziemy bardziej ofensywni? Aż na do to?

No nie bardzo.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 06 sty 2018, 16:30

Pomysł z diamentem też mi się podoba, dziwi mnie, że Mourinho na dobre nie próbuje tego ustawienia. Zwłaszcza, że decydując się na powrót Ibry musiały być plany na grę dwójką napastników, a zdaje się, że ustawienie ze Szwedem na 10 i dwójką skrzydłowych szału dotychczas nie robiło.
czarny samael pisze: W 4-3-3 też się dublują.
Z tym się nie zgadzam, bo tak jak wyżej pisałem, ustawienie ich jak w ostatniej kolejce może dawać obu profity. Tylko muszę przyznać, że próbka na razie jest mała, bo z Lingardem w takiej formie zagraliśmy w taki sposób póki co chyba tylko raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 06 sty 2018, 16:31

red85 pisze: . Tutaj potrzebny jest ktos znacznie bardziej mobilny
bliżej mi do opinii np. Kamila, że potrzebujecie takiego "mózgu", który będzie genialnie kontrolował tempo (jak Carrick potrafił). Jak piłkarz w tym elemencie jest geniuszem, to nie musi być jakiś mega mobilny. A w zestawieniu z Maticiem, który też jest więcej niż dobry, co widać po tym jak wszedł z marszu do 1 składu, to powinno wystarczyć i Pogba mogłby sobie hasać tylko i wyłacznie do przodu. Oczywiście gadka teoretyczna, bo młodego Carrsa nie dostaniecie :P

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 06 sty 2018, 16:39

Cos sie z forum dzieje. Dodałem posta, wyskoczyły mi dwa takie same, usunołem jednego i teraz nie ma zadnego :x
No dobrze, to jeszcze raz
Kamil232 pisze: No a jak teraz gramy Matic+Pogba przed nimi Mikitarjan czy obecnie Lingard to nie jest ofensywne?
Tak, tylko Pogba w tej taktyce zmuszony jest zapieprzac w defensywie i kazdy mowi, ze Francuz powinien grac wyzej i byc zwolniony z obowiązkow defensywnych bo wtedy daje zespołowy wiecej.
Wiec jak, dajesz Fabregasa nizej i jego zmuszasz do zapieprzania w defensywie? W sytuacji gdy ostatnie tygodnie pokazują, ze w Chelsea Cesc najlepiej gra jak ma za plecami Bakayoko i Kante. :D
Jeden z dwojki Pogba - Fabregas i tak bedzie musiał pełnic role quasi-defensywnego pomocnika, a to ograniczy i jednego i drugiego (chyba bardziej fabregasa jednak) i którys z nich nie bedzie dawał tyle druzynie ile powinien. Bo zapieprzajac w obronie, w czym nie są mistzrami, beda mniej uwagi poswiecac temu w czym są najlepsi.
Aby w pełni wykorzystac potencjał dwojki Cesc-Pogba potrzeba byłoby obu zwolnic z duzej czesci obowiązkow defensywnych a wątpie aby na taki krok zdecydował sie Mou, który cała swoją kariere grał dwoma typowymi DM, a po drugie, nawet gdyby sie Portugalczyk na to zdecydował, to potrzebny jest inny typ DM nic Matic. Bardziej mobilny, szybszy z lepszym przyspieszniem, który bedzie blokował te sektory, za które normalnie odpowiadałby jego partner w pomocy, plus oczywiscie ubezpieczał swoje. Ktos taki własnie jak Fernadinho lub ktos taki kim był Keane, jak red słusznie zauwazył.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 06 sty 2018, 16:42

Nie rozumiem dyskusji, że Lingard nie może grać na boku. Może, ale najlepiej z ofensywnie grającym bocznym obrońcą co pozwoliłoby Jessemu szukać sobie wolnych stref.

Ale wydaje się, że lepiej wyglądałby na lewym skrzydle. I tu w 4-3-3 mamy problem. Problem zbyt dużej jakości :wink: Na lewej mamy wtedy Martiala, Rashforda i Jessego.

Chociaż po prawej też mając za sobą Valencie też powinien dać radę. Patrząc na to na jaki wskoczył poziom to naprawdę gdziekolwiek trudno go skreślać. Ważne żeby go utrzymał.

Ja osobiście jakby to ode mnie zależało powtórzę się temu co pisałem w lato.

Do 4-3-3 sprowadziłbym Cesca i na prawą Mahreza. Sprzedać Mikitarjana i być może Matę. Dwóch gości sprawdzonych w tej lidze. Wygrywających troefa. Nie upieram się przy nich, ale na już ciężko byłoby znaleźć większą jakość.

Wtedy byśmy mieli

Matic, Cesc, Pogba
Mahez(Lingard/ Mata?)- Lukaku- Martial(Rashford)

Ale to tuż zależy w którą stronę pójdzie Jose. Od kilku dobrych lat woli 4-2-3-1 to wtedy trzeba brać na 10 Ozila.

masacra pisze: Aby w pełni wykorzystac potencjał dwojki Cesc-Pogba potrzeba byłoby obu zwolnic z duzej czesci obowiązkow defensywnych a wątpie aby na taki krok zdecydował sie Mou, który cała swoją kariere grał dwoma typowymi DM, a po drugie, nawet gdyby sie Portugalczyk na to zdecydował, to potrzebny jest inny typ DM nic Matic. Bardziej mobilny, szybszy z lepszym przyspieszniem, który bedzie blokował te sektory, za które normalnie odpowiadałby jego partner w pomocy, plus oczywiscie ubezpieczał swoje. Ktos taki własnie jak Fernadinho lub ktos taki kim był Keane, jak red słusznie zauwazył.
Ja wiem. Cesc grywał kapitalnie w Arsenalu w 4-4-2. On w defensywie sobie daje radę.

Co do Matica to też przecież potrafi zaiwaniać. Myślę, że zapewniłby tej dwójce spokój.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 06 sty 2018, 16:50

fieldy pisze:
red85 pisze: . Tutaj potrzebny jest ktos znacznie bardziej mobilny
bliżej mi do opinii np. Kamila, że potrzebujecie takiego "mózgu", który będzie genialnie kontrolował tempo (jak Carrick potrafił). Jak piłkarz w tym elemencie jest geniuszem, to nie musi być jakiś mega mobilny. A w zestawieniu z Maticiem, który też jest więcej niż dobry, co widać po tym jak wszedł z marszu do 1 składu, to powinno wystarczyć i Pogba mogłby sobie hasać tylko i wyłacznie do przodu. Oczywiście gadka teoretyczna, bo młodego Carrsa nie dostaniecie :P
Rozgrywajacego nam potrzeba do idealnego zbalansowania 433, ale kolejny wolny grajek obok Matica imo niekoniecznie by sie sprawdził. Biorąc pod uwagę, że Pogba ma sporo luzu to musi jednak być obok niego przynajmniej jeden mobilny grajek.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 06 sty 2018, 17:04

Przypominam, że Chelsea zdobyła mistrza środkiem Matic-Cesc-Oscar.

Zawsze jeszcze mamy Herrere zapieprzacza jakby Matic rzeczywiście miał problem.

Przejrzałem sobie tak inne ligi kogo by tam innego znaleźć. To poza Thiago nie widzę innego dobrego rozgrywacza. Oczywiście tacy Modric, Kroos etc. to nie ma szans. Też nie znam bo w takiej portugalskiej jest paru co mają sporą ilość Key Passów.

Ale i tak sądzę, że ta dyskusja jest bezcelowa. Jakbym miał stawiać to Mou weźmie na 10 Ozila(albo się mówi o Dybali) i Pogba dalej będzie grał niżej.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 07 sty 2018, 19:59

Wygrywamy drugi rok z rzędu halowy turniej u19 Sparkasse & VGH Cup. Zwycięstwo cieszy przede wszystkim z uwagi na fakt, że wystawialiśmy tam zespół u17, a najmłodszy zawodnik turnieju, Mason Greenwood (o którym już kiedyś wspominałem), został wice królem strzelców :smoke:

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 10 sty 2018, 11:54

Nie bardzo mi się podoba transfer Moury o którym coraz głośniej. Ten facet już się kiedyś wypiął na MU na rzecz cudownego projektu w Paryżu (ofc pewnie kasa zagrała główną role). Przecz z kolejnymi południowcami w MU!!

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 sty 2018, 13:22

BeBaD pisze: . Ten facet już się kiedyś wypiął na MU na rzecz cudownego projektu w Paryżu (ofc pewnie kasa zagrała główną role).
większośc piłkarzy idzie tam gdzie lepiej płacą. Teraz pewnie też United oferują dobre warunki, skoro chce tam iść, no bo sportowo, to ani tytułu w Anglii, ani w Europie United na chwile obecną nie gwarantuje (jak kiedyś)

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 10 sty 2018, 13:33

Wolałbym Mahreza. Nie rozumiem czemu nikt go nie chce.

Moura nie jest zły. Powinien rozruszać prawe skrzydełko.

Dodajmy do tego Ozila i jest dobrze :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”