Jedenastka roku 2017 wg. swiatpilki.com - trener. - Strona 3

Wszelkiego rodzaju rankingi, plebiscyty - zarówno dotyczące forumowiczów, jak i klubów i piłkarzy.

Najlepszym trenerem 2017 roku był

Czas głosowania minął 09 sty 2018, 21:15

Antonio Conte
5
11%
Ernesto Valverde
3
7%
Leonardo Jardim
4
9%
Massimiliano Allegri
17
37%
Maurizio Sarri
2
4%
Pep Guardiola
3
7%
Zinedine Zidane
12
26%

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Jedenastka roku 2017 wg. swiatpilki.com - trener.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 09 sty 2018, 16:09

Pawel875 pisze: Niestety Juventus nie ma za wielu rywali we Włoszech, którzy mogliby podjąć równorzędną walkę.
tak samo jak city :D ups.

A nie, teraz Juve prowadzi bardziej zaciętą walkę niż city :D

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 09 sty 2018, 16:11

Nijak dla mnie nie da się dla mnie obronić teorii, że Guardiola to trener roku 2017. Jeśli mówilibyśmy o drugim półroczu czy tam dotychczasowym sezonie, to nie byłoby dyskusji, nie ma dla niego przeciwnika ale tak się to układa, że to co najważniejsze w piłce zawsze ma miejsce na wiosnę a tam Pep w 2017 poległ z kretesem. Możemy sobie dawać statystyki, słupki i inne cuda ale fakty są takie, że jesteśmy na półmetku sezonu 2017/2018, który trwa w najlepsze a Obywatele sezon 2016/2017 skończyli na 3 miejscu w lidze, bez żadnego pucharu i odpadając w 1/16 LM.

Guardiola nie potrafił nawet dojść do ćwierćfinału LM przegrywając z grającym radosny futbol Monaco, w Premier League po fatalnym marcu i kwietniu (3W-5R-1P) musiał do ostatniej kolejki walczyć o miejsce premiowane LM a do tego odpadł z Arsenalem w półfinale FA Cup. Kiedy były rozdawane puchary czyli to o co jest rywalizacja przez cały sezon, drużyny Guardioli nie było, byli zajęci bronieniem honoru i utrzymaniem się w top4. Jakby nie zaklinać rzeczywistości to był najważniejszy okres minionego roku w futbolu. Nikt nie ujmuje Pepowi zasług, to co robi jego City w drugiej połowie roku to kosmos ale ten zespół nadal nic nie wygrał. Jak znowu da plamę w Europie i odpadnie np. w ćwierćfinale to wciąż nie będzie to idealny sezon Obywateli. Przyznawanie nagrody trenera roku Guardioli to trochę jak nazywanie najlepszym piłkarzem świata Immobile czy Cavaniego bo prowadzą w klasyfikacji Złotego Buta za obecny sezon.

Pep może za rok dostać swoją nagrodę jeśli City utrzyma taką jakość gry i dojdzie wysoko w Europie. Na ten moment gloryfikowanie go za to, że zamiótł przez pół roku Premier League to nadużycie, nie przypominam sobie żeby rok wcześniej podobne pomysły padały w kierunku Conte, który na wstępie miał nawet trudniejsze zadanie od Pepa bo nie wydał aż tyle kasy i nie brał półfinalisty LM.

Co do tematu to jednak dla mnie Allegri. Dość powiedzieć, że wymienia się Włocha nawet mimo historycznego wyczynu Zizou z Realem. Francuz mimo wszystko dołożył też mistrzostwo ale cieniem kładzie się to co gra Real w drugiej połowie roku. Stawiam na Włocha bo miał znacznie cięższą ścieżkę - Allegri stracił w ostatnich latach tak wiele kluczowych ogniw drużyny a zbudował zespół, który z meczu na mecz wydawał się coraz mocniejszy i przystępował do finału LM wręcz jako faworyt. Sam przebieg meczu kładzie się cieniem na jego dokonaniach i tu można popatrzeć w stronę Francuza ale mimo wszystko utrzymanie tak wysokiej jakości drużyny oraz dalsza hegemonia we Włoszech to dla mnie argumenty za Włochem i jestem bardzo ciekawy co zrobi z inną klasową drużyną w innej lidze.

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 09 sty 2018, 16:36

League pisze:
Pawel875 pisze: Niestety Juventus nie ma za wielu rywali we Włoszech, którzy mogliby podjąć równorzędną walkę.
tak samo jak city :D ups.

A nie, teraz Juve prowadzi bardziej zaciętą walkę niż city :D
No tylko, że to Pep doprowadził do takiej a nie innej sytuacji.
Morrow pisze:Na ten moment gloryfikowanie go za to, że zamiótł przez pół roku Premier League to nadużycie, nie przypominam sobie żeby rok wcześniej podobne pomysły padały w kierunku Conte, który na wstępie miał nawet trudniejsze zadanie od Pepa bo nie wydał aż tyle kasy i nie brał półfinalisty LM.
Nawet nie masz pojęcia jak się mylisz. Na forum wtedy mnie nie było, ale możesz piotrciesa spytać co ja wtedy pisałem o Antonio Conte. :mrgreen: Tylko jedna uwaga - Chelsea była po dziwnym sezonie i tamto 10. miejsce w lidze nie oznaczało, że The Blues mają potencjał na środek tabeli. Ułatwieniem był też brak gry w Lidze Mistrzów, bo Chelsea nie musiała grać meczów w środku tygodnia w odróżnieniu od konkurencji.

Fajna dyskusja wyszła, szkoda że się nie dogadamy. Waszego rozumowania nie rozumiem - tzn. z głosowaniem na Allegriego nie mam problemu, ale z niedocenianiem Guardioli i jego autorskiego potwora z jesieni niestety mam. Nie zapominajmy też, że u Pep przyczynił się też do postępu Stonesa, Sterlinga czy Sane, co też oddaje jego klasę trenerską. Jeśli uważacie że wcześniej przytoczone statystyki go nie bronią i że Pep się skreślił jednym dwumeczem z Monaco (a właściwie jednym meczem, bo w rewanżu przegrali) to ja wysiadam.

PS W ubiegłym roku sprawa miała się tak, że Conte miał 10 głosów oraz zdecydowaną przewagę nad trzecim miejscem: http://swiatpilki.com/viewtopic.php?f=17&t=19629

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 09 sty 2018, 16:42

Conte nie jest żadnym argumentem bo mu się tak samo nie należał tytuł najlepszego trenera roku za pólmetek sezonu rok temu jak teraz Guardioli.

Pepowi nie należy się tytuł za to, że odpadł z Monaco, choć to też ma znaczenie, ale za zwyczajnie słaby sezon 2016/2017 (także pół roku 2017!) jak na możliwości jego i City, co tylko potwierdza te ostatnie pół roku minionego roku. Nie wiem czego tu nie rozumieć, dajesz gościowi bez pucharu tytuł trenera roku za bardzo dobrą jesień kiedy są w skali roku od niego trenerzy i równiejsi, i z trofeami. Niech City utrzymają taką dyspozycję do końca sezonu to Pep za rok zmiażdży tę ankietę.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 09 sty 2018, 16:44

Ok, podsumujmy trochę to, co uważasz za istotne w wyborze trenera roku. Na przykład podejście i nastawienie w pojedynczym meczu:
Juve oszczędzało się w meczu ligowym, bo za kilka dni mecz półfinału LM - nastawienie jest nieistotne, szeroka kadra i w ogóle.
No chyba, że mówimy o meczach w pucharze krajowym, tam City odpadło szybko i tam podejście do meczu już jednak jest istotne.
Ale jak dla piłkarzy ważniejszy jest mecz w LM od pojedynczego ligowego - to znów nie, tu podejście i nastawienie ponownie jest nieistotne, liczmy tak samo jak mecz ligowy ;]

Idąc dalej: niesamowite jest dla Ciebie, że tak patrzymy na LM, skoro tam istotna jest 'forma dnia' i wynik pojedynczego meczu, a o wyższości Guardioli nad Allegrim świadczy choćby to, że we wszystkich pojedynkach ligowych w 2017 roku zdobył (w takiej samej ilości meczów) 2 punkty więcej niż Allegri - czyli różnica na poziomie wyniku w pojedynczym meczu.

Ogólnie rzecz biorąc widzę pewien schemat w tym co jest istotne przy wyborze trenera roku dla Ciebie.
Ważne i konieczne przy braniu pod uwagę jest wszystko to, co przemawia na korzyść Guardioli. W przeciwnym razie traci na znaczeniu, choćby to były najważniejsze klubowe rozgrywki piłkarskie w Europie.
Pawel875 pisze: Niesamowite, że Liga Mistrzów ma dla was tak wielką wagę, biorąc pod uwagę że więcej w niej zależy od losowania
No, na przykład można trafić na takiego potentata jak Monaco i wtedy nie ma zmiłuj, nawet najlepszy trener na świecie nie pomoże ;]
Pawel875 pisze: Jak już tak negocjujemy to może doliczymy też te wpadki z Lazio czy ostatni remis z Interem (który w momencie grania meczu był w świetnej formie)?
Ale jakie 'doliczymy'? :shock:
Przecież ja komentuję Twoje podsumowanie całego roku 2017, więc również zawierające te mecze. Orientuj się w swoich własnych przytaczanych liczbach...

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 09 sty 2018, 16:46

Pawel875 pisze: tzn. z głosowaniem na Allegriego nie mam problemu, ale z niedocenianiem Guardioli i jego autorskiego potwora z jesieni niestety mam.
Guardiola faktycznie zamiata w tym sezonie ligę i robi to w sposób iście imponujący, ale zadajmy sobie pytanie, czy wygrywanie z nieograniczonym budżetem, kiedy możesz sobie kupić do składu kogo tylko chcesz to faktycznie taki sukces? Poza tym na razie to tylko liga. Jak w LM to zobaczymy w tym sezonie, bo poprzedni do udanych raczej nie należał.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 09 sty 2018, 16:51

Cała dyskusja moim zdaniem sprowadza się do jednego wniosku - totalnie bez sensu jest przyznawanie nagród za rok kalendarzowy, kiedy sezon grany jest systemem wiosna-jesień. To tak jakby przyznawać MVP finału już w jego przerwie - na podstawie drugiej połowy meczu półfinałowego i pierwszej połowy finału.

Awatar użytkownika
svnchez
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 52

Post Wyświetl pojedynczy post autor: svnchez » 09 sty 2018, 17:16

Zdecydowanie Zidane. Ostatnie trzy miesięce gorsze i to głównie w jednych rozgrywkach, natomiast liczba trofeów mówi sama za siebie. W LM ogranie topowych rywali w drodze do finału i obrona tytułu w bezpośrednim laniu dla Allegriego, który kilka miesięcy później przerżnął kolejne trofeum. Do tego dodałbym, że ciężej jest wygrać mistrzostwo przeciwko Barcelonie czy Atletico niż przeciwko Napoli i Romie.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2018, 17:18 przez svnchez, łącznie zmieniany 1 raz.

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 09 sty 2018, 17:17

sickstick pisze: Cała dyskusja moim zdaniem sprowadza się do jednego wniosku - totalnie bez sensu jest przyznawanie nagród za rok kalendarzowy, kiedy sezon grany jest systemem wiosna-jesień. To tak jakby przyznawać MVP finału już w jego przerwie - na podstawie drugiej połowy meczu półfinałowego i pierwszej połowy finału.
Zgadzam się w 100%.
venomiq pisze: No chyba, że mówimy o meczach w pucharze krajowym, tam City odpadło szybko i tam podejście do meczu już jednak jest istotne.
Zajebiście szybko, w półfinale xD
venomiq pisze: Juve oszczędzało się w meczu ligowym, bo za kilka dni mecz półfinału LM - nastawienie jest nieistotne, szeroka kadra i w ogóle.
No chyba, że mówimy o meczach w pucharze krajowym, tam City odpadło szybko i tam podejście do meczu już jednak jest istotne.
Ale jak dla piłkarzy ważniejszy jest mecz w LM od pojedynczego ligowego - to znów nie, tu podejście i nastawienie ponownie jest nieistotne, liczmy tak samo jak mecz ligowy ;]
Przecież te dwumecze rządzą się swoimi prawami, większą rolę odgrywa głowa, forma dnia, jeden gorszy dzień i cię nie ma. Przykład - jak PSG traciło gola z Barcą na 1-6 w doliczonym, to dla mnie oczywiste jest, że w doliczonym czasie dała o sobie znać słaba psychika piłkarzy PSG, a nie trenera Emery'ego.
venomiq pisze: Idąc dalej: niesamowite jest dla Ciebie, że tak patrzymy na LM, skoro tam istotna jest 'forma dnia' i wynik pojedynczego meczu, a o wyższości Guardioli nad Allegrim świadczy choćby to, że we wszystkich pojedynkach ligowych w 2017 roku zdobył (w takiej samej ilości meczów) 2 punkty więcej niż Allegri - czyli różnica na poziomie wyniku w pojedynczym meczu.
No i napisałem przecież i cały czas piszę, że Pep miał porównywalny rok. To wy się upieracie, że bez podjazdu do Maksa.
venomiq pisze: Ważne i konieczne przy braniu pod uwagę jest wszystko to, co przemawia na korzyść Guardioli. W przeciwnym razie traci na znaczeniu, choćby to były najważniejsze klubowe rozgrywki piłkarskie w Europie.
Bilans ligowy w 2017 był porównywalny, choć City ma trudniej bo ma większą konkurencję.
Mecze z potentatami na korzyść City.
Za Allegrim przemawia Coppa Italia (dotarł aż jedną fazę dalej).
Jedynie Liga Mistrzów zdecydowanie na korzyść Allegriego.
No i subiektywna sprawa, czyli "wrażenia artystyczne", a na meczach City, zapewniam, jest sporo dobrej piłki.
venomiq pisze: No, na przykład można trafić na takiego potentata jak Monaco i wtedy nie ma zmiłuj, nawet najlepszy trener na świecie nie pomoże ;]
Masz całkowitą rację, jak oni mogli odpaść z tymi ŚREDNIAKAMI. Falcao, Mbappe, Bernardo Silva, Lemar, Mendy? Nie znam.
venomiq pisze: Ale jakie 'doliczymy'?
Przecież ja komentuję Twoje podsumowanie całego roku 2017, więc również zawierające te mecze. Orientuj się w swoich własnych przytaczanych liczbach...
Mówiłem wtedy o meczach z potentatami, do których nie wliczałem tych z Interem czy Lazio.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 09 sty 2018, 17:30

Pawel875 pisze: Przykład - jak PSG traciło gola z Barcą na 1-6 w doliczonym, to dla mnie oczywiste jest, że w doliczonym czasie dała o sobie znać słaba psychika piłkarzy PSG, a nie trenera Emery'ego.
Nie rozumiem tego przykładu. Jeśli drużyna wygrywa pierwszy mecz 4-0, a przegrywa rewanż 1-6 i ostatecznie odpada z rozgrywek to jest to dla mnie oczywista wina trenera i przykład jego indolencji. Jedyne co trzeba było zrobić to postawić skuteczny autobus, który uniemożliwi Barcelonie doprowadzenie do korzystnego wyniku. Emery nawet tego nie był w stanie zrobić, co więcej nieumiejętnie reagował na wydarzenia boiskowe i oczywistym jest, że porażka idzie w głównej mierze na jego konto.

Pawel875
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 09 sty 2018, 17:53

Delpiero14 pisze:
Pawel875 pisze: tzn. z głosowaniem na Allegriego nie mam problemu, ale z niedocenianiem Guardioli i jego autorskiego potwora z jesieni niestety mam.
Guardiola faktycznie zamiata w tym sezonie ligę i robi to w sposób iście imponujący, ale zadajmy sobie pytanie, czy wygrywanie z nieograniczonym budżetem, kiedy możesz sobie kupić do składu kogo tylko chcesz to faktycznie taki sukces?
Tego nie zauważyłem. Nieograniczony budżet to niewątpliwie spore ułatwienie, ale czy latem Guardiola aż tak przebudował zespół by osiągnąć lepsze wyniki względem wiosny? W pierwszym składzie gra 9 piłkarzy z ubiegłego sezonu + Walker i Ederson. Poza tym kto w dzisiejszych czasach w Anglii nie wydaje pieniędzy? Byle Huddersfield może sobie pozwolić na kilkunastomilionowy transfer :)

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 09 sty 2018, 17:58

Serio na przestrzeni całego roku można Guardiole stawiać wyżej niż Allegriego, czy Zidana? Wybieramy 11 roku, czyli trenera roku, nie półrocza. Na przestrzeni roku to obaj są lepsi od Guardioli. W piłce liczą się trofea, a nie walory estetyczne. Może formuła nie jest do końca dobra grając jesień - wiosna, ale taka jest i pod uwagę przede wszystkim brana jest wiosna - czas w którym wszystko się rozstrzyga. Jeśli City Guardioli nadal będzie tak bajecznie grało, wygra Majstra i coś jeszcze to Pep może startować na trenera roku.

rupert
Junior
Junior
Reputacja: 11

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rupert » 09 sty 2018, 20:08

Tak,a np Arsenal podejmuje równorzędną walkę w Premier League :wink:

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 09 sty 2018, 20:11

Zidane/Allegri trenerem wiosny a Pep jesieni. Pasuje wszystkim? :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”