Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1631

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 13 sty 2018, 12:48

red85 pisze: Już nawet nie wspominając o tym, że trudno mi jarać się na myśli o transferze zawodnika, dla którego EWIDENTNIE pierwszym wyborem jest City. Gdyby chodziło tylko o trofea to by już grał w Bayernie, który w lecie go chciał.
W obecnych czasach już się wyleczyłem z romantycznych historii o graczach, którzy od dziecka marzyli o grze w danym klubie i podporządkowali temu swoją całą karierę. Wiadomo, fajnie jest mieć grajka, dla którego barwy klubowe, które reprezentuje to coś znacznie więcej niż tylko koszulka i przelew na konto co tydzień, nawet jeśli to najemnicy (jak Evra czy Rio) ale niestety w większości przypadków tak to teraz wygląda. Poza tym profesjonalizm zawsze się obroni. Lukaku może i marzył żeby grać dla Chelsea a niezależnie od formy w United wypruwa z siebie co mecz flaki, Van Nistelrooy marzył żeby grać w Realu ale trafił do United i stał się jedną z legend tego klubu, itd. itd. Sanchez to latynos, ma swoje kaprysy ale IMO profesjonalizmu mu nie można odmówić. Jak złapałby z Mourinho wspólny język to ma też cechy charakteru, które są pożądane przez Portugalczyka i pozwoliłyby z niego wydobyć bardzo dużo dla zespołu.
red85 pisze: Co do wypożyczeń. Willo już nawet zadebiutował wczoraj w Sheffield United. To jest chyba ostatnia szansa dla naszego wychowanka, aby jeszcze uratować swoją karierę, która przecież zapowiadała się kosmicznie. Trzymam kciuki, żeby zdrowie dopisało i niech Wilson pokaże w seniorskiej piłce to, czym zachwycał w młodzieżowym futbolu.
U Wilsona kontuzje to jedno ale podstawowym problemem wydaje się IMO głowa i obawiam się z tej mąki chleba już raczej nie będzie. Miał (ma?) papiery na rasową "9", wejście do seniorskiego futbolu miał kosmiczne - takie jak Rashford. Wystarczy popatrzeć gdzie jest Marcus a gdzie James choć od tego debiutu i dwóch goli z Hull minęło już prawie 3.5 roku. Nie zdziwię się jak jeszcze o nim usłyszymy za kilka lat a on sam ogarnie się, zostanie odkopany i będzie strzelał bramki, dla któregoś z przeciętniaków Premier League jak Joshua King czy swego czasu Frazier Campbell ale nie łudzę się, że jeszcze zrobi karierę na Old Trafford. Kontuzje przeszkodziły ale z tego co czytałem to najbardziej przeszkodził sobie sam.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 sty 2018, 12:58

Kamil232 pisze: Matic-Pogba
Sanchez-Ozil-Martial
------Lukaku
Szybciej zobacze Wielkiego Kloppo stawiającego autobusy w co drugim meczu niz Mourinho grającego takim zestawem pomocy i ataku. :)

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 13 sty 2018, 12:59

Morrow pisze: W obecnych czasach już się wyleczyłem z romantycznych historii o graczach, którzy od dziecka marzyli o grze w danym klubie i podporządkowali temu swoją całą karierę.
Owszem. Ja nie o tym jednak mówiłem. Lukaku może i nie marzył od dziecka o grze u nas, ale jednak gra u nas jego wielki ziomek, więc jestem przekonany, że to miało niemałe znaczenie.

Mam po prostu mieszane uczucia co do tej kandydatury. Ani nie jest to brakujący element tej układanki (kiedy po prawej stronie wymiatał?), ani nie wydaje się, żeby jakoś specjalnie do nas się garnął. To właśnie sprawia, że jakoś trudno mi się tym jarać.
Morrow pisze:
U Wilsona kontuzje to jedno ale podstawowym problemem wydaje się IMO głowa i obawiam się z tej mąki chleba już raczej nie będzie. Miał (ma?) papiery na rasową "9", wejście do seniorskiego futbolu miał kosmiczne - takie jak Rashford. Wystarczy popatrzeć gdzie jest Marcus a gdzie James choć od tego debiutu i dwóch goli z Hull minęło już prawie 3.5 roku. Nie zdziwię się jak jeszcze o nim usłyszymy za kilka lat a on sam ogarnie się, zostanie odkopany i będzie strzelał bramki, dla któregoś z przeciętniaków Premier League jak Joshua King czy swego czasu Frazier Campbell ale nie łudzę się, że jeszcze zrobi karierę na Old Trafford. Kontuzje przeszkodziły ale z tego co czytałem to najbardziej przeszkodził sobie sam.
Na obecną chwilę trudno sobie wyobrazić, żeby chłopak się odbudował i wrócił na właściwe tory. Głowa to jedno, ale wydaje się, że brakowało również nieco muskulatury do gry przeciwko silnym rywalom, szczególnie tyłem do bramki. Angol chyba trochę jednak nad tym elementem popracował, nie tracąc przy tym dużo ze swojej szybkości, i zobaczymy co z tego wyjdzie. Szansy wielkiej nie daje, ale jak zawsze w przypadku wychowanka - po cichu liczę, że jednak się uda ;)

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 13 sty 2018, 13:01

masacra pisze:
Sanchez-Ozil-Martial
------Lukaku
Szybciej zobacze Wielkiego Kloppo stawiającego autobusy w co drugim meczu niz Mourinho grającego takim zestawem pomocy i ataku. :)
:badziewie:

A czym to się różni od tego

Matic-Pogba
Mata(Rashford)-Mikitarjan(Lingard)-Martial
--------Lukaku

?

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 sty 2018, 13:11

Mata(Rashford)-Mikitarjan(Lingard)-Martial
--------Lukaku
No niczym. Bardziej w formie zartu to było pisane, bo Ty dalej nie kumasz, ze najlepsze dla Pogby i dla United jest, gdy Francuz gra nieco wyzej, w miejscu Ozila, i jest zwolniony z duzej czesci obowiązków defensynych. U Mourinho takie cos by Pogba i Ozil byli zwolnieniu z zapieprzania w obronie i trzymania dyscypliny taktycznej nie przejdzie. Wiec albo Pogba dalej bedzie sie meczył zapieprzając w obronie albo bedzie to robił Ozil. Wg mnie to marnowanie potencjału któregos z tych graczy i nieco przerost formy nad trescią. Po dwoch latach zdaje sie ze dalej nie kumasz filozofii Mourinho i probujesz do United wcisnąc piłkarzy, którzy grając razem, w taktyce Portugalczyka nie beda grali tego co najbardziej lubią i najlepiej potrafią.

Bardziej bym to widział tak:
Matic - Herera (w formie z zezłego sezonu)/jakis kozak w stylu Dembele/Fernandinho
Rashford/Martial - Pogba/Ozil - Sanchez/Ozil
Lukaku

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 13 sty 2018, 13:20

Właśnie sęk w tym, że ja kumam to co chce grać Mourinho, a ty nie :wink:

Po pierwsze wg. mnie Pogba na 10 się nie nadaje. Nie ma aż takiego prostopadłego passa jak Mesut. Za często też się cofa. Nie ma też aż takiego wejścia w pole karne.

Grał tak parę razy u nas i to nie jest to. Np. ze wspominanym przez ciebie Herrera i Carrasem za sobą.

On się nadaje do 4-3-3.

I wydaje się, że lepiej byłoby

Matic-Fabregas-Pogba
Sanchez-Martial
----Lukaku

Dlatego ja już kiedyś mówiłem ja bym wziął jakiegoś kierowcę do trójki w pomocy jak Cesc, żeby Pogba z głębi pola mógł biec wyżej. Jak mówił Scholes jako runner.

Tyle, że właśnie tu przechodzimy do tego czego chce Mou. On widzi Pogbę niżej od początku. Po to kupił Mikitarjana na 10.

On od Interu woli 4-2-3-1, a nie 4-3-3.

Inter
Motta-Camsbiasso
Nie pamiętam---Sznajder---Etoo
------Millito

W Realu

Alosno-Khedira
Di Maria- Ozil- Ronaldo
-----Benzema

Chelsea

Matic-Cesc
Willian-Oscar-Hazard
------Costa

On chce grać 4-2-3-1 dlatego patrzę na zawodników do tego.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6334
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 13 sty 2018, 13:33

Kamil ja zapytam raz jeszcze - gdzie ty żeś widział Sancheza na prawej stronie? Przecież nawet w Barcelonie grał jako wysunięty napastnik, a na prawej stronie biegał najlepszy piłkarz świata. Wiec gdzie go na tej pozycji widziałeś? W... Udiene 10 lat temu? :lol2:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 13 sty 2018, 13:40

red85 pisze: Mam po prostu mieszane uczucia co do tej kandydatury. Ani nie jest to brakujący element tej układanki (kiedy po prawej stronie wymiatał?)
Powtórzę to co pisałem w temacie Arsenalu. Wydaje mi się, że szybciej Mourinho próbowałby Martiala i Rashforda rzucać na prawą stronę niż Chilijczyka. Może by czasem porotował stronami, może czasem chciałby żeby zagrał z prawej strony ale jakby już go przekonał do transferu to pewnie dałby mu swobodę tam gdzie robi największą różnicę. Tu dochodzi też kilka oddzielnych kwestii, które też wpływają prawdopodobnie na nasze potencjalne zainteresowanie Alexisem.

Po pierwsze od pewnego czasu wiele wskazuje na to, że Portugalczyk poszukuje kogoś na lewą stronę. W lecie był Perisic, ostatnio przewija się też Pulisic, teraz wraca temat Sancheza. Wcześniej myślałem, że może Mou chce zrobić z Chorwata wahadłowego do 3-5-2 i stąd to całe zainteresowanie ale tu jednak wyklarowało się inne ustawienie, Young i Shaw jakoś sobie radzą a my dalej kierujemy naszą uwagę na ludzi najlepiej się czujących na lewym skrzydle. Nie wiem jaki pomysł ma Mourinho ale coś tu wydaje się być na rzeczy.

To trochę się kłóci z tym co mamy w kadrze, bo Mourinho sam wypowiadał się na temat ustawienia z Rashem i Martialem grających razem po przeciwległych stronach boiska, które zastosował kilka razy i narzekał, że jest bardziej ofensywne ale nie zapewnia drużynie odpowiedniego balansu. Pytanie więc jak Portugalczyk widzi przyszłość tych dwóch skoro najpierw chciał im dorzucić Perisicia w lecie a teraz poluje na Sancheza.

Na koniec zostaje kwestia tego kogo można znaleźć na rynku na tę prawą stronę. Pojawiający się od czasu do czasu w mediach Pulisic może grać na prawej stronie, tam najlepiej czuje się Malcom, o którym było głośno jakiś czas temu ale to wydawało się transfer najprostszy do dopięcia a na ten temat jest cicho. Za bardzo klasowych graczy na tej pozycji, którzy w dodatku byliby do wyrwania i zwiększyliby z miejsca jakość gry zespołu w chwili obecnej nie widać.

Nie wiem co tam się dzieje w głowie Portugalczyka ale wydaje się, że ma jakiś swój pomysł, którego na ten moment nie jestem w stanie rozgryźć. Mam tylko, że nie sprowadza się on do pogonienia Martiala z Rashfordem albo zrobienia z nich rezerwowych tylko po to żeby na obu skrzydłach sprowadzić gwiazdy za grube miliony.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 13 sty 2018, 13:48

sickstick pisze: a na prawej stronie biegał najlepszy piłkarz świata
Nie przypominam sobie aby Ronaldo grał w Barcie :wink:

Grał w Udinese na prawej. Tam się przecież wybił. W Barcie też. Przecież Messi grał na 9 jako cofnięty napastnik. Z lewej wbiegał Villa z prawej Sanchez.

To nie jest gość, którego linia uwiera. W przeciwieństwie np. do Rashforda, który zawsze szuka środka czy Martiala. Bo to są goście jednak napastnicy, którzy najlepiej by wyglądali w 4-4-2. Ale, że ta taksa przeszła do lamusa to są przestawieniu na schodzących napastników.

Pytanie czy to nie jest nieco go marnowanie? Wydaje się, że nie do końca. Będzie potrafił zrobić szum z prawej, a i znaleźć się w polu karnym, wbiec w odpowiednim momencie.

To jak z Ronaldo. Wszyscy już myślą o nim w kontekście lewego skrzydła. A przecież u nas grał na prawej. I na prawej walnął 31 goli.

A właśnie a propo jeszcze tego 4-2-3-1 z Pogbą niżej. Wg. mnie nasz problem jest właśnie wyżej. O czym już rozprawiałem. Na pozycjach Mikitarjana i Maty. Nie ma tam typa, który by zrobił coś niekonwencjonalnego coś w stylu tego

Obrazek

Np. jestem przekonany, że w taksie Safa

Valencia-Carrick-Pogba-Nani
-----Rooney, Hernandez

Pogba by wyglądał w porządku jak Ando tam potrafił robić magię. Dlaczego? Bo był ten Rooney, który schodził niżej i jak to mówią Anglicy w trzeciej strefie, tej decydującej gdzie jest tłok zrobi coś niekonwecjalnego, poślę prostopadłego passa czy poklepie robiąc sobie miejsce.

Tego nam trzeba.

Messuta i jego magii :pray:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 13 sty 2018, 13:52

Morrow pisze: Powtórzę to co pisałem w temacie Arsenalu. Wydaje mi się, że szybciej Mourinho próbowałby Martiala i Rashforda rzucać na prawą stronę niż Chilijczyka. Może by czasem porotował stronami, może czasem chciałby żeby zagrał z prawej strony ale jakby już go przekonał do transferu to pewnie dałby mu swobodę tam gdzie robi największą różnicę. Tu dochodzi też kilka oddzielnych kwestii, które też wpływają prawdopodobnie na nasze potencjalne zainteresowanie Alexisem.
Tak czy inaczej skończyłoby się zapewne tym, że musielibyśmy kogoś poświęcić, delegować na pozycję gdzie po prostu nie czuje się najlepiej. To jest właśnie ta głupawa strategia transferowa, która doprowadziła nas do sytuacji, gdzie wydaliśmy przez lata fortunę, a wciąż się szeroko mówi o braku jakości.
Morrow pisze: Nie wiem co tam się dzieje w głowie Portugalczyka ale wydaje się, że ma jakiś swój pomysł, którego na ten moment nie jestem w stanie rozgryźć.
Może taki sam "genialny" pomysł jak trzymanie głęboko Pogby?

Jakiś zamysł na pewno jest, ale jak powiedziałem - trudno mi zaufać człowiekowi, który przez półtora roku nie chce zbudować drużyny wokół jej najlepszego zawodnika, tylko na siłę dopasowuje wszystko pod swoją ulubioną formację.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 13 sty 2018, 14:10

Ja powiem tak: nie będę forował tezy że Sanchez na prawej stronie nie potrafi grać, bo po prostu przez 4 lata w Arsenal ani razu go na tej pozycji nie widziałem - a oglądam go w akcji tydzień w tydzień.

Natomiast widzę też, że porównujesz Ozila z Rooneyem :shock:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 13 sty 2018, 14:12

Pooglądałem sobie jeszcze parę kompilacji. Popatrzyłem w statsty. Przecież w Barcie to było prawe skrzydło schodzącego do napadu, wobec cofania się Messiego, grającego na 9.

Poza tym jak mówię Udine. I co z tego, że to było 10 lat temu?

Facet potrafi grać na prawej. Jako typowy skrzydłowy, jako schodzący napastnik.

To jakby mówić, że nie ma co teraz brać na prawą Ronaldo, bo przecież on jest lewo skrzydłowym :badziewie:

Jak mówię pytanie rozchodzi się tylko czy bardziej nie wykorzysta się jego potencjału na lewej. Może tak, może nie. Pewnie jest więcej argumentów, że tak.

Ale czy lepiej brać za śmieszne pieniądze. Powtarzam śmieszne pieniądze jak na dzisiejsze czasy takiego kozaka niż ohoho brać Moure bo to jest typowo prawo skrzydłowy?

Czy Moura da więcej na prawej niż Sanchez na prawej? No chyba jednak Sanchez prawda?

A czy jest na rynku ktoś typowo prawo skrzydłowy o podobnej klasie? Jest. Mahrez. Ale nie wiem z tym gościem coś musi być nie tak skoro dalej kisi się w Leicester i nikt go stamtąd nie wyrwał. Nawet właśnie Wenger.

Takiego gościa za gówno pieniądze trzeba brać do siebie.

I jakoś jestem przekonany, że na prawej też będzie robił ogień.

sickstick pisze: Natomiast widzę też, że porównujesz Ozila z Rooneyem

Why not?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 13 sty 2018, 14:19

Szczerze mówiąc żeby 11 Kamila była kompletna, brakuje jeszcze Griezmana na lewej obronie

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2418

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 13 sty 2018, 14:19

sanchez rzeczywiscie grywal w barcelonie glownie na prawej stronie, tylko ze wydaje mi sie to jednym z glownych powodow jego niepowodzenia na camp nou. gosc troche zmienil styl w stosunku do tego, co gral w udine, tak jak ronaldo gra kompletnie inaczej, niz w united, a obecnie alexis jest skrojony pod lewe skrzydlo

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 13 sty 2018, 14:24

sickstick pisze: Szczerze mówiąc żeby 11 Kamila była kompletna, brakuje jeszcze Griezmana na lewej obronie
Potem będzie, że ja nie potrafię dyskutować i robię gówno burzę.

A to typowy trolling, wobec obalenia faktu, że Sanchez jednak na prawej grał.

moody90 pisze: sanchez rzeczywiscie grywal w barcelonie glownie na prawej stronie, tylko ze wydaje mi sie to jednym z glownych powodow jego niepowodzenia na camp nou. gosc troche zmienil styl w stosunku do tego, co gral w udine, tak jak ronaldo gra kompletnie inaczej, niz w united, a obecnie alexis jest skrojony pod lewe skrzydlo
Jak mówię ostatnie lata tak mówią.

Ale pytanie brzmi lepiej mieć Sancheza na prawej czy Ronaldo czy Moure, Malcolma czy kogo tam jeszcze?

No na moje zarówno Sanchez jak i Ronaldo postawiony teraz na prawej też będą miażdżyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”