Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 21 mar 2018, 17:29
ozob

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 21 mar 2018, 18:15
Przecież to nieprawda, tak jak informowałem są ubezpieczenia, które Ciebie chronią, pozostaje również kwestia tego, że nie mogą Ci tak zabrać, bo nie zapłaciłaś dwóch rat, egzekucja komornicza ze strony banku nie zaczyna się od zalegania "drobnej kasy", inna sprawa, że są wakacje kredytowe w momencie, kiedy zmieniasz pracę albo Ciebie zwolnili. Rozwiązań jest tyle, że bardziej boje się bigosu niż kredytu.
wloski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 21 mar 2018, 18:17
Oczywiście, że mieszkanie jest jego, a nie jak to się zwykle mawia "banku". W przypadku nagłych problemów sprzedaje mieszkanie, idzie mieszkać do rodziców i spłaca kredyt.
Rojiblanco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 21 mar 2018, 18:20
Faktycznie to mieszkanie jest w takim procencie banku ile zostało jeszcze kasy do spłacenia, ale prawda jest taka, że jak nie ma żadnych regulacji np. związanych z MDM to można opierdolić mieszkanie, spłacić resztę tak jak napisałeś i przeprowadzić się do rodziców, wynająć mieszkanie i rozpocząć nowe życie.
Nie uraziłeś mnie, nie wiem kiedy mówisz serio, a kiedy żartujesz, także zawsze uważam, że żartujesz
wloski
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 mar 2018, 19:36
Jasne. Ty chyba dla odmiany życia nie znasz, bo ja np. mogłabym Ci przedstawić kilkanaście osób, które kredyty wykończyły. Nie powiedziałabym więc, że problem nie występuje.
Myślisz, że każdy nagle ma możliwość szybkiej przeprowadzki do rodziców?
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 21 mar 2018, 19:46
Kredyt ponad stan? Trzeba ignorować liczby, żeby taki wziąć.
Są możliwości szybkiego wynajmu, zamiany mieszkania na tańsze, zamiany na mniejsze, przeprowadzka na obrzeża miasta etc.
wloski
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 mar 2018, 20:05
A kto mówi o kredycie ponad stan? To, co teraz wydaje się nam do spłacenia lekką ręką, po latach może okazać się gwoździem do trumny.
Pewnie, że tak, ale takie ruchy są najlepsze dla singli albo młodych ludzi. Pamiętajmy, że taki dzisiejszy posiadacz kredytu za 15 lat może mieć dwoje dzieci przywiązanych do danego środowiska, żonę pracującą w sklepie za rogiem i każda z takich zmian będzie gigantyczną rewolucją, którą nie tak łatwo ogarnąć.
futbolowa
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 21 mar 2018, 20:15
cruel
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 mar 2018, 20:21
Różnica jest taka, że nie ani Ty, ani członkowie Twojej rodziny nie macie wieloletniego długu nad głową.
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 21 mar 2018, 20:24
Kolejny świetny argument, okazuje się, że spłacając "ten wieloletni" dług Twoje dziecko zostało "zabezpieczone" i będzie miało jakiś spadek, wynajmując mieszkanie może mieć tylko wspomnienia.
wloski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 21 mar 2018, 20:29
wloski
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 21 mar 2018, 20:36
cruel
Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 21 mar 2018, 20:41
A co jeśli huragan rozpierdoli Ci w mak?cruel pisze: Swietny argument z tym 'a jak sie noga powinie'. A jesli nie masz kredytu tylko wynajmujesz cos za 1000pln miesiecznie, i tez sie noga powinie? Ladujesz na bruku, faktycznie duzo lepszy scenariusz ;d
Ja wzialem kredyt na dom w ciagu 1.5 roku od momentu przyjazdu tutaj. W uj wydatkow na start, wiec minimalny downpayment jaki sie da, 5% = $15,000. Miesiecznie place $2019, w tym wliczone podatki, ubezpieczenie i pierdoly. Dom ponad 250m^2. Za apartament 115m^2 placilem $1325, po roku podniesli do $1370. Teraz musialbym za to samo placic $1470, a za rok pewnie znowu ceny pojda do gory. Wiec roznica robi sie coraz mniejsza, a standard zycia bez porownania. W dodatku miesiac w miesiac wywalasz kase i nie masz z tego absolutnie NIC, a ceny raczej tylko ida do gory (zarowno USA czy PL).
Gdybym czekal, teraz zamiast oprocentowania 3.6% mialbym teraz 4.5% i domy do kupna drozsze srednio 15%.
W skrocie: jesli ktos nie ma planow zmieniac miejsca zamieszkania, dostalby zgode na kredyt na sensownych warunkach, to kontynuowanie wynajmu jest po prostu glupie. Chyba ze wynajem to jakas uber promocja od wujka po znajomosci za 1/2 czy 1/3 normy w danym miescie.
guru
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 21 mar 2018, 20:53
Mamy uwierzyc, ze w 1,5 roku zrobiles historie kredytowa, aby zakupic dom? W USA po kryzyzsie 2008 roku spowodowanym wlasnie zbyt latwym przyznawaniem kredytow?Ja wzialem kredyt na dom w ciagu 1.5 roku od momentu przyjazdu tutaj.
ozob
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 mar 2018, 21:17
A może niech dziecko samo decyduje, czy chce mieć na głowie takie zobowiązanie? Ja np. bym nie chciała.
Z rachunkami mieszczę się w 1000 zł, mieszkam w trzypokojowym mieszkaniu w świetnej lokalizacji, jestem w stanie sporo zaoszczędzić - czemu miałabym zmieniać miasto? Jest [ch**] pod wieloma względami, ale też nie mogę narzekać na swoją sytuację.
Serio? Nie miałam o tym pojęcia, chyba nigdy nie wspominałeś. Z ciekawości - gdzie mieszkałeś?cruel pisze: Futbolowa mieszka w Czestochowie, urodzilem sie tam i mieszkalem zanim zaczalem studia. Absolutna tragedia, fatalne miasto i esencja wszystkiego, czego
nie lubie w Polsce. Nie potrafie sobie wyobrazic osoby rozgarnietej ktora tam swiadomie zostaje. Z mojej klasy w liceum 30 sposrod 30 osob - wszystkie
wyjechaly (Wawa, Krk, Wroc, Poznan). Mialbym duzy problem ze znalezieniem gorszego miasta w PL.
Bez przesady, ja nie mam zamiaru nikomu mówić, jak ma żyć. Po prostu mówię o tym, jak obecnie widzę swoją sytuację. Może gdybym miała bardziej stabilne zarobki - a nie że raz 7000, raz 2000 - czułabym się pewniej. Póki co jednak nie widzę siebie z wielkim kredytem, i tylewloski pisze: Tak sobie myślę, że jakby jakaś mądra głowa z moderacji, ostatnie kilka stron przerzuciła do nowego tematu pod tytułem "Kredyt - jak żyć" to byłoby super. Ogólnie dla młodszego ludu przydadzą się sentencje wypisane przez koleżankę, która broni nas od kredytów niczym PISowcy nieurodzone dzieci od aborcji.
futbolowa
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio