Podróże - Strona 55

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 29 maja 2018, 12:10

dobry nick, idealnie pasujący do firmy, którą reklamujesz

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 29 maja 2018, 13:03

Jest tutaj kilku Podróżników przez duże "P", więc może ktoś z własnego doświadczenia powie jak najlepiej i w dobrej cenie dostać się z lotniska El-Prat w Barcelonie do centrum? Dzięki :)

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1493
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 29 maja 2018, 13:17

Najszybszą opcją jest niebieski Aerobus – ekspresowe połączenie, łączące lotnisko i pl. Catalunya. Autobus kursuje zarówno z terminalu T1, jak i T2 – kolejne połączenia rozpoczynają się co kilka minut. Czas przejazdu to około 30 minut, bilet kosztuje 5,90 EUR (25 PLN) – można kupić również bilet powrotny, ważny 30 dni (jego koszt to 10,20 EUR, czyli 43 PLN).

Chcecie podróżować z portu lotniczego do centrum Barcelony w wygodny sposób, biorąc taksówkę? Przyszykujcie się na koszt ok. 30 EUR (128 PLN).

Alternatywą dla wspomnianego wyżej Aerobusa, najczęściej wybieraną przez naszych czytelników i forumowiczów, jest miejski autobus linii 46 (czerwony). To najtańsza opcja dostania się do centrum Barcelony – bilet kosztuje zaledwie 2,2o EUR (9,30 PLN). Nie musimy się obawiać, że nie uda nam się go złapać – kursuje od 5:30 do 23:50, z częstotliwością co ok. 20 min
A tu niezbędnik: https://www.fly4free.pl/tanie-loty/kier ... barcelona/

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 05 cze 2018, 17:50

Tak to w życiu bywa za 2 dni wracam do Polski. Celem będzie ogarnięcie jak najszybciej mieszkania więc z tego tematu na ok 3 lat się wypisuje mając nadzieję, że podróżowanie z Polski będzie po prostu łatwiejsze i bardziej wygodne(w sensie więcej lotów). Także Szanowni podróżnicy życzę wam zwiedzenia jak najwięcej najbliższych latach. Ja jak odwiedzę w ciągu 3 lat chociaż Pragę oraz Wiedeń to będę co najmniej zadowolony. Części planów nie udało się niestety zrealizować no ale cóż.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 05 cze 2018, 18:05

A to po Polsce nie można podróżować? :)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 05 cze 2018, 19:59

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 05 cze 2018, 21:44

maciek_88 pisze: A to po Polsce nie można podróżować?
Niby można, ale średnio mnie interesuje nasz kraj. Plan mam pojechać do Wrocławia oraz Gdańska choć tam pewnie dopiero na finał LE.

Awatar użytkownika
MeToYou
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 35

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MeToYou » 13 cze 2018, 21:18

MK92 pisze: Piszę w autobusie z Tallina do Rygi :) W miniony piątek poleciałem z Gdańska do Turku, a z Turku pojechałem autobusem do Helsinek, gdzie spędziłem trzy doby. Finlandia to naprawdę piękny kraj. Mili ludzie, porządek, ciekawa architektura, bliskość przyrody. Polecam każdemu wyjazd w tamte strony, choć trzeba się nakombinować, żeby za dużo pieniędzy nie wydać ;) W sobotni poranek wziąłem udział w helsińskim półmaratonie. Pogoda od początku podróży dopisuje. Jest prawie cały czas słonecznie, tylko w Tallinie padało w poniedziałek wieczorem, kiedy przypłynąłem promem z Helsinek. Nasz dawny Rewel też jest bardzo ciekawym miastem, a w szczególności jego starówka, oglądana w trakcie białej nocy :) Estonia także zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Również da się w kraju Estów odczuć bliskość natury. Wczoraj jeździłem rowerem nad Bałtykiem w okolicach Tallina, a dziś byłem na prowincji w Parku Narodowym Lahemaa (50 kilometrów na wschód od Tallina), gdzie podziwiałem bagna Viru. Potem leżałem na pustej, piaszczystej plaży w miejscowości Loksa, niedaleko niszczejącego, posowieckiego portu. Opaliłem się dość porządnie :) W ogóle fajne wrażenie robi to pomieszanie wpływów niemieckich, skandynawskich i rosyjskich (sowieckich) w tym małym kraju. Będąc dziś w Loksie i Koldze czułem się, jakbym cofnął się do dzieciństwa w latach 90. :)
Kraje nadbałtyckie na wiecznym propsie. Warto również zajrzeć tam zimą i rozgrzać się w knajpie na rynku w Tallinnie zupą z łosia :P Niedaleko stolicy jest piękny wodospad Jagala, który zimą robi wielkie wrażenie. Poniżej fota z lutego tego roku. W Rydze koniecznie wbij na Centrāltirgus. Hala może nie robi wrażenia w środku, ale rzeczy jakie można tam zjeść to jakiś kosmos. Polecam kiszone jabłka, tak z ciekawości chociaż jedno.

Obrazek

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 21 cze 2018, 9:29

MK92 pisze: W sobotni poranek wziąłem udział w helsińskim półmaratonie.
Planowałeś to, czy spontan?

red85

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 26 cze 2018, 14:21

Ja już mam niemal zaplanowaną podróż na jesień - znowu Portugalia, ale tym razem autem (chociażby dlatego, łączę kilka dni wyjazdu z sesją ślubną i czesto mamy zamiar zmieniać lokalizację ;) )...Dlatego chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach z wypozyczaniem aut zagranicą. Gdzie wypozyczać? Na co uważać ?

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 27 cze 2018, 17:06

http://weszlo.com/2018/06/27/o-lesie-samobojcow/

Rewelacyjny tekst o Japonii napisany przez Kubę Białka z weszło. Tak mało człowiek wie o życiu w Kraju kwitnącej wiśni

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 27 cze 2018, 17:12

red85 pisze: Ja już mam niemal zaplanowaną podróż na jesień - znowu Portugalia, ale tym razem autem (chociażby dlatego, łączę kilka dni wyjazdu z sesją ślubną i czesto mamy zamiar zmieniać lokalizację ;) )...Dlatego chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach z wypozyczaniem aut zagranicą. Gdzie wypozyczać? Na co uważać ?
Każdy kraj ma inną specyfikę tych wypożyczalni a w Portugalii akurat nie pożyczałem. Gorąco Ci polecam przemaglować forum fly4free pod tym kątem, przed każdym wyjazdem je dokładnie sprawdzam, bo zawiera multum cennych porad od ludzi żyjących podróżami i w tych kwestiach to prawdziwa skarbnica wiedzy.

Z moich doświadczeń, niezbędna jest zawsze karta kredytowa, warto mieć full insurance i dokładnie poczytać co zawiera ubezpieczenie proponowane przez wypożyczalnię, bo na tym najbardziej kręcą a południowcy potrafią jeździć bardzo specyficznie i obcierki są ich domeną. Z uniwersalnych wypożyczalni - w USA braliśmy Alamo, przejechaliśmy samochodem nówką, 12 tys kilometrów a odebranie i zdanie wozu trwało 3 minuty, zero problemów. Raz pożyczałem Hertza w Grecji ale oni mieli jakąś okazję, zwykle są drodzy i nie warto dopłacać. W Hiszpanii korzystałem z Centauro i tu też nie było problemów.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8568
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 cze 2018, 17:14

Ja słyszałem o tym lesie jakiś rok-dwa temu. Japonskie społeczeństwo jest bardzo specyficzne, pełne nierozumienia dla Europejczyków. Dziwna kultura, pod każdym kątem, jakby nie patrzeć ;) Ale.. chciałbym kiedyś zwiedzić (tzn. nie las).

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 27 cze 2018, 17:17

cloner pisze: Ja słyszałem o tym lesie jakiś rok-dwa temu. Japonskie społeczeństwo jest bardzo specyficzne, pełne nierozumienia dla Europejczyków. Dziwna kultura, pod każdym kątem, jakby nie patrzeć ;) Ale.. chciałbym kiedyś zwiedzić (tzn. nie las).
O lesie również słyszałem, nawet jakieś pseudo horrory były kręcone, ale rewelacyjnie jest napisane jak wygląda życie Japończyków i co może ich prowadzić do samobójstwa. Jak marionetki, taka nowoczesna Korea Północna

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8568
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 lip 2018, 17:14

Urlop na ten rok wstępnie zagospodarowany, pierwsza połowa września. Na 90% kierunek Ibiza i balety :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”