Juventus cz.2 (zbiorczy) - Strona 2887

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Które miejsce zajmie Juventus w lidze?

1
7
37%
2
5
26%
3
1
5%
4
3
16%
Poniżej 4
3
16%
Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 16 lip 2018, 14:32

venomiq pisze: Nie ma nic niepoprawnego w pisaniu Juventus Turyn, Chelsea Londyn, itp.
Jest, bo te kluby tak sie po prostu nie nazywaja. Gdyby Juventus chciał aby nazwa miejscowosci widniala w nazwie klubu to klub by sie nazywam Juventus Torino a nie Juventus FC. Prosty przykład to Bayern.

Owszem, przyjęły sie nazwy Juventus Turyn i Chelsea Londyn, ale z "oficjalnego" punktu widzenia sa to niepoprawne nazwy.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 lip 2018, 14:33

Sawyer pisze: Owszem, przyjęły sie nazwy Juventus Turyn i Chelsea Londyn, ale z "oficjalnego" punktu widzenia sa to niepoprawne nazwy.
Nie, to po prostu nie są oficjalne nazwy. Póki ktoś nie twierdzi, że ta nazwa jest oficjalna, nie stosuje tego w oficjalnych listach, itp - nie ma powodu się go czepiać.
Koniec.,

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 16 lip 2018, 14:39

venomiq pisze:
Sawyer pisze: Owszem, przyjęły sie nazwy Juventus Turyn i Chelsea Londyn, ale z "oficjalnego" punktu widzenia sa to niepoprawne nazwy.
Nie, to po prostu nie są oficjalne nazwy. Póki ktoś nie twierdzi, że ta nazwa jest oficjalna, nie stosuje tego w oficjalnych listach, itp - nie ma powodu się go czepiać.
Koniec.,
Nie zgadzam się, to jest po prostu niepoprawna nazwa, a nie "nieoficjalna", oczywiscie nie ma w tym nic strasznego, po prostu takie sa fakty. To, ze cos sie utarlo to nie znaczy, ze to jest poprawne.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 16 lip 2018, 14:39

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 16 lip 2018, 14:44

To jest niepoprawnie zapisana przeze mnie nazwa klubu.

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 16 lip 2018, 14:47

Czyli jak ktoś oficjalnie nazywa się Stanisław, to nie można nieoficjalnie nazywać go Stasiem? :think:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 lip 2018, 14:48

Sawyer pisze: Nie zgadzam się, to jest po prostu niepoprawna nazwa, a nie "nieoficjalna", oczywiscie nie ma w tym nic strasznego, po prostu takie sa fakty.
Nie, to nie są fakty.

Wiesz dlaczego mówię z takim przekonaniem? Bo jako jedyny pewnie zadałem sobie odrobinę trudu i skontaktowałem się w tej sprawie z Radą Języka Polskiego, opisałem problem, wymieniliśmy 2 czy 3 maile i ich odpowiedź jest jednoznaczna: jest to nazwa poprawna i poza oficjalnymi sytuacjami nie ma podstaw do tego, aby ją krytykować.
I w jakikolwiek sposób byś nie argumentował 'niepoprawności' tego określenia - ja im te argumenty również wymieniłem na wstępie.
Możesz oczywiście im napisać, że się nie znają, nie mają racji, a Ty wiesz lepiej - jeśli będziesz chciał to nawet podrzucę Ci info która dokładnie osoba mi odpisała. Ale mam przekonanie graniczące z pewnością, że to jednak to oni mają większą wiedzę niż Ty ;)

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 16 lip 2018, 14:50

venomiq pisze:
Sawyer pisze: Nie zgadzam się, to jest po prostu niepoprawna nazwa, a nie "nieoficjalna", oczywiscie nie ma w tym nic strasznego, po prostu takie sa fakty.
Nie, to nie są fakty.

Wiesz dlaczego mówię z takim przekonaniem? Bo jako jedyny pewnie zadałem sobie odrobinę trudu i skontaktowałem się w tej sprawie z Radą Języka Polskiego, opisałem problem, wymieniliśmy 2 czy 3 maile i ich odpowiedź jest jednoznaczna: jest to nazwa poprawna i poza oficjalnymi sytuacjami nie ma podstaw do tego, aby ją krytykować.
I w jakikolwiek sposób byś nie argumentował 'niepoprawności' tego określenia - ja im te argumenty również wymieniłem na wstępie.
Możesz oczywiście im napisać, że się nie znają, nie mają racji, a Ty wiesz lepiej - jeśli będziesz chciał to nawet podrzucę Ci info która dokładnie osoba mi odpisała. Ale mam przekonanie graniczące z pewnością, że to jednak to oni mają większą wiedzę niż Ty ;)
Szanuję za wnikliwość.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 16 lip 2018, 14:52

maestro pisze: Czyli jak ktoś oficjalnie nazywa się Stanisław, to nie można nieoficjalnie nazywać go Stasiem? :think:
Nie mozna. Dlatego zawsze draznilo mnie jak ktos napisal lub powiedzial Zbyszko z Bogdanca bo tak naprawde koles nazywal sie Zbigniew FC.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 16 lip 2018, 14:54

Zbyszko to niezależna nazwa własna, dlatego jest poprawnie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbyszko_Company

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 16 lip 2018, 14:54

venomiq pisze: Radą Języka Polskiego
Prosze Cie, Co ma wspolnego rada jezyka polskiego z nazwa wloskiego klubu? W nazwie klubu Juventus nie wystepuje nazwa miejscowosci i to jest wiazace a nie to co na ten temat twierdzi rada jezyka polskiego...

Powtarzam, kazdy niech sobie mowi/pisze Juventus Turyn, ale nie zmienia to faktu, ze jest to niepoprawny zapis.
Zreszta tak samo jak Cracovia Kraków czy D.C United Waszyngton...
Gianni Agnelli twierdził, że Juventus uzyskał status dobra narodowego, bo jako jedyny nie ma w nazwie nazwy miasta - dodaje się ją w innych językach, np. w polskim - ale to tylko urocza bajeczka. Przyczyny są jeszcze bardziej prozaiczne, po prostu klub powstał w prezencie dla setek tysięcy pracowników Fiata, by rozerwali się po godzinach, a ci pochodzili z najodleglejszych zakątków Półwyspu Apenińskiego. I pozostawali lojalni nawet po powrocie do domu. To im turyńska drużyna zawdzięcza określenia "Stara Dama" oraz "Narzeczona Italii" symbolizujące powab dziewczyny, którą chciałby zdobyć każdy Włoch.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 lip 2018, 15:27

Cały czas (nie rozumiem dlaczego) próbujesz nawoływać do oficjalnej nazwy klubu, co jest kompletnie bez sensu.
Określenie "Juventus Turyn" nie jest 'spolszczeniem' oficjalnej nazwy ani 'spolszczeniem' fragmentu oficjalnej nazwy, ale jedynie stylistyką gramatyczną i oznacza dokłądnie to samo co 'Juventus z Turynu' - tylko przyjęło się dawno temu, że określenie pochodzenia klubu nie piszemy w dopełniazu (Turynu wraz z "z" przodu), a w mianowniku.
Koniec.
I właśnie dlatego póki nie twierdzi się, że to jest oficjalna nazwa to Twoja walka z 'Juventus Turyn' musi z miejsca również dotyczyć 'Juventus z Turynu' czy 'Juventus z siedzibą w Turynie', bo to dokładnie to samo oznacza.
I przy okazji masz też odpowiedź dlaczego RJP ma prawo się w tej kwestii wypowiadać.

A Twoja walka... cóż, mozesz też pojechać do jakiegoś kraju, gdzie w ich języku imiona i nazwiska zapisuje się małymi literami i protestować, że piszą Twoje imię z błędem, tam ma być wielka litera, bo to Twoje imię, Ty jesteś Polakiem, a w Polsce piszemy tak ;)
Popukają się w czoło pewnie.

ps: jeśli chcesz wiedzieć jak reagują Włosi na to, że w Polsce mówimy 'Juventus Turyn' - rozmawiałem czasem, był też wątek na forum, raczej to ich dziwiło/bawiło (zwłaszcza fakt, że w Polsce potrafimy mieć kilka klubów o tej samej nazwie w jednej lidze ;) ), no ale skoro taka gramatyka to im to nie przeszkadzało.

(tę informację też opisywałem Radzie Języka Polskiego ;) ).

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 16 lip 2018, 15:42

Podtrzymuje swoje zdanie, uwazam, ze nie ma nic zlego w pisaniu Juventus Turyn, ale nie jest to poprawny zapis i tyle, nie jest to poprawna nazwa klubu. Tak samo jak Coca-Cola Atlanta to nie jest poprawna nazwa firmy produkujacej napoje gazowane... tym bardziej, ze uzywanie przez polskie media zapisu Juventus Turyn nie wynika z gramatyki tylko z niewiedzy.
venomiq pisze: woje imię z błędem, tam ma być wielka litera, bo to Twoje imię, Ty jesteś Polakiem, a w Polsce piszemy tak
Przyklad slaby, pokaz mi kraj w ktorym imie lub nazwisko zapisywane jest Jan Warszawa albo Jan Warszawa Nowak :wink:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 lip 2018, 15:50

Tu zapis gramatyczny/ortgraficzny i tu zapis gramatyczny/ortograficzny. Jak to sobie uświadomisz to zrozumiesz, że przykład najlepszy z możliwych ;)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Juventus cz.2 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 16 lip 2018, 16:08

Troche nie w czasie ta dyskusja, od wczoraj jesteście dla świata po prostu Nowy Klubem Cristiano Ronaldo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”