---> Rap <--- - Strona 12

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 06 paź 2005, 22:27

A Liroy'a też gdzieś chyba jeszcze mam. Jednak przegrywanych kaset miałem niezliczone ilości, ze 150 składanek ehehhe i klepanka dzien w dzien to samo ehhh a teraz pół dysku to muzyka, ale wspominam tamten okres bardzo fajnie jak sie kołowało kasetki. To były czasy jak wchodziłem kiedyś do muzycznego i były 4 może 5 kaset hip-hopowych, a ja przychodziłem codziennie do faceta i trułem mu dupe o Moleste. I chłop sie w końcu wkurwił ( brzydko mówiąć) i zamówił Skandal. POtem z czasem dokupywałem kolejne części. Już ich nie mam bo pamiętam, że porozdawałem, o dziwo koleżankom :wink: Teraz już jak wchodze do tego sklepu, to mówie co kiedy wychodzi i, że chce to mieć i mam czasem nawet kilka dni przed premierą.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 06 paź 2005, 22:45

Pamietam jak na osiedlu chodzila WuWuA. Klasyka polsiego rapu. Zdobycie jej kosztowalo mnie wiele wysilku ale sie oplacalo. Ogolnie nie kupuje oryginalow ale swoich nie okradam i wydaje kase na ich plytki.
Co do Molesty to juz jej nie uslyszymy. Watpie zeby chlopaki sie znowu zgrali(ewenement)

Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 06 paź 2005, 23:03

Bienias pisze:Fu jest dobry ale nie ma juz tego przekazu jak Sokol i tego glosu.
Głos to kwestia gustu (mi np podoba sie pezeta, małolata i onara), ale fu ma lekka wade wymowy i jest niewyraźny. Sokół ma jedne z najlepszych tekstów w Polsce.
Bienias pisze:WWO zmiazdzy plomien.
Mi sie nie wydaje. Mimo to że WWO to mój ulubiony squad (sentymenty itd), to Jędker mocno ustępuje umiejetnosciami... niestety. Pezet to klasa sama dla siebie. Czekamy i na P81 i na WWO!
Bienias napisał:
Co do Molesty to juz jej nie uslyszymy. Watpie zeby chlopaki sie znowu zgrali(ewenement)

tak tez oni sami deklarowali

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 06 paź 2005, 23:17

Jak dla mnie ostatnia dobra plyta WWO to jeszcze "Masz i Pomysl". pozniej juz jakies takie niewyraznie...
Mes to jak dla mnie absolutna czolowka w Polsce. na rowni z nim postawilbym jedynie Piha. Plomien z Pezetem to tez gwarancja pewnego poziomu, chociaz szczerze mowiac rewelacji sie nie spodziewam.

A tak na marginesie - to nie ma co porownywac Sokola z Fu, Mesem, Pezetem itd. przeciez oni graja zupelnie inny HH. laczy ich jedynie to ze rymuja i czasem spotykaja sie na jakichs numerach, ale solowe projekty kazdego z nich sa zupelnie inne.

Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 06 paź 2005, 23:20

Większosc raperów ma inny styl (na szczescie) i idąc twoim rozumowaniem to nikogo nie można porównac z nikim (chyba ze libera z mezem i doneim :lol: ). Moim skromnym zdaniem mozna subiektywnie porównac ich poziom rapowania.

Awatar użytkownika
Tomi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomi » 06 paź 2005, 23:23

Mi pezet tak sobie sie podoba,wole Jędkera.Kazy ma swój gust i to nie ulega wątpliwością.Coraz bardziej mi sie podoba polska scena HH.Szkodą ze coraz mniej Undergroundowa

Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 06 paź 2005, 23:29

Tomi pisze:Szkodą ze coraz mniej Undergroundowa
to było pewne... Ale najlepszy rap na świecie zawsze jest skomercjalizowany (w sensie na legalu, niekoniecznie pod publike i najlepsza sprzedawalnosc ale zawsz e nastawiony na zyski).

Mimo całej sympatii do Jędkera to ma on słabe teksty, rymy bardzo czesto na czasowniki.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 06 paź 2005, 23:34

xaver pisze:Większosc raperów ma inny styl (na szczescie) i idąc twoim rozumowaniem to nikogo nie można porównac z nikim
Ale tu nie chodzi o inny styl wypowiadania slow, inny glos, inne rymy itd. tu chodzi o zawartosc, o "rodzaj" hiphopu itd. popatrz na Mesa a pozniej sprobuj znalezc u Sokola jakies elementy np. fanku. Mes nawija o dupach, imprezach a nawet jak zaczepi sie o jakas powazniejsza tematyke to i tak jest to w innym stylu niz na WWO. Sokol to jeden z nielicznych u ktorych widac jeszcze wyrazne pozostalosci z czasow kiedy HH nie byl puszczany na vivie. jego kawalkow nie da sie puszczac na imprezach. Mesa - wprost przeciwnie. wiec ciezko jest porownywac ich mowiac - ten jest lepszym mc a ten gorszym, bo to jest bez sensu.
xaver pisze:Moim skromnym zdaniem mozna subiektywnie porównac ich poziom rapowania.
No ale co rozumiesz przez "poziom rapowania"? bo wiadomo, ze zaden z nich nie rzuca tekstow w stulu "tylko jaaaa i mojaaaaa przestrzeeeen". jezeli chodzi o poziom rymow to wg mnie sa one zblizone. jezeli chodzi o przekaz (o ile dzisiaj w ogole mozna mowic o czyms takim) to tego nie da sie w ogole porownac.

Awatar użytkownika
Tomi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomi » 06 paź 2005, 23:35

a jakie zespoły z podziemi wam sie podobają.Ja swego czasu słuchałem Aspektu

Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 06 paź 2005, 23:42

Krzysztof Jarzyna pisze:Ale tu nie chodzi o inny styl wypowiadania slow, inny glos, inne rymy itd. tu chodzi o zawartosc, o "rodzaj" hiphopu itd.
No ja rodzaj tez nazwałem (chyba błednie) stylem.
Krzysztof Jarzyna pisze:wiec ciezko jest porownywac ich mowiac - ten jest lepszym mc a ten gorszym, bo to jest bez sensu.
Można porównac to jak wykonują ten swój "rodzaj" rapu. To własnie nazywam poziomem rapowania.
Krzysztof Jarzyna pisze:jezeli chodzi o przekaz (o ile dzisiaj w ogole mozna mowic o czyms takim) to tego nie da sie w ogole porownac.
No bo cięzko odnalesc przekaz u Piotrka (mesa), bo jak sam napisałes:
Krzysztof Jarzyna pisze:Mes nawija o dupach, imprezach
I zebys nie myslał że go nie lubie, bo jest w czołówce polskich raperów.

Nie przegladałem tematu pisaliście coś o łonie?

Awatar użytkownika
Tomi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomi » 06 paź 2005, 23:43

Łona jest to spoko raper,szczególnie teksty ma rozsądne,też nie wiem czy był o cos o tym raperze

Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 06 paź 2005, 23:52

Wedłóg mnei on teksty ma poprostu genialne, mimo to nie ejst popularny. Niestety, a moze i stety?

Awatar użytkownika
Tomi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomi » 06 paź 2005, 23:54

ludzie wolą meza.lub przeklinającego Peje(lubie go),od inteligentego młodzieńca(Łona)

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 06 paź 2005, 23:58

Krzysztof Jarzyna pisze:. jego kawalkow nie da sie puszczac na imprezach. . .
Zalezy jakich. bywam na takich gdzie kawalki sokola sa hitami ba nawet na imprezie gdzie chodza kolniezyki slyszalem pare kawalkow min sokola. :D
Krzysztof Jarzyna pisze:.
. jezeli chodzi o przekaz (o ile dzisiaj w ogole mozna mowic o czyms takim) to tego nie da sie w ogole porownac.
przekaz jest. trzeba go znalesc ale nie na plytach umc ale na plytach Prosto itp

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 07 paź 2005, 0:03

xaver pisze:No bo cięzko odnalesc przekaz u Piotrka (mesa), bo jak sam napisałes:
Mes nawija o dupach, imprezach
Ja podalem przyklad. W wiekszosci tak jest, ale przeciez na Flexxipie sa tez kawalki powazne.
xaver pisze:Można porównac to jak wykonują ten swój "rodzaj" rapu. To własnie nazywam poziomem rapowania.
No to teraz ja sie przyczepie. bo idac Twoim tokiem myslenia, mozna tez powiedziec, ze Mezo, Doniu czy Liber maja niezly poziom, bo wykonuja dobrze swoje gowniane hiphopolo. w dziedzinie festynowego rapu sa bogami.
xaver pisze:Nie przegladałem tematu pisaliście coś o łonie?
No Łona wg mnie ma jedne z najinteligentniejszych tekstow w Polsce. facet naprawde wie co chce powiedziec, tylko ze przy tym nie jest "jakis". nie robi klipow z furami, zlotem i dupami dookola, czy tez z ziomkami z blokowisk. sprawia wrazenie jakby wystarczala mu tylko i wylacznie satysfakcja z tego co robi. teksty ma przesmiewcze, ale nie glupie. tylko jak juz napisalem, z promocja cos nie tak.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”