Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1744

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 18 gru 2018, 22:09

Ale serio myślicie że on chciał u siebie Lindelofa czy Bailiego?

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 251

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 18 gru 2018, 22:10

ale to byliście tam? czy to jakieś doniesienia? UTD chciało być gwiazdorskie jak rywal z za miedzy, bo tam się już skończyła piłka a zaczęła rywalizacja kto ściągnie gwiazdę, Juventus oddał Pgbe bo widzieli co to za koleś, niby transfer wielki a za chwile kupili gościa z Argentyny i gościa z Portugalii i jadą.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 gru 2018, 22:12

A ty byłeś, że twierdzisz, że to nie były transfery Mourinho? W sumie można tak powiedzieć o każdym trenerze (udowodnij, że Guardioli kupują tych, których on sam wybiera), tyle że jedni odnoszą sukcesy, inni zostawiają zespół poza czołówką. Subtelna różnica.

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 251

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 18 gru 2018, 22:14

Guardiola jednak nigdy nie był w Porto ani takim Interze więc to nie jest wyznacznik. Kwestia tego, czy aby za dużo się teraz nie wymaga od UTD patrząc na ostatnie lata i kadrę.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 18 gru 2018, 22:31

Delpiero14 pisze: Ale serio myślicie że on chciał u siebie Lindelofa czy Bailiego?
Jak nie udaje ci sie kupic celu nr jeden to zazwyczaj jako szanujacy sie menadzer masz przygotowana alternatywe wiec de facto tez ja chcesz.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 gru 2018, 22:32

Delpiero14 pisze: Ale serio myślicie że on chciał u siebie Lindelofa czy Bailiego?
Myślę, że tak. Sam Bailly mówił, że przed transferem otrzymał telefon od Mourinho, w którym Portugalczyk potwierdził, że go chce. Raczej nie dzwonisz przekonać piłkarza, którego nie chcesz.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 18 gru 2018, 22:41

Serio Piotrek. Porownujesz transfery Pepa do Mou? Głównie w kwestii obrońców jesteśmy za City lata świetlne. Miał być Godin, Aldiewierd - jest... Sam wiesz kto. Bez przesady już z tym jadem. Edward też dał dupy nie raz i braliśmy gorszy sort. Inna sprawa, że ta ekipa ma potencjał by mimo wszystko rywalizować z najlepszymi i Mou nie potrafił tego zrobić.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 18 gru 2018, 22:45

No to wiemy teraz jak można tłumaczyć niepowodzenia jakiegokolwiek managera - nie kupiono mu zawodników jakich chciał. Kij z tym, że z zastanego materiału nie potrafił NIC ulepić. NIC. Zawodnicy co najwyżej grali równie przeciętnie jak wcześniej, albo jeszcze gorzej. Z pewnością z innymi radziłby sobie lepiej. Tych ponad 20 głów to niedorajdy i tyle.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 gru 2018, 22:58

Bassu pisze: Serio Piotrek. Porownujesz transfery Pepa do Mou? Głównie w kwestii obrońców jesteśmy za City lata świetlne. Miał być Godin, Aldiewierd - jest... Sam wiesz kto. Bez przesady już z tym jadem. Edward też dał dupy nie raz i braliśmy gorszy sort. Inna sprawa, że ta ekipa ma potencjał by mimo wszystko rywalizować z najlepszymi i Mou nie potrafił tego zrobić.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
W którym miejscu porównałem transfery obu klubów?

Ja się po prostu nie zgadzam, że robiono transfery wbrew Mourinho, tzn. inaczej - poza letnim okienkiem przed sezonem 2018/19 transfery moim zdaniem były tak samo robione pod Mou jak w innych klubach pod ich szkoleniowców. Nagle się okazuje, że dostał nie swój zespół i w ogóle jak miał sobie poradzić...
Materiał ma znacznie lepszy niż to, co prezentuje ten zespół. Zgadzam się, że w obronie wyglądamy pokracznie, ale kurde no, tam grają piłkarze, którzy dawniej ogarniali, nagle ich jakaś pomroczność jasna ogarnęła i zapomnieli, jak się gra. Nie wiem, na ile ci zawodnicy po prostu się popsuli, a na ile tutaj jest wina sztabu, że pogorszyli formę, ale ja pamiętam, jak Smalling potrafił być naszym najpewniejszym obrońcą, a teraz to parodia samego siebie; Lindelof w klubie nie prezentuje tego, co w reprezentacji, a jestem pewien, że dobrze prowadzony grałby 2x lepiej (choć i tak bywa naszym najlepszym obrońcą); Bailly gra od wielkiego dzwonu, ale i tak nie jest obecnie najpewniejszym punktem, nawet jeśli zdrowy. Jakbyśmy latem ściągnęli Boatenga, dziś byśmy byli w tej samej sytuacji, bo Niemiec też jest poza formą... A nazwiska na letniej giełdzie - poza Tobym - jakoś nie przekonywały. Nie uważam, że jeden obrońca dorzucony do zespołu Mou znacząco poprawiłby naszą grę, bo problem jest szerszy niż słaba postawa pojedynczych graczy. Tzn. był szerszy, mam nadzieję, bo teraz zaczynamy nową erę, oby wreszcie zespół znalazł się na odpowiednim kursie.

Nie ukrywam, że po ludzku mi żal Mourinho, po wszystkich latach mam do niego wciąż sporo sympatii, bo to inteligentny gość, który dodał dużo kolorytu światowemu futbolowi, ale gdzieś po drodze się zagubił i sam sobie zrobił krzywdę. Jest taki obrazek, jak się wywala na lotnisku, świat zrobił z tego pośmiewisko "o, patrzcie, wywalił się i sobie rozwalił głupi ryj, gamoń jeden", wówczas tak naprawdę byłem najbardziej z nim, bo ja wiem, że miał cholernie ciężko, ze wszystkich stron w niego walono, musiał mieć naprawdę nieciekawie, że nawet taką pierdołę wyolbrzymiono, by mu dojebać. Jednakże nie potrafię zrozumieć, czemu on też walił we własny klub, konfliktując się po drodze chyba ze wszystkimi. To jest dla mnie niezrozumiałe, to pokazuje, że coś niedobrego stało się po drodze, że problem był szerszy niż same personalia graczy znajdujących się w talii zespołu. Dlatego też uważam, że decyzja o rozstaniu jest jak najbardziej słuszna.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 18 gru 2018, 23:06

red85 pisze: No to wiemy teraz jak można tłumaczyć niepowodzenia jakiegokolwiek managera - nie kupiono mu zawodników jakich chciał. Kij z tym, że z zastanego materiału nie potrafił NIC ulepić. NIC. Zawodnicy co najwyżej grali równie przeciętnie jak wcześniej, albo jeszcze gorzej. Z pewnością z innymi radziłby sobie lepiej. Tych ponad 20 głów to niedorajdy i tyle.
Tutaj nie chodzi o umiejętności piłkarzy a o ich charakter i mentalność. Z jednej strony można mówić że Mou nie zdobył szatni itd., ale wydaje mi się że w United trafił na piłkarzy którzy nie byli skłonni "życia" oddać za dość specyficznego trenera jak to było w Mediolanie, Porto czy za pierwszym razem w CFC. Góra też bardziej dbała o ofensywę niż obronę, więc nie dziwota iż skończyło się jak się skończyło. Oczywiście sam Jose swoją cegiełkę dołożył, ale IMO to nie jest tak iż tylko jego można obwiniać za niezbyt udaną przygodę w czerwonej części Manchesteru.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 gru 2018, 23:18

ryba_82 pisze: to nie jest tak iż tylko jego można obwiniać za niezbyt udaną przygodę w czerwonej części Manchesteru.
W tym temacie raczej nikt tak nie upraszcza problemu. Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że mamy bałagan organizacyjny i brakuje nam jakiejś wizji, która dotyczy przyszłości klubu. Zmiany są potrzebne, Mou to powinien być ich początek, bo tu trzeba kogoś z głową na górze, kto zadba o projekt sportowy, a nie tylko finansowy. Przy czym zmiana trenera była absolutnym minimum, by coś tu się poprawiło, była też kluczem do tego, by ten zespół ruszył, teraz gorzej być nie powinno. Ja czekam na to, co dalej, mam nadzieję, że następna zmiana będzie tą, na którą od lat czekamy ;)

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 806

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 18 gru 2018, 23:26

Okay, ale kto wie czy osoba Mou w Manchesterze nie byłaby postrzegana trochę w bardziej pozytywny sposób gdyby Portugalczyk miał pełnię władzy jeśli chodzi o transfery a ktoś tam na górze podejmował inne decyzje. No ale tego już nie dowiemy i to są tylko moje przypuszczenia.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 gru 2018, 23:30

Możemy gdybać, ale pewne jest, że szkoleniowiec na poziomie, którego oczekuje się w United, powinien z zastanej i budowanej w czasie jego pracy kadry zrobić zespół lepszy, niż to się udało Mourinho. Znacznie lepszy. Bez dwóch zdań.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 18 gru 2018, 23:31

Myślę, że przy normalnym trenerze przede wszystkim bardzo szybko zmieni się percepcja tego składu. ;)

Po poprzednich dwóch sezonach - chyba bez zaskoczenia, bo przecież takie wnioski mniej więcej formułowaliśmy po poprzednim sezonie i przed tym, że tak to dokładnie może wyglądać. Poza wyjątkami, nikt nawet Mourinho przesadnie nie bronił.

Mou trochę jak Napoleon - przegrywa, bo nie wyciągnął wniosków ze swoich niegdyś skutecznych strategii. Zobaczymy, czy doczekamy się jeszcze stu dni Portugalczyka, czy to już Święta Helena... ;)

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 gru 2018, 23:33

Co bardziej przewidujący taki koniec widzieli już dawno, ci nieco bardziej optymistyczni, ale dostrzegający znaki - w lipcu i sierpniu, ostatni optymiści stracili wiarę w październiku i listopadzie. Zarząd w grudniu. Widać, że fani wiedzą lepiej ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”