Wybory prezydenckie (zbiorczy) - Strona 17

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8705
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 paź 2005, 22:34

to wytlumacz mi dlaczego Lech Walesa poparl Tuska :?:

ja wiem na kogo bede glosowac w 2.turze, oczywiscie na Donalda Tuska
powodow jest kika : blizej mi z PD do PO, niz do PiS'u :!:
- Tuska popieraja ludzie z wyzszym wyksztalceniem :)

a zreszta - wejdz sobie tutaj :

http://wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/0,69465.html

wejdz na zakladke wyksztalcenie i sprawdz kogo wybieraja ludzie dobrze wyksztalceni

tak samo jest z miejscem zamieszkania, mieszkancy wiekszych miast wybieraja Tuska :!:

pozdrawiam i zachecam wszystkich do wziecia udzialu w 2. turze wyborow

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 10 paź 2005, 22:48

cloner pisze:to wytlumacz mi dlaczego Lech Walesa poparl Tuska Question

Wałęsa poprał Tuska ponieważ w 1992 roku, gdy okzało się że na liscie tajnych wpsółpracowaników był także nazwisko Wałęsy , Pdeudonim TW
" Bolek" , Włąęsa zdecydował sieobalić rząd Olszewskiego, i wtedy w pokoju pertraktowali, min., TUsk , Pawlak, Moczulski i Wałęsa.

Obalono rząd Olszewskiego , powołano Pawalka, a wszytko wbrew min, Kaczyńskim , którzy chcieli lustracji i odsuniecia Sbków od władzy. I dlatego teraz Wałęsa jest Tuskiem a "prawdziwa" Solidarnośc z Kaczyńskim bo Wałęsa po 80 roku zdradził ideały Solidarności.
a że współdziała z Tuskiem to jego popiera.

Dzisiaj sie okazuje że Kaczyńscy mieli racje, bo wiele afer wychodzi na jaw o których oni mówili,
nie trzeba daleko szukać , niedwano, okzało się że najbliższy współprawconik Wałęsy - Wachowski był Tajnym współpracownikiem , aferzystą i najpewniej niedługo pójdzie "siedzieć"

a jesli idzie, o to kto kogo popiera to nie jets to takie jak przedstwiasz do końca, a pozatym nie trzeba sie sugerować tym co ktoś wybiera tylko tym co sam o tym myślisz.

Np. Poaprcie dla KAczyńskiego
1 Miasto 32.58 %
2 Wieś 34.09 %

a wiec równomierne

a pozatym Elektorat Kwaśniewskiego z 2000 r. głosował na Tuska
41,9 proc. wyborców z tych, którzy w 2000 roku poparli Aleksandra Kwaśniewskiego, w niedzielnych wyborach głosowało na Donalda Tuska - wynika z sondażu TNS OBOP i PBS dla TVP.,

a ja bym nie chciał drugiego Kwasa

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 paź 2005, 23:02

pippen pisze:jak dla mnie to dobrym prezydentem byłby Kaczyński.
Potrzeba Polsce prezydenta silnego zdecydowanego, dobrze wykszatałconego i doświadczonego.
Moze on i dobrze wyksztalcony jest (chociaz jak podaja niektore serwisy nie zna ani jednego obcego jezyka podobnie jak Tusk zreszta) tylko ze dobrze wyksztalceni ludzie bardziej poparli Tuska niz Kaczynskiego (sondaze zreszta Kostek je tu skopiowal).To ze Kaczynski wygral wsrod ludzi z wyksztalceniem podstawowym i zawodowym faktycznie mowi samo za siebie.Ludzi ktorzy uwierzyli ze zbuduje 3 mil mieszkan w 8 lat (a kadencja rzadu trwa 4 lata).
pippen pisze:Tusk to marionteka, człowiek który jest merytorycznym zerem
Tak to sobie rzuciles czy podeprzesz to jakimis przykladami?

pippen pisze:Sprawdźcie sobie karierę Tuska:ateista, popierający aborcję, w 1992 roku sprzeciwia się lustracji, neidawno jak to mówią " ożenił się ze swoją żona"
:lol: tak dla picu wyborczego.
Jak dla mnie same zalety :lol: Tylko ze Tusk nie jest ateista to raz.Dwa nie ozenil sie ze swoja zona ponownie (bo ozenil sie z nia bodajze 27 lat temu) tylko wzial slub koscielny.Zgadzam sie jednak ze to zagrywka dla mas.To cale gadanie Tuska ze pod wplywem smierci "Ojca Swietego" to tania chwyt w kampanii.
pippen pisze:Kaczyński nie jest ideałem, ale ma bogatą biografię.[wyciete]
Fakt biografie ma ladna ale wazniejsze co bedzie robil w przyszlosci a nie to co zrobil.Jak zapowiedzial gdy wygra wybory to w pierwsza oficjalna wizyte pojedzie do Watykanu a potem do USA.O ile do okupacji Watykanu w naszym kraju przywyklem i rozumiem ze Kaczynski na kleczkac pogna do "stolicy Piotrowej" to z zaciesnianiem wiezi ze Stanami a co za tym idzie uzaleznianie sie od nich (albo dalesz uzaleznianie) naprawde mnie slabi.O wiele bardziej podoba mi sie Wschodni kierunek Tuska.
A juz calkowita farsa jest sojusz PiS-u oraz Kaczynskiego z Radiem MAryja i Rydzykiem.Rydzyk oficjalnie nawolywal do zatapiania Platformy.Tajemnica poliszynela jest natomiast to ze Rydzyk naklonil/nakazal rezygnacje z ubiegania sie o fotel prezydenta RP Giertychowi.Dalo to swietny skutek bo z tego co widze 64 procent zwolennikow LPR zaglosowalo na Kaczynskiego.Dla mnie osobiscie zwiazki Kaczora z Rydzykiem calkowicie go dyskredytuja.Ciekawe co Rydzyk otrzyma za swoje popracie?
Nie mowie ze Tuska jest swiety czy ze jest absolutnie najlepszym czlowiekiem zeby zostac "pierwszym".Jednak zostalo juz tylko 2 uczestnikow tego wyscigu i dla mnie zdecydowanie lepszy jest Tusku.Wybiore mniejsze zlo glosujac na niego (w moim odczuciu).Tusk nawet nie przekonuje mnie swoimi wizjami ale jesli postawimy go obok Kaczynskiego to dla mnie staje sie naprawde super prezydentem :lol:
Wiec do boju Donald.Oby zwolennicy Leppera nie poparli Kaczynskiego bo bedzie bardzo ciezko.Licze ze elektorat Borowskiego pomoze Tuskowi.Z tego co czytalem wyborcy JKM tez chca to zrobic (2 procent to zawsze cos).Jestem jednak przygotowany na zwyciestwo Kaczynskiego.Jestem przygotowany na najgorsze czyli najwieksza ilosc miejsc w sejmie dla PiS-u (co juz sie stalo) a urzad prezydenta (ktory jak wiadomo moze vetowac ustawy) dla Kaczynskiego.
Moj jeden glos nie wystarczy.Ile jeszcze ich trzeba?Uprawnionych do glosowania jest okolo 28 milionow Polakow.Polowa znowu nie pojdzie wiec zostaje 14 milionow.Moj jeden glos plus 7 milionow innych da Tuskowi zwyciestwo :wink:

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 11 paź 2005, 19:56

kupa69 pisze:Czy po to walczyliśmy o niepodległość ?!
Czy po to walczyliśmy o wolną Polskę ??!!
Czy po to walczyliśmy o DEMOKRACJĘ ???!!!

To co tu napisales powinno sie ukazac na jakis billboardach i w spotach reklamowych. Wtedy moze by jakos dotarlo :?
pippen pisze:Radzę Wam sie przysłuchac o czym oni mówią i kto tylko "pięknie opowiada" jak Kwasniewski a kto mówi o konkretach.

Nastepnym razem wlacz glosnik.
pippen pisze:No dajcie spokój ! przecież to nie talk show, wybieramy prezydenta, a nie prezentera TV.
Nie wydaje mnie sie :?
pippen pisze:To fałszywy człowiek

No raczej, a po co nam inny, i tak prezydent gowno robi w tym kraju.
pippen pisze:Potem Lech Kaczyński zakłada Prawo i Sprawiedliwość.

30 lat pozniej polska znow znika z map swiata.
pippen pisze:Kaczyński nie jest ideałem, ale ma bogatą biografię.
Malysz, walesa, baranina, maradona tez maja bogata, chcialbys ich na el presidente :?
cloner pisze:wejdz na zakladke wyksztalcenie i sprawdz kogo wybieraja ludzie dobrze wyksztalceni
A ty juz po studiach :P ze sie tak madrujesz :D
pippen pisze:bo Wałęsa po 80 roku zdradził ideały Solidarności
Tia, a kiedy powstala solidarnosc ?
Chlopaczek pisze:Fakt biografie ma ladna ale wazniejsze co bedzie robil w przyszlosci a nie to co zrobil.Jak zapowiedzial gdy wygra wybory to w pierwsza oficjalna wizyte pojedzie do Watykanu a potem do USA.O ile do okupacji Watykanu w naszym kraju przywyklem i rozumiem ze Kaczynski na kleczkac pogna do "stolicy Piotrowej" to z zaciesnianiem wiezi ze Stanami a co za tym idzie uzaleznianie sie od nich (albo dalesz uzaleznianie) naprawde mnie slabi.O wiele bardziej podoba mi sie Wschodni kierunek Tuska.
A juz calkowita farsa jest sojusz PiS-u oraz Kaczynskiego z Radiem MAryja i Rydzykiem.Rydzyk oficjalnie nawolywal do zatapiania Platformy.Tajemnica poliszynela jest natomiast to ze Rydzyk naklonil/nakazal rezygnacje z ubiegania sie o fotel prezydenta RP Giertychowi.Dalo to swietny skutek bo z tego co widze 64 procent zwolennikow LPR zaglosowalo na Kaczynskiego.Dla mnie osobiscie zwiazki Kaczora z Rydzykiem calkowicie go dyskredytuja.Ciekawe co Rydzyk otrzyma za swoje popracie?
Nie mowie ze Tuska jest swiety czy ze jest absolutnie najlepszym czlowiekiem zeby zostac "pierwszym".Jednak zostalo juz tylko 2 uczestnikow tego wyscigu i dla mnie zdecydowanie lepszy jest Tusku.Wybiore mniejsze zlo glosujac na niego (w moim odczuciu).Tusk nawet nie przekonuje mnie swoimi wizjami ale jesli postawimy go obok Kaczynskiego to dla mnie staje sie naprawde super prezydentem
Wiec do boju Donald.Oby zwolennicy Leppera nie poparli Kaczynskiego bo bedzie bardzo ciezko.Licze ze elektorat Borowskiego pomoze Tuskowi.Z tego co czytalem wyborcy JKM tez chca to zrobic (2 procent to zawsze cos).Jestem jednak przygotowany na zwyciestwo Kaczynskiego.Jestem przygotowany na najgorsze czyli najwieksza ilosc miejsc w sejmie dla PiS-u (co juz sie stalo) a urzad prezydenta (ktory jak wiadomo moze vetowac ustawy) dla Kaczynskiego.

Popieram, po prostu nawet nie ma co dodac.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 11 paź 2005, 20:15

Smithu pisze:Popieram, po prostu nawet nie ma co dodac.
Popieram popierającego.

kupa69 pisze:To co powiem będzie pewnie naiwne, ale należy jak najwięcej ludziom wpajać, że każdy jeden głos jest równie ważny i że nie wolno wychodzić z podobnego założenia, o którym wspomniałem powyżej.

Czy po to walczyliśmy o niepodległość ?!
Czy po to walczyliśmy o wolną Polskę ??!!
Czy po to walczyliśmy o DEMOKRACJĘ ???!!!
Eee nie dramatyzujmy.

Dorota Gawryluk: Bronisław Geremek mówił kiedyś, że nie dojrzało do demokracji.

Janusz Korwin-Mikke: Ja nie jestem demokratą. Czy ja wyglądam na demokratę? Niech mnie pani nie obraża!

Dorota Gawryluk: Ja tylko cytuję Bronisława Geremka.

Janusz Korwin-Mikke: Ja jestem normalnym człowiekiem. Otóż w języku polskim zawsze się mówiło: z przodu łata, z tyłu łata idzie sobie demokrata. Tylko dzisiaj, w tym chorym społeczeństwie demokracja to jest coś dobrego. Sytuacja, w której dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu ma jeden głos jest nie do zniesienia. To co się dzieje na świecie, to jest efekt działania demokracji.
Janusz Korwin-Mikke: Stworzyliśmy totalitarną dyktaturę większości, czyli durniów. Mi jest wszystko jedno, czy ministrem edukacji jest ktośtam z LPR-u, czy ministrem jest ktoś z Unii Pracy, bo jeden powie, że w szkole będą trzy godziny dziennie religii, a drugi powie, że w szkole nie będzie w ogóle religii. Z naszego punktu widzenia nie powinno być w ogóle ministra oświaty, jeden sobie posyła dziecko do szkoły, gdzie są trzy godziny dziennie religii, a drugi posyła dziecko do szkoły, gdzie w ogóle nie ma religii. To rodzice decydują, a nie minister, który jest niepotrzebny i szkodliwy.
Przy okazji JKM stwierdził, że wygra Kaczyński :pogrzeb:.
Smithu pisze:Malysz, walesa, baranina, maradona tez maja bogata, chcialbys ich na el presidente
Małysza może nie, ale Baranina to ciekawa kandydatura.

Awatar użytkownika
proevo
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: proevo » 11 paź 2005, 20:17

Mnie najbardziej rozwaliło jak Tusk wybrał się do Brukseli, a Kaczyński się dowiedział to tego samego dnia już był w Brukseli, żeby nie być gorszym :lol:

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 11 paź 2005, 20:21

proevo pisze:Mnie najbardziej rozwaliło jak Tusk wybrał się do Brukseli, a Kaczyński się dowiedział to tego samego dnia już był w Brukseli, żeby nie być gorszym

Taaaaa !! Serio.... A moglem byc wtedy w brukseli :? :cry:

:lol:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 11 paź 2005, 20:47

Skoro juz snujemy czarne wizje to moze taka:
Kaczynski wygrywa wybory.PiS zrywa rozmowy koalicyjne z PO.Wchodzi w sojusz z Samoobrona i LPR co daje im w sumie ponad 46% w sejmie.Do tego wiadomo ze PSL blizej do PiS-u niz Platformy.PO z partnera w koalicji staje sie opozycja :lol: Co prawda PiS i poplecznicy nie beda mieli wymaganych 3/4 zeby zmienic zapisy w Konstytucji (jesli mam dobre info) i te gadki o rozszerzeniu uprawnien prezydenta albo wprowadzenie w Konstytucji inwokacji do Boga moga sobie wsadzic w tylek.Jednak majac czlowieka na stanowisku prezydenta RP ktory moze zatrzymywac (a przynajmniej odsuwac w czasie) przyjete przez Sejm ustawy oraz prawie polowe mandatow w sejmie zeby wlasciwe (z punktu widzenia PiS-u LPR-u i Ojca Rydzyka) ustawy forsowac mogliby ostro namieszac.
Boze cos Polske... :mrgreen:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8705
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 paź 2005, 20:50

Chlopaczek pisze:Co prawda PiS i poplecznicy nie beda mieli wymaganych 3/4 zeby zmienic zapisy w Konstytucji (jesli mam dobre info)
masz zle info :lol: :lol:
wymagane jest 2/3 :lol:

pozdro

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 11 paź 2005, 20:53

cloner pisze:
Chlopaczek pisze:Co prawda PiS i poplecznicy nie beda mieli wymaganych 3/4 zeby zmienic zapisy w Konstytucji (jesli mam dobre info)
masz zle info :lol: :lol:
wymagane jest 2/3 :lol:
Dzieki za sprostowanie.Tak czy siak tyle tez by nie mieli.
:)

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 11 paź 2005, 22:04

Chlopaczek pisze:Boze cos Polske...

Dzisiaj nie usne :?

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 14 paź 2005, 19:53

Józef Tusk, dziadek kandydata na prezydenta miedzy sierpniem a październikiem 1944 roku został wcielony do Wehrmachtu - poinformowały Fakty TVN.

Józef Tusk po wyjściu z obozu koncentracyjnego, między 2 sierpnia a 12 października 1944 r., trafił do kompanii kadrowej 328. Zapasowego Batalionu Grenadierów - podały Fakty TVN, powołując się na dane z archiwum w Berlinie. Reporterzy podkreślili, że dziadek Tuska, jak wielu Polaków z Pomorza, został wcielony do Wehrmachtu siłą.

Jak poinformowało archiwum, oddział w którym służył Józef Tusk stacjonował w Akwizgranie, na granicy francusko-niemieckiej. Już w listopadzie 1944 r. dziadek kandydata na prezydenta trafił do Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie. (mn)

No i jak myślicie . Bedzie to miało wplyw na sondaze prezydenckie . Czy powinno sie brac pod uwagę takie żeczy ? :roll:

Awatar użytkownika
szpari
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szpari » 14 paź 2005, 21:59

ludzie moga sie tym sugerowac chociaz na moje nie powinno byc takiego czegos jest to oczernanie drugiej osoby aby miec z tego jak najwiekszy zysk dla mnie tusk jest lepszym kandydatem od kaczynskiego - ten czlowiek jest niebezpieczny ;) ma swoje poglady PiS = populizm i socjalizm ;)

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 14 paź 2005, 22:09

NISZCZCIE KACZYZM - POLSKĄ PTASIĄ GRYPĘ. GŁOSUJCIE NA TUSKA!!! :peace:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 paź 2005, 23:31

Uwazam ze te "rewelacje" wrecz powinny Tuskowi pomoc.To bedzie bodziec dla prawdziwych katoikow zeby zaglosowali na Donalda.Ich obecny papiez tez sluzyl w Wehrmachcie.Tez podobno pod przymusem jak dziadek Tuska wiec jest z nim blisko ideowo.
Do boju Donald.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”