Jakim prezydentem będzie Lech Kaczyński? - Strona 4

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Jakim prezydentem b?dzie Lech Kaczy?ski?

bardzo dobrym
13
15%
dobrym
12
13%
Średnim
12
13%
z?ym
21
24%
bardzo z?ym
28
31%
nie mam zdania
3
3%
Awatar użytkownika
adammo
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: adammo » 25 paź 2005, 19:07

czeher pisze:Co do Kaczynskiego i Tuska to nie chce mi sie juz pisac oraz komentowac bo i tak wszystko kreci sie w kolo - tak mozna do nieskonczonosci

Mam trochę ugodowe zakończenie naszej dyskusji:

Pogadamy za 5 lat i podsumujemy!

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 25 paź 2005, 21:22

czeher pisze:To po co te cale narzekania!!! ze ten jest zly a Tusk bylby lepszy jezeli i tak nie maja nic do powiedzenia
luk1208 pisze:kolejny raz sie kompromitujesz bo płaczesz ze Kaczynski zły, ze Tusk lepszy a potem mówisz ze prezydent nic nie ma do powiedzenie to w koncu jak uwazasz bo pomału sie gubisz w tych swoich wypowiedziach
Panowie mam pewna mysl. byl kiedys taki czlowiek - Monteskiusz. jak pewnie wiecie, albo i nie, wymyslil (a w zasadzie stworzyl tylko podstawy) do takiej ciekawej rzeczy jak trojpodzial wladzy. chodzi w tym mniej wiecej o to, zeby kazda z wladz (ustawodawcza, wykonawcza, sadownicza - chociaz ta jest niejako poza) hamowaly sie nawzajem i wewnatrz siebie. w praktyce wyklucza to dyktature, totalitaryzm i takie dziwne sprawy.
W kazdym razie, art. 10 naszej Konstytucji tez przewiduje trojpodzial u nas. i teraz dochodzimy do ciekawej sprawy. otoz prezydent nie ma za wiele do powiedzenia (w porownaniu z krajami o ustroju prezydenckim - nawet bardzo malo) ale jezeli ma za soba rzad i parlament to moze bardzo wiele - eliminowany jest czynnik "hamowania wewnetrznego".
wiec generalnie to co bedzie chcial PiS uchwalic - uchwali. oczywiscie poki co bedzie rzadzil z PO, ktora do konca sie na wszystko nie zgodzi (liberalizm :lol: ), ale pamietajmy, ze kadencja trwa 4 i 5 lat. tak wiec mozliwa jest sytuacja, ze dla wlasnych poitrzeb PiS moze sie skumac z Samoobrona czy nawet LPR. i wtedy beda mogli wiele. a prezydent ich nie zastopuje. sympatie polityczne wewnatrz parlamentu moga sie zmieniac co tydzien. wiekszosc i prezydent - nie. dlatego dobrze jest jezeli Prezydent i partia rzadzaca to nie jest jedno. uklad z Tuskiem bylby bardzo dobry - PiS i PO maja zblizone poglady, ale nie pokrywajace sie. a z drugiej strony nie sa tez partiami skrajnymi - co wykluczyloby jakakolwiek wspolprace (jak to mialo miejsce za Kwacha i AWSu).

Co do ciekawych pomyslow Kaczynskiego, to trzeba wspomniec o np. zniesieniu niezawislosci sedziow. pomysl dosc kontrowersyjny, ale jak bedzie to zobaczymy.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 25 paź 2005, 21:47

veelden^ pisze: tam slyszalem wczesniej o Tusku. Byl bodajze Marszalkiem Senatu (poprawcie mnie jesli sie myle) i bral czynny udzial przy obalaniu rzadu Jana Olszewskiego, poniewaz jego ministrowie odwazyli sie stworzyc tzw. Liste Macierewicza, demaskujaca agentow SB. Teraz trzeba pomyslec - Czemu im tak na tym zalezalo?
:cry: I kto tu ulega propagandzie. Spytaj się mamy, taty, babci czy tam kogo chcesz jaka była wtedy atmosfera w państwei. Większość społenczeństwa chciał odwołać ten rząd , a z Macierewicza próbowano zrobić największego idiote jaki się urodził. Udało się.
luk1208 pisze: Powiedzcie mi wielcy sojusznicy Tuska jakie macie argumenty ze jak on byłby prezydentem to byłoby lepiej???
Smithu pisze:- nie paktuje z Rydzykiem
- nie ma poparcia Leppera
- nie wyglada jak kaczka dziwaczka, a w koncu prezydent ma gowno do powiedzienia w tym kraju i ma po prostu dobrze wygladac, z lechem aleksandrem tak nie jest
- nie ma brata blizniaka ktorzy rozpieprza jeszcze bardziej ten kraj
Ktoś tu chyba pytania nie zrozumiał. Miałeś przedstawić argumnety dlaczego Tusk, to dobry prezydent, a ty napisałeś dlaczego Kaczyński jest zły.
Jednego tylko nie rozumiem, większość z was mówi, że prezydent nie ma nic do powiedzenia, po czym pisze, jakie piekło nam urządzi i snuje już plany ,gdzie tu wyemigrować.
Co by nie mówić, negatywne nastawienie młodzieży do Tuska jest wynikem pewnej propagandy. Mniej więcej co dzięsiąta młoda osoba ma jakieś pojęcie o polityce, reszta albo powiela poglądy kolegi,albo ma, to całkiem w dupie i popiera Tuska, koledzy robią podobnie,poza tym, jak taka kulka ma nas reprezentowac na arenie międzynarodowej. Zresztą, dobrze to widać na tym forum,żal czytać niektóre posty.
Kaczy,donis- [']

Awatar użytkownika
AgaD
I am the Special One

Post Wyświetl pojedynczy post autor: AgaD » 25 paź 2005, 22:08

Ja napiszę tak. Kaczyński jeszcze nic nie zrobił jako prezydent a wszyscy już wiedzą, że będzie zły. Żałosne. Pożyjemy - zobaczymy. Śmieszą mnie też argumenty co poniekktórych:'Kaczyński nie nadaje się na prezydenta,bo ma niespełna 170 cm wzrostu.", albo to, że"Poparło go Radio Maryja." Co to w ogóle ma do rzeczy.

Zazwyczaj jest tak, że najbardziej narzekają Ci, którzy nie poszli głosować, bo woleli oglądać w TV kolejny odcinek 'Na dobre i na złe' albo powtórkę meczu na Polsacie Sport.

Ja z dwojga złego wolę zdecydowanie Kaczyńskiego. Tusk grał pod publiczkę. Wielki ateista a przed wyborami nagle Katolik (coś tu jest chyba nie tak?) Poza tym w jednej z debat zamiast orędzia do narodu wygłosił litanię do Kaczyńskiego. Taki człowiek nie nadaje się na pewno na głowę państwa, więc dobrze, że nie wygrał.

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 25 paź 2005, 22:20

'Piotrek' pisze:Miałeś przedstawić argumnety dlaczego Tusk, to dobry prezydent

Tylko i wylacznie dlatego ze jest mniejszym zlem. To byla moja odpowiedz na pytanie juz wczesniej z reszta a te argumenty byly tylko by pokazac wieksze zlo.
Agnieszka pisze:"Poparło go Radio Maryja." Co to w ogóle ma do rzeczy.

Ano np to ze stare badz tez nie tylko panie zaglosowaly na niego slyszac w radiu jaki to on fajny, albo dlatego ze uslyszaly ze tusk im pozabiera majatek albo ze jest ateista.
Agnieszka pisze:którzy nie poszli głosować
Glosowalem.
Agnieszka pisze:Taki człowiek nie nadaje się na pewno na głowę państwa
Niestety i tu widac brak pojecia :?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 25 paź 2005, 22:35

Co ma do rzeczy to ze Kaczynskiego poparlo Radio Maryjna?Prosze Cie.Chyba nie wierzysz ze Rydzyk zrobil to z dobroci serca albo za "Bog zaplac".Jeszcze nie wiemy i nie wiadomo czy sie w ogole dowiemy za co Rydzyk udzielil poparcia Kaczynskiemu ale wielodniowa propaganda na antenie radia z pewnoscia nie byla darmowa.Radio Maryja wypina sie na KRRiTV nie przedstawiajac wymaganych przez nia dokumentow a jednak uchodzi im to plazem.Teraz pewnie zdobeda jeszcze wieksze przywileje.

Co do wygladu to sie zgadzam.Oczywiscie wolalbym zeby Kaczynska miala taki wyglad jak Kwasniewska ale nie o to tutaj chodzi.Zreszta Kaczynski jakby nie wygladal to i tak by mnie nie pociagal :mrgreen: Wyglada troche niziolkowato ale mam nadzieje ze brak cech prezentacyjnych przeklada sie na rozum a co z tym idzie madre rzadzenie krajem (i tak w to nie wierze ale niech bedzie).

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 25 paź 2005, 22:44

Smithu pisze:'Piotrek' napisał:
Miałeś przedstawić argumnety dlaczego Tusk, to dobry prezydent

Tylko i wylacznie dlatego ze jest mniejszym zlem. To byla moja odpowiedz na pytanie juz wczesniej z reszta a te argumenty byly tylko by pokazac wieksze zlo.

Agnieszka napisał:
"Poparło go Radio Maryja." Co to w ogóle ma do rzeczy.

Ano np to ze stare badz tez nie tylko panie zaglosowaly na niego slyszac w radiu jaki to on fajny, albo dlatego ze uslyszaly ze tusk im pozabiera majatek albo ze jest ateista.

Agnieszka napisał:
którzy nie poszli głosować

Glosowalem.

Agnieszka napisał:
Taki człowiek nie nadaje się na pewno na głowę państwa

Niestety i tu widac brak pojecia

Powiem tak, przy podobnych poglądach obu kandydatów głosowałbym na Kaczkę, bo jest trochę doświadczony w tej polityce, a jak tutaj widzimy Tusk się trochę przejechał na kampanii.Jednak niektóre założenia kaczorów są wprost śmieszny, koncepcja państwa policyjnego.Po drugie nie może tak być, żeby prezydent i premier byli z jednej partii :x .Mieliśmy przykład z Millerem i Kwachem, którzy lubili się kryć w niektórych sprawach, ale chyba wzajemna niechęć uratowała Polskę, przed większą kradzieżą.Po trzecie Donald wydaje mi się może i osobą trochę kłamliwą, ale napewno nie tak "chcącej władzy" jak kacza.Ten człowiek, to szczerze mówiąc istny karierowicz, pewnie o tym dziadku Tuska sam kazał Kurskiemu rozpowiedzieć.Ogólnie nigdych ich nie lubiłem, ale mam nadzieję, że rządy będą sprawować dobre, bo cóż mi innego pozostaje ? Nie, że Tusk by wybawił Polskę, ale jednak nie jest takim %$&#^@#.

Co do postu Chłopaczka to powiem jedno...propaganda Rydzyka nie zna granic, przypomnij sobie co zrobili wierni, gdy zobaczyli kamery TVN-u :>.O ile się nie mylę, dwie osoby zmarły naturalnie podczas wyborów, aby wypełnić ostatnią wolę w życiu, czyli iść za głosem o.Tadeusza.Jedno słowo i 3 mln, czy tym * wie ile ich jest, idzie za słowem ojca dyrektora, nie patrząc na nich, więc jak dla mnie sa to darmowi wyborcy.Wystarczy tylko przepchnąć na swoją stronę Rydzyka.

Awatar użytkownika
adammo
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: adammo » 25 paź 2005, 23:19

Agnieszka pisze:więc dobrze, że nie wygrał.
pożyjemy, zobaczymy, ja jako mieszkaniec stolicy pana Kaczyńskiego, cieszę się, że już nie będzie prezydentem miasta, ale z kolei obawiam się co będzie z Polską...

Powtórzę, to, co napisałem kilka postów temu: Za 5 lat zobaczymy, a kto wie czy już nie za rok!

Pozdr

Awatar użytkownika
fearless
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fearless » 26 paź 2005, 0:00

Tusk to byłoby mniejsze zło. Prezydentem powinien być Cimoszewicz (gdyby nie zrezygnował pewnie byłby) lub Borowski. Prezydentem powinien być ktoś, kto tak jakby kontynuował "dzieło" Kwaśniewskiego...

Kaczyński jest i ant- niemiecki i anty- rosyjski. Niemieckie i Rosyjskie media już za wczasu stwierdziły, że stosunki między oboma krajami jeszcze bardziej się ochłodzą.

Wiadomo, że nie można nikogo z góry przekreślać, ale Kaczyński nie ma nawet prezencji na prezydenta. Zauważcie jak niska była frekwecja! O czym to świadczy? Myślę, że większość tych, którzy nie zagłosowali to elektorat Cimoszewicza i elektorat SLD, które się nie sprecyzowało, dali swoim wyborcom "wolną rękę". Wybór obecnego prezydenta, według mnie jest wyborem z przymusu, bo w końcu kogoś trzeba było wybrać!!!.

Awatar użytkownika
adammo
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: adammo » 26 paź 2005, 11:08

fearless pisze:Tusk to byłoby mniejsze zło. Prezydentem powinien być Cimoszewicz
Cimoszewicz, heeh, największe zło.

fearless pisze:"dzieło" Kwaśniewskiego...
niestety to dzieło większości Polakom się nie podobało!
fearless pisze:Kaczyński jest i ant- niemiecki i anty- rosyjski. Niemieckie i Rosyjskie media już za wczasu stwierdziły, że stosunki między oboma krajami jeszcze bardziej się ochłodzą.
Z tym się trzeba zgodzić...
fearless pisze:Kaczyński nie ma nawet prezencji na prezydenta
Warto wspomnieć o żonie, która nie potrafiła się nawet wypowiedzieć w studiu telewizyjnym i jej wyraz twoarzy podczas mowy przypominał mi przeżuwanie chomika...

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 26 paź 2005, 15:08

Yyyy tak w ogole gratuluje wyboru zarowno prezydenta jak i premiera. Pieprzyli glupoty widac jak wielkie juz kilka dni po wyborach.

Normalnie skoro Kaczy zostal El presidente kraju kultura wymaga odejsc ze stolka w stolicy on tego nie robi bo mogly stracic kontrole nad wawa. Poczeka jeszcze troche i dopiero wtedy sie zrzeknie jak juz to braciszek bedzie mogl wybrac prezydenta warszawy. Super !

Kolejna sprawa, caly czas pieprza ze chca sie zbratac z PO a widac jak im to zajebiscie idzie. Dzisija wybrali innego marszalka, nie chceli marszalka ktorego zaproponowalo PO co rowniez sklada sie na kulture polityczna a raczej jej brak.

Dalej, teraz PO za pewne nie wejdzie w koalicje, bedziemy mieli do czynienia z rzadem mniejszosciowym bog wie jakim - wiejskim. Nie dosc ze PiS wygral u wiesniakow to teraz wsia sie brata. Milej wspolpracy z Lepperem. Widac jak bardzo Kaczorom zalezy na zlepperowaniu polski :?

Gratulowac i jeszcze raz gratulowac. Dziekuje poza tym za zniszczenie mojej przyszlosci w kraju :? Czas wyjechac.

A i jeszcze jedno jak uczy historia nie nalezy wierzyc tym ktorzy sa malego wzrostu i pieprza roznego rodzaju populistyczne ideologie. Tacy zawsze przegrywaja. Napoleon, Hitler pamietacie ich, oni nie byli wysocy i siegneli dna. Cos w tym jest.

Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefiu » 26 paź 2005, 15:29

fearless pisze:Prezydentem powinien być Cimoszewicz (gdyby nie zrezygnował pewnie byłby) lub Borowski.
Wybacz, ale nie wiesz chyba sam jakie bzdury pleciesz. Osobiście nigdy nie postawiłbym na żadnego komucha oraz na człowieka, który jest oszustem (1. Cimoszewicz i jego zapomniane 200 tys. z akcji Orlenu, 2. Tusk i jego ślub kościelny przed wyborami - niby wielki ateista).
No i pan Borowski który uciekł z tonącego SLD...

Ja nie byłem za Kaczyńskim, lecz przeciwko Tuskowi.

"Ja na głowę sobie wejść nie pozwolę. A jeżeli ktoś spróbuje, to ostrzegam, że może się poślizgnąć" - Marcinikiewicz, desygnowany na premiera w wywiadzie dla TVP2 :lol:

Awatar użytkownika
fearless
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fearless » 26 paź 2005, 15:39

Oj chłopcze, nie będę wchodził w polemikę z Tobą. Co innego jest bycie członkiem jakiejś partii, a co innego jest bycie prezydentem.

Co było jak Kwaśniewski kandydował???, ola Boga co to będzie, bo komuch, bo taki, bo kłamaca (wykształcenie), a ludzie jednak go wybrali i co więcej, wiekszośc była (jest) zadowolona z niego i z tego w jaki sposób sprawuje władzę w kraju.

Prezydentem powinien być facet z jajami, a według mnie takim byłby Cimoszewicz. Zauważ jak przez te wszystkie lata zmienił się Kwaśniewski, po tych dwóch kadencjach to całkiem inny człowiek, niż ten komuch.......jak sądzili ludzie. Podobnie byłoby z Cimoszewiczem.

....A i jeszcze jedno ,mówisz o tym, ze Borowski uciekł z SLD, dobrze, niech Ci będzie, że uciekł, ale, ale, założył własną partię, a PO I PiS to co to jest ??? zlepek ludzi, którzy byli w innych partiach....

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 paź 2005, 15:54

Agnieszka pisze:Zazwyczaj jest tak, że najbardziej narzekają Ci, którzy nie poszli głosować, bo woleli oglądać w TV kolejny odcinek 'Na dobre i na złe' albo powtórkę meczu na Polsacie Sport.
dobrze, ze dodalas zazwyczaj, choc powinnas napisac 'czasami'
Agnieszka pisze:Taki człowiek nie nadaje się na pewno na głowę państwa
no to chcialbym sie dowiedziec od Ciebie w czym Kaczynski jest lepszy od Tuska :?:
Chlopaczek pisze:Radio Maryja wypina sie na KRRiTV nie przedstawiajac wymaganych przez nia dokumentow a jednak uchodzi im to plazem.Teraz pewnie zdobeda jeszcze wieksze przywileje
100% racji :!: Radio Maryja nadal jako jedyne radio prywatne nie zezwoli na wglad do spraw dot. finansow :!:
Uchi_ pisze:propaganda Rydzyka nie zna granic, przypomnij sobie co zrobili wierni, gdy zobaczyli kamery TVN-u
ano nie zna granic, Ci sami wielcy katolicy, gdy tylko zobaczyli, ze TVN z kamera chodzi po Czestochowie (spotkanie sympatykow R.M.) zaczeli ich obrzucac obelgami, uzywali takich wulgaryzmow (i nie tylko), ktorych ja nie osmielam sie tutaj wypisac
Fearless pisze:Kaczyński jest i ant- niemiecki i anty- rosyjski. Niemieckie i Rosyjskie media już za wczasu stwierdziły, że stosunki między oboma krajami jeszcze bardziej się ochłodzą.
hehe, po prostu zarowno wschod jak i zachod poznali sie na Kaczynskim szybciej, anizeli wiesniaki z Polski
Smithu pisze:Kolejna sprawa, caly czas pieprza ze chca sie zbratac z PO a widac jak im to zajebiscie idzie. Dzisija wybrali innego marszalka, nie chceli marszalka ktorego zaproponowalo PO co rowniez sklada sie na kulture polityczna a raczej jej brak
otoz to :!: polać mu :lol:
wlaczam TV, teletekst, a tu info, ze Jurek jest marszalkiem, no to wiadomo, ze PiS nie chce miec koalicji z PO :!:
Manumef pisze:Ja nie byłem za Kaczyńskim, lecz przeciwko Tuskowi
:lol: Ty przeciwko Tuskowi :?: a ile Ty masz lat :?:

APEL - DO OSOB, KTORE NIE MAJA PRAWA WYBORCZEGO - NIE UDZIELAJCIE SIE W TEMATACH DOT. POLITYKI, ZWLASZCZA DOT. WYBOROW PREZYDENCKICH :lol:

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 paź 2005, 15:56 przez cloner, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 26 paź 2005, 15:56

Smithu pisze:Normalnie skoro Kaczy zostal El presidente kraju kultura wymaga odejsc ze stolka w stolicy on tego nie robi bo mogly stracic kontrole nad wawa. Poczeka jeszcze troche i dopiero wtedy sie zrzeknie jak juz to braciszek bedzie mogl wybrac prezydenta warszawy. Super !

Heh, właśnie bym pedział na odwrót :wink:.Kultura wymaga, żeby dopełnił swoje obowiązki do zaprzysięrzenia.Wiesz Smitu, tutaj braciszek i jego moc i tak by nie dały, bo przedterminowe wybory w Warszawie (załóżmy, że Kaczka odejdzie) odbyły by się dopiero w nowym roku, w okolicach lutego, więc wyjdzie praktycznie i tak na jedno.Póki co, władzę by piastował komisarz, czy jak on się tam nazywał :).Kaczor będzie prezydentem Wa-wy najprawdopodbniej do 22 gudnia, czyli Wesołych Świąt mieszkańcy stolicy :!:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”