Sportowiec Roku 2019! - Strona 8

Wszelkiego rodzaju rankingi, plebiscyty - zarówno dotyczące forumowiczów, jak i klubów i piłkarzy.
Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 05 sty 2020, 20:37

żużel ogląda więcej ludzi w PL niż ekstraklapę, zgoda bo wiadomo nie od dziś że ta liga to dno. Natomiast nie mówmy że żużel jest bardziej popularny od piłki bo to nonsens... sam finał LM oglądało prawie 2 mln widzów, średni wynik na C+ to ok 130tys na mecz. Dodajmy do tego ligi zagraniczne, reprezentacje itd itp. Piłka to nieporównywalnie popularniejszy sport i tyle w temacie.

Środowisko mniejsze to bardziej "zgrane". Gdyby taki Bielecki wszedł na k2 to nie byłoby osoby która chodzi po górach i nie oddałaby głosu na niego. Osiągnięcie wielkie ale nie tak wielkie jak tegoroczna forma Lewego. Kolejny Zmarzlik pojawi się w PL za 10 lat, kolejny Lewy być może nigdy
Ostatnio zmieniony 05 sty 2020, 20:43 przez szmagel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 sty 2020, 20:41

szmagel pisze:
05 sty 2020, 20:37
żużel ogląda więcej ludzi w PL niż ekstraklapę, zgoda bo wiadomo nie od dziś że ta liga to dno. Natomiast nie mówmy że żużel jest bardziej popularny od piłki bo to nonsens... sam finał LM oglądało prawie 2 mln widzów, średni wynik na C+ to ok 130tys na mecz. Dodajmy do tego ligi zagraniczne, reprezentacje itd itp. Piłka to nieporównywalnie popularniejszy sport i tyle w temacie.
Nie ogląda więcej ludzi. Tylko średnia frekwencja na meczu jest niedużo wyższa. A to zasadnicza różnica.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 05 sty 2020, 20:48

DDK pisze:
05 sty 2020, 20:41
Nie ogląda więcej ludzi. Tylko średnia frekwencja na meczu jest niedużo wyższa. A to zasadnicza różnica.
Jak się porównuje ligi to ma znaczenie, jak sporty to nie bo inni oglądają inne ligi itd. Ludzi którzy sięgają po pilota i włączają meczyk piłki jest nieporównywalnie więcej.
Ktoś w PL pokazuje mecze żużla z tej Szwecji gdzie jezdzi Zmarzlik? kogoś to interesuje?

Milan - Napoli przyciągnął w PL przed tv 1,2 mln wiary

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 05 sty 2020, 20:51

szmagel pisze:
DDK pisze:
05 sty 2020, 20:41
Jak się porównuje ligi to ma znaczenie, jak sporty to nie bo inni oglądają inne ligi itd. Ludzi którzy sięgają po pilota i włączają meczyk piłki jest nieporównywalnie więcej.
Ktoś w PL pokazuje mecze żużla z tej Szwecji gdzie jezdzi Zmarzlik? kogoś to interesuje?

Milan - Napoli przyciągnął w PL przed tv 1,2 mln wiary
Tak, Eleveny i Polsaty pokazują inne ligi.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 05 sty 2020, 20:52

futbolowa pisze:
05 sty 2020, 20:51
oglądasz?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 sty 2020, 20:59

szmagel pisze:
05 sty 2020, 20:48
Nie o to mi chodziło. Meczów żużla jest pewnie 60 w sezonie. Jeśli średnio na 1 mecz chodzi 10tys ludzi to w całym sezonie przyjdzie 600tys.
Ekstraklasy jest pewnie z 250. Jeśli na każdy przyjdzie średnio 8tys to w sumie będzie 2mln.

Jeśli chodzi o transmisje w TV, to nie czytałem, ale żużel chyba jest transmitowany na regionalnych otwartych. Ekstraklasa w większośći na C+ na zamkniętym.

Jeśli chodzi o żużel - ostatnim zawodnikiem, którego znałem był Gollob. O Zmarzliku, że istnieje, dowiedziałem się wczoraj.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 05 sty 2020, 21:02

szmagel pisze:
futbolowa pisze:
05 sty 2020, 20:51
oglądasz?
Jak miałam te kanały, to oglądałam, szczególnie angielską, bo jest trochę śmiechowa.
DDK pisze:
szmagel pisze:
05 sty 2020, 20:48
Nie o to mi chodziło. Meczów żużla jest pewnie 60 w sezonie. Jeśli średnio na 1 mecz chodzi 10tys ludzi to w całym sezonie przyjdzie 600tys.
Ekstraklasy jest pewnie z 250. Jeśli na każdy przyjdzie średnio 8tys to w sumie będzie 2mln.

Jeśli chodzi o transmisje w TV, to nie czytałem, ale żużel chyba jest transmitowany na regionalnych otwartych. Ekstraklasa w większośći na C+ na zamkniętym.

Jeśli chodzi o żużel - ostatnim zawodnikiem, którego znałem był Gollob. O Zmarzliku, że istnieje, dowiedziałem się wczoraj.
60 w sezonie? Chodzi Ci o sumę wszystkich meczów w całej lidze?

Co do regionalnych - one pokazują niższe ligi, Ekstra jest na NC+, od niedawna część meczów w Eleven.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 sty 2020, 21:08

Tak, kiedyś coś czytałem, że cały sezon to chyba 60-70 meczów jeśli dobrze pamiętam, ale mogę się mylić.

W kazdym razie na podstawie "średniej" nie można wyciągnąć takich wniosków jak powyżej. To, że średnio na mecz przychodzi więcej ludzi w sporcie A niż w sporcie B, to nie oznacza że sport A ogląda więcej ludzi. Błędna analiza danych.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 05 sty 2020, 21:12

Mecze LM w nc+ w sezonie 2017/2018 oglądało średnio 130 tys. Ekstraligę Żużlową w nc+ w sezonie 2019 oglądało średnio 165 tys. widzów.
Dodatkowo oglądalność piłki nożnej w Polsce każdego roku maleje, z kolei żużel osiąga rekordowe wyniki i rośnie każdego roku. W Polsce na zawody żużlowe chodzą całe rodziny. Na trybunach jest masa dzieciaków w przeciwieństwie do piłki kopanej. Zaliczam w roku kilkadziesiąt imprez żużlowych, zabieram czasami kogoś z rodziny czy znajomych, którzy w ogóle nie interesują się sportem i jeszcze nie było osoby, której nie spodobałoby się.
Ba, Moja Osobista Księżniczka, która nie znosi sportu jeździ ze mną na każdą imprezę żużlową. Z kolei na meczach reprezentacji Polski w piłkę kopana czy wyjazdach na mecze zagraniczne, nudziła się strasznie, więc jej już nawet nie zabieram, bo szkoda kasy.
Pod względem emocji żużel jest dużo bardziej widowiskowym sportem do oglądania na żywo. Do polskiej Ekstraklasy nie będę nawet porównywał. Ja chodzę na Lechię ale głównie żeby spotkać się, wypić piwo i pogadać z chłopakami, bo na większości spotkań wieje nudą i można zasnąć, a sam poziom gry jest żenujący.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 sty 2020, 21:13

arek_ahig pisze:
05 sty 2020, 21:12
Zaliczam w roku kilkadziesiąt imprez żużlowych, zabieram czasami kogoś z rodziny czy znajomych, którzy w ogóle nie interesują się sportem i jeszcze nie było osoby, której nie spodobałoby się.
Ja będę wyjątek, byłem raz w Częstochowie, straszna nuda. Nigdy więcej.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 05 sty 2020, 21:22

Co do zainteresowania w necie wg googla, to tak to wygląda:
(https://trends.google.com/trends/explor ... Fm%2F02vx4)

Obrazek

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 06 sty 2020, 11:37

Ciekawym jest jak temat rozgrzał ludzi przy okazji tych wyników. Nie dziwię się oburzeniu niektórych, w końcu jesteśmy na forum piłkarskim. Równie gorąco byłoby na pewno na forum żużlowym gdyby Zmarzlik nie wygrał. Prostackim za to jest jak niektórzy rozpoznawalni ludzie (nie mam na myśli forum) dawali upust swoim frustracjom.

Co do samych wyników, to niby jest to plebiscyt na najlepszego sportowca Polski ale równie dobrze można go nazwać plebiscytem popularności i zdziwienie wielu jest wywołane zwyczajnie tym, że mistrz świata, w jakby nie patrzeć, dość niszowej na świecie dyscyplinie, jaką jest żużel, okazał się w naszym kraju osobą na tyle popularną, że zdołał w ogólnopolskim konkursie zdominować gwiazdę piłki nożnej światowego formatu. Dochodzi tu oczywiście kwestia "twardego elektoratu". Niektórych dziwi popularność żużla w naszym kraju, a ta dyscyplina od wielu, wielu lat ma ogromne grono wiernych wyznawców. Przekaz medialny może sugerować, że jest inaczej, bo w publicznej telewizji czy Polsacie nie będzie święta i nie uświadczymy w godzinach szczytu relacji z GP, jak to ma miejsce przy każdym meczu reprezentacji. Wyjątkiem były The World Games w 2017 roku gdzie Polacy byli organizatorami, mogli sami wybrać jedną dyscyplinę jako gospodarze i oczywiście wybrali żużel, który w dramatycznych okolicznościach wygrali na oczach całej Polski. Tym większy ukłon przed fanami żużla, że choć w opinii publicznej i mediach, ta dyscyplina wydaje się grać w niższej lidze, to ma się tak dobrze.

Gdyby losowo łapać przechodniów w Polsce i pytać kto jest najlepszym sportowcem roku 2019r, to nie mam żadnych wątpliwości, że wygrałby Lewandowski (no może nie dzisiaj, dziś wygrałby Kubacki ;). W skrócie, każdy w Polsce wie kto to jest Lewandowski, za to nawet na tym forum, jeszcze kilka dni temu, nie wszyscy wiedzieli kim jest Zmarzlik, a jak napisałem wyżej, to przede wszystkim plebiscyt popularności. Gdyby dziś Kubackiemu udało się wygrać TCS, to pewnie powalczyłby o zwycięstwo, a na luzie załapałby się na podium. Jeśli zaś plebiscyt byłby organizowany w sierpniu, to już tak różowo by nie było.
Można się licytować, co w Polsce ma lepsze słupki popularności ale tekst, że w naszym kraju jest 40 mln ekspertów piłki nożnej nie wziął się znikąd. Różnica jest taka, że tak jak piłka nożna przyciąga całe rzesze niedzielnych kibiców, którzy od święta obejrzą mecz LM czy kadry i nie mają zielonego pojęcia w jakim klubie gra Glik, kto to jest Lautaro Martinez albo kto jest trenerem Juventusu, tak sympatycy żużla, to grupa kibiców świadomych, zorganizowanych i ogarniętych w temacie. Tyczy się to zresztą kilku innych dyscyplin. Szokiem może być dla niektórych jedynie skala popularności dyscypliny w naszym kraju.

W przypadku samego plebiscytu - to jak zmierzyć niemierzalne? No nie da się, bo ciężko porównać miotacza czy biegacza, zależnego tylko i wyłącznie od siebie, z graczem gry zespołowej, który choć może być geniuszem, bez 10 partnerów na boisku nie zaistnieje czy przedstawicielem sportów motorowych, gdzie zawodnik jest w dużym stopniu zależny od sprzętu jakim dysponuje. Jak też zestawić z innymi dyscyplinami, sportowca, który jest w top10, a może i top5 na świecie, w tak popularnej globalnie dyscyplinie, jaką jest piłka nożna i strzela regularnie, ze sportowcami bezdyskusyjnie wybitnymi w swoim sporcie, który jest jednak niszowy. Idąc dalej, jak zestawiać sportowców, którzy tydzień w tydzień grają czy to w siatkówkę albo piłkę nożną i kręcą niesamowite cyferki na gorszych rywalach, z takim przedstawicielem lekkiej, którego sukces bądź porażka i miejsce w historii sportu są często zależne od 2-3 rzutów, skoków albo biegów podczas Igrzysk raz na 4 lata, którym Ci ludzie podporządkowują całe swoje cykle przygotowań. Nie da się.

Sam mam sporo dystansu do takich zestawień. Rok temu ucieszyła mnie wygrana Kurka ale warto dodać, że gość złapał formę jedynie na drugą część mistrzostw świata, wcześniej cieniował. Jak przyszło granie o medale, zagrał niesamowite, kosmiczne 3-4 mecze w decydujących momentach turnieju i tak naprawdę to wystarczyło do wygrania całego plebiscytu. Pozycja (Zatorski czy Drzyzga nigdy nie mieliby szans na taką nagrodę), popularność i medialność dyscypliny + ranga turnieju zrobiły swoje. Stoch, który z kolei często notował miejsca za popularność, zaliczył w ogóle jeden z najlepszych sezonów w historii całej dyscypliny i m.in obronił tytuł mistrza olimpijskiego, co nagle okazało się niewystarczające. Zaryzykuję też stwierdzenie, że gdyby zamiast Kamila, chodziło o Małysza, to wygrałby przedstawiciel skoków. W tym roku role się trochę odwróciły ale trzeba też zaznaczyć, że Lewy choć indywidualnie miał świetny rok, to jest twarzą zespołu w dyscyplinie drużynowej, a tu poza pewniakami jakim jest dla Bayernu wygranie Bundesligi czy awans z Polską na Euro z grupy śmiechu, nie było niczego ekstra. Gdyby choć ten Bayern doszedł do finału/półfinału LM, a Lewy był twarzą tego sukcesu, to byłby jakiś punkt podparcia. Tego IMO zabrakło, nawet mimo kultu piłki i Lewandowskiego w Polsce.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 07 sty 2020, 11:22

Swoją drogą naszła mnie myśl i mam do was pytanie (choć nie ukrywam - najbardziej ciekawią mnie odpowiedzi osób uważających, że powinien wygrać Lewandowski): głosowaliście w tym plebiscycie?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 sty 2020, 11:33

Ja nie, ale nie twierdzę, że powinien wygrać Lewandowski. Jak dla mnie mogłby wygrać nawet Świerczewski po ostatniej walce ;)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Sportowiec Roku 2019!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 07 sty 2020, 11:42

Po ostatniej walce to powinien wygrać DJ Decks :mrgreen:

Cenię osiągnięcie Zmarzlik i cieszę się że go uhonorowano, aczkolwiek sam należę do grupy ludzi która totalnie nie rozumie sportów typu żużel. Parę razy oglądałem w TV (jeszcze za łebka na Wizji Sport) i jedyne co wyrwało mnie z nudy to hardkorowy wypadek gościa zwanego Jarosław Hampel. Nawet próbowałem go przed momentem znaleźć w sieci, ale po wpisaniu w google "Jarosław Hamepel wypadek" wyskakują filmiki o nazwach "Jarosław Hampel wypadek 2019", "Jarosław Hampel wypadek 2015", "Jarosław Hampel wypadek 2000", "Jarosław Hampel wypadek 2007", "Jarosław Hampel wypadek 2011", "Jarosław Hampel wypadek 432752" więc może być ciężko znaleźć.

Natomiast tekst Kowala o jeżdżeniu w lewę stronę żałosny. Rozumiem że lekkoatleci na olimpiadzie robią na bieżni biegi przełajowe i co okrążenie zmieniają kierunek biegu? :lol2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”