Podróże - Strona 73

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6714

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 sty 2020, 12:38

venomiq pisze:
30 sty 2020, 12:32
Nie jest to w sumie tajemnica, ale skąd wiesz? :D
Chyba z tego forum :think:

Albo z JuvePoland?

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 213
Kibicuję: Manchester United

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 30 sty 2020, 12:41

venomiq pisze:
30 sty 2020, 12:23
losiu03 pisze:
30 sty 2020, 11:15
Jedynie Sycylia nie zrobila na mnie specjalnego wrazenia ze wzgledu na syf, imigrantow i niezbyt przyjazne nastawienie miejscowych do turystow.
Ciekawe. Sam we Włoszech byłem wielokrotnie - Turyn, Mediolan, Rzym, Bergamo, Bari, Catania, Palermo, Rimini, Genoa, Florencja (to tylko te, w których spedziem minimum dwa dni) + dziesiątki miasteczek, gdzie spędziłem dzień albo kilka godzin. I mimo że Sycylia to mój ostatni wypad do Włoch (końcówka zeszłego roku) to wciąż mam z tego wypadku bardzo pozytywne wspomnienia. Nie mówiąc o tym, że Taormina czy Noto to czołówka najpiękniejszych miejsc jakie wiziałem we Włoszech.
Chociaż moze dlatego, że wtedy w ciągu miesiąca byłem dwukrotnie na tydzień we Włoszech - raz Bari (Apulia), raz Sycylia i były to moje pierwsze wypady na południe Włoch. Stąd coś nowego dla mnie, bo jednak północ i południe Włoch mocno się od siebie różnią.
My bylismy w Cefalu i okolicach, wiec inne rejony Sycylii, swoja droga dosyc oblegane przez turystow jak sie pozniej okazalo. Ogolnie bardzo malownicze tereny, super jedzenie, piekne blekitne morze i swietne miejscowe wina, ale z minusow to na pewno syf, chamowa ze strony miejscowych ludzi, brak plaz, malo miejsc do zwiedzania. W tym czasie Sycylia byla na czolowym miejscu na naszej liscie miejsc do zobaczenia, wiec mielismy spore oczekiwania, ale zawiedlismy sie.
venomiq pisze:
Gorąco polecam. Nie wiem jaki jest Twój styl zwiedzania, ale jeśli chodzi o większe miasta we Włoszech to Genoa jest zdecydowanie moim ulubionym. Jest niezwykle malownicze, pełne ciekawych zakamarków - chodzisz, zaglądasz gdzieś w bramę i nagle widzisz coś fantastycznego.
Nie jestes pierwsza osoba, ktora mi o tym wspomina, tak wiec prawdopodobnie w maju uderzymy w ta Genoe, aczkolwiek na liscie jest jeszcze Lizbona lub Bilbao. Zobaczymy jak bedzie z polaczeniami i cenami ;)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2173

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 sty 2020, 12:51

losiu03 pisze:
30 sty 2020, 12:41
My bylismy w Cefalu
To w pewnym sensie 'dobrze słyszeć'.
Na Sycylii byłem z dwiema koleżankami. Nocleg stały mieliśmy w Catanii, ale na dwa dni pojechaliśmy do Palermo, czyli drugi kraniec wyspy. Kłóciliśmy się sporo jak wracać. Dziewczyny chciały północą - aby właśnie Cefalu zobaczyć, bo ponoć tam fajne plaże i błękitna woda, więc uznały że tam większość dnia spędzimy.
Ja się upierałem nad południowym wybrzeżem, mimo że trasa kilkadziesiąt kilometrów dłuższa - głównie dlatego, że koniecznie chciałem zobaczyć Schody Tureckie.
Na szczęście udało mi się je przekonać, a że same Schody Tureckie są przepiękne i zdjęcia tam łapią z automatu mnóstwo lików na FB - koniec końców były zadowolone z wyboru.

Boromir pisze:
30 sty 2020, 12:38
Chyba z tego forum

Albo z JuvePoland?
A, spoko. Myslalem, że konkretnie pamiętasz :]

Chociaż niedługo już mnie tak łatwo nie znajdziecie, rozpocząłem procedurę zmiany nicka!

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8762
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 sty 2020, 12:53

venomik pisze:
30 sty 2020, 12:51
Chociaż niedługo już mnie tak łatwo nie znajdziecie, rozpocząłem procedurę zmiany nicka!
Już zmieniłeś, jedną literkę :mrgreen:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 sty 2020, 12:56

cloner pisze:
30 sty 2020, 12:53
Już zmieniłeś, jedną literkę :mrgreen:
Oh boy, zmiana nastąpiła dosłownie w momencie pisania powyższego wpisu! Jak zaczynałem pisać to się upewniałem, że jest 'q' na końcu.
Czyli nowy nick od dwóch minut i już zostałem zidentyfikowany :(

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 sty 2020, 12:57

Może gdybyś tak avatar zmienił to niektórzy mniej bystrzy mogliby się nie połapać ;)

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 30 sty 2020, 13:12

venomik pisze:
30 sty 2020, 12:51
losiu03 pisze:
30 sty 2020, 12:41
My bylismy w Cefalu
To w pewnym sensie 'dobrze słyszeć'.
Na Sycylii byłem z dwiema koleżankami. Nocleg stały mieliśmy w Catanii, ale na dwa dni pojechaliśmy do Palermo, czyli drugi kraniec wyspy. Kłóciliśmy się sporo jak wracać. Dziewczyny chciały północą - aby właśnie Cefalu zobaczyć, bo ponoć tam fajne plaże i błękitna woda, więc uznały że tam większość dnia spędzimy.
Dokladnie to samo slyszelismy przed wylotem, ale troche spantoflilem i posluchalem sie mojej kobity, ktora wybrala wlasnie Cefalu. Ja wolalem od poczatku Sardynie, ale to inny temat. W kazdym razie po przejazdzce wzdluz wybrzeza z Palermo do Cefalu bylem pod ogromnym wrazeniem Sycylii i bylem przekonany, ze to bedzie super wyjazd.

W samym Cefalu jest jedna fajna plaza, na ktorej bylo tyle ludzi, ze nawet nie chcialo nam sie schodzic, dlatego wiekszosc czasu plazowego spedzilismy na jakichs malych plazkach wsrod glazow i kamieni. Generalnie jednak plaze sa piaszczyste, ale waskie i malo urokliwe. Wychodzi na to, ze Cefalu jest po prostu przehajpowane, wiec szacun ze nie przypantofliles tak jak ja :D

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 sty 2020, 13:23

losiu03 pisze:
30 sty 2020, 13:12
wiec szacun ze nie przypantofliles tak jak ja
To było łatwiejsze, bo dziewczynę zostawiłem w Polsce, a do Włoch poleciałem z koleżankami ;)
Ich zdanie nie jest tak istotne jak zdanie kogoś z kim się spotykasz 8)

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 30 sty 2020, 14:16

venomik pisze:
Północ Sycylii jest mi obca, ale jak będziesz się więcej poruszał po tej wyspie to w razie czego mogę wspomóc sugestiami co warto zobaczyć a co unikać
Zapamietam, bo nie zamierzamy siedziec na miejscu. Male miasteczka + kulinaria w nich to jest cos co bardzo lubimy.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5300
Kibicuję: Tylko WISŁA

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 sty 2020, 17:12

venomik pisze:
30 sty 2020, 13:23
To było łatwiejsze, bo dziewczynę zostawiłem w Polsce, a do Włoch poleciałem z koleżankami
Ich zdanie nie jest tak istotne jak zdanie kogoś z kim się spotykasz
Kurde dziewczyna w domu, a Ty jedziesz z dwoma koleżankami zagranicę? Zajebisty układ :D

Ja również mieszkam w Polsce, a trochę ostatnio podróżowałem. W tamtym roku 2x Barcelona, Ryga/Wilno + Bratysława/Wiedeń.

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 30 sty 2020, 17:17

Kwestia cierpliwego szukania tanich przelotow. Zabukowac loty, pozniej za jakis czas nocleg i wydatki rozlozone w czasie nie beda tak odczuwalne :wink:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5300
Kibicuję: Tylko WISŁA

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 sty 2020, 17:30

Dokładnie tak. Ja akurat Ryge, Wilno, Bratysławe i Wiedeń autem, a do Barcelony nie patrzyłem na ceny, bo pomysł wpadł 3 dni wcześniej, ale jak znajomi czy siostra szukają przelotów to spokojnie można czy to do Włoch czy np. do Skandynawii oblecieć za 200-300zł w obie strony.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 sty 2020, 17:37

Trudno się nie zgodzić z wami, ofert promocyjnych jest bardzo wiele :) tylko trzeba szukać :P

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1541
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 30 sty 2020, 18:21

cloner pisze:
30 sty 2020, 12:30
venomiq pisze:
Czemu?
Hmm, Slim, Losiu, Ozob, nie wiem skąd jest Keres czy własnie Ty ;)
Mieszkam w Polandii.
Nikt mi nie powie, że w dzisiejszych czasach podróże są tylko dla zamożnych. Wystarczy przyjrzeć się dokładnie swojemu budżetowi i na pewno znajdzie się coś, co można ograniczyć i zamiast wydawać na to pieniądze, to zacząć odkładać na wyjazd. Loty po Europie można naprawdę tanio wyrwać, do tego nocleg niekoniecznie w 5* hotelu, jedzenie z marketu + nawet obiad/kolacja w restauracji i koszty wyjazdu nie przerażają.
Ja np. kupiłem 4 loty liniami Emirates [w cenie z bagażem rejestrowanym, posiłkiem i nielimitowanymi napojami, piwami, winami - klasa economy] w cenie 2561 zł. Loty Wawa-Dubaj-Bangkok + Singapur-Dubaj-Wawa. Cena wydaje mi się atrakcyjna.
Jak się ogarnę, to wrzucę większą relację.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 sty 2020, 18:23

Keres pisze:
30 sty 2020, 18:21
Nikt mi nie powie, że w dzisiejszych czasach podróże są tylko dla zamożnych.
:think: A ktokolwiek tutaj tak napisał?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”