Gry... - Strona 361

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 13 mar 2020, 16:16

Ponoć po premierze cyberpunka maja ruszyć prace nad wiedzminem 4. Ciekawi mnie kto będzie w tej odsłonie głównym protagonista i jak bardzo fabuła będzie zależna od akcji z trójki.

IMHO fajnym rozwiązaniem byłoby dać możliwość stworzenia własnej postaci i wybrania szkoły z której nasz wiedzmin będzie pochodził.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 13 mar 2020, 16:34

Słyszałem, że w nowym Wiedźminie nie będzie Geralta.

Awatar użytkownika
Curt
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 140

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Curt » 13 mar 2020, 20:48

IMHO fajnym rozwiązaniem byłoby dać możliwość stworzenia własnej postaci i wybrania szkoły z której nasz wiedzmin będzie pochodził.
Nie jest powiedziane, że Wiedźmin będzie jedyną klasą postaci do wyboru. ;)

Ja od kilku tygodniu gram w Plague Tale: Innocence. Trafiłem na idealny czas, zeby grać w grę o zarazie :twisted:

Awatar użytkownika
piotrcies

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 13 mar 2020, 20:54

Ja muszę sobie coś znaleźć na czas uziemienia, bo ocipieć będzie można.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 14 mar 2020, 14:06

Curt pisze:
13 mar 2020, 10:11
3. Dragon Ball : Kakarot
Możesz opisać swoje wrażenia? Zastanawiam się nad kupnem tej gry.
Moje wrażenia są mocno mieszane.

Jeśli chodzi o sam gameplay, to zdecydowanie gra broni się prowadzeniem przez fabułę jaka jest wierna adaptacji mangi/anime, ale tutaj trzeba się nastawić na to, że przechodząc fabułę napotkasz 60% cutscenek i 40% gameplayu.

Zadania poboczne są bardzo słabo zaprojektowane, zdarzają się wyjątki, lecz ogólnie jest ogrom zadań charakterystycznych dla losowego generatora questów w tanim mmo, więc przynieś, podaj, pozamiataj. W grze poza tym podróżując po świecie zbierasz materiały w tym składniki do potraw czy kule Z - od razu powiem, że kuli z nie warto zbierać, bo otrzymamy ich odpowiednią ilość za przechodzenie fabuły a od biedy można sobie zebrać smocze kule i smok da nam kilka tysięcy tych kul a warto wspomnieć, że dzięki nim odblokowujemy umiejętności i tutaj też brakuje jakiegoś elementu planowania, wyboru... Tak naprawdę łapiesz wszystko.

Zaznaczmy, że Dragon Ball Kakarot był reklamowany jako gra RPG a tego RPG tu prawie nie ma, nawet zdobywanie leveli w tej grze odbywa się automatycznie, wraz z postępem fabularnym.

Jeśli chodzi o mechanikę walki, to przypomina mocno to, co było w Xenoverse 1 i 2. Jednak tutaj jest pewien problem np. związany z atakami, często natrafisz na sytuację, że mimo np. iż walnąłeś z genki damy w przeciwnika, to ten się wbija w ciebie i zadaje Ci obrażenia, takich akurat mechanik w Xenoverse nie było, bardziej mi to przypomina niedopracowany system walki z Jump Force - gdzie właśnie był podobny problem, nie wspominając o tym, że w Jump Force strasznie ciężko było "rzucić" niższe postacie, tu zauważyłem, że ten problem też funkcjonuje. Oczywiście pomijając te elementy, to system walki jest prosty i intuicyjny... Za prosty... Często ograniczający się na późniejszym etapie do spamowania jednego ataku czyli tak jak w Xenoverse. Wcześniej w tym temacie mówiłem już o DB Kakarot i wspomniałem o innej grze a mianowicie Dragon Ball Budokai 3 - Dragon Ball Kakarot to tak naprawdę Dragon Ball Budokai 4 - z tym, że Budokai 3 miało znacznie ciekawszy system walki, bardziej wymagający.

Dodatkowo w grze z perspektywą przechodzenia fabuły odblokowujesz mini gierki, czyli wyścigi autami, wyścig w stylu time trial w robociku i gra w baseball - Niestety, pojawiają się one za późno a co gorsza, nie ma sensu ich nawet grać.. Przykład kolejny to np. One Piece Unlimited World Red - tam było pełno mini gier, za każdy zdobywałeś nagrody, biłeś rekordy i chciało się przy nich spędzać czas w przerwach od linii fabularnej... Tu takiej motywacji nie masz.

Kolejnym wielkim minusem Dragon Ball Kakarot jest brak trybu turniejowego, który np. był w DB Budokai 3 i był świetny do zabawy ze znajomymi.

Ja oceniam Dragon Ball Kakarot na jakieś 6/10

Daje twórcom kredyt zaufania, bo wiadomo, że w drodze jest dlc zw. z Dragon Ball Super i tu mają szansę dopracować pewne rzeczy i usprawnić...

Niestety, ale tak jak jestem fanem mangi i anime, gier na bazie anime jakich ograłem masę... To Dragon Ball Kakarot wyszedł średnio...

Już jak ktoś jest fanem anime i chce kupić grę jaka da mu sporo zabawy, to lepszym wyborem jest obecnie np. One Piece Unlimited World Red lub One Piece World Seeker

Dragon Ball Kakarot zadowoli głównie fanów Dragon Balla. Ja może tu jestem zbyt wymagający... Sporo po tej grze oczekiwałem i w sumie tak jak Cyberconnect2 zadowolił gdzieś społeczność grami z serii Naruto, to jednak pamiętajmy o jednym, Naruto Ulimate Ninja Storm to seria nawalanek a nie gier z otwartym światem, gier rpg i cyberconnect2 podjął się tu dość sporego wyzwania w którym no nie mają zbytnio doświadczenia.

Dajmy prosty przykład czyli Dragon Ball FighterZ - To jest obecnie najlepsza gra Dragon Ball jaka wyszła. Dlaczego? bo zabrał się za nią Arc System Works, specjaliści od robienia nawalanek 2D twórcy od BlazBlue, Gulty Gear czy Persony i w efekcie zrobili najlepsza nawalankę w motywach DB i być może na bazie anime/mangi.

Tak samo powinno się postąpić jeśli chodzi o zamysł tworzenia gry aRPG. Do tej pory jakoś producenci gier nie są w stanie udźwignąć ciężaru stworzenia naprawdę dobrej gry z otwartym światem na bazie uniwersum popularnego anime. One Piece Unlimited World Red mi się podobało, ale to nie była jakaś wybitna gra, ani pod względem graficznym ani rozgrywki, jednak miała w sobie to coś czego nie ma Dragon Ball Kakarot - chcesz w to grać godzinami, bawić się pobocznymi rzeczami, kolekcjonować różne rzeczy. One Piece World Seeker zaoferował to co pokazano w DB:Kakarot - czyli otwarty Świat a właściwie ogromną wyspę, ale system zadań pobocznych jest tak samo beznadziejny jak w Kakarocie. Więc tu jest pewien problem. Do takich produkcji trzeba zaangażować kogoś, kto ma doświadczenie w tworzeniu takich specyficznych gier w tak specyficznych uniwersach.

Wydawca Bandai Namco wydaje produkcje na bazie anime jak leci, nie patrząc na jakość a na kasę i tak w ostatnich latach dostaliśmy taki chłam jak Jump Force, grę na bazie serii Black Clover, dostaliśmy My Hero Academia Justice 1 i 2 które nie różnią się zbytnio od siebie poza fabułą a są to nawalanki przedstawione dość ubogo jeśli chodzi o content a ostatnio wyszła też nawalanka na bazie One Punch Man i wszystkie te gry łączy fakt, że są przeciętne.

Co gorsza, wiele gier na bazie anime jest tworzonych na bazie serii Dynasty Warriors czyli idziemy do przodu i zabijamy efektownie hordy przeciwników, tak wygląda Berserk, tak wygląda One Piece Pirate Warriors i propo tej akurat gry, to zapowiedziany jest Pirate Warriors 4 i oczywiście, jest to Dynasty Warriors w wersji One Pieco'wej

Nie wiem skąd moda w Japonii na tworzenie takich gier na bazie mechaniki Dynasty Warriors, ale nie zdziwię się, jak z czasem zobaczymy i takiego Dragon Balla

Szczerze, znowu mam jakieś nadzieje na jakąś fajną grę anime w znanym uniwersum i... nadchodzi Fairy Tail i pytanie, czy tu się rozczaruje? No oby nie...

No i warto pamiętać o wspomnianym już w temacie Captain Tsubasie.

Wracając do Dragon Ball Kakarot, bo jak zwykle się rozgadałem, to polecam grę, ale nie za cenę 200-240 zł ... Nie jest warta tej ceny. Lepiej odczekać jak będzie tańsza do okolic 130-150 zł i wtedy już ewentualnie jak komuś zależy, to można kupić. W ramach czekania, jak ktoś chcę zagrać w tego typu grę jak DB Kakarot, to polecam sięgnąć po Dragon Ball Budokai 3 jaki jest dostępny na emulatorze PS2 gdzie rom można za free ściągnąć z internetu i się bawić.

Awatar użytkownika
Curt
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 140

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Curt » 14 mar 2020, 23:44

Wow, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. :)

Szkoda, że tak mało RPGa w RPGu. Liczyłem na coś w rodzaju stareńkiej karcianki RPG ze SNESA, tylko ładniej, więcej, lepiej i z dobrymi pobocznymi zadaniami. Pewnie grę kiedyś kupię, ale obecnie chyba jest za droga w stosunki do tego co oferuje.
W ramach czekania, jak ktoś chcę zagrać w tego typu grę jak DB Kakarot, to polecam sięgnąć po Dragon Ball Budokai 3 jaki jest dostępny na emulatorze PS2 gdzie rom można za free ściągnąć z internetu i się bawić.

Mam Infinite World i sprawne PS2, a brat Budokai 3 z remastered edition ;) Czasem coś się tam pogra przy wizycie towarzyskiej.
Dajmy prosty przykład czyli Dragon Ball FighterZ - To jest obecnie najlepsza gra Dragon Ball jaka wyszła. Dlaczego? bo zabrał się za nią Arc System Works, specjaliści od robienia nawalanek 2D twórcy od BlazBlue, Gulty Gear czy Persony i w efekcie zrobili najlepsza nawalankę w motywach DB i być może na bazie anime/mangi.
Grałem może z godzinkę, ale mi jakoś nie podeszła. Gra o DB bez latania to śmiech na sali.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 15 mar 2020, 0:20

Delpiero14 pisze:
13 mar 2020, 16:16
Ponoć po premierze cyberpunka maja ruszyć prace nad wiedzminem 4. Ciekawi mnie kto będzie w tej odsłonie głównym protagonista i jak bardzo fabuła będzie zależna od akcji z trójki.

Trochę słabo wyglądają przecieki o ewentualnej dacie premiery w 2025 r. Miałem nadzieję, że po sukcesie serialu i nakręceniu koniunktury, redzi wezmą się za robotę już teraz. Liczę na jakąś niespodziankę.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 16 mar 2020, 14:05

Bienias pisze:
15 mar 2020, 0:20
Delpiero14 pisze:
13 mar 2020, 16:16

Trochę słabo wyglądają przecieki o ewentualnej dacie premiery w 2025 r. Miałem nadzieję, że po sukcesie serialu i nakręceniu koniunktury, redzi wezmą się za robotę już teraz. Liczę na jakąś niespodziankę.
Takiej gry nie robi się w 5 min. Nowy Elder Scrolls też ma się pojawić w ok. 2024/2025 roku. Po prostu mamy tutaj do czynienia z ogromnym contentem. Wolę poczekać na produkt te 5 lat, niż np. dostać jakiś okrojony syf robiony pod presją czasu.

Swoją drogą, ponoć wkrótce oficjalnie mamy usłyszeć zapowiedź GTA 6 - ale też spodziewam się tej gry najwcześniej w ok. 2022-2023 roku.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 16 mar 2020, 14:46

Kesz pisze:
16 mar 2020, 14:05
Swoją drogą, ponoć wkrótce oficjalnie mamy usłyszeć zapowiedź GTA 6 - ale też spodziewam się tej gry najwcześniej w ok. 2022-2023 roku.
jeszcze nawet nie zapowiedzieli GTA VI, a ja już czytałem o czym miało by opowiadać RDR 3 :D Opcje miałyby być takie:

1) prowadzimy dalej historie Jacka Marstona po wydarzeniach z końcówki pierwszej części RDR. Jack miałby tam mieć swoj gang.

2) Rockstar przybliża nam historie braci Callanderów (jeden z nich ginie na samym początku gry po dotarciu do pierwszego obozu w Grizzlies, o drugim dowiadujemy się że zginął z rak Pinkertonów) ponadto w rozmowach dowiadujemy się od rożnych członków gangu, że nie należeli oni do zbyt prawych obywateli. IMHO całkiem ciekawy pomysł.

3) zupełnie nowa historia, niezwiązana z dotychczasowymi wydarzeniami.

Jeszcze ewentualnie historia Artura Morgana i gangu Dutcha ładnych pare lat wstecz.

Niezależnie od tego na co mieliby się zdecydować to nie martwię się o ciekawa historie i wyraziste postacie bo takie rzeczy Rockstar potrafi robić jak mało kto.

Awatar użytkownika
piotrcies

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 16 mar 2020, 17:18

Gra ktoś w League of legenda?

Awatar użytkownika
piotrcies

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 16 mar 2020, 18:25

Podobno z wiadomych względów premiera nowego Xboxa i nowego PlayStation zostaną przesunięte na drugi kwartał przyszłego roku, czyli będą na święta, ale nie Boże Narodzenie, tylko Wielkanoc.

Awatar użytkownika
Smashing Pumpkins
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 51

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smashing Pumpkins » 17 mar 2020, 19:05

Tak troche w cieniu "smiercionosnego" wirusa, ale jutro prezentacja PS5. Mam nadzieje ze jeszcze w tym roku wyjdzie. Jakies przewidywania?

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 17 mar 2020, 19:07

Ciekawi mnie na ile rzeczywista wyglad bryły nowej konsoli od Japończyków będzie przypominać te z renderow.

Awatar użytkownika
piotrcies

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 17 mar 2020, 19:08

https://www.ppe.pl/news/143774/ps5-zapo ... yPMk5mRFhU

Główne nowości już znamy. Wygląd zapewne też.

Jeśli ktoś się zna na podzespołach, to tu wyciek:

Słyszałem, że wirus może przesunąć premierę na przyszły rok. Jutro będziemy wiedzieli.

Awatar użytkownika
Smashing Pumpkins
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 51

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smashing Pumpkins » 17 mar 2020, 19:13

Ja stawiam ze wyjdzie mniej konsol co najwyzej w tym roku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”