Gry... - Strona 362

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 17 mar 2020, 19:14

To też jedna z opcji. Albo przesunięcie na przyszły rok, albo w tym roku, mniejsza podaż i wyższa cena. Przynajmniej tak ostatnio czytałem.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 17 mar 2020, 23:04

Gra już ktoś w to Nioh 2? Czytałem, że podobno bardzo prosta (to znaczy prosta jak na standardy soulsowe). Prawda to?

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 17 mar 2020, 23:16

Kesz pisze:
16 mar 2020, 14:05
Bienias pisze:
15 mar 2020, 0:20
Delpiero14 pisze:
13 mar 2020, 16:16
Ponoć po premierze cyberpunka maja ruszyć prace nad wiedzminem 4. Ciekawi mnie kto będzie w tej odsłonie głównym protagonista i jak bardzo fabuła będzie zależna od akcji z trójki.

IMHO fajnym rozwiązaniem byłoby dać możliwość stworzenia własnej postaci i wybrania szkoły z której nasz wiedzmin będzie pochodził.
Trochę słabo wyglądają przecieki o ewentualnej dacie premiery w 2025 r. Miałem nadzieję, że po sukcesie serialu i nakręceniu koniunktury, redzi wezmą się za robotę już teraz. Liczę na jakąś niespodziankę.
Takiej gry nie robi się w 5 min. Nowy Elder Scrolls też ma się pojawić w ok. 2024/2025 roku. Po prostu mamy tutaj do czynienia z ogromnym contentem. Wolę poczekać na produkt te 5 lat, niż np. dostać jakiś okrojony syf robiony pod presją czasu.

Swoją drogą, ponoć wkrótce oficjalnie mamy usłyszeć zapowiedź GTA 6 - ale też spodziewam się tej gry najwcześniej w ok. 2022-2023 roku.
Mamy tutaj do czynienia raczej z maksymalną monetyzacją produktu. W przypadku tych 2 serii nie było tak dużych przerw wydawniczych. Obie firmy nie mają presji czasu.

Pamiętam czasy kiedy trylogie czy kontynuacje przechodziło się za jednym razem bowiem nie było między nimi takiego rażącego odstępu czasowego, który wpływał na mechanikę gry czy grafikę. Przykładem niech będzie RDR gdzie gracze wręcz domagają się remastera. Właśnie przez takie praktyki trylogia wiedźmina jest agrywalna. Tylko zagorzali fani przed wyjściem 3 przeszli poprzednie części. To nie jest fajne.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2872

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 18 mar 2020, 8:58

Jakby co to na gogu 3 pierwsze Mortale za 5 zł w sumie do kupienia

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 18 mar 2020, 9:08

Bienias pisze:
17 mar 2020, 23:16
Właśnie przez takie praktyki trylogia wiedźmina jest agrywalna. Tylko zagorzali fani przed wyjściem 3 przeszli poprzednie części. To nie jest fajne.
Eee co? w jakim sensie agrywalna? chodzi Ci o to, że nie ma remasterów jedynki i dwójki?
Kurde, Wiedźmin 2 nawet dzisiaj wizualnie prezentuje się bardzo dobrze, wręcz świetnie, gameplayowo także trzyma wysoki poziom i jest jednym z lepszych RPG'ów tego typu. Wiedźmin 1 się zestarzał, owszem, ale to też nadal kawał świetnej gry i nie zgodzę się, że to akurat twórcy są winni... Bo to gracze są winni. Przyszła moda na remastery, ale kiedyś tego nie było, ludzie nie mieli problemu by odgrzebywać starsze części gier i je przechodzić, co więcej, mamy właściwie pewien regres tutaj, bo obecnie u szczytu popularności jest pixelart - gry które wizualnie wyglądają w mniemaniu wielu osób brzydko, ale uchodzą za jedne z lepszych gier na rynku i można takie rzeczy powiedzieć o Celeste, Undertale, Children of Morta i takich gier wychodzi coraz więcej. Moim zdaniem trylogia Wiedźmina ma się świetnie, ale prawdą jest, że więcej osób sięgnęło po Wieśka 3 niż poprzednie części, ale to tylko i wyłącznie wybory graczy.

Ja sobie już wczoraj kompletnie ukończyłem Ori and the will of the wisps - Jej, cudowna gra. Powiem szczerze, że ten magiczny klimat, fabuła, muzyka, wygląd artystyczny... Coś pięknego, gameplay też jest przyjemny, ale umówmy się, to zręcznościówka i w grze ujrzymy ogrom mechanik poruszania się, wykorzystywania wielu opcji movementu i ich zastosowanie jest wymyślne a różne sekwencje wymagane w grze powodują, że bywa frustrujące. Pod koniec gry miałem ucieczkę przed wielkim czerwiem i przy tym motywie mało padem nie rzuciłem... Dokładnie chodzi o ten motyw :

Ten gościu i tak w miarę bezbłędnie to przeszedł, dwa razy miał moment, że minimalnie wypadł z rytmu... Mimo to, widać jak blisko kilka razy był śmierci i może mówić o dużym farcie. Jak mówię, czas reakcji przy używaniu mechaniki wybicia się wirem z piasku nie należy do łatwych a kontrola wirującej postaci w piasku bywa chaotyczna i łatwo o błąd... a tutaj, nie ma miejsca na błąd.

Nie da się tego momentu przejść bez śmierci, bo trasę ucieczki i zachowanie czerwia musisz poznać, dopiero dopiero potem dochodzi bezbłędne przejście trasy - bo w tym wyścigu nie ma miejsca na błąd, na chwilę zwolnisz, zrobisz coś nie tak... Jesteś trup i od nowa, dodajmy do tego, że gra tutaj nam nakazuje często rycie w ziemi i wybicia się z niej - co jest dość wymagające w kontroli ze względu m.in na znacznie większą szybkość poruszania się.

Prawdopodobnie jest to najtrudniejszy motyw w grze... Ewentualnie ostatnia faza walki z final bossem w powietrzu może być wkurzająca, bo nie wiesz za bardzo czy masz walczyć tam bardziej o życie by nie spaść i zginać czy atakować bossa jaki Cię klepie non stop - Ostatecznie u mnie po wielu próbach, udało się go zabić w tej sekwencji, ale dość przypadkowo, bo ratując się przed śmiercią, odbiłem pocisk akurat w kierunku bossa.

Przejście jednak gry daje sporo satysfakcji. Co ciekawe, nie grałem w pierwszą część - Czyli Blind Forest i mam zamiar to nadrobić.

Powiem bez bicia, że pomijająć Sekiro, Jedi Order i RE2 jakie przeszedłem w tym roku, to jednak są gry z zeszłego roku... Jak mam obecnie oceniać najlepszą grę wydaną w 2020 roku w jaką grałem ... No to stawiam na Ori and the will of the wisps w mojej ocenie, takie 9/10

Metacritic też potwierdza te oceny, bo recenzenci dali tej grze 90/100 a gracze 9.0/10 - Myślę, że to może być jedna z lepszych gier całego 2020 roku. Jedyną jej wadą może być fakt, że stylistyka tej gry nie zmieniła się właściwie w stosunku do poprzedniej części wydanej 5 lat temu... Ale po co zmieniać coś, co jest świetne? Przykładowo, Nioh 2 graficznie też specjalnie nie zmienił się od części pierwszej a usprawniono mechaniki i gameplay... Jak coś jest dobre, to nie ma co tu grzebać. W każdym razie, główne co się wymienia jako wady Ori - to, że jest zbyt podobny do pierwszej części, no i jest trochę bugów, które z tego co wiem są patchowane. Ja z tych najbardziej upierdliwych bugów jakie natrafiłem, to np. kryształy many nie dawały się rozbić, więc nie mogłem regenerować many a także miałem motyw, że nie mogłem złapać ani wybić się od kuli piasku - jednak restart gry lub śmierć naprawiała błąd. Ludzie narzekali też na problem z zapisem gry... U mnie on nie wystąpił...

przejście gry na 100% zajęło mi jakieś 18-19h

Awatar użytkownika
piotrcies

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 mar 2020, 17:58

Właśnie skończyła się konferencja Marka Cerny'ego dotycząca nowego Playstation. Poznaliśmy oficjalną specyfikację i to wszystko. Wyglądu nie zaprezentowano :/

Dla porównania - PS5 i nowy Xbox. Nie znam się na tym, ale lodówka po liczbach wydaje się lepsza.
Obrazek

Właśnie straciłem godzinę życia. Matko Boska, jaka nuda.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 18 mar 2020, 18:23

piotrcies pisze:
18 mar 2020, 17:58
Nie znam się na tym, ale lodówka po liczbach wydaje się lepsza.
mieli więcej miejsca gdzie to zmieścić. W zasadzie to nie zdziwiłbym się jakby Microsoft władował w ta obudowę xboxa wysokiej klasy PC-ta :mrgreen:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8768
Kontakt:

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 mar 2020, 18:25

Delpiero14 pisze:
18 mar 2020, 18:23
mieli więcej miejsca gdzie to zmieścić
Skąd ta wiedza? Są gdzieś oficjalne informacje dot. wielkości obydwu konsol? czy wróżysz z fusów?

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 18 mar 2020, 18:28

sci pisze:
18 mar 2020, 8:58
Jakby co to na gogu 3 pierwsze Mortale za 5 zł w sumie do kupienia
https://www.dom1n.com/newsy/gog-zostan-w-domu/

nawet inne gierki dają za darmo :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 131

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 18 mar 2020, 18:32

Grafika na pierwszy rzut oka wygląda na coś w okolicach pecetowego GeForce GTX 1080 Ti, więc specyfikacja jest dobra Panie Piotrze, nawet bardzo dobra jak na konsolę. Osobiście spodziewałem się, że będzie o wiele gorzej. Mimo wszystko i tak na tym nie pójdą gierki AAA w 60 klatkach na 4k. Ale to było do przewidzenia, bo obecnie nawet na najmocniejszym konsumencki GPU na komputerach jest z tym różnie.

Minus jest taki, że ta konsola na start pewnie będzie kosztowała 3000-3500, biorąc pod uwagę bebechy i rosnący kurs dolara oraz euro.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 18 mar 2020, 18:52

Jedno mnie ciekawi odnośnie cen i specyfikacji, a mianowicie czy to dotyczy wersji podstawowej, czy pro, która miała rzekomo wyjść razem z podstawowa wersja ps5.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 mar 2020, 18:54

@Delpiero14
viewtopic.php?p=1408473#p1408473 - a na pytanie umiesz odpowiedzieć? czy wolisz unikać?

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 18 mar 2020, 18:59

cloner pisze:
18 mar 2020, 18:54
- a na pytanie umiesz odpowiedzieć?
xD

Nie wiem, czy wiesz, ale wyglad nowego xboxa został już zaprezentowany i do małych urządzeń nie należy. Wyglądu ps5 jeszcze oficjalnie nie zaprezentowano, ale z różne przecieki z wiarygodnego źródła podają dwa możliwe wyglądy gdzie oba te warianty są rozmiarami dużo mniejsze od xboxa.

Awatar użytkownika
piotrcies

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 mar 2020, 19:00

Delpiero14 pisze:
18 mar 2020, 18:52
Jedno mnie ciekawi odnośnie cen i specyfikacji, a mianowicie czy to dotyczy wersji podstawowej, czy pro, która miała rzekomo wyjść razem z podstawowa wersja ps5.
dziś nie mówił nic o wersji pro, możliwe, że pojawi się nieco później. W każdym razie dziś było o jednej wersji - długo, nudnie i do bólu powtarzał, że będzie SSD.

Tłumacz się z żartu Delpiero, tłumacz się!!!111

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 mar 2020, 19:16

Oglądam wielkość nowego xboxa i jak się go położy na meblach to wcale nie zajmuje więcej miejsca niż np. PS

Obrazek

https://www.spidersweb.pl/2019/12/xbox- ... lkosc.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”