Złota Piłka wg swiatpilki.com 2019 - Strona 12

Wszelkiego rodzaju rankingi, plebiscyty - zarówno dotyczące forumowiczów, jak i klubów i piłkarzy.
Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Złota Piłka wg swiatpilki.com 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 30 kwie 2020, 18:52

Czy ja wiem czy Neuer nie top 5? W sumie jeśli chodzi o skille to tam jest.

Bakan
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 42

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bakan » 30 kwie 2020, 18:55

Moim zdaniem bramkarz dekady. Oprócz umiejętności trzeba docenić wkład w rozwój taktyki i w sposób pojmowania gry bramkarzy w późniejszych latach. Jedna z najbardziej wpływowych postaci spośród wszystkich piłkarzy w historii jeśli chodzi o taktyczny rozwój. Takich rzeczy nie należy deprecjonować.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 30 kwie 2020, 19:07

Na pewno parę lat temu to był przez 2-3 sezony najlepszy bramkarz świata i faktycznie zrewolucjonizował on sposób postrzegania bramkarza. Patrząc jednak na ostatnie lata to mocno przysiadł i na dziś nie mieści się imho nawet w TOP 10 na swojej pozycji.

Ale wtedy fakt - mocny kandydat do ZP

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 kwie 2020, 19:10

szmagel pisze:
30 kwie 2020, 18:50
Sneijder też nie jest w top 5 pomocników w historii, a złota piłka należała mu się jak psu buda.
Niezależnie od tego jak będziesz patrzył - czy na całość kariery, czy na to który bramkarz miał pojedynczy sezon w którym najbardziej zasługiwał - wciąż będą lepsi od Neuera.
Bakan pisze:
30 kwie 2020, 18:55
Takich rzeczy nie należy deprecjonować.
Tobie to zdecydowanie nie grozi. W notce o bramkarzu piszesz właściwie wyłącznie o jego wyjściach do przodu i wkleiłeś link do filmu, na którym są cztery wyjścia do piłki i... zero obronionych strzałów.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 30 kwie 2020, 19:12

venomik pisze:
30 kwie 2020, 19:10
Niezależnie od tego jak będziesz patrzył - czy na całość kariery, czy na to który bramkarz miał pojedynczy sezon w którym najbardziej zasługiwał - wciąż będą lepsi od Neuera.
jak mniemam chodzi o sezon 13/14

Bakan
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bakan » 30 kwie 2020, 19:16

venomik pisze:
30 kwie 2020, 19:10
szmagel pisze:
30 kwie 2020, 18:50
Sneijder też nie jest w top 5 pomocników w historii, a złota piłka należała mu się jak psu buda.
Bakan pisze:
30 kwie 2020, 18:55
Takich rzeczy nie należy deprecjonować.
Tobie to zdecydowanie nie grozi. W notce o bramkarzu piszesz właściwie wyłącznie o jego wyjściach do przodu i wkleiłeś link do filmu, na którym są cztery wyjścia do piłki i... zero obronionych strzałów.
No i w tym właśnie sęk, że te wyjścia to było coś co go wyróżniało i sprawiało, że wywrócił do góry nogami wszystko co wiedzieliśmy do tej pory o pozycji bramkarza. Mecz z Algerią to jego Opus Magnum gdzie wręcz w absurdalny sposób skumulował swoje unikatowe umiejętności. Przeczytałeś chociaż ten tekst czy zerknąłeś na zdjęcie i odpaliłeś filmik?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 kwie 2020, 19:32

Bakan pisze:
30 kwie 2020, 19:16
Przeczytałeś chociaż ten tekst czy zerknąłeś na zdjęcie i odpaliłeś filmik?
Przecież zrobiłem nawet podsumowanie Twojego wpisu: 'W notce o bramkarzu (to zaznaczyłem, bo jest tam jeszcze wstęp całej serii) piszesz właściwie wyłącznie o jego wyjsciach do przodu'. To chyba oznacza, że przeczytałem i to całą.
Na wszelki wypadek zrobiłem małe podsumowanie.
Na czerwono zaznaczyłem fragmenty o jego stylu gry, na niebiesko o innych umiejętnościach bramkarskich, na zielono o jego pozycjach w rankingu o Złotą Piłkę, na żółto klubowe i reprezentacyjne osiągnięcia, na brązowo porównanie z innymi bramkarzami.

Obrazek

Bakan
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bakan » 30 kwie 2020, 19:42

Klucz dlaczego mój tekst wygląda tak a nie inaczej:

Pal sześć jego umiejętność gry na lini, na przedpolu czy zdolność do kierowania defensywą. Umiało to wielu przed nim jak Van Der Sar czy Buffon, potrafią to obecni jak Oblak czy Szczęsny. To co jednak wyróżnia Neuera to jego firmowe, niemal zawsze skuteczne i pewne wyjścia z bramki, które zrewolucjonizowały sposób postrzegania gry na tej pozycji, a także świetna technika przejawiająca się doskonałą grą nogami.”

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 30 kwie 2020, 19:48

Ale skoro sam doskonale wiesz dlaczego napisałeś tekst skupiający się na tym, to skąd było to "Przeczytałeś chociaż ten tekst czy zerknąłeś na zdjęcie i odpaliłeś filmik?" jak zwróciłem uwagę, że skupiasz się głównie na tym?

Ahh... nevermind.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 30 kwie 2020, 19:52

Ale kto tak mocno lepszy od Neuera że w top 5 nie jest? Neuer przecież wygrał Mundial jak Buffon, wygrał LM tj wiecej niż Buffon, ligowe mistrzostwa też ma wiele. Nie chce mi się szukać trofeów Casillasa ale skillowo Neuer gorszy nie jest na bank. Zoff i Jaszyn to prehistoria, z Ter Stegenami nie żartujcie.

Bakan
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bakan » 01 maja 2020, 15:56

Neuer dla mnie niekwestionowany bramkarz dekady. Jeśli miałbym wskazać kogoś wyraźnie lepszego od niego to nie potrafiłbym choć znam co najmniej kilku równie dobrych z tym, że żaden z nich nie ma tego czegoś co wyróżniałaby go mocno, Niemiec to natomiast unikat i rewolucjonista.

Dziś część o Maldinim:

Bakan
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bakan » 02 maja 2020, 17:24

I trzecia, Xavi:

- jego talent eksplodował w okolicach trzydziestki
- dlaczego koledzy śmiali się, że jest jak dziewczynka z „Egzorcysty”
- dlaczego analizuje ustawienia krzeseł i stołu w pokoju, do którego właśnie wszedł...

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 maja 2020, 21:05

powinno byc xavi/iniesta, bo ciezko jednego postawic wyraznie nad drugim, a przebieg kariery tez mieli bardzo podobny ;)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 maja 2020, 21:42

moody90 pisze:
02 maja 2020, 21:05
powinno byc xavi/iniesta, bo ciezko jednego postawic wyraznie nad drugim, a przebieg kariery tez mieli bardzo podobny ;)
Iniesta nie kojarzy mi się z boiskowym generałem, a jedynie z boiskowym artystą. Xavi natomiast w moim odczuciu zawsze był kimś w rodzaju generała, który ma wpływ na partnerów dookoła. Oczywiście masz o wiele większą wiedzę na temat tej dwójki ode mnie, ale w moim odczuciu Xavi zawsze pozostawiał większe wrażenie niż Iniesta, właśnie z powodu powyższego.

Do tego dochodzi fakt że Iniesta jak na piłkarza ofensywnego notował dość słabe staty - podczas gdy od Xaviego jako bardziej defensywnego ich nie oczekiwano. No i jeszcze kwestia LM - Xavi wygrał ją w 2006 "bez Iniesty" (Iniesta był wtedy rezerwowym, czyli jeszcze nie tym graczem o którego nam chodzi), zaś Iniesta bez Xaviego przez 3 lata 2015-18 nie potrafił po nią sięgnąć, mimo że miał Messiego u boku.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 maja 2020, 22:16

sickstick pisze:
02 maja 2020, 21:42
Do tego dochodzi fakt że Iniesta jak na piłkarza ofensywnego notował dość słabe staty - podczas gdy od Xaviego jako bardziej defensywnego ich nie oczekiwano. No i jeszcze kwestia LM - Xavi wygrał ją w 2006 "bez Iniesty" (Iniesta był wtedy rezerwowym, czyli jeszcze nie tym graczem o którego nam chodzi), zaś Iniesta bez Xaviego przez 3 lata 2015-18 nie potrafił po nią sięgnąć, mimo że miał Messiego u boku.
gwoli scislosci to w 2006 barca wygrala lm wlasnie bez xaviego, bo zerwal wiezadlo w listopadzie i nie zagral juz ani minuty w tamtej edycji, za to jego kontuzja otworzyla drzwi iniescie, ktory stal sie regularnie grajacym gosciem, albo z pierwszego skladu, albo z pierwszym z lawki. zagral w 49 meczach sezonu, w finale lm z arsenalem tez wszedl na boisko odrabiac straty i mial udzial przy golu na 1-1. w ostatniej wygranej lidze mistrzow barcelony (14/15) tez byl wiekszy udzial iniesty, bo to on mial zelazna pozycje w skladzie razem z rakiticiem, a 35-letni xavi juz glownie wchodzil z lawki. tak bylo tez w finale, gdzie iniesta asystowal przy golu chorwata na 1-0, zas xavi zagral ostatni kwadrans. no i w takim ogolnym rozrachunku karier iniesty i xaviego na korzysc tego pierwszego dziala gol na wage mistrzostwa swiata

a staty obaj mieli przecietne, to fakt :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”