Pomoc w lekcjach - Strona 11

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
squash
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: squash » 08 lis 2005, 23:58

aha i co do tego podkładania liczb to może i dobre to jest do maty, ale z fizy są punkty za samo przekształcenie wzoru (choćby banalnego ) :(

Awatar użytkownika
coo1er
Pseudoforumowicz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coo1er » 09 lis 2005, 22:15

Witam :)
Musze wypisac jakie szanse, a jakie zagrożenia mogły wyniknąć dla Polski w skutek decyzji i działań Stefana Batorego.
Ktoś wie, ktoś pomoże ??

Awatar użytkownika
squash
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: squash » 09 lis 2005, 22:38

mogły? a nie możesz samych pozytywnych i negatywnych skutków jego panowania podać?

Awatar użytkownika
squash
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: squash » 09 lis 2005, 22:39

nie wiem czemu ktoś usunął tego posta, ale napiszę jeszcze raz, jak by ktoś mógłt to niech mi poda linki do stronek gdzie bęzie coś o tarciu w przyrodzie (przykłady i jak przyroda sobie radzi)

Awatar użytkownika
coo1er
Pseudoforumowicz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coo1er » 09 lis 2005, 22:48

squash pisze:mogły? a nie możesz samych pozytywnych i negatywnych skutków jego panowania podać?
Niestety nie mogę. Mają być szanse a nie skutki pozytywne i zagrożenia a nie skutki negatywne. :)

Pozdro. :)

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 13 lis 2005, 13:29

Witam. Mam prośbę o pomoc :) Potrzebuje wszystkie królestwa i księstwa w Eurpie oraz najważniejsze głowy w państwie (w sensie w tych królestwach i księstwach) . Na googlach jest pomieszanie z poplątaniem dlatego liczę na waszą pomoc. Z góry dzięki.

Sergeboy
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergeboy » 13 lis 2005, 13:58

oto co udalo mi sie znalezc:
Andora - Andora jest monarchią konstytucyjną. Funkcję głowy państwa pełnią współksiążęta: francuski (prezydent Francji) i episkopalny (biskup Seo de Urgel, Hiszpania). Organem ustawodawczym jest Rada Generalna, składająca się z 28 członków wybieranych w wyborach powszechnych.
Belgia - Belgia jest monarchią konstytucyjną.

Dwuizbowy parlament (Senat i Izba Deputowanych) wybierany jest w wyborach powszechnych co 4 lata.

Belgia jest państwem federacyjnym. Każdy z 3 regionów Belgii ma własną władzę ustawodawczą Radę Regionalną.

Hiszpania - Na czele Królestwa Hiszpanii stoi wywodzący się z dynastii Burbonów król Jan Karol. Wstąpił na tron w 1975 po śmierci generała Francisco Franco. Król, mimo iż cieszy się ogromnym autorytetem w społeczeństwie (nawet wśród komunistów) nie ma w swych rękach żadnej realnej władzy. Mianuje on szefa rządu który zawsze wywodzi się ze zwycięskiego ugrupowania. Może wygłaszać orędzia do narodu (w wyjątkowych sytuacjach). Jest również najwyższym dowódcą wojska.
Premierem Hiszpanii jest od 2004 socjalista José Luis Rodríguez Zapatero.

Holandia - Królestwo Niderlandów od 16 marca 1815 jest monarchią konstytucyjną, na czele państwa stoi król (obecnie królowa Beatrix). Król (królowa) mianuje szefa rządu, wywodzącego się najczęściej ze zwycięzkiego ugrupowania - jest on szefem egzekutywy. Do zadań królowej oprócz reprezentowania państwa na zewnątrz należy wygłaszanie corocznego orędzia w którym przedstawia główne cele i zamierzenia rządu na najbliższy rok (nie ma ona jednak prawa samodzielnie dokonywać w nich zmian). Premier kieruje polityką wewnętrzną i zagraniczną państwa. Rolę władzy ustawodawczej odgrywa dwuizbowy parlament (Staten-Generaal), przy czym faktyczne znaczenie posiada jedynie izba niższa (Tweede Kamer). Senat (Eerste Kamer) pełni funkcję reprezentacyjną i ewentualnie może opóźniać wejście w życie ważnych ustaw. System polityczny Holandii jest wyjątkowo stabilny. Najważniejsze partie to: Partia Pracy (Partij van de Arbeid), Apel Chrześcijańsko-Demokratyczny (Christen-Democratisch Appel) oraz dwie partie liberalne: Demokraci'66 (Democraten'66) oraz Partia Ludowa na Rzecz Wolności i Demokracji (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). W ostatnich latach dużą rolę na scenie politycznej Niderlandów odgrywała populistyczna partia Lista Pima Fortuyna (Lijst Pim Fortuyn) - obecnie poparcie dla niej radykalnie zmalało.

Od 2002 funkcję szefa rządu pełni Jan Peter Balkenende, stojący na czele koalicji chadeków (CDA) i dwóch partii liberalnych (VVD, D'66).

Liechtenstein - Liechtenstein pod względem ustrojowym stanowi monarchię konstytucyjną. Od 1989 panuje tu książę Hans-Adam II (Jan Adam II). Bieżące sprawy polityczne podlegają księciu następcy tronu (kronprinz) Alojzemu (Alois von Liechtenstein).

Władza prawodawcza należy do księcia i landtagu, liczącego 25 deputowanych i wybieranego co cztery lata w wyborach proporcjonalnych. Książę ma prawo absolutnego veta w stosunku do ustaw uchwalanych przez parlament.

Luksemburg - Monarchia konstytucyjna, glowa panstwa - Ksiaze Henryk, szef rzadu - Jean Claude Juncker (i tyle znalazlem:P)

Monako - (jw) Monarchia konstytucyjna/Albert II/Jean Paul Proust

Norwegia - Norwegia jest monarchią konstytucyjną. Według konstytucji, król ma bardzo szeroką władzę, m.in. wybiera Radę Państwa, w skład której wchodzi premier i co najmniej siedmiu członków, egzekwuje podatki, mianuje wszystkich urzędników cywilnych, kościelnych i wojskowych, jest naczelnym dowódcą sił lądowych i morskich, ma też prawo łaski. W rzeczywistości władza wykonawcza spoczywa jednak w rękach rządu, na czele którego stoi premier. Władza ustawodawcza jest w rękach Stortingu, składającego się z dwóch izb: Lagtingu (¼) i Odelstingu (¾). Wybierany jest na kadencję czteroletnią, zasiada w nim łącznie 165 deputowanych. Projekty ustaw wnoszone są do Odelstingu przez jego członków lub rząd za pośrednictwem członka Rady Państwa. Konstytucja Norwegii obowiązuje od 17 maja 1814 roku, z późniejszymi zmianami.

Szwecja - Król jest głową państwa, ale ma niewielkie uprawnienia. Przez wieki systematycznie je tracił na rzecz innych organów państwowych: parlamentu, rządu i innych urzędów centralnych. Formalnie jednak nadal jest podmiotem władzy wykonawczej. Jednak najnowsza odsłona konstytucji tak ogranicza jego prerogatywy, że są one nawet mniejsze od uprawnień królowej brytyjskiej.

A wielka brytanie sobie sam znajdziesz :P

wzialem to z Wikipedii jakby co :P

herdek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herdek » 14 lis 2005, 16:08

Mam prośbę i jeśli ktoś by mi pomógł byłbym wdzięczny. Na Polski robimy pracę, która idzie za granicę i nam przpadło robić o kościele. Jeśli moglibyście znaleźć zdjęcie Strojów: Cystersów, Augustianów, Redemtorystów oraz Księżów Diecezjalnych byłoby mi bardzo miło :D

Jeszcze przedałoby się jakaś kościelna muzyczka grana najlepiej na organach.

Przeczytajcie i pomóżcie ! Please !

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 14 lis 2005, 16:28

Gugiel daje radę ;):
augustianin
Obrazek
anonimowy redemporysta
Obrazek

Co do kościelnej muzyki, to chyba wystarczy wpisać w p2p 'Bach' i coś powinno być ;). Najwyżej jak będzie potrzebne, to spróbuje ściągnąć.

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 14 lis 2005, 17:07

Albo walnijcie "Ere" i tez bedzie :)

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1500
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 20 lis 2005, 15:26

Witajcie mój kolega ma taki problem ze musi napisac zadanie na temat Operacji Overland niestety akurat ja nie jestem w stanie mu dzis pomóc poniewaz nie mam zadnej encyklopedi na kompie :? a chłopak potrzebuje to zadanie na jutro szukałem na necie ale niestety nic ciekawego nie znalazłem wiekszosc to mi o filmach wyskakiwało gdybyscie mogli to prosze o pomoc :wink:

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 20 lis 2005, 15:47

Witajcie mój kolega ma taki problem ze musi napisac zadanie na temat Operacji Overland
To na pewno nie chodzi o operacje Overlord ? Bo nie kojarze nic takiego jak operacja overland, aczkolwiek ja miałem historie na podstawowym więc mogę się myslić :P

Choć wpisując w googlach znalazłem coś takiego :) Czyli jednak człowiek się uczy całe życie :D
http://www.ibiblio.org/hyperwar/USA/USA ... pua-5.html

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 20 lis 2005, 17:12

Mazurek pisze:To na pewno nie chodzi o operacje Overlord ?
Mazurek masz racje chodzi o Overlord kolega mi zle napisał gdybys mógł to znajdz cos na ten temat bede wdzieczny :wink:

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 20 lis 2005, 18:08

wielkie dzieki Mazurek :wink: :arrow: Pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”