Pomoc w lekcjach - Strona 12

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
RauL
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RauL » 20 lis 2005, 20:09

Mam temat na polak: Rozważ niebezpieczeństwa despotyzmu odwołując się do sposobu portretowaia senatora i dworskich urzędników w scenie "Sen senatora" oraz inncyh fragmentów z III części Dziadów. Umie ktoś pomóc?

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 21 lis 2005, 16:28

Miał już ktoś z Was doczynienia, z takim oto zadaniem, z jakże ważnego przedmiotu, jakim jest WOK : "Wymień, jakie style [ np. dadaizm i inne badziewa z tej 'półki' ] jakie miały wpływ na dowolnie wybraną np. okładkę płyty bądź książki" ? :?.Nawet nie wiem jak to znaleść w necie.

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 21 lis 2005, 18:17

Uchi_ pisze:Miał już ktoś z Was doczynienia, z takim oto zadaniem, z jakże ważnego przedmiotu, jakim jest WOK : "Wymień, jakie style [ np. dadaizm i inne badziewa z tej 'półki' ] jakie miały wpływ na dowolnie wybraną np. okładkę płyty bądź książki" ? .Nawet nie wiem jak to znaleść w necie.

Zobacz to, chociaż wątpie zeby Ci pomoglo :roll:
http://prace.sciaga.pl/41031.html

EDIT
Potrzebuję wypracowania w języku niemieckim nt. "Kilka słów o sobie". Obiecałem qmplowi że mu napiszę, ale ostatnio nie miałem czasu... :wink:
Praca powinna być na ok. 2/3 str. A4 i taka, żeby tylko dane zmienić. Może ma ktoś wzór podobnej pracy. Będę wdzięczny za odpowiedź...

Awatar użytkownika
Scoooby
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scoooby » 21 lis 2005, 20:31

Ja mam własnie taki problemik

Nie na jutro ale potrzebuje

Wyjasnienie co to jest apolitycznosc? ( nie moge tego znaleźć)

i jeszcze jedno: Kim jest marszałek i wojewoda? ( szczególnie pierwsze ważne)

Z góry dziekuje :D

Awatar użytkownika
TOF
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TOF » 21 lis 2005, 20:39

Marszałek to przedstawiciel władzy centralnej w danym województwie. Apolityczność to chyba nie utożsamianie się z żadną frakcją polityczną. Tak mi się wydaje.

Awatar użytkownika
Anka
One I Love

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 21 lis 2005, 20:42

Couter25 pisze:marszałek
Chodzi Ci o marszałka sejmu? Sprecyzuj... :)

Wojewoda - najwyższy urzędnik książęcy w Polsce od XIV w.; w zastępstwie panującego sprawował dowództwo nad wojskiem oraz funkcje sądownicze; w XIII w. w dzielnicy krak. miejsce wojewody zajął kasztelan, a na Śląsku komornik; od XIV w. najwyższy urzędnik ziemski, dowódca pospolitego ruszenia w województwie; urząd sprawowany dożywotnio z nominacji króla, dający prawo zasiadania w senacie; w Wielkim Księstwie Litew. w większości województw wojewoda był jednocześnie starostą grodowym; w Księstwie Warsz. i Królestwie Pol. 1815–32 godność tytularna; w okresie międzywojennym wojewoda był organem ogólnej administracji państw. w województwie; 1950 urząd wojewody zniesiono, przekazując jego kompetencje prezydium wojew. rad nar.; od 1973 terenowy organ administracji państw. w województwie; od 1990 terenowy organ administracji ogólnej powoływany i odwoływany przez prezesa Rady Ministrów; sprawował nadzór nad organami samorządu terytorialnego, współdziałał z sejmikiem samorządowym oraz pełnił funkcje przedstawiciela rządu na obszarze województwa. W 1990 po reaktywowaniu samorządu terytorialnego w gminie stał się organem rządowej administracji ogólnej i przedstawicielem rządu w województwie, sprawującym nadzór na działalnością samorządu gminnego; miał 1 zastępcę — wicewojewodę; od 1999 jest przedstawicielem Rady Ministrów i organem administracji rządowej w województwie, zwierzchnikiem zespolonych służb, inspekcji i straży oraz organem nadzoru nad wszystkimi jednostkami samorządu terytorialnego; ma 2 zastępców; jest powoływany i odwoływany przez prezesa Rady Ministrów na wniosek ministra właściwego do spraw administracji publ.; w razie przyjęcia dymisji rządu przez Prezydenta RP, wraz sekretarzami i podsekretarzami stanu w ministerstwach oraz wicewojewodami składa dymisję.

----------------------------------

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 21 lis 2005, 21:57

Void pisze:Zobacz to, chociaż wątpie zeby Ci pomoglo
http://prace.sciaga.pl/41031.html

Nie :( .

"Wybierz okładkę ulubonej płyty lub książki i dokonaj analizy szaty graficznej pod katem wpływów sztuki nowoczesnej"

Chodzi właśnie o te dadaizmy i te dziadostwa.Wrrr, nie taki straszny temat, ale dla kogoś kto ma książkę :lol:.

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 21 lis 2005, 22:00

Ja musze napisać analize i interpretację wiersza Aleksandra Wata "Wiersz ostatni". Jakby ktoś miał jakies notatki na ten temat to byłbym niezwykle wdzięczny.

Awatar użytkownika
squash
Skład C
Skład C

Zadanie z fizy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: squash » 23 lis 2005, 17:36

Na murze o wys. 5 m spoczywa kula o masie 5 kg, w kulę trafia pocisk o m=2g poruszający się z V=80 m/s, pocisk utkwił w kuli, jak daleko licząc od podstawy muru spada kula z pociskiem?

kostek
szara strefa pilka.pl

Re: Zadanie z fizy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 23 lis 2005, 18:29

squash pisze:Na murze o wys. 5 m spoczywa kula o masie 5 kg, w kulę trafia pocisk o m=2g poruszający się z V=80 m/s, pocisk utkwił w kuli, jak daleko licząc od podstawy muru spada kula z pociskiem?
Skorzystaj z zasady zachowania pędu, by obliczyć prędkość kuli z pociskiem (ją oznacz Vo)a następnie wykorzystaj wzór na maksymalny zasięg rzutu w rzucie poziomym (z=Vo pierwiastek(2h\g).

Tak mi się przynajmniej wydaje, LO skończyłem jakiś czas temu :lol: .

Awatar użytkownika
wazi
Bundesliga? To co najlepsze.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wazi » 23 lis 2005, 19:39

Ja potrzebuje na Chemie takie coś:

Masa atomu, maksymalna wartość, charakter, konfiguracje elektronowa, elektrony walencyjne, liczba powłok i potrzebuje to dla Sodu i dla Magnezu.

Nie mam czasu tego zrobić

Z góry dzieki...

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 23 lis 2005, 22:47

Nie mam czasu tego zrobić
Pozwól, że Ci coś wytłumacze :evil:
To trochę nie w ten sposób działa - najpierw sam starasz się zrobić, a jeśli nie wychodzi pytasz o pomoc innych właśnie w tym temacie :?
Teksty w stylu "nie mam czasu tego zrobić" nie są tu mile widziane :evil:

Przemek_filozof
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przemek_filozof » 27 lis 2005, 15:11

Potrzebuję informacje na temat:
wykorzystanie środkow bojowych XX wieku przez Armie Krajowa

Z góry dzięki za pomoc

alex90
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: alex90 » 28 lis 2005, 15:48

poszukuję coś na ten temat mono, strereo, kwadro, dźwięk przestrzenny,
z googli mam trochę mało informacji... z resztą tylko o stereo mam a reszty ni. Jeśli ktoś mógłby niech coś tu skrobnie o tym.

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 28 lis 2005, 20:17

jeżeli ktoś potrafi..
równanie
Xkwadrat + Y kwadrat +4X-2Y=0 jakie są współrzedne środka koła i promień?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”