Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1399

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 26 paź 2020, 22:50

Myślę, że przed drugą stroną sporu. Z tych protestów nic dobrego nie wyniknie, a cały ten szum skończy się 'tylko' ochroną płodów z trisomią 21.

MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 26 paź 2020, 22:54

Ja jednak myślę, że jednak coś "dobrego" wam przyniesie. Mobilizacja PIS - owskiego elektoratu, a przede wszystkim odwrócenie uwagi od tego, co obecnie widać jak na dłoni, że ta władza jest jak gówno zawinięte w kolorowy papierek.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 26 paź 2020, 23:03

MarcinW pisze:
26 paź 2020, 22:33
Wcale bym się nie zdziwił, jeżeli to co widzimy było efektem politycznej kalkulacji. Człowiek, który był zdolny do budowania kapitału politycznego na grobie swojego brata bez wątpienie nie miałby oporów przed polaryzowaniem społeczeństwa w okresie pandemii.
Pytanie czy o efekt faktycznie chodziło i czy był on odpowiednio skalkulowany.
O pomysłach aby zaostrzyć ustawę o aborcji było słychać od samego początku rzadów PiSu. Raz już próba 'projektu poselskiego' była. Zakończona protestami i wycofaniem się z tego. Co ciekawe - gdyby wówczas ta ustawa trafiła do trybunały konstytucyjnego to jej 'odpowiednia ocena' byłaby bardziej problematyczna - nie było Pawłowicz, nie było Piotrowicza, nie było Steliny, itp.
Więc IMO bardziej prawdopodobna jest wersja, że PiS chciał skorzystać z sytuacji i przepchnąć coś, do czego w innych okolicznościach nie miał odwagi, a chciał to zrobić od dawna. I trochę się przeliczył. Obecnie protesty pojawiły się w małych miastach, w których o żadnych protestach wcześniej nie mobło być mowy, niezaleznie od sytuacji. I to w czasach, kiedy wiele ludzi jednak ma mniejszą ochotę na wyjście z domu.
Jeśli to jednak była próba polaryzacji - to brzmi to tylko gorzej, bo linia polaryzacji przechodzi zdecydowanie nie tam, gdzie powinna, aby było to korzystne dla partii rządzącej w długim okresie czasu.

IMO w ciągu najbliższych dni/tygodni zobaczymy daleko posunięty damage control. Obietnice ustawy, gdzie jednak sytuacja zostanie przesunięta mocno w stronę tego, co było. I retoryka 'Niezależny trybunał konstytucyjny orzekł coś niezaleznie od rządu, a sam rząd dzielnie walczy o kompromis dla obywateli'.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 26 paź 2020, 23:06

venomik pisze:
26 paź 2020, 23:03
Co ciekawe - gdyby wówczas ta ustawa trafiła do trybunały konstytucyjnego to jej 'odpowiednia ocena' byłaby bardziej problematyczna - nie było Pawłowicz, nie było Piotrowicza, nie było Steliny, itp.
Bzdury. Prawnicy tu akurat są zgodni - innego wyroku być nie mogło. Dlatego ten projekt tak długo był w zamrażarce. Gorący kartofel.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 26 paź 2020, 23:07

MazurXIII pisze:
26 paź 2020, 23:06
Bzdury. Prawnicy tu akurat są zgodni - innego wyroku być nie mogło. Dlatego ten projekt tak długo był w zamrażarce. Gorący kartofel.
Rozwiń, bo coś mi w Twojej wypowiedzi nie pasuje.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 26 paź 2020, 23:08

Mozna powiedziec, ze jest to ponadczasowy utwor. Rozjebanie sukienkowych to jest to czego Polska potrzebuje. Katharsis.🤗

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 26 paź 2020, 23:14

venomik pisze:
26 paź 2020, 23:07
Rozwiń, bo coś mi w Twojej wypowiedzi nie pasuje.
Czego nie rozumiesz? Jedyne próby podważania orzeczenia idą w kierunku nieprawidłowości obsady TK,a nie samej istoty orzeczenia. Zastanów się dlaczego ;)

MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 26 paź 2020, 23:15

venomik pisze:
26 paź 2020, 23:03
MarcinW pisze:
26 paź 2020, 22:33
Wcale bym się nie zdziwił, jeżeli to co widzimy było efektem politycznej kalkulacji. Człowiek, który był zdolny do budowania kapitału politycznego na grobie swojego brata bez wątpienie nie miałby oporów przed polaryzowaniem społeczeństwa w okresie pandemii.
Pytanie czy o efekt faktycznie chodziło i czy był on odpowiednio skalkulowany.
O pomysłach aby zaostrzyć ustawę o aborcji było słychać od samego początku rzadów PiSu. Raz już próba 'projektu poselskiego' była. Zakończona protestami i wycofaniem się z tego. Co ciekawe - gdyby wówczas ta ustawa trafiła do trybunały konstytucyjnego to jej 'odpowiednia ocena' byłaby bardziej problematyczna - nie było Pawłowicz, nie było Piotrowicza, nie było Steliny, itp.
Więc IMO bardziej prawdopodobna jest wersja, że PiS chciał skorzystać z sytuacji i przepchnąć coś, do czego w innych okolicznościach nie miał odwagi, a chciał to zrobić od dawna. I trochę się przeliczył. Obecnie protesty pojawiły się w małych miastach, w których o żadnych protestach wcześniej nie mobło być mowy, niezaleznie od sytuacji. I to w czasach, kiedy wiele ludzi jednak ma mniejszą ochotę na wyjście z domu.
Jeśli to jednak była próba polaryzacji - to brzmi to tylko gorzej, bo linia polaryzacji przechodzi zdecydowanie nie tam, gdzie powinna, aby było to korzystne dla partii rządzącej w długim okresie czasu.

IMO w ciągu najbliższych dni/tygodni zobaczymy daleko posunięty damage control. Obietnice ustawy, gdzie jednak sytuacja zostanie przesunięta mocno w stronę tego, co było. I retoryka 'Niezależny trybunał konstytucyjny orzekł coś niezaleznie od rządu, a sam rząd dzielnie walczy o kompromis dla obywateli'.
Z oceną tego co się dzieje wstrzymam się jakiś czas. Ale wcale nie zdziwiłoby mnie to, że władza dysponuje takimi "badaniami" z których wynika, że jeżeli temat koronawirusa będzie na tapecie to partia popłynie z gównem na samo dno, czyli tam gdzie jest jej miejsce. A tak temat pandemii zejdzie na drugi plan i w razie eskalacji łatwiej będzie wytłumaczyć ogłupionemu elektoratowi wprowadzenie lockdown - u (ochrona porządku, bezpieczeństwa i zdrowia publicznego) oraz ewentualny wzrost (lub utrzymanie wysokiego poziomu) zachorowań. Myślę, że za jakiś czas będzie forsowany taki przekaz, że gdyby nie "hołota", która wyszła na ulicę to służba zdrowia złapałaby drugi oddech, lockdown nie byłby konieczny a za wszystko odpowiada opozycja, która w dupie ma dobro tego kraju itp.

Inna sprawa, że już podczas ostatniej próby zaostrzenia przepisów dot. aborcji w TK większość osób była z nadania PIS - u, a że orzeczenia zapadają większością głosów to można było przepchną w taki sposób jak teraz.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2020, 23:19 przez MarcinW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 26 paź 2020, 23:18

MazurXIII pisze:
26 paź 2020, 23:14
Czego nie rozumiesz? Jedyne próby podważania orzeczenia idą w kierunku nieprawidłowości obsady TK,a nie samej istoty orzeczenia. Zastanów się dlaczego
A kto ma w Polsce możliwość oceny czy decyzja Trybunały Konstytucyjnego jest prawnie zasadna? ;)

MarcinW pisze:
26 paź 2020, 23:15
Myślę, że za jakiś czas będzie forsowany taki przekaz, że gdyby nie "hołota", która wyszła na ulicę to służba zdrowia złapałaby drugi oddech itp.
To jest zarwno oczywistość, jak i już to się stało. Ale to nie jest 'polaryzacja', to szukanie kogoś, na kogo można zrzucić winę.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 27 paź 2020, 7:28

MarcinW pisze:
26 paź 2020, 23:15
Z oceną tego co się dzieje wstrzymam się jakiś czas. Ale wcale nie zdziwiłoby mnie to, że władza dysponuje takimi "badaniami" z których wynika, że jeżeli temat koronawirusa będzie na tapecie to partia popłynie z gównem na samo dno, czyli tam gdzie jest jej miejsce. A tak temat pandemii zejdzie na drugi plan i w razie eskalacji łatwiej będzie wytłumaczyć ogłupionemu elektoratowi wprowadzenie lockdown - u (ochrona porządku, bezpieczeństwa i zdrowia publicznego) oraz ewentualny wzrost (lub utrzymanie wysokiego poziomu) zachorowań. Myślę, że za jakiś czas będzie forsowany taki przekaz, że gdyby nie "hołota", która wyszła na ulicę to służba zdrowia złapałaby drugi oddech, lockdown nie byłby konieczny a za wszystko odpowiada opozycja, która w dupie ma dobro tego kraju itp.
tylko debil by w to uwierzył. Jak dla mnie to PiS więcej stracił na tym wszystkim, nawet jeśli ma tutaj pole do manewru w postaci propagandy.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 8:25

co oni mają zryte banie już :shock: :shock: jak można takiego gównianego radia słuchać, to już gorszy poziom od polskiego radia, radia maryja razem wziętych :D
przepraszają za to, że raz w roku w audycji byli profesjonalni i dali wypowiedzieć się drugiej stronie :lol2:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 27 paź 2020, 8:47

Wczorajsze wkurwienie to było widać na twarzach kobiet ale w autach oraz u zwykłych mieszkańców. Ja straciłem 3h i auto zostawiłem w centrum. Przeszedłem to całe piekło mieszkańców na piechotę. Miałem to szczęście, że wczoraj nie musiałem odbierać syna ze żłobka. Ci co go nie mieli to zmusili kobiety tam pracujące do nadgodzin. Po godz. 20 dzieci jeszcze były w żłobku ...

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 27 paź 2020, 9:05

Straszna nowość, że podczas jakichkolwiek protestów, marszów, blokad czy innych maratonów najbardziej cierpią zwykli mieszkańcy.

Edit: najlepiej jakby protestowali na fb

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 paź 2020, 9:07

stary rupieć pisze:
27 paź 2020, 9:05
Edit: najlepiej jakby protestowali na fb
Zaorane.🤭

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 27 paź 2020, 9:21

https://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,3 ... 3-L.1.male

I weź tu nie protestuj kiedy takie zera u władzy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”