Gry... - Strona 462

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 25 kwie 2021, 12:43

sickstick pisze: ↑
25 kwie 2021, 9:36
Byle tylko urwać się jak najszybciej, bo wczoraj zainstalowałem sobie ponad 70 różnych modów do Skyrim (graficznych, fabularnych ect) i stworzyłem w ten sposób zupełnie inną grę niż tą którą znałem dotychczas, więc myślę tylko o tym a nie o jakimś korona party w obliczu Jezusa.
Opisuj <3
Moje przerobiłem na survivala w sumie.
Wyrobiłem w to multum godzin, ale później mi się zaczęło rąbać zbyt często i teraz chyba jak wrócę to modując od nowa (jprdl...) już Special Edition.

Boromir pisze: ↑
21 kwie 2021, 8:10
Paradox w pełnej krasie:

Wypuść DLC pełne błędów za 70 złotych.

Za pół roku wypuść następne DLC które w dużej mierze naprawia błędy poprzednich plus doda kilka niezbalansowanych mechanik - 70 złotych

Następne, zapowiedziane już, DLC będzie łatać te niezbalansowane mechaniki i będzie to kosztować, oczywiście, 70 złotych.

Profit
Teraz jest to z Indianami i kanoe? Ono ma być tym które dodaje te misje na wasalizację we Indochinach? Te bugi to mam nadzieję, że zmiana czegoś z zadłużaniem się państw, a przynajmniej zmarginalizowaniem efektu długu na chęć dołączenia do wojny. W ogóle to jak często i jak łatwo mogli zdradzać Cię sojusznicy w defensywnych po 1.30 to jakiś żart. Wystarczyło, żeby Rosja miała dobre stosunki z Mamlukami i już mieli wywalone na obronę mojej Persji.

Swoją drogą to Europka tylko w stylu Jacka Sparrowa. Ugiąłem się ostatnio i zapłaciłem im za DLC do HOI4 pozwalające na to by samoloty transportowe nie tylko zrzucały spadochroniarzy, ale też zrzucało zaopatrzenie. Koniec końców konferencja pokojowa i tak odebrała mi smak życia, więc znowu zero poczucia winy przy "aktualizacji" EUIV.
Chyba tylko przy Stellaris czuję, ze DLC są i opcjonalne, i realnie na tyle mi dodają contentu, że nie jest mi żal rzucić na promce tych 3 dyszek. Na ten moment standardowo oczywiście Utopia, a poza tym Apocalypse, Distant Stars, ten badawczy z artefaktami i dokupiony, ale jeszcze niesprawdzony robotyczny.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6775

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 kwie 2021, 13:46

czarny samael pisze: ↑
25 kwie 2021, 12:43
Teraz jest to z Indianami i kanoe? Ono ma być tym które dodaje te misje na wasalizację we Indochinach? Te bugi to mam nadzieję, że zmiana czegoś z zadłużaniem się państw, a przynajmniej zmarginalizowaniem efektu długu na chęć dołączenia do wojny. W ogóle to jak często i jak łatwo mogli zdradzać Cię sojusznicy w defensywnych po 1.30 to jakiś żart. Wystarczyło, żeby Rosja miała dobre stosunki z Mamlukami i już mieli wywalone na obronę mojej Persji.
Ta. Dodają jakieś monumenty czyli elitarne budowle w wybranych prowincjach które mają różny wpływ na modyfikatory. I oczywiście niektóre są przejebane a niektóre kompletnie nieprzydatne. Monumenty są na stałe przypisane do prowincji więc będzie jak z Trade Companies - wyścig po prowincje która da 20% administrative efficiency.

O tym, że w Europie jest ich tyle samo co w Afryce już nie wspominam bo to brzmi jak żart.

A zapowiedzieli jeszcze jedno DLC w tym roku i dwa w następnym xD

Była jakaś promka na HoI4 ostatnio ale jakbym szedł coś w nowego to chyba CK3.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 25 kwie 2021, 14:54

25 kwie 2021, 13:46
Dodają jakieś monumenty
Tak, w stylu Civ5.
Dla mnie spoko, bo do 1.30 nie było co z hajsem robić. Teraz te centra handlu potrafią go trochę zjeść, podobnie inne dodatki do kompanii handlowych.
Zauważyłem, że od wtedy bardziej mnie kręci kolonizacja pod kompanie, niż państwa zamorskie.

Te monumenty mają dać naprawdę silne bonusy z tego co sprawdzałem.
O tym, że w Europie jest ich tyle samo co w Afryce już nie wspominam bo to brzmi jak żart.
Tzn. monumenty chyba będziesz musiał budować samemu za hajs, nie? Wtedy po prostu musiałbyś być potęgą gospodarczą tam, czyli obronić się przed Europą na całej linii brzegowej, skolonizować RPA i opanować cały handel od Zanzibaru do WKS. Ostatnio Irlandią bez RPA, brałem stamtąd ponad 100 dukatów na miesiąc, a nawet Maravi i Madagaskaru nie podbiłem. Takie państwo na pół Afryki byłoby wyzwaniem.
A zapowiedzieli jeszcze jedno DLC w tym roku i dwa w następnym xD
IMO dlatego, że ludzie na głównych grupkach zaczęli coraz mocniej gadać, że niedługo skończą 4kę i wezmą się za 5kę, więc pewnie nie będzie nowych DLC i nie warto kupować bo zaraz wszystko wejdzie na mocne promki.
Była jakaś promka na HoI4 ostatnio ale jakbym szedł coś w nowego to chyba CK3.
Był niedawno na weekendowej promocji na spróbowanie, ale za późno ogarnąłem i stwierdziłem, że na pół dnia to nawet sensu nie ma. Chyba Sparrow popłynie po dodatki do 2ki.
Na ten moment jeszcze muszę odpalić Surviving Mars (ale to bardziej City:Skylines chyba) bo mam na Epiku, a tam oczywiście też podobno niezłe pozdro z DLC xD
Wolę im dawać hajs za te dodatki, gdzie to daje naprawdę dodatkowy content. EUIV już jest za duża do kupienia z DLC (podstawkę kupiłem pro forma) - Steam mi pokazuje że wszystkie DLC są razem (bez promek) za 1330 złotych. Jest też ta opcja z subskrypcją, ale nienawidzę tak robić. Raczej jak mi się ich nowe DLC do EU spodoba, to zanim zacznę pierwszą grę w S. Mars, to tam od razu coś dokupię. Epic by po tylu miesiącach dostał ode mnie pierwsze pieniądze :-D
Get new tools to centralize and accumulate power for your country. New diplomatic actions give you the means to go up against mightier counterparts and new economic tools will allow you to establish rich vassal empires
To chyba jest to, bo czyjś filmik oglądałem, jak pokazywał early access dla recenzentów z misji dla Ayutthayi. Granie na wasali :smoke:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 kwie 2021, 15:55

25 kwie 2021, 14:54
Dla mnie spoko, bo do 1.30 nie było co z hajsem robić. Teraz te centra handlu potrafią go trochę zjeść, podobnie inne dodatki do kompanii handlowych.
Silne budynki w TC były już od któregoś patcha, w 1.30 wprowadzono po prostu możliwość ich budowania poza regionem ze stolicą a nie poza Europą. Przy czym teraz i tak musisz pobudować state housy wszędzie bo Cię governing zje. Ja to oceniam na minus. Nie wiem jak będzie działać to zwijanie deva do stolicy ale już w myślach widzę, że wszystkie prowincje z rybami czy innym gównem będą 1 1 1.
Te monumenty mają dać naprawdę silne bonusy z tego co sprawdzałem.
Niektóre są bardzo mocne więc idąc po WC po prostu trzeba będzie je szybko przejąć. Tak jak teraz szło się po Indie. Niektóre są gówniane więc będzie się je brało z marszu pod koniec, tak jak teraz Syberię jakąś.
Tzn. monumenty chyba będziesz musiał budować samemu za hajs, nie? Wtedy po prostu musiałbyś być potęgą gospodarczą tam, czyli obronić się przed Europą na całej linii brzegowej, skolonizować RPA i opanować cały handel od Zanzibaru do WKS. Ostatnio Irlandią bez RPA, brałem stamtąd ponad 100 dukatów na miesiąc, a nawet Maravi i Madagaskaru nie podbiłem. Takie państwo na pół Afryki byłoby wyzwaniem.
Niekoniecznie, pieniądz w EU IV nigdy nie był problemem. Same kopalnie złota w Zimbabwe są sporo warte.
IMO dlatego, że ludzie na głównych grupkach zaczęli coraz mocniej gadać, że niedługo skończą 4kę i wezmą się za 5kę, więc pewnie nie będzie nowych DLC i nie warto kupować bo zaraz wszystko wejdzie na mocne promki.
Przecież Paradox sam potwierdził, że planują wydawać nowe DLC do EU IV.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 25 kwie 2021, 17:20

25 kwie 2021, 15:55
Silne budynki w TC były już od któregoś patcha, w 1.30 wprowadzono po prostu możliwość ich budowania poza regionem ze stolicą a nie poza Europą.
Tzn. mi Emperor wszedł razem z Dharmą, więc to może być powód.
Przy czym teraz i tak musisz pobudować state housy wszędzie bo Cię governing zje.
Ale to jest akurat plus, bo teraz to ma sens. Wcześniej była bodaj sztucznie ograniczona liczba state'tów, tak?
Nie wiem jak będzie działać to zwijanie deva do stolicy ale już w myślach widzę, że wszystkie prowincje z rybami czy innym gównem będą 1 1 1.
Też się tego obawiam.
Niektóre są bardzo mocne więc idąc po WC po prostu trzeba będzie je szybko przejąć.
One są jak cuda w Civce? Tzn. jeden na grę?
tak jak teraz Syberię jakąś.
Syberia najlepiej jeśli chcesz położyć Minga :wink:
Niekoniecznie, pieniądz w EU IV nigdy nie był problemem. Same kopalnie złota w Zimbabwe są sporo warte.
To zależy jak na to spojrzeć. Jeśli jesteś państwem w Afryce i koloniści wezmą Cię na cel, to musisz utrzymywać konkretną armię, bo i tak żaden realny sojusznik Ci nie pomoże. W Europie możesz lawirować między Castylią, Anglią, Francją, Austrią, a na upartego też Polską i Osmanem i jakoś to się może kulać nawet jak masz 20-30k żołnierzy.
Przecież Paradox sam potwierdził, że planują wydawać nowe DLC do EU IV.
I IMO właśnie po to. Tzn. wcześniej było to co pisałem i to jest ich reakcja. Bo ja o tym o Paradyżu słyszę dopiero od ostatnich info o Lewiatanie.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 25 kwie 2021, 17:56

cruel pisze: ↑
25 kwie 2021, 5:34
Co tak Wam sie podobalo w Horizon? 3 razy podchodzilem i jakos nigdy sie nie przekonalem, mocno nijaka mi sie ta gra wydawala.

Nier Replicant widze ostro jedzie, nr 1 top seller na Steam, Metacritic user score 9.4/10. Jak tak dalej pojdzie, to bedzie pierwszy kandydat do gry roku.
Hm... Ludzie z tego co widzę, to najczęściej narzekają na zadania poboczne i grafikę. Trzeba pamiętać, że to remaster z gry jaka wyszła na Playstation 2 a nawet tamta wersja wyglądała średniawo jeśli chodzi o oprawę graficzną. Zadania poboczne są różne, znajdą się tu nudne zapychacze typu przynieś, podaj, pozamiataj, ale też znajdą się bardzo fajnie zaprojektowane questy. To co jest siłą tej produkcji to przede wszystkim oprawa audio, fabuła i postacie a także system walki. Dzisiaj ludzie te wszystkie zmiany perspektywy w trakcie walk, zmianę ogólnie stylu rozgrywki w trakcie mogą kojarzyć z Nierem Automatą, ale w Nier Replicant pojawiło się to lata wcześniej i wtedy to było niezwykłą innowacją i urozmaiceniem. Ja pamiętam, że w Nier na PS2 zrobiłem wszystko co się da, grę wymaksowałem ze wszystkiego. Szkoda, że brakuje tego spolszczenia, automata jednak też nie miała spolszczenia.

Mnie tam cieszy, że w końcu ludzie docenią tą grę, bo w czasach PS2 przeszła bez większego echa, ba, chyba ekipa jaka ją tworzyła, nie daleko później zbankurtowała. MImo, że w moim odczuciu Nier był jedną z najlepszych gier w tamtym czasie na PS2 obok God of War, to jednak została bardzo niedoceniona. Nier Automata zyskał natomiast popularność, mimo, że jest nieco słabszą grą od pierwszego Niera i to było zaskoczenie. Fajnie by było, jakby tym razem Nier Replicant zebrał godne siebie laury, bo to kawał dobrej gry.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 25 kwie 2021, 18:03

Pierwszy Nier był na ps3 chyba, nie na ps2.

Dobra, chyba, że o tym Drakengardzie mówisz.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 25 kwie 2021, 22:43

Delpiero14 pisze: ↑
25 kwie 2021, 18:03
Pierwszy Nier był na ps3 chyba, nie na ps2.

Dobra, chyba, że o tym Drakengardzie mówisz.
Nie. Masz rację, to było grane na PS3 a nie na PS2 a właściwie jeśli ta generacja, to konkretniej grałem na X360 i była to ta wersja Gestalt.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 26 kwie 2021, 12:46

25 kwie 2021, 17:20
Tzn. mi Emperor wszedł razem z Dharmą, więc to może być powód.
A to bardzo możliwe.
Ale to jest akurat plus, bo teraz to ma sens. Wcześniej była bodaj sztucznie ograniczona liczba state'tów, tak?
Ale teraz idzie to w drugą stronę bo w zasadzie tych state'tów się nie robi jeśli się chce podbijać, TC też w zasadzie tylko w prowincjach z centrami handlowymi. Dodatkowo musisz każdą prowincję sprawdzić, czy komp nie pobudował tam stoczni i nie blokuje to slota na state house.
One są jak cuda w Civce? Tzn. jeden na grę?
Chyba nie, raczej możesz mieć je wszystkie.
Syberia najlepiej jeśli chcesz położyć Minga :wink:
Kiedyś tak było że jak z nimi graniczyłeś i nie miałeś statusu tributaries to im spadał mandat ale teraz już tak nie ma. Teraz zabiera się Pekin, Nankin, Canton i blokuje porty powodując dewastację i Ming się rozpada.
To zależy jak na to spojrzeć. Jeśli jesteś państwem w Afryce i koloniści wezmą Cię na cel, to musisz utrzymywać konkretną armię, bo i tak żaden realny sojusznik Ci nie pomoże. W Europie możesz lawirować między Castylią, Anglią, Francją, Austrią, a na upartego też Polską i Osmanem i jakoś to się może kulać nawet jak masz 20-30k żołnierzy.
Pamiętaj, że w tej grze to Ty jestes sprite a oni są pragnienie :wink: Jeśli po 100 latach gry nie będziesz w stanie związać takiej Hiszpanii w wojnę (nie mówię, żeby tę wojnę wygrać, ale się obronić) to robisz to źle. Nawet na very hard AI po prostu ssie.
I IMO właśnie po to. Tzn. wcześniej było to co pisałem i to jest ich reakcja. Bo ja o tym o Paradyżu słyszę dopiero od ostatnich info o Lewiatanie.
Jaki Paradyż?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 26 kwie 2021, 15:22

26 kwie 2021, 12:46
Kiedyś tak było że jak z nimi graniczyłeś i nie miałeś statusu tributaries to im spadał mandat ale teraz już tak nie ma. Teraz zabiera się Pekin, Nankin, Canton i blokuje porty powodując dewastację i Ming się rozpada.
Ale nawet wtedy, liczyło Ci tylko tyle deva ile miałeś od granicy z nimi na kontynencie. Ogólnie to był straszny exploit. Teraz jest lepiej, a mi chodziło o to, ze jak tam jesteś, to może wziąć na sojusznika/wasala kogoś z czwórki Oirat, Chagatai, Mongolia lub Manchu i oni jako horda dalej mają tę umiejętność.
Muszą mieć 300 deva, nie być sojusznikiem ani trybutariuszem Minga i nie mieć z nimi pokoju. Wtedy zaczyna się odliczanie i po X czasie Mingowi odpala event, który łamie ich mandat. Nawet wojny nie musisz wytoczyć, bo Ming w pewnym momencie spanikuje i tak, czy siak wypowie ją Twojemu sojusznikowi.
Jaki Paradyż?
Tak się mówi na Paradox na polskim fb :-P
Pamiętaj, że w tej grze to Ty jestes sprite a oni są pragnienie Jeśli po 100 latach gry nie będziesz w stanie związać takiej Hiszpanii w wojnę (nie mówię, żeby tę wojnę wygrać, ale się obronić) to robisz to źle. Nawet na very hard AI po prostu ssie.
W sumie Aztekami i Irokezami szło się obronić przed wszystkimi kolonizacjami, nawet bez sojusznika w Europie. Ale tutaj bardziej chodzi o poziom income, jeśli te cuda mają być naprawdę drogie. Zebrać dużej kasy i jednocześnie mieć konkretną armię to już inna bajka. Szczególnie, że są inne potrzeby, czyli własnie choćby pompowanie income na początku.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 kwie 2021, 11:14

Sorry za post, pod postem, ale to wymaga oddzielnego przywołania :-P
A
Nie pamiętam jak się summonuje, a przez "@" nie łapało.

Zobacz co Zlewikk zrobił na Leviathanie:

3k deva w stolicy xDDD
EDIT:
Tam wyżej wystarczy końcówka filmiku, ale to jest dopier iks de:

Oficjalnie zepsuli grę bardziej niż Emperorem.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1767
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 27 kwie 2021, 13:36

27 kwie 2021, 11:14
W sensie, że nie łapało Boromira? Normalnie działa to tak, że piszesz @ i od razu nick. Niektórych faktycznie może nie łapać, więc jak chodzi o kogoś innego, to daj znać.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 kwie 2021, 13:39

czubatka pisze: ↑
27 kwie 2021, 13:36
W sensie, że nie łapało Boromira? Normalnie działa to tak, że piszesz @ i od razu nick. Niektórych faktycznie może nie łapać, więc jak chodzi o kogoś innego, to daj znać.
Może się strona źle załadowała, bo teraz jak wpisuję to się normalnie pojawia list userów. Wtedy jej w ogóle nie było, a wpisywałem tak samo.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 kwie 2021, 15:45

Nie zaczynaj żadnej gry pod achivki bo jest taki dramat, że w dwa tygodnie będą trzy patche :D Ewentualnie tak jak ja szybko rób reverta do 1.30.4.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 kwie 2021, 16:28

27 kwie 2021, 15:45
Nie zaczynaj żadnej gry pod achivki bo jest taki dramat, że w dwa tygodnie będą trzy patche :D Ewentualnie tak jak ja szybko rób reverta do 1.30.4.
To nie HOI, czy Stellaris, tutaj pływam zatokami, więc Iron Man to tylko dla samodyscypliny :wink:

Ale pewnie własnie odwrotnie jest xD
Przecież ludzie najmocniej nabijali WC, bezpośrednio po Emperorze gdy jednoczenie HRE Austrią to był pikuś na 20 lat. :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”