Euro 2020 - 1/8 finału - Strona 6

Forum poświęcone Mistrzostwom Europy 2020, które odbywają się w 2021 roku.
- Składy reprezentacji - Knajpa - Reprezentacja Polski - GRUPA A - GRUPA B - GRUPA C - Grupa D - Grupa E - Grupa F
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 cze 2021, 23:58

Cement pisze:
26 cze 2021, 23:55
Po tym, co zagrali Austriacy przeciwko Macedonii i Holandii byłem przekonany, że Włosi łatwo ich ogolą
Po tym, co zagrali Austriacy przeciwko Ukrainie byłem przekonany, że Włosi będą mieć trudną przeprawę. Typowałem co prawda 1-0 po 90 min, ale dobry i awans po dogrywce.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 27 cze 2021, 0:59

No Mancini, dziś jak kot spadłeś na cztery łapy. Teraz nie bądź dzbanem i w następnym meczu postaw na Chiesę. Berardi był spoko na golenie słabszych ekip w grupie czy eliminacjach ale teraz zaczyna się poważne granie.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 cze 2021, 2:49

Różnica jest taka, że Chiesa gra dwiema nogami a Beraedi jedna.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 224

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 27 cze 2021, 6:40

Spalony przy bramce Austrii to nieźle wydymali Austryjaków. No ale dla turnieju lepiej jak Włosi będą grać to sędzia odpowiednio popracował. Słabo.
To że napastnik frontową częścią ciała był bardziej wysunięty to fakt ale jednocześnie obrońca był dużą częścią swojego ciała na równi z ciałem napastnika.
Pamiętam czasem były analizy gdzie różnica była nawet i metr ale że obrońca zostawiał buta który był na równi z butem napastnika i już było OK.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 27 cze 2021, 6:56

RoyKeane pisze:Spalony przy bramce Austrii to nieźle wydymali Austryjaków. No ale dla turnieju lepiej jak Włosi będą grać to sędzia odpowiednio popracował. Słabo.
To że napastnik frontową częścią ciała był bardziej wysunięty to fakt ale jednocześnie obrońca był dużą częścią swojego ciała na równi z ciałem napastnika.
Pamiętam czasem były analizy gdzie różnica była nawet i metr ale że obrońca zostawiał buta który był na równi z butem napastnika i już było OK.
Tam był pół metrowy spalony xd

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 224

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 27 cze 2021, 6:59

Dasz sobie jaja uciąć że obrońca nie miał części ciała na równi z częścią ciała napastnika?

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 27 cze 2021, 7:46

ozob pisze:
27 cze 2021, 2:49
Różnica jest taka, że Chiesa gra dwiema nogami a Beraedi jedna.
Różnica jest taka, że Berardi to niezły lewonożny grajek, a Chiesa to piłkarz, pełną gębą, walczak.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 27 cze 2021, 8:29

@RoyKeane
Próbuję sobie jakoś połączyc sensownie Twoje wypowiedzi i nie jestem w stanie. Z jednej strony piszesz o tym, że sędziowie popełnili błąd i Austriacy zostali wydymani przez sędziego (nawet sugerując, że to świadomie błędna decyzja 'dla turnieju lepiej jak Włosi będą grać to sędzia odpowiednio popracował'). Spodziewałem się, że za tym pójdzie jakaś odpowiednia powtórka dokumentująca błąd, może lepszy kąt, może lepsza stopklatka niż oficjalna. Ale nie, najpierw właściwie sam piszesz, że decyzja byla słuszna 'To że napastnik frontową częścią ciała był bardziej wysunięty to fakt', a później jedynie jakieś retoryczne pytanie o ucinaniu jaj.

Czy my znaleźliśmy się w jakimś dziwnym wycinku rzeczywistości, że decyzja sędziowska korzystna dla Włoch jest wprawdzie słuszna i potwierdzona przez powtorki, ale w sumie spalony jest na tyle mały, że sędzia miał obowiązek popełnić błąd?

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 27 cze 2021, 9:12

Moim zdaniem FIFA powinna zweryfikować prawo spalonego. Bardzo krzywdzące są sytuacje, gdzie wystaje łokieć albo palec u dłoni i jest to interpretowane jako spalony. Powinno być tak jak przy np. strzelonym golu, jeśli piłka mija całym obwodem linię bramkową to jest gol, tak samo powinno być tu, może nie koniecznie jeśli ktoś całym ciałem jest na pozycji spalonej, ale dajmy jeśli jakiś określony procent ciała przekracza linię spalonego. To jest po prostu krzywdzące, bo drużyny wypracowały sobie akcję bramkową, strzelili tego gola, mają szanse osiągnąć historyczny sukces a tutaj długość palców decyduje, że wszystko idzie się walić. No debilne to jest. Nawet Polska na tym turnieju strzeliła gola który nie został uznany a może gdyby został, to gralibyśmy dalej w turnieju a spalony był również minimalny, nawet do dziś można spekulować czy faktycznie on był.

Powinni to zmienić... No, ale wątpię jednak by to się wydarzyło.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 cze 2021, 9:20

Kesz pisze:
27 cze 2021, 9:12
Bardzo krzywdzące są sytuacje, gdzie wystaje łokieć albo palec u dłoni i jest to interpretowane jako spalony
Łokieć i palec u dłoni nie są brane pod uwagę, bo ręką gola strzelić nie można.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 27 cze 2021, 9:21

Kesz pisze:
Bardzo krzywdzące są sytuacje, gdzie wystaje łokieć albo palec u dłoni i jest to interpretowane jako spalony.
jesli takie sytuacje się zdarzają to jest to zwyczajnie błąd sędziego, bo według przepisów części ciała którymi nie można strzelić gola nie sa brane pod uwagę przy ocenie spalonego. Arnautowicz wczoraj wystawał prawa noga dobre pół metra za linia obrony, trudno o bardziej ewidentnego spalonego.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 27 cze 2021, 9:34

Kesz pisze:
może nie koniecznie jeśli ktoś całym ciałem jest na pozycji spalonej, ale dajmy jeśli jakiś określony procent ciała przekracza linię spalonego.
to jest mega głupie. Teraz masz prostu przepis, ze spalony jest wtedy, gdy jakakolwiek cześć ciała, która można strzelić gola, jest za linią obrony. A ty chcesz wprowadzać jakieś procenty? 48% wysunięcia ciała to czyste zagranie, ale powyżej 50% już nie? Sędzia bez varu ma się w ułamku sekundy namyślić, czy ten jeden procent wysunięcia był na korzyść atakujących czy broniących? Var wyliczałby całkowitą objętość człowieka i jaki procent za linią? A jakby uznać, ze powyżej 50 procent wysunięcia to spalony i ktoś byłby wysunięty w 51 procentach, to nie byłoby glosow, ze ten jeden procent to za mało, by gwizdać i sędzia to służbista?

Nie widzę opcji zmiany przepisu o spalonym. Przy całym ciele wysuniętym, to byśmy mieli bałagan, przy usunięciu spalonych jeszcze większy, a przy takim pomyśle to w ogóle sędziom by mózgi eksplodowały.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 27 cze 2021, 9:40

Na moje to jedyna opcja jaką można rozważać przy zmianie przepisu o spalonym to by linie rysować od nóg.

BTW to Dania mi wczoraj zaimponowała. Zagrali świetny mecz i rozbili w pył Walię. Czyżby powtórka z 1992? Wtedy też okoliczności były niecodzienne.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 cze 2021, 10:23

RoyKeane pisze:
27 cze 2021, 6:59
Dasz sobie jaja uciąć że obrońca nie miał części ciała na równi z częścią ciała napastnika?

Dam. Ujęcie dobrane tendencyjnie. Pierwsza powtórka w meczu była idealna (nie ma jej na filmiku) i zawodnik Austrii był na spalonym.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 936
Kibicuję: Juventus

Euro 2020 - 1/8 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 27 cze 2021, 11:54

piotrcies pisze:
27 cze 2021, 9:34
Teraz masz prostu przepis, ze spalony jest wtedy, gdy jakakolwiek cześć ciała, która można strzelić gola, jest za linią obrony. A ty chcesz wprowadzać jakieś procenty? 48% wysunięcia ciała to czyste zagranie, ale powyżej 50% już nie?
Po to są wyznaczone granice aby je móc odpowiednio interpretować, takie naciąganie teorii którą sugeruje Kesz jest mega słabe i popieram, to co piszesz. W takim wypadku za każdym razem przesuwano by granice interpretacji, sprawa jest jasna, jest wyznaczona "linia" od kiedy jest albo i nie ma spalonego i już. Po wprowadzeniu takich przepisów, dyskusji byłoby jescze więcej niż teraz.

Jeszcze słowo o meczu, wrócę do mojego wpisu na temat Verattiego, wczoraj zagrał drugie spotkanie w turnieju i drugie w który Włosi zagrali słabiej, chodzi mi to że z Locatellim gra wygląda płynniej i intensywnie, Veratti ma wiele dobrych cech, ale to kręcęnie się po boisku czy podanie do najbliższego to może kogoś racjuje, jak swego czasu ludzie Juventusu zachwycali się Arthurem że to sejf, w którym możesz schować piłkę, tylko po co to komu? Mancini niech ma jaja i nie wsadza kija w szprychy, szczególnie że w kolejnym spotkaniu trafiamy na drużyny które są przygotowane do szaleńczej gry.

Osobny akapit o ogólnej grze Włochów na turnieju, grają tak intensywnie jak dotąd jeszcze nie widziałem, nowoczesny futbol gotowy na o wiele mocniejsze zespoły, Serie A głównie to taktyczny stojan i tego brakuje mi właśnie w Juve czym imponuje Squadra Azzura, szybka wymiana piłki, genialne podania, przerzuty, gra od pola karnego do pola karnego na bombie cały mecz. Nie wiem jak to będzie wyglądać w kolejnej rundzie, pisałem o tym na forum, że Włosi jeszcze nie mieli mocnego rywala, jeśli przejdą kolejna rundę wtedy zdecydowanie mogę powiedzieć że weszli na poziom zdecydowanego faworyta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „EURO 2020”