Manga & Anime - Strona 4

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 21 paź 2021, 15:29

Ostatnio przeczytałem sobie mangę

ObrazekObrazek

Inspektor Akane Tsunemori i Psycho Pass 2

Oba tytuły stanowią jedną serię.

Jak byście się czuli, gdybyście urodzili się w Świecie w którym wszystko jest kontrolowane przez system? gdzie ludzie są przez niego klasyfikowani, są wybierane dla nich ścieżki kariery i nie mają na to wpływu. Stale są poddawani ocenie systemu, skanowane są ich emocje i aby je kontrolować są zobowiązani poddawać się terapiom i zażywać leki. To jest właśnie Świat Psycho Pass.
Psycho Pass posiada każdy, skanery, drony, satelity, wszystko Cię widzi, zna każdy twój krok. Psycho Pass charakteryzuje Ciebie i klasyfikowany jest według kolorów im bliżej czerni, tym znaczy, że stanowisz zagrożenie, jeśli jest przezroczysty, to znaczy, że masz niemal anielską duszę.

W takim Świecie przyszło żyć Akane Tsunemori, ją system przydzielił do wydziału śledczego zajmującego się zwalczaniem zagrożenia wśród osób których psycho pass sygnalizował zmiany emocjonalne, charakteru i klasyfikował jako potencjalnie szkodliwych. Akane charakteryzowała się cechą gdzie nawet w najgorszych sytuacjach umiała zachować spokój i zimną krew, cokolwiek by się działo, jej psycho pass nie ulegał emocjom a co za tym idzie, nie stanowiła zagrożenia dla systemu, dlatego też przydzieloną ją do funkcji rządowej. Jako nowo-upieczona inspektor za pomocników dostała nietypową grupę tzw. "egzekutorów" byli to zwykli przestępcy, ludzie, jakich system zakwalifikował jako zagrożenie dla społeczeństwa, jednak byli oni całkowicie podlegli inspektorowi, każdy z nich był psem na jego usługach, mieli się słuchać i być od brudnej roboty - aby inspektor nie upaprał sobie rąk i jego psycho pass nie zmętniał, to właśnie "egzekutorzy" odpowiadali za kwestię odbierania życia lub neutralizacji osobnika.

Zarówno Inspektorzy jak też Egzekutorzy zostali wyposażeni w broń tzw. "dominatory" - broń skanowała najpierw osobę i szacowała poziom zagrożenia jego psycho pass'a, jeżeli współczynnik wynosił poniżej 100 - wówczas dana osoba była niegroźna i nie stanowiła zagrożenia, jeżeli jednak poziom przekraczał 100, to wówczas aktywował się tryb paralizatora jaki neutralizował daną osobę, jednak jeśli wartość przekroczy 300 - wówczas broń aktywuje tryb egzekucji i zezwala na likwidację celu.

Warunkiem dla inspektorów było posiadanie Psycho Passa jakiego wartość nie przekracza 100, natomiast każdy z egzekutorów posiadał wartość powyżej 100 - więc podlegał łatwej neutralizacji w sytuacji gdyby chciał uciec.

Wszystko w sumie wydawałoby się ok? system jakoś działa, ludzie w nim funkcjonują, się do niego przyzwyczaili, każdy gdzieś ma swoją rolę a przestępczość praktycznie nie istnieje bo potencjalne zagrożenie jest eliminowane nim w ogóle zaistnieje... Ale wszystko to jest tylko pozorne. Klasyfikacja ludzi przez system nie każdemu się podoba, gdzie jedni mają drogę usłaną różami a inni przez system są klasyfikowani jako margines społeczny i spychani do poziomu robola, mimo, iż sami uważają, że ich ambicje są znacznie większe, ale nie mają wyboru, muszą się dostosować.

Psycho Pass sam w sobie nie jest jednak doskonały jeśli chodzi o neutralizacje zagrożenia, robi to bowiem za sprawą badania poziomu stresu, emocji. Teoretycznie osoba jakiej poziom psycho passa ma zazwyczaj poniżej 100, to pod wpływem bycia świadkiem jakiegoś szokującego zdarzenia np. wypadku, to jego poziom emocji i stresu się podnosi a co za tym idzie, również wartość psycho passa - wówczas bywa, że przekroczy on ponad 100 i wtedy taka osoba jest poddawana przymusowej terapii i zażywania leków do obniżenia poziomu. Jednak co w sytuacji jeśli pojawi się ktoś, kto potrafi kontrolować swoje emocje? ktoś kto potrafi oszukać system i kontrolować swój psycho pass?

Pierwsza sprawa naszej bohaterki rzuca ją na głęboką wodę, nagle, w tym uporządkowanym Świecie dochodzi do serii makabrycznych zbrodni, ktoś manipuluje ludźmi do wykonywania odrażających przestępstw, lecz jego samego system praktycznie nie widzi, ktoś z samą intencją mordu powinien być łatwo przez system wychwycony, ale tym razem tak nie jest. Jaki jest cel tej osoby? i w sumie... Czym tak naprawdę jest system jaki obecnie kontroluje ludzi? Czym jest wolność w tym Świecie i czy faktycznie potencjalnych przestępców można sądzić jedynie na bazie podnoszenia poziomu stresu i emocji?

Psycho Pass to manga/anime jaka opowiada o niezwykłym Świecie, wyborach moralnych, wartości człowieka i kontrolowaniu siebie, własnych emocji.

Osobiście polecam, zarówno anime jak też mangę

Obrazek

Blue Heaven

Akurat wczoraj zacząłem czytać, to krótka seria, zaledwie 3 tomowa.

Tytułowy "Blue Heaven" to ogromny statek pasażerski jaki właśnie wyruszył w rejs zabierając ze sobą ponad 1200 pasażerów. Statek jest w stanie im zagwarantować wszelkie atrakcje, mówiąc, że to pływające Las Vegas, to w sumie by się nie skłamało. Na rejs tym statkiem pozwolić sobie mogą tylko najbogatsi, albo ewentualnie ktoś będzie musiał poświęcić majątek swojego życia. Jednak w pewnym momencie jeden z pracowników statku zauważył na oceanie kuter rybacki w opłakanym stanie, jaki właściwie dryfował, jednak nie wysyłał on żadnego sygnału s.o.s ... Mimo wszystko sytuacja zmartwiła pracowników statku i dowódca postanowił, że humanitarnym będzie im pomóc. Osoby jakie wybrały się w szalupach aby uratować załogę kutra zastały na miejscu wycięczonego mężczyznę jaki wyraźnie od dawna nic nie jadł a z obserwacji wynikało, że od pewnego czasu jedyne co pił, to był jego własny mocz. Mężczyzna został zabrany do szalupy, jednak przy dalszym sprawdzaniu kutra natrafiono na ślady krwi i kolejnego mężczyznę zamkniętego w walizce i będącego w znacznie gorszym stanie od poprzednika. Obaj zostali zabrani na statek i opatrzeni, jednak pierwszy z mężczyzn od razu wzbudził niepokój, jego stan był zbyt dobry, zwłaszcza w porównaniu do drugiego znalezionego mężczyzny... Kim on był i skąd to poczucie, że może być niebezpieczny?

Po pewnym czasie drugi z znalezionych mężczyzn był ledwo zdolny do mówienia, ale wykrztusił z siebie resztką sił, by uciekali, że uratowali potwora który wymordował 11 cżłonków załogi kutra... Szybko na jaw wychodzi, że pierwszy z ocalałych mężczyzn, to płatny morderca na usługach mafii, od dziecka trzymany w klatce, karmiony bólem, mordem i wszystkim czym skalany jest ten Świat, potem wyszkolony do zabijania. Kuter i jego załoga zajmowali się szmuglowaniem imigrantów za granicę, owy człowiek miał trafić do Japonii w celu zamordowania jednego z bossów konkurencyjnej mafii. To zwykły demon, potwór jaki nie ma w sobie nic z człowieczeństwa a żyje tylko zabijaniem... Właśnie kogoś takiego pracownicy statku wprowadzili na "Blue Heaven" ... Spanikowani pracownicy po usłyszeniu prawdy szybko ruszyli w kierunku pomieszczenia lekarskiego gdzie leżał ów morderca, ale było za późno, napotkali jedynie zwłoki strażnika i otwarte drzwi... On się wydostał i wtopił w tłum pasażerów na "Blue Heaven"

Tak się zaczyna koszmar przy którym pasażerowie chyba by woleli natrafić na górę lodową niż na zagrożenie jakie właśnie na nich spadło...

Polecam. Sam lekturę dopiero zacząłem, ale wciąga twardo.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 27 paź 2021, 16:48

Mam do polecenia piękną serię oraz film "Piano no Mori"

Obrazek

Opowiada ona o dwóch chłopcach, jeden z nich pochodzi z biednej rodziny, jest niesfornym buntownikiem a swój azyl znalazł w lesie, gdzie stał porzucony stary fortepian. Chłopiec wszelkie swoje emocje wyzwalał siadając i grając, wtedy uciekał w inny Świat, z dala o kłopotów dnia codziennego. Drugi z chłopców jest zupełnym przeciwieństwem, pochodzi z bogatej rodziny, od małego surowo nauczany gry na fortepianie, los chciał, że drogi tych chłopców się krzyżują. Jeden gra, bo to jego pasja, nikt go nigdy nie uczył, kierowały nim emocje a drugi z chłopców mimo talentu, robił to bo musiał, nie czuł w tym pasji. Wkrótce, obaj mieli stanąć przeciwko sobie, podczas prestiżowego konkursu pianistycznego.

W historii też istotną rolę ma prawowity właściciel fortepianu w lesie, nie będę zdradzał powodu dlaczego go porzucił, ale gdy widział jak młody Kai Ichinose gra na jego starym fortepianie, to odżyły w nim wspomnienia, wziął na siebie przygotowanie chłopca do konkursu pianistycznego.

Polecam, piękna seria, poruszająca historia postaci i ich relacji. Ekranizacja anime zawiera tylko część historii zawartej w mandze, ale i tak jako całość dobrze otwiera i zamyka daną część historii.

Dodam, że adaptacja filmowa dostała nominację w 2007 roku na najlepszy film animowany przez Japońską Akademię Filmową.

Tu w sumie fajny komentarz z filmwebu jaki pozwolę sobie wrzucić :
film rzeczywistą wartosć ukaże tylko tym, dla których muzyka stanowi całe życie i z całych sił poszukują jej sensu i istoty.

Sam jestem muzykiem (co prawda nie pianistą, ale to nie ma nic do rzeczy) i w tym filmie odnalazłem całą gamę prawd o tym jakimi prawami rządzi się muzyka. Niestety taka jest prawda - oceniane jest to co widzi jury na zewnątrz. Jednak prawdą jest że nikt nie zdoła zajrzeć w głąb serca muzyka.

ukazana została też prawda o tzw. konkurencji. Niestety - by muzyk mógł siebie nazwać artystą musi wypełnić pierwszy podstawowy punkt - mianowicie nie uważać sie za niego i nigdy nikogo nie lekceważyć. Bowiem pradziwa artystyczna dusza tkwi w naszych sercach, nie w technice gry. Choćbyś potrafił grać jak Chopin, słyszał jak Mozart, posiadał wyczucie jak Beethoven, być wybitnym jak Bach - serca nie zastąpi Ci żaden ideał kompozytora czy wykonawcy.

najpiękniejszą, a jednocześnie najboleśniejszą, prawdą jest to, że technika gry bierze górę nad uczuciami wkładanymi w granie. Niestety m.in. ja jestem w tej sytuacji - niezaleznie ile bym trenował, nigdy nie osiągnę wybitnej techniki. Jednak czuję że wkładam w muzykę całe swoje serce, jednak w świecie profesjonalnej muzyki nie ma to żadnego znaczenie :/

film obowiązkowy dla każdego muzyka - czy to tego kierującego się sercem, czy techniką gry. 10/10

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 27 lis 2021, 20:41

Król szamanów na Netflixa wjechał jak coś, niestety bez polskiego dubbingu z którym to anime zapamiętałem.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 27 lis 2021, 23:36

Nie zauważyłem wcześniej tego tematu. Jestem placek jeśli chodzi o anime, ale obecna dostępność tego na Netflixie sprawia że zaczynam się wkręcać. W ciągu ostatniego roku obejrzałem większość filmów ze Studia Ghibli, a z seriali to Tokyo Ghul, Kuroko, Monster, Notatnik Śmierci, Erased czy Kakegurui, teraz zaczynam Jojo's Bizarre Adventure. Prześledzę posty Kesza, bo widzę że zna się na rzeczy. Imponująca kolekcja btw.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 28 lis 2021, 0:22

Zastanawia mnie, czy odświeżona wersja anime zekranizuje całość mangi czy jak w przypadku poprzednika, tylko część...
Odnośnie Shaman Kinga, to dodam, że od połowy tego roku wydawnictwo Studio JG wydaje mangę po polsku

https://studiojg.pl/Shaman_King,198487.htm?nr=1

W ogóle ostatnio jest spory kryzys w wydawnictwach pewnie nie tylko mangowych. Mianowicie cały rynek wydawniczy zmaga się z brakiem kartonów i papieru, nie które serie mają już blisko 2 miesięczne opóźnienie.

Sam jeśli chodzi o serie mangowe, to ostatnio przeczytałem "Magiczny Świat Ran"

Bardzo przyjemna seria gdzie bohaterką jest tytułowa Ran, to dziewczynka jaka pochodzi z nietypowej rodziny magów a jej matka służy za strażniczkę bramy przez którą próbują się przedostać demoniczne owady, dlatego też matka na ogół nie jest dostępna w domu, rodziną się zajmuje Ojciec, jaki również jest uznanym magiem i Ran posiada też starszego brata, jaki posiada zdolność zmiany postaci w wilka.
Sama Ran mimo swojego młodego wieku też posiada moc magiczną której ilości nie jest świadoma a ma w sobie potencjał większy niż jej matka uważana za najpotężniejszego maga.

Rodzinka ta sobie żyje jak każda inna, starając się ukrywać swoje zdolności przed resztą społeczeństwa, dziewczynka chodzi normalnie do szkoły i nie byłoby nic tu dziwnego gdyby nie pewien gadżet... Są nim buty, znacznie za duże dla dziewczynki, ale gdy je tylko zakłada, zamienia się w dorosłą kobietę w tej postaci też poznaje pewnego mężczyznę jaki z biegiem wydarzeń odegra w życiu Ran sporą rolę a jednocześnie rzuci grozę na cały Świat.

Seria wyróżnia się bardzo dobrze przedstawionymi postaciami, bardzo szybko czytelnik łapie z nimi więź, przy okazji to całkiem dobra komedia a z biegiem czasu zamienia się w bardzo ciekawą opowieść fantazy.

Magiczny Świat Ran to seria jaka mnie mocno zaskoczyła pozytywnie, posiada raptem 7 tomów które w polskim wydaniu zostały zmieszczone w 4 tomach zbiorczych. W mojej ocenie manga zyskała ocenie 4/5 i ze swojej strony polecam

Warto dodać, że z początku wiele kontrowersji w tej mandze wywołała postać Ran jaka wchodzi w romans z dorosłym mężczyzną jaki co prawda nie wie, że dorosła postać Ran to efekt magii i tak naprawdę to mała dziewczynka. Tutaj pierwsze tomy budziły niepokój, że wyjdzie z tego coś niezwykle kontrowersyjnego, ale uczulam tutaj, że postać owego mężczyzny i wątek romansu z nim związany nie rozwinie się zbytnio i zostanie rozwiązany z sensowny sposób.

Aby nie było, manga też nie jest romansem, to tzw. seinen i wątek bardziej się jednak skupia na perypetiach wspomnianej rodziny a w późniejszym czasie z dużym zagrożeniem jakie pojawiło się w ich świecie.

Inną serią jaką obecnie zacząłem czytać jest "The Breaker" - to nie jest manga, ale manhwa i różni się tym, że manga to komiks Japoński a manhwa pochodzi z Korei Płd.

The Breaker opowiada o chłopaku jaki był dręczony w szkole przez grupę chuliganów. Jednak pewnego dnia w szkole pojawił się nowy nauczyciel, facet kompletnie w sumie nie miał podejścia do prowadzenia lekcji, do szkoły ubierał się jak na imprezę a najbardziej interesowało go by dobrać się do cycków innej nauczycielki. Pewnego razu chłopak zauważył swojego nowego nauczyciela na mieście jak wplątał się w konflikt z grupą oprychów, chłopak obserwując sytuacje uświadamiał sobie, że za chwilę jego nauczyciel dostanie srogi wpierdzielel i sięgnął po telefon by zawiadomić policję, lecz ku jemu zdziwieniu mężczyzna w jednej chwili rozprawił się z wszystkimi oprychami praktycznie z rękoma w kieszeni... Odruchowo chłopak zamiast dzwonić na policję to włączył nagrywanie w telefonie.

Następnego dnia w szkole chłopak ponownie był ofiarą ataków ze strony chuliganów, w końcu miał dosyć tego poniżenia i zdecydował, że poprosi swojego nauczyciela by go nauczył walczyć, jeśli odmówi, to zagrozi, że upubliczni nagrany filmik w internecie. Nauczyciel wstępnie się zgodził, ale chłopak musiał spełnić kilka warunków... Jeszcze wtedy nie wiedział kim tak naprawdę jest osoba jaką poprosił o lekcję sztuk walki a do tego nieświadomie wkraczał do świata murim - organizacji zrzeszającej najpotężniejszych wojowników z całego świata, o nadnaturalnych zdolnościach od teraz całe jego życie zostanie wywrócone do góry nogami.
Spoiler:
Manhwę w Polsce wydało wydawnictwo Yumegarii - samo wydawnictwo zakończyło swoją działalność kilka lat temu, ale zdążyli wydać całość serii jaka składała się na 10 tomów, jednak nabycie kompletu wiąże się z cudem. Na zachodzie została też wydana druga seria tej mangi "The Breaker : New Waves" - ale tutaj Yumegarii wydało tylko 5 tomów przed zakończeniem swojej działalności na rynku.

Osobiście polecam, bo The Breaker w moim uznaniu, to jedna z najlepszych serii o tematyce sztuk walki.

W spoier wsadziłem kilka skanów z momentu właśnie jaki wyżej opisałem.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 28 lis 2021, 9:46

Tak z ciekawości to porównałem sobie ten pierwszy odcinek tej zremasterowanej wersji króla szamanów z netflixa z tą starszą wersją i jednak co nieco się to od siebie różni. Są to co prawda pojedyncze, nie za wiele znaczące sceny a sam rdzeń pozostaje ten sam i to samo w sobie w żadnym stopniu mi nie przeszkadza, ale brak dubbingu i kompletnie zmienione intro już trochę kłuje. Z chęcią odświeżę sobie to anime ale w oryginalnej wersji na cda.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 107

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 28 lis 2021, 10:19

Diamen23 pisze:
27 lis 2021, 23:36
Nie zauważyłem wcześniej tego tematu. Jestem placek jeśli chodzi o anime, ale obecna dostępność tego na Netflixie sprawia że zaczynam się wkręcać. W ciągu ostatniego roku obejrzałem większość filmów ze Studia Ghibli, a z seriali to Tokyo Ghul, Kuroko, Monster, Notatnik Śmierci, Erased czy Kakegurui, teraz zaczynam Jojo's Bizarre Adventure. Prześledzę posty Kesza, bo widzę że zna się na rzeczy. Imponująca kolekcja btw.
Jeżeli to co jest dostępne na Netflixie okaże się dla Ciebie za mało i będziesz chciał pooglądać więcej serii w dobrej jakości na TV to możesz zainteresować się platformą Crunchyroll. 34zł./miesiąc i masz dostęp do kilkuset tytułów, nowszych i starszych. Jedyny minus, że chyba nie na każdym TV jest apka, osobiście korzystam przez Playstation.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 28 lis 2021, 11:14

Sammyy pisze:
Diamen23 pisze:
27 lis 2021, 23:36
Jeżeli to co jest dostępne na Netflixie okaże się dla Ciebie za mało i będziesz chciał pooglądać więcej serii w dobrej jakości na TV to możesz zainteresować się platformą Crunchyroll. 34zł./miesiąc i masz dostęp do kilkuset tytułów, nowszych i starszych. Jedyny minus, że chyba nie na każdym TV jest apka, osobiście korzystam przez Playstation.
Dzięki za info, ściągnąłem sobie appkę, obadam.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 28 lis 2021, 11:19

Appka robi wrażenie

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 08 sty 2022, 23:57

@Kesz Być może cię to zaintersuje... chociaż bilety nie są tanie. Z drugiej strony po 16 stycznia może się to pojawić w części bądź w całości za free.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 03 kwie 2022, 16:16

Dzisiaj sobie przeczytałem mangę "Children" i to była najbardziej popieprzona rzecz jaką kiedykolwiek przeczytałem...

Co byście powiedzieli na to, że pewien mieszkaniec wioski wykonuje zlecenia dla mafii związane z pozbywaniem się martwych ciał? W sumie nie ma w tym nic dziwnego, jednak ten mężczyzna wybrał nietypowy sposób na ich pozbywanie, mianowicie zwoził zwłoki do odizolowanego sierocińca, tam z kolei mieszkały dzieci, których opiekunka to popieprzona do granic możliwości psychopatka, dzieci te wykonywały swoją "pracę" czyli kroiły, obdzierały ze skóry, wyłupywały oczy itd. itd. Miały podzielone role kto się czym zajmuje, kto jest od krojenia kości, kto od obdzierania ze skóry itd. I mówimy tu o dzieciach w przedziale wieku do 12 lat. Dla nich to była forma zabawy jak zajęcia z plastyki i część w ogóle nie była świadoma, że robi źle zwyczajnie dzieci miały robione pranie mózgu niczym propaganda Putina na Ruskach. Jednak w sierocińcu panowały też zasady których nie wolno było łamać w przeciwnym wypadku dane dziecko było zabijane. Do tego kompletnie chorego miejsca przybywa nowy pracownik, 18 letni chłopak jaki... Jest jeszcze bardziej popieprzony niż wszyscy tam razem wzięci!

Children... Horror jaki mogli wymyśleć tylko Japończycy. Do tego polskie wydanie jest bez cenzury...

Obrazek

Swoją drogą... Wydawnictwo Kotori zapowiedziało wydanie mangi "Blade of Immortal"
Polecam, bo jest to jedna z najlepszych mang jakie czytałem, do tego ta seria była inspiracją dla From Software do stworzenia gry Sekiro : Shadow die twice.

https://paradoks.net.pl/read/43067-miec ... e-w-polsce

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 319

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 03 kwie 2022, 18:00

Tez zaczalem uzywac Crunchyroll, jestem pod wrazeniem jak wiele dobrych pozycji oferuja, no i appka faktycznie znakomita. Z ostatniego roku - dwoch chyba najbardziej bym polecil:

Attack on Titan (ostatni sezon wlasnie w trakcie)
Jujutsu Kaisen

Troche gorsze, ale tez spoko:
Demon Slayer

Zapowiada sie dobrze, ale malo obejrzalem na razie:
Promised Neverland

Duzo ludzi poleca One Piece, ale jak widze ilosc odcinkow to jakos ciezko mi sie zabrac :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 kwie 2022, 18:12

Kesz pisze:
03 kwie 2022, 16:16
Do tego polskie wydanie jest bez cenzury...
A czemu mialaby być cenzura?

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 03 kwie 2022, 18:24

Co do One Piece, to seria jest długa... Anime ma ponad 1000 odcinków a manga ponad 100 tomów, ale twórca przewiduje, że seria się skończy przed 120 tomem w każdym razie zbliża się jej zakończenie.

Przejście przez anime jest na pewno dość trudne, bo One Piece to bardzo specyficzna seria i trzeba mieć na względzie niezwykłą wyobraźnie autora i wręcz bardzo dziwne podejście do kreowania postaci, bo bywają one tak karykaturalne, że trudno powiedzieć co twórca miał na myśli, z jednej strony mamy bardzo dużo infantylnych motywów by zaraz dać bohaterkę sado maso w lateksowym stroju jaka biczem będzie biła więźniów. Świat One Piece jest niezwykły i nie ma żadnych ograniczeń, główni bohaterowie są bardzo dobrze wykreowani a w tej serii twórca ma komfort niemal tworzenia nieograniczonych Światów, bez żadnego limitu fantazjowania i pewne motywy mogą nie wszystkim się spodobać. Arc z Big Mamą był dla mnie strasznie trudny do przetrawienia z kolei Arc w Dressrosie bardzo mi się podobał a z kolei wiele osób ma odmienne zdanie.

Jeśli ktoś chce obejrzeć jakiegoś dobrego shounena gdzie jest dużo elementów walk i ciekawie wykreowany Świat, to One Piece bym na początek nie poleciał, trzeba mieć dystans do tej serii i nie podchodzić do niej na poważnie. Bardziej bym już ludzi skierował do takich pozycji jak Naruto, Bleach czy Hunter X Hunter lub Fairy Tail, Seven Deadly Sins a One Piece zostawił sobie jak już wyrobimy sobie w głowie pewien dystans do tego co czasem potrafią wykreować Japońscy twórcy.
A czemu mialaby być cenzura?
Spoiler:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Manga & Anime

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 kwie 2022, 18:29

Kesz pisze:
03 kwie 2022, 18:24
Manga jest popieprzona
Może i tak, ale bez przesady. Dla mnie (jako osoby, która się tym w ogóle nie jara) to nadal tylko bajka, tylko że dla dorosłych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”