Polscy kibice - Strona 375

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kibic idealny:

gardło i serce dla klubu
103
61%
klient fetujący w krawacie jest mniej awanturujący się
17
10%
JP, JP na 100%
17
10%
kibice w Polsce będą dopiero jak wyrzuci się kiboli mówiących wyrazy na K, P, J, C, S
23
14%
ogląda mecz tyłem do murawy
10
6%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8801
Kontakt:

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 maja 2022, 21:46

19B10 pisze: ↑
02 maja 2022, 18:29
Jak dla mnie, Raków wchodząc na stadion ogłosił ostateczny koniec polskiej sceny kibicowskiej.
Powiem Ci, że nie jestem specjalnie zaskoczony, że to akurat Raków odwalił taką akcję.
Pałam do nich taką sympatią jak do GKS i Górnika. Najgorszy sort kibiców w kraju.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2142
Kibicuję: Manchester United

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 maja 2022, 21:50

Co się stao się? Od kilku lat zupełnie nie śledzę lokalnej sceny.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 02 maja 2022, 23:08

Raków dostosował się do przepisów i wszedł, Lech walnął focha i tego nie zrobił. Generalnie scena kibicowska jest dość zabawna. Ja oczywiście potępiam zachowanie PSP i decyzję władz, ale dla mnie to jest śmieszne, że kibice wyżej stawiają to niż wspieranie własnej drużyny

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1565
Kibicuję: WIDZEW

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 02 maja 2022, 23:20

Tomusmc pisze: ↑
02 maja 2022, 23:08
Raków dostosował się do przepisów i wszedł
Raków uzgodnił coś z Lechem przed meczem, a później to olał. Zrobili z gęby dupe i tyle.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2178

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 02 maja 2022, 23:24

Powiedz o jakichś uzgodnieniach mojemu kumplowi, którego kibice jego własnej druzyny nie pozwolili wejść na mecz w imię czegoś, o czym on sam nie miał zielonego pojęcia ;]

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 02 maja 2022, 23:29

NoName1989 pisze: ↑
02 maja 2022, 23:20
Raków dostosował się do przepisów i wszedł
Raków uzgodnił coś z Lechem przed meczem, a później to olał. Zrobili z gęby dupe i tyle.
O tym nie wiedziałem. Raków w ogóle kibickowsko coś znaczył wcześniej? Tak czy inaczej brak wsparcia dla Lecha wyszło bokiem. Zawsze mi się wydawało, że kibicowanie polega na wspieraniu drużyny podczas meczu, ale kiedyś cloner napisał, że ma wyjebane na to co się dzieje na boisku ;) jeśli tak się wspiera swoją drużynę, że wali się fochy i ma się w dupie wynik to w ogóle mi nie żal tego co się stało. Już nie wspominając, że przez te wyimaginowane "zasady" ucierpieli kibice, którzy chcieli zobaczyć mecz na żywo

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 maja 2022, 23:29

venomik pisze: ↑
02 maja 2022, 23:24
Powiedz o jakichś uzgodnieniach mojemu kumplowi, którego kibice jego własnej druzyny nie pozwolili wejść na mecz w imię czegoś, o czym on sam nie miał zielonego pojęcia ;]
Jego niewiedza = jego pech.
Na mecze domowe robisz co chcesz. Mecze wyjazdowe, rządzi ekipa. Jak nie odpowiada to nie śmigaj na mecze.
Tyle.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 02 maja 2022, 23:31

cloner pisze: ↑
02 maja 2022, 23:29
venomik pisze: ↑
02 maja 2022, 23:24
Jego niewiedza = jego pech.
Na mecze domowe robisz co chcesz. Mecze wyjazdowe, rządzi ekipa. Jak nie odpowiada to nie śmigaj na mecze.
Tyle.
A to oni organizowali wyjazd? :rotfl4: to nie jest mecz wyjazdowy, nie przechodziło to przez stowarzyszenie

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2142
Kibicuję: Manchester United

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 maja 2022, 23:46

02 maja 2022, 23:29
Zawsze mi się wydawało, że kibicowanie polega na wspieraniu drużyny podczas meczu, ale kiedyś cloner napisał, że ma wyjebane na to co się dzieje na boisku ;) jeśli tak się wspiera swoją drużynę, że wali się fochy i ma się w dupie wynik to w ogóle mi nie żal tego co się stało. Już nie wspominając, że przez te wyimaginowane "zasady" ucierpieli kibice, którzy chcieli zobaczyć mecz na żywo
Dla wielu ludzi wyprawa na mecz to przede wszystkim spędzenie czasu z dobrą ekipą i najważniejsza jest atmosfera na trybunach. Kwestie sportowe to tylko dodatek. Liczy się więc w dużej mierze trzymanie się własnych zasad.

Nie popieram, ale szanuję. Każdy ma prawo do spędzenia czasu i wydawania pieniędzy według własnych upodobań.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 maja 2022, 23:53

"Jak z nami nie jeździsz, tego nie poczujesz".

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 02 maja 2022, 23:56

Raków dostosował się do przepisów i wszedł, Lech walnął focha i tego nie zrobił. Generalnie scena kibicowska jest dość zabawna. Ja oczywiście potępiam zachowanie PSP i decyzję władz, ale dla mnie to jest śmieszne, że kibice wyżej stawiają to niż wspieranie własnej drużyny
💩 wiesz to się siedzi i nie odzywa.
Było uzgodnione, że w przypadku nie wpuszczenia oprawy, ale przede wszystkim barw to nie wchodzimy.
Zapamiętaj sobie, że barwy to rzecz święta. Może Ty masz na to wywalone i na bramkach zostawiłbyś flagi, fany bez opieki, ale dla innych to ma znaczenie. Dla ludzi, którzy w porównaniu do Ciebie troszkę życia zaangażowali w kibicowanie swoich ukochanych drużyn.
Ty masz troszkę zwichrowane poczucie wartości i dla Ciebie mogą to być zwykle szmaty, szal łączony z Torino fajną pamiątką i sprawy kibicowskie mogą być dla Ciebie "śmieszne" jak to określiłeś. Ale wynika to wyłącznie z ignorancji i nie rozumieniem, że klub to nie tylko 11 piłkarzy na boisku, ale każdy kto się z nim utożsamia i ma go w sercu.

Raków się sfrajerzył. Kulesza pewnie spodziewał się, że troszkę postoimy i faja zmięknie i wejdą obie ekipy. To byłby wyraźny sygnał, że wygrali, że mecze mogą być bez atmosfery, flag, opraw. Najlepiej, żeby jeszcze było ujowo jak na wielu meczach kadry, gdzie doping to jakaś kaszana.

Piłka nożna dla kibiców!

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2239
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 maja 2022, 0:15

Z mojej perspektywy było tak:
wokół naszej bramy policja utworzyła kordon - żeby wejść (dodam, że z dzieckiem) musieliśmy z pomocą chłopaków po drugiej stronie pokonywać barierki. Tam od razu powiedzieli, że mamy się rozdzielić, że nie wiadomo, jak będzie i że wchodzą tylko kobiety z dziećmi.

Poszłam z młodą, jeszcze dwa razy po drodze usłyszałam, że mamy szybko cisnąć do bramy - i puścili nas, chociaż już wtedy, a było jakoś przed 14, byli tacy, co się pod bramą pultali, że oni chcą wejść i mają w dupie bojkoty.

Przed 16 dolna trybuna była nadal prawie pusta, gość z młyna wytłumaczył sytuację i zapowiedział, że nie dopingujemy. Gdy mecz się zaczął, nadal nie było większości ludzi, a jak na górnych sektorach ktoś próbował dopingować, dostawał z dołu zjebę i polecenie, żeby siadać na dupach. Jeśli coś szło z naszych sektorów, to tylko bluzgi, słyszalne zresztą w TV (podziwiam kreatywność spikera, że za każdym razem próbował to zagłuszyć jakimiś bzdurami).

Nie wiem, jakie argumenty przemawiały za tym, żeby chłopaki od nas zerwali ustalenia zawarte z Lechem, ale domyślam się, że nie było to łatwe - a widać to było szczególnie po reakcjach, gdy ktoś się wyłamywał i próbował dopingować.

Jakby nie było, większość biletów z naszych 10000 poszła do ludzi, którzy na co dzień na mecze nie chodzą. Zrobili jednak te kilometry i pod stadionem zderzyli się z blokadą pod hasłem „bez barw nie wchodzimy” - i tak przez kilka godzin stali i czekali aż ktoś podejmie za nich decyzję. To są ludzie, którzy nie kumają układów i zależności w świecie kibicowskim. Przyjechali z rodzinami, pozjeżdżali się z emigracji - i jednak po tych godzinach niepewności ostatecznie weszli na mecz - i mają co wspominać, pewnie nadal nie kumając, jakie konsekwencje czekają młyn za to, że odpuścili.

No a poza tym, tak po ludzku, przez kilkanaście lat tułaliśmy się po dolnych ligach. Jak weszliśmy do esy, nawet tutaj na forum się niektórzy śmiali, że na wyjazdy nie będzie miał kto jeździć. Jednak nasza ekipa jeździła zawsze i wszędzie. Na mecze „u siebie” musieliśmy zapierniczać do Bełchatowa, a na cholerne europejskie puchary - do Bielska. Ostatnie tygodnie to była robota charytatywna wielu osób. Jak Klub zrypał kwestię wydawania biletów i gadżetów - od rana do wieczora za darmo pomagali, żeby to ogarnąć. Zwieńczeniem tego miało być spędzenie dzisiejszego dnia pod płotem? Być może tak by wypadało, ale mnie nie dziwi, że decyzja była inna. Ileż można dostawać po dupie z cudze decyzje? Już ubiegłorocznego, historycznego sukcesu nie mogliśmy zobaczyć na własne oczy.

Ja się cieszę, że tam byłam, ale czuję ogromny niesmak po wszystkim. Nie tak to miało wyglądać.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4450
Kibicuję: AC Milan

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 03 maja 2022, 0:18

Ja tam jestem za piknikami - kupiłbym bilet to bym oczekiwał że wejdę - czy z flagami czy bez. A nie, że będą mi zakazywać jakieś ćwoki co sobie ustalili, że bez barw nie wchodzimy. To niech sobie nie wchodzą, w żopie mam ale czemu piknikom nie pozwalają? :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 maja 2022, 0:22

futbolowa pisze: ↑
03 maja 2022, 0:15
Na mecze „u siebie” musieliśmy zapierniczać do Bełchatowa
http://www.90minut.pl/mecz.php?id_mecz=429562

15 lat temu.
Na naprawdę znienawidzony teren pojechaliśmy w co najmniej 3000 osób.

Dla was Bełchatow to jest [ch**]. Dla nas ruch to była i jest mega kosa.

Jebać łamistrajków. Jesteście zerem. Walić, że tam było większość pikników, taki powiat medalikorzy.
A dla kiboli Lecha pełen szacunek że zostali pod stadionem.

Cała Polska o tym wie.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2178

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 03 maja 2022, 0:26

Mr.Chris pisze: ↑
02 maja 2022, 23:46
Dla wielu ludzi wyprawa na mecz to przede wszystkim spędzenie czasu z dobrą ekipą i najważniejsza jest atmosfera na trybunach. Kwestie sportowe to tylko dodatek. Liczy się więc w dużej mierze trzymanie się własnych zasad.

Nie popieram, ale szanuję. Każdy ma prawo do spędzenia czasu i wydawania pieniędzy według własnych upodobań.
:-)
Wiesz, to ja postuluję o pewną zmianę słownictwa. Kibice tego typu bardzo chetnie mówią o sobie, że mają 'zasady', bo to słowo jest nacechowane bardzo pozytywnie. Mężczyzna z zasadami to będzie raczej taki, co to nigdy żony nie zdradzi, niż to, ze jego zasadą jest aby po wypłacie trzy dni pić do upadłego.
Zacznijmy mówić o tym, że kibice mają swoje zwyczaje i jako taka grupa nie różni się szczególnie od, przykładowo, subkultury emo. Wszak ludzie z tej grupy też cały czas powtarzali, że nikt spoza ich grupy nie bedzie potrafił ich zrozumieć, też mieli swoje zwyczaje i rytuały.

A co do fragmentu 'Każdy ma prawo do spędzenia czasu i wydawania pieniędzy według własnych upodobań' - to ni [ch**] tak to przecież ze strony kibiców nie wyglądało dziś, ale była ostra próba narzucenia innym jak mają się zachować. To nie tak, że to się cała wielka grupa po jednej i drugiej stronie dogadała, wręcz przeciwnie, byla ostra próba narzucania zachowań innym.

Przy okazji u Clonera standardowo widać takie konfederackie podejście do wolności.
Wolnosć jest bardzo wazna, ale na naszych zasadach. Jak nasze zasady ograniczają twoją wolność to już jakoś do krytyki takiego zachowania się nie garnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”