Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 03 gru 2022, 16:41
sci

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 gru 2022, 17:10
Ale masa ludzi nie kalkuluje. Po prostu wstaje rano przekonana, że na 100% ma 0, a tutaj okazuje się, że ma więcej. Ileż to razy zdarzało się wstać po imprezie, wziąć prysznic, zjeść coś i człowiek czuł się trzeźwy. Badał się a tutaj 0,4-0,5, a byłem pewny że jestem trzeźwy. Dobrze, że mam zwyczaj sprawdzanie sie na alkomacie następnego dnia, ale masa ludzi nie kalkuluje. Dlatego jestem za tym, żeby bardzo ostro karać ludzi, którzy mają 1,5+, ale bez przesady, żeby zabierać auto komuś kto ma 0,51 promila.
DDK
cloner
Magnum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 gru 2022, 18:44
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 03 gru 2022, 18:45
I tu się mylisz. Nowelizacja podpisane przez Dudę zakłada orzekanie przepadku w przypadku „zwykłej” jazdy po pijaku. Wystarczy ze wydmuchasz 0,75 mg/l.
MarcinW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 03 gru 2022, 18:46
Magnum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 03 gru 2022, 18:52
Kamerka. Mój tato w tamtym roku tak uniknął mandatu, bo policjant próbował mu wmówić, że przejechał na czerwonym, także może się przydać i w sytuacjach mniej skrajnych.
Jeżeli na 20 skonfiskowanych w ten sposób samochodów podczas skrajnych sytuacji, które raczej nie mają często miejsca lub są strasznie pechowym zrządzeniem losu, będzie przynajmniej jeden kierowca który stwierdzi, że nie warto ryzykować przy 0.5 i przy okazji uratuje komuś życie, to przepis się sprawdzi.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Antoni Walendziak » 03 gru 2022, 19:11
samo to ze wsiadasz do samochodu po alkoholu to znaczy ze jestes nieodpowiedzialny a moze nawet niebezpieczny. jesli uczestniczyles w wypadku-nawet niegroznym i spowodowanym nie z twojej winy- a byles w tym czasie pod wplywem alkoholu to bardzo dobrze ze w nim uczestniczyles bo dzieki temu mozna takich nieodpowiedzialnych albo i niebezpiecznych delikwentow wylapac.DDK pisze: ↑03 gru 2022, 17:10Tak, ale są sytuacje, gdzie można spowodować wypadek praktycznie nie mając żadnej innej opcji. Wyjeżdża Ci gość z naprzeciwka i uciekasz na bok nie chcąc iść na czołówke albo trafiasz na zamarzniety odcinek jezdni tracąc kontrolę nad autem nawet jadąc 30km/h. Lecisz przez niezabudowany 90km/h i wyskakuje Ci sarna czy cokolwiek innego. W każdej z tych sytuacji będzie pewnie wina kierującego (bo jak gość jadący z naprzeciwka ucieknie to praktycznie nie udowodnisz jego winy), a często w takich sytuacjach nawet w 100% trzeźwy kierowca nie da rady uratować sytuacji. Wystarczy, że będzie z powodu takiej sytuacji jakakolwiek osoba ranna. O takie sytuacje mi chodzi, bo jeśli w takiej sytuacji znajdzie się ten ktoś, kto ma 0,6 to zostanie mu skonfiskowane auto, a uważam, że to gruba przesada.
Antoni Walendziak
wloski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Antoni Walendziak » 03 gru 2022, 19:20
powiem dosadniej: jesli prowadzisz samochod majac 0,5 promila i uczestniczysz w kolizji/wypadku z innym samochodem z ewidetniej jego winy to i tak WINA JEST TWOJA. bo ciebie nie powinno byc na ulicy. bo masz 0,5 promila alko we krwi. koniec kropka. to ty jestes winny bo nie masz prawa prowadzic samochodu po alkoholu.
Antoni Walendziak
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 03 gru 2022, 19:57
Tomusmc

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 gru 2022, 20:42
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 03 gru 2022, 20:44
Tomusmc
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 gru 2022, 21:18
We Francji powyżej 0,8 też grozi konfiskata samochodu i to bez kolizji.DDK pisze: ↑03 gru 2022, 17:10No i jeszcze jedno - mój ojciec przez jakiś czas pracował we Francji. On akurat za winem nie przepadał, ale masa Polaków gdy tam pracowała to normalnie piła lampkę albo 2 lampki wina do obiadu, tak jak duża część francuzów. Po takich 2 lampkach, w zależności od wina, pewnie można mieć 0,4-0,5 promila. We Francji możesz wtedy wejść za kółko, a w Polsce zbliżasz się do granicy, gdzie możesz stracić auto. Zresztą miał w firmie Polaka, który przez to stracił prawko w Polsce.
Boromir
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio