Finanse (Giełda, itp.) - Strona 9

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 10 sty 2023, 14:39

Millennium ma fajną apkę, duża różnica odkąd zmieniłem BNP/BGŻ na Millennium 2 lata temu. Wszystko czytelne i parę fajnych dodatkowych opcji, jak opłata za autostrady i parkingi. Ostatnio musiałem jechać A4 i w 5 minut skonfigurowałem sobie automatyczne pobieranie opłaty w aplikacji i mogłem podjechać do bramki bezobsługowej, dzięki czemu mogłem ominąć ogromne kolejki, a dużo aut się zebrało dzień przed Sylwestrem.
Konto firmowe też tam mam i jest git, chociaż nie używałem kont firmowych w innych bankach i nie mam dużego porównania.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 10 sty 2023, 14:48

Dokładnie. Ogólnie macie jakieś sposoby na oszczędzanie jeszcze?

Ja kiedyś nie uzywałem, ale teraz całkiem sporo faktycznie korzystam z tych wszystkich aplikacji sklepowych. Na żabce co roku mam praktycznie tyle, że mogę przez 2 tygodnie kupować energetyki za friko, do tego w konkursach z aplikacji żabki wygrałem już raz 100zł, raz czapkę i jeszcze czekam na torbę sportową. Na Orlenie 2 lata tankowania i szczoteczka soniczna za friko, a teraz po nowym roku mi wyskoczyło, że mam zniżkę 80zł na paliwo. Z paybacka, którego praktycznie w ogóle nie używam też wyszło, że mam bon na allegro na 30zł. Tak w sumie za nic, a mi wpadło 110zł za nic. Na pyszne.pl tez co jakiś czas wpadną jakieś -15zł.

Jakieś pół roku temu sobie założyłem aplikacje stepler i nabijam punktu chodząc. Gdybym tylko nie miał operacji i biegał 2 razy w tygodniu to gdzieś w ciągu 14-15 miesięcy powinienem uzbierać na bon 500zł na autoprezent.pl

Fajne sątakie rzeczy bo nic nie kosztują, z kasa sama wpada.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 sty 2023, 14:51

Kosztują Twoje dane :)

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 10 sty 2023, 14:55

Eyesmon pisze:
10 sty 2023, 14:51
Wiadomix, ale cóż, w takim USA nie ma w ogóle ochrony danych osobowych, każdy wszystko wie więc dla mnie co za różnica ;) Pomimo RODO i ochrony danych osobowych w Europie, żyjąc w internecie mimo wszystko też się danymi dzielisz. Zresztą, kupując coś w internecie a nie zakładająć konta dzielisz się praktycznie takimi samymi danymi, co jakbyś założył konto. Więc równie dobrze można chociaż z tego skorzystać i coś od nich dostać.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 10 sty 2023, 15:00

Eyesmon pisze:
10 sty 2023, 14:51
No ja wiem, boli mnie to tyle, że mam więcej spamu na mailu i raz na jakiś czas ktoś zadzwoni z jakąś ofertą, ale jeśli sprzedaje cos na olx i wpisuje maila i tel to i tak się na to narażam. A majac smartphona z setkami aplikacji to chyba nie specjalnie robi mi różnica czy jeszcze szpieguje mnie żabka czy orlen :P

Awatar użytkownika
Messi(as)
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 65

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Messi(as) » 10 sty 2023, 15:35

DDK pisze:
10 sty 2023, 14:48
Dokładnie. Ogólnie macie jakieś sposoby na oszczędzanie jeszcze?
U mnie budżet prowadzę razem z narzeczoną i główną zasadą jest od razu po otrzymaniu wypłat przelanie kasy na odpowiednie subkonta, na których gromadzimy ją na konkretne cele. Dzięki temu wiemy ile mamy na głupoty i więcej nie wydajemy. No i od razu część też ląduje na oszczędności.

Możliwe, że nie o to pytałeś, a raczej o to na czym zaoszczędzić. Dla mnie jednak to powyższe daje pewność, że nie wydam więcej niż powinienem na konkretne rzeczy.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8205
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 sty 2023, 15:58

Messi(as) pisze:
10 sty 2023, 15:35
Dzięki temu wiemy ile mamy na głupoty i więcej nie wydajemy. No i od razu część też ląduje na oszczędności
Ja zacząłem, tzn podjąłem jakąś tam próbę od tego roku. Nigdy specjalnie się nie przejmowałem ile wydaje, na co. Żyje chwilą :P Ale inflacja mnie dopadła, za dużo kasy szło na alkohol :lol2: więc w tym miesiącu stwierdziłem że odkładam tysiąc do oszczędności i żyje bez większych baletów. Nie notuje nigdzie ile place za żarcie czy taxi ;) dlatego ciekaw jestem ile mi zostanie do końca miesiąca :rotfl:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2059

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 10 sty 2023, 16:00

cloner pisze:
10 sty 2023, 15:58
więc w tym miesiącu stwierdziłem że odkładam tysiąc do oszczędności
swietna decyzja.

Ja dodam od siebie - robic liste na zakupy - makaron, banany, owsianka, skyr i inne rzeczy zapisywac aby nie kupowac wiecej tego czego sie nie zje.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 10 sty 2023, 16:05

KAŻDY bankomat uznaje transakcje blikiem?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2059

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 10 sty 2023, 16:06

nie wiem czy kazdy, ale nie widzialem nigdy bankomatu, ktory nie ma blika (czy to planetcashe, euronety czy stare dieboldy badz wincomy)

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 10 sty 2023, 16:09

Ja daję sobie limit, ale na zasadzie do ilu mogę zejść z konta po zapłaceniu rachunków. Nie liczę ile wydaję i jak się tego limitu trzymam to jestem zadowolony, jak nie to nic się nie dzieje ;) generalnie robię to sam dla siebie żeby nie rozpieprzać kasy na pierdoły

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 10 sty 2023, 16:39

Ja od prawie roku dostaje wypłatę, spłacam tyle ile sobie założyłem i ile obiecałem i potem żyję do pierwszego i chyba ani razu nie wystarczyło :P

Tak naprawdę to chyba pierwszy raz od kwietnia jestem pierwszego dnia miesiąca na plusie, ale to też tylko dlatego, że w grudniu nikomu nic nie spłacałem.

Jeszcze z rzeczy, ktore polecam to jak ktoś je dużo ryżu/kaszy to dużo taniej wychodzi kupowanie w kilogramowych paczkach np. na allegro. Sonko już chyba 400g kosztują po 7zł, a dzisiaj mi przyszło 5kg za 45zł.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 10 sty 2023, 16:52

Ja parę lat temu prowadziłem przez 2 lata szczegółowy budżet domowy, tj. zapisywałem w Excelu każdy wpływ i każdy wydatek, co do grosza. Upierdliwe to było, ale znałem dokładną odkładaną kwotę. Zaprzestałem to, bo i tak nie wydaję durnie kasy, co mam kupić, to kupię, ale z głową. Później zapisywałem tylko moje wpływy + pod koniec miesiąca spisywałem wartość moich wszystkich oszczędności. Od tego roku tylko w grudniu spiszę stan całego portfela.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 10 sty 2023, 16:58

Keres pisze:
10 sty 2023, 16:52
Ja parę lat temu prowadziłem przez 2 lata szczegółowy budżet domowy, tj. zapisywałem w Excelu każdy wpływ i każdy wydatek, co do grosza. Upierdliwe to było, ale znałem dokładną odkładaną kwotę. Zaprzestałem to, bo i tak nie wydaję durnie kasy, co mam kupić, to kupię, ale z głową. Później zapisywałem tylko moje wpływy + pod koniec miesiąca spisywałem wartość moich wszystkich oszczędności. Od tego roku tylko w grudniu spiszę stan całego portfela.
Ja to robię od dłuższego czasu. Kiedyś też robiłem, ale o wiele mniej szczegółowo.

Na początku jedynie musiałem rozpisać tab w excelu i po jakich kategoriach chcę grupować rzeczy.. A jak już to zrobiłem, to teraz jedynie spisuje pozycje z konta (w sumie w ostatnim czasie płacę głównie nie-gotówką) a arkusz ściąga wszystko sam/grupuje/zlicza i nic więcej nie muszę robić. Za jakiś czas to pewnie ulepszę, ale na razie robi najważniejsze i tyle mi starczy.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 sty 2023, 17:04

Ja robię to samo :)

Excel i podział na

Opłaty
Zakupy