Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 9625

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 16 lut 2023, 13:27

futbolowa pisze:
16 lut 2023, 12:57
Dla mnie Tłusty Czwartek to dowód na to, jak ludzie ulegają presji tłumu. Pod modnymi pączkarniami kolejki od 5 rano, ciągnące się po kilkaset metrów. W Biedrach i Lidlach branie po kilka pudełek naraz. Jakaś paranoja. Pączki smakują tak samo w każdy inny dzień, a czasem nawet lepiej, bo raz, że się nie obżeramy, a dwa, że piekarnie nie idą w masówkę. Musiałabym na głowę upaść, żebym stanęła dziś w kolejce za pączkami. Nema šanse.
Taka tradycja. Tak jak walentynki i każde inne gowno-swieto. Przypada raz w roku i większość ludzi chce w ten czy inny sposób to celebrować. Nawet kosztem poświęcenia, by postać chwilę dłużej w kolejce.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 16 lut 2023, 13:31

Zresztą to ma dosyć praktyczne zastosowanie. Za chwilę jest wielki post i to taki ostatni dzwonek aby sobie z jedzeniem trochę przesadzić. :wink:

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2865

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 16 lut 2023, 13:42

futbolowa pisze:Dla mnie Tłusty Czwartek to dowód na to, jak ludzie ulegają presji tłumu. Pod modnymi pączkarniami kolejki od 5 rano, ciągnące się po kilkaset metrów. W Biedrach i Lidlach branie po kilka pudełek naraz. Jakaś paranoja. Pączki smakują tak samo w każdy inny dzień, a czasem nawet lepiej, bo raz, że się nie obżeramy, a dwa, że piekarnie nie idą w masówkę. Musiałabym na głowę upaść, żebym stanęła dziś w kolejce za pączkami. Nema šanse.
A wpieprzanie karpia czy jajek na święta czym się różni? Dla mnie niczym.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8351

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 16 lut 2023, 13:49

Swoją drogą dziś tłusty czwartek to tylko pączki i pączki, a ja pamiętam, jak się w szkole smarowało klamki smalcem, a raczej klejem, bo nikt nie nosił smalcu do szkoły. To były prawdziwe zwyczaje, też takie głupoty robiliście Forumczaki?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 lut 2023, 13:52

Próbowaliśmy, właśnie smalcem, ale nauczyciele strasznie byli cięci na takie zachowanie. Klasyczny fat-shaming :-(

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8351

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 16 lut 2023, 13:55

U nas czymś takim:
Obrazek

To ogólnie przypominało smalec w konsystencji.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2742
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 16 lut 2023, 13:57

Pamiętam ten klej :) Ale ja go stosowałam na plastyce czy technice do klejenia, a nie do klamek ;)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 16 lut 2023, 14:05

Rezus pisze:
16 lut 2023, 13:42
A wpieprzanie karpia czy jajek na święta czym się różni? Dla mnie niczym.
No niczym, tradycja jak tradycja. Ja się ich nie trzymam i w święta jem, co chcę.
Ilka pisze:
16 lut 2023, 13:11
A ja mam takie podejście, że w ten dzień jem tyle pączków na ile mam ochotę, albo ile mogę zjeść, bez żadnych wyrzutów. Taki jeden dzień w roku bez patrzenia na to czy zdrowe, czy kaloryczne itp. :) No i generalnie to bardzo lubię pączki :)
Jedzenie nie powinno wywoływać u nas wyrzutów sumienia przy żadnej okazji.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 16 lut 2023, 14:27

No nie powinno. Ale patrząc jak teraz wszystko jest przetworzone to może wywoływać chociażby w kontekście zdrowia.

A w moim przypadku ostatnie miesiące to solidna przesada w jedzeniu co widzę na wadze i że tak powiem na sobie ;) Tłustym czwartkiem i ostatkami kończę z tym i zaczynam trochę ograniczać :) Ciągnąca się choroba wyeliminowała mnie z ruchu więc już w ogóle czuje się ciężka ;)

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1757
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 16 lut 2023, 14:31

Ilka pisze:
16 lut 2023, 9:38
Moje ulubione święto dzisiaj :D
Póki co w pracy ;)

Tłustego czwartku wszystkim życzę ❤️🍩

Obrazek
@Ilka (lub ktokolwiek inny ;) ) - przydałoby mi się takie zdjęcie z pączuniem, ale z forum w tle - poratowalibyście i podesłali coś? Bo akurat nie mam dostępu do pączuniów.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 16 lut 2023, 14:38

Ja już od jakiegoś czasu praktycznie wyeliminowałem syfiaste jedzenie ze swojego menu. Do tego staram się jeść dużo warzyw, praktycznie codziennie coś zielonego (ogórek, sałata) do tego marcheweczki na przekąskę. Czuje się w hoooyyyy lepiej i moja cera tez dużo lepiej wyglada. Polecam.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2233
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 16 lut 2023, 14:44

Delpiero14 pisze:
16 lut 2023, 14:38
Ja już od jakiegoś czasu praktycznie wyeliminowałem syfiaste jedzenie ze swojego menu. Do tego staram się jeść dużo warzyw, praktycznie codziennie coś zielonego (ogórek, sałata) do tego marcheweczki na przekąskę. Czuje się w hoooyyyy lepiej i moja cera tez dużo lepiej wyglada. Polecam.
To samo. Planuje co jem, jem regularnie, nie podjadam, robie zakupy z lista co pomaga nie wyrzucac pieniedzy w bloto. Do tego czasem jem produkty, ktore przypominaja mieso a nim nie sa bo nie zawsze mam na nie ochote. Pomoglo mi to pozbyc sie 30 kg, a przede wszystkim dobrze sie czuje. Poza tym, a chyba glowna zmiane, ktora widze to zmiana nawykow - jem zawsze sniadanie, w ciagu dnia owoc, a jesli gdzies wychodze to wole zjesc rybe bez panierki z ziemniakami, a nie rolade z sosem.
Ale to wszystko przyszlo z czasem, wczesniej pchalem w siebie wszelkiego rodzaju smieci i wygladalem jak wygladalem.

I nie jestem glodny, nie mam pociagu do slodkosci czy w moim wypadku do czipsow - w tym roku idzie jeszcze lepiej bo odstawilem kolorowe napoje zero i pije tylko wode, czipsow tez nie kupilem jeszcze takze idzie to w dobra strone.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6198
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 16 lut 2023, 14:49

Swoją drogą jakiś czas temu chciałem sobie zrobić langosze w sosem czosnkowo-keczupwym. Coś poyebałem z ciastem i wyszły mi... pączki, więc ostatecznie zjadłem pączki z sosem czosnowo-keczupowym :mrgreen: Czy polecam? Nie bardzo, jednak miękki pączkowe ciasto pasuje głównie do słodkiego.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1843

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 16 lut 2023, 14:59

Ja wczoraj pierwszy raz w życiu spróbowałem zrobić pączki. I to nie byle jakie, bo miały to być fit pączki z piekarnika. Ostatecznie wyszło coś w rodzaju bułek, a pączków to nawet nie przypominało :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 16 lut 2023, 15:04

Miałam kiedyś czas zdrowego jedzenia, czy nie jedzenia słodyczy. I co zabawne poprawę cery zauważyłam jak ... mi syf jakiś na twarzy wyskoczył :mrgreen: Wtedy zauważyłam, że przez ostatni czas miałam ładną cerę bez żadnych syfow ;)

W kilogramach i samopoczuciu też to odczułam. I chyba muszę do tego wrócić. Ale rezygnacja ze słodyczy będzie dla mnie mega ciężka :cry:, za dużo ich ostatnio było ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”