Szachy - Strona 6

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 09 mar 2023, 1:08

Rijkaard pisze:
08 mar 2023, 19:29
Ok. To wybaczcie że tak szybko stałem się niewiernym Tomaszem Tym lepiej że zgłosiła się czwarta osoba. Bardzo dobrze @venomik
POTENCJALNIE zgłosiła. Moje obecne glowne hobby zajmują mi na luzie ponad 20 godzin tygodniowo, wliczajac dojazdy. A co dopiero doliczając Juventus i wszelkie poboczne rzeczy jak książki, filmy czy nauka hiszpańskiego. Więc jestem pod tym względem mało elastyczny i przy propozycji sięgającej 30 minut na gracza to od razu mówię pas, nie ma takiej opcji. 10+2 to max co mogę zaakceptować, a i wtedy jestem bardzo ograniczony z dostępnymi terminami.
(chyba, że w czasie standardowych godzin pracy, wtedy na luzie znajdę dość elastycznie pół godziny czy 45 minut aby rozegrać partię - ale pewnie większość osób nie da rady)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 09 mar 2023, 17:34

venomik pisze:
09 mar 2023, 1:08
POTENCJALNIE zgłosiła. Moje obecne glowne hobby zajmują mi na luzie ponad 20 godzin tygodniowo, wliczajac dojazdy. A co dopiero doliczając Juventus i wszelkie poboczne rzeczy jak książki, filmy czy nauka hiszpańskiego. Więc jestem pod tym względem mało elastyczny i przy propozycji sięgającej 30 minut na gracza to od razu mówię pas, nie ma takiej opcji. 10+2 to max co mogę zaakceptować, a i wtedy jestem bardzo ograniczony z dostępnymi terminami.
(chyba, że w czasie standardowych godzin pracy, wtedy na luzie znajdę dość elastycznie pół godziny czy 45 minut aby rozegrać partię - ale pewnie większość osób nie da rady)
Ok. No luzik luzik. Widzę po innych wpisach że w grę wchodzą krótkie dystanse czasowe. W związku z tym zaręczam że tak właśnie będzie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 mar 2023, 15:58

Nie chcę spamować wątku zapisów dlatego zaspamuję tutaj :D Brawo Rijkaard, obudziłeś niezłego śpiocha :D
gumi2006 pisze:
10 mar 2023, 15:52
4. gumi2006

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 10 mar 2023, 16:05

Dziękuję za wywołanie do tablicy. Faktycznie trochę zeszło żeby napisać drugi post. Rozkręcam się powoli :D

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 11 kwie 2023, 23:09

Przedwczoraj rozpoczął się mecz o mistrzostwo świata w szachach, Jan Nepomniaszczij gra w Astanie z Dingiem Lirenem - obejrzałem dotychczas obie partie w całości. Jako że Magnus Carlsen zrezygnował z obrony tytułu, w meczu mierzy się dwóch najlepszych szachistów z ubiegłorocznego turnieju kandydatów. W pierwszej partii Nepo miał już dość konkretną przewagę i wdarł się hetmanem do obozu czarnych, ale jednak nie zdołał jej zrealizować. Wczoraj była już natomiast miazga, Rosjanin rozjechał Dinga w 29 ruchów jednej z najbardziej jednostronnych partii w meczach o mistrzostwo świata ostatnich lat. Zobaczymy, czy Ding podniesie się, w każdym razie już na wczesnym etapie meczu będzie musiał grać bardziej ryzykownie by podjąć próbę odrobienia strat. Po dwóch partiach rzuca się w oczy, że Chińczyk gra wolniej do Nepo, zużywa więcej czasu i chyba jest mniej pewny siebie.

Świetny był ubiegłotygodniowy finał Chessable Masters, w którym Fabiano Caruana zagrał z geniuszem blitzów i bulletów Hikaru Nakamurą. Nakamura potrzebował pokonać rywala w dwóch meczach liczących po 4 partie, udało mi się to, jednak w dogrywce po wygranej pierwszej partii w drugiej wziął białymi "zatrutego" piona na b7, otwierając rywalowi możliwość ataku na skrzydle hetmańskim, co Caruana wykorzystał. W ten sposób doszło doszło do armageddonu, który wygrał czarnymi Nakamura - widać po raz kolejny, że obecny format armageddonu (więcej czasu dla białego vs. remis zwycięski da czarnego) preferuje jednak kolor czarny.

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 12 kwie 2023, 0:03

Chińczyk jest elektryczny, może się jeszcze obudzi.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 kwie 2023, 16:07

Oglądali? Ale się w decydującym meczu Nepo zesrał.

Pierwszy raz w życiu oglądałem szachy na żywo, ale w sumie oglądałem ostatnie 3 partie dzisiaj. 5min do końca był praktycznie remis, ale to co zrobił Nepo to się chyba nikt nie spodziewał.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 30 kwie 2023, 16:19

DDK pisze:
30 kwie 2023, 16:07
Ale się w decydującym meczu Nepo zesrał.
No jemu coś ta psycha siada w ważnych momentach. Ponad rok temu gdy rywalizował z Carlsenem w tej walce o majstra to z tego co pamiętam też miał tam szansę wygrać jako pierwszy i głupio położył przewagę w jednej partii, bodaj był remis. A w następnej to wręcz z przewagi przegrał o ile czegoś teraz nie pokręciłem.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 30 kwie 2023, 19:03

Gdzieś z rok temu wróżyłem Dingowi mistrzostwo, wiadomo że przez ten czas sporo się wydarzyło i Carlsen postanowił odpuścić (swoją drogą Magnus teraz włączył mocno imprezowy tryb, ten filmik z tańczącymi siostrami Botez miazga :lol2: ) Samym poziomem niektórych meczów byłem bardzo rozczarowany, widać było jak z kolejnymi partiami do obu docierało jak ogromna jest stawka.

Gratulacje dla Chińczyka ale coś czuję że szybko zostanie zdetronizowany. Może przez Nepo, może Hikaru, może Firouzja się wreszcie ogarnie bo potencjał ma ogromny, a może sam Carlsen wróci na białym koniu i raz jeszcze pokaże kto tu jest szefem.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 03 cze 2023, 19:49

Te silniki szachowe wchodzą na jakiś absurdalny poziom. Poświęcenia które na pierwszy rzut oka wyglądają idiotycznie ale ich sens uwidacznia się gdzieś 25 posunięć dalej gdzie normalny człowiek nie ma szans tego podoliczać. Tylko mnie się wydaje że za 10 lat ludzie bardziej będą się jarać partiami szachowych silników niż arcymistrzów? I ciężko nawet określić czy to dobrze czy źle, z jednej strony zupełnie nowe obszary już w debiutach, z drugiej moc obliczeniowa przewyższająca nawet hybrydę Fischera, Kasparowa i Carlsena.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 03 cze 2023, 20:42

Salas11 pisze:
03 cze 2023, 19:49
Tylko mnie się wydaje że za 10 lat ludzie bardziej będą się jarać partiami szachowych silników niż arcymistrzów?
To by mogło być zadanie rekrutacyjne do firmy programistycznej. Czyj silnik wygra turniej szachowy, ten dostaje angaż.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 cze 2023, 18:37

https://lichess.org/yevXgSnB/black#0

Ale mi wyszedł macik kolego @Salas11i inni. I z góry mówię że w czasie tej partii zmęczony po robocie jadłem obiad, słuchałem równolegle jakiegoś podcastu na youtube. Tak sobie grałem i łatwo puściła mi koncentracja gdy obiecująco się zaczęło. Kompromitujące trochę że nie zapobiegłem widełkom białego na ruch 14. Generalnie gdyby nie finał to partia do zapomnienia, ale nie kojarzę bym w przeszłości będąc w tak złej sytuacji gdy rywal sobie mnie szachuje raz za razem bym przywalił tak efektownego mata :mrgreen:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 27 cze 2023, 8:21

Ładny, wyszedłeś z niezłego wora ale rywal nie potrafił tego wykorzystać. Szalona jazda bez trzymanki. Mnie dziś wpadło genialne poświęcenie hetmana jak grałem 5+0 na telefonie przed pracą więc niestety bez linka, musicie wierzyć na słowo :P

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 01 lip 2023, 13:24

A co tam słychać u Niemnna na froncie walki o udowodnienie, że poziom jego szachów nie był niczym wspomagany? Skoro wrócił niedawno do regularnej gry w turniejach rankingowych.

Ale jak to, 2674 elo? Spadek z 31 na 62 miejsce w rankingu? Problemy by ogrywać zawodników 2600+?
Kto by się spodziewał ;)
Ostatnio zmieniony 01 lip 2023, 13:41 przez venomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 lip 2023, 13:27

E tam, wypadł z formy :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”