Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 06 maja 2023, 19:23
PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 06 maja 2023, 19:50
Przeczytałem.Z jedną kwestią nie zgadzam się z autorami. Idąc za Suworowem -Ruskie nie zostali zaskoczeni tylko UPRZEDZENI.Chlopaczek pisze: ↑27 mar 2023, 1:18O cholera "Sprawa honoru" Mialem te ksiazke z 15 lat temu zaznaczona jako koniecznie do przeczytania ale w koncu wyleciala mi z glowy bo jej nigdy nie kupilem.
Dzieki za przypomnienie i rekomendacje.
PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 09 maja 2023, 14:08
7lechus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 09 maja 2023, 16:13
Czytałem kilka lat temu i bardzo mi się. Ale potem gadałem z krewnym, który jest botanikiem i powiedział mi, że autor pisze o sprawach nie zawsze zweryfikowanych przez naukę i deczko go ponosi entuzjazm. Ponoć napisał drugą książkę, dalszy ciąg tej i tam całkiem odleciał, więc już nie kupiłem. Ale tę polecam, mimo wszystko warto.Keres pisze: ↑26 kwie 2023, 7:54
Zachęcony przez futbolową ze 2 lata temu w końcu przeczytałem. Bardzo mi się podoba, fajnie opisuje życie naszych zielonych przyjaciół. Ich wzajemne powiązanie, wspólne życie, wspieranie się. Bardzo dużo ciekawostek. Muszę przyznać, że inaczej teraz patrzę na drzewa, mam do nich większy szacunek i bardziej mi ich szkoda jak są połamane czy ścinane. Wiem, wiem, trywialne.![]()
Ode mnie 8/10.
Albion

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 11 maja 2023, 19:33
Z jednej strony świetna sprawa a z drugiej... nie lubię wersji PDF .7lechus pisze: ↑09 maja 2023, 14:08Jeżeli ktoś ma ochotę nadrobić nieco klasyków to Instytut Literacki w Paryżu, który odpowiada za serwis "Kultura Paryska" ma do pobrania setki książek w PDF. (część to skany - zwłaszcza starszych dzieł).
Artykuł na ten temat w "Świecie Czytników" - LINK
LINK bezpośredni do strony serwisu Kultura Paryska w wyżej wspomnianą biblioteczką.
PietroBosman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 11 maja 2023, 19:53
dias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 maja 2023, 22:03

Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 13 maja 2023, 22:48
PietroBosman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 14 maja 2023, 2:25
W pierwszej kolejności to chyba zdecydowanie Inne Pieśni. Ba, tę książkę poleciłbym nawet przed Lodem - nie dlatego, że jest lepsza (może jest, może nie jest), ale dlatego, że wykreowany świat (mimo że znaznie bardziej różniący się od naszego niż ten z Lodu) jest bardziej intuicyjny i zrozumiały, zwłaszcza dla osób ogólnie oczytanych, pamiętających trochę na temat greckiej filozofii. Albo siedzących mocniej w klimatach fantasy - ze względu na sporo greckich zapożyczeń. Czasami warto sobie sprawdzić w necie co oznacza dany włoski przedrostek doklejony do danego słowa, będzie łatwiej się połapac i zapamiętać.
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 14 maja 2023, 6:42
j1mmy

PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 31 maja 2023, 19:03
PietroBosman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 31 maja 2023, 19:08
moody
Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 31 maja 2023, 19:08
moody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 31 maja 2023, 19:11
PietroBosman