Książki - recenzje - Strona 110

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1018

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 06 maja 2023, 19:23

@venomik -to teraz czekam na Twoją wypowiedź odnośnie "Lodu".

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 06 maja 2023, 19:50

Chlopaczek pisze:
27 mar 2023, 1:18
O cholera "Sprawa honoru" Mialem te ksiazke z 15 lat temu zaznaczona jako koniecznie do przeczytania ale w koncu wyleciala mi z glowy bo jej nigdy nie kupilem.
Dzieki za przypomnienie i rekomendacje.
Przeczytałem.Z jedną kwestią nie zgadzam się z autorami. Idąc za Suworowem -Ruskie nie zostali zaskoczeni tylko UPRZEDZENI.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2631
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 09 maja 2023, 14:08

Jeżeli ktoś ma ochotę nadrobić nieco klasyków to Instytut Literacki w Paryżu, który odpowiada za serwis "Kultura Paryska" ma do pobrania setki książek w PDF. (część to skany - zwłaszcza starszych dzieł).

Artykuł na ten temat w "Świecie Czytników" - LINK

LINK bezpośredni do strony serwisu Kultura Paryska w wyżej wspomnianą biblioteczką.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 09 maja 2023, 16:13

Keres pisze:
26 kwie 2023, 7:54
Obrazek

Zachęcony przez futbolową ze 2 lata temu w końcu przeczytałem. Bardzo mi się podoba, fajnie opisuje życie naszych zielonych przyjaciół. Ich wzajemne powiązanie, wspólne życie, wspieranie się. Bardzo dużo ciekawostek. Muszę przyznać, że inaczej teraz patrzę na drzewa, mam do nich większy szacunek i bardziej mi ich szkoda jak są połamane czy ścinane. Wiem, wiem, trywialne. :D

Ode mnie 8/10.
Czytałem kilka lat temu i bardzo mi się. Ale potem gadałem z krewnym, który jest botanikiem i powiedział mi, że autor pisze o sprawach nie zawsze zweryfikowanych przez naukę i deczko go ponosi entuzjazm. Ponoć napisał drugą książkę, dalszy ciąg tej i tam całkiem odleciał, więc już nie kupiłem. Ale tę polecam, mimo wszystko warto.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 11 maja 2023, 19:33

7lechus pisze:
09 maja 2023, 14:08
Jeżeli ktoś ma ochotę nadrobić nieco klasyków to Instytut Literacki w Paryżu, który odpowiada za serwis "Kultura Paryska" ma do pobrania setki książek w PDF. (część to skany - zwłaszcza starszych dzieł).

Artykuł na ten temat w "Świecie Czytników" - LINK

LINK bezpośredni do strony serwisu Kultura Paryska w wyżej wspomnianą biblioteczką.

Z jednej strony świetna sprawa a z drugiej... nie lubię wersji PDF .

Męczę od kilku dni "Watykan w cieniu czerwonej gwiazdy". Ktoś czytał?
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/105088/ ... ej-gwiazdy

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1357

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 11 maja 2023, 19:53

Pogo (Jakub Sieczko, Wydawnictwo Dowody)
https://dowody.com/ksiazka/pogo/

Bardzo krótka (200 stron w druku), ale konkretna książka. "Samo tłuste" z życia załogi pogotowia ratunkowego. O tym, kogo powinni ratować (a przynajmniej tak im się na początku "karier" wydawało, że będą), a do kogo są wzywani. Jak sobie z tym (nie)radzą, z jakimi demonami się zmagają.

Bardzo mocne, jak dla mnie 8/10.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2445
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 maja 2023, 22:03

Obrazek

Historia znakomitego polskiego chemika, który postanowił wejść w bliską współpracę z przestępcami. Produkował narkotyki, które miały trafiać do wielu krajów w Europie i prowadził inną nielegalną działalność zarobkową. Autor nawiązuje z nim kontakt w więzieniu, rozmawia ze świadkami, prawnikami, biegłymi sądowymi itd. Książka dla mnie trochę nierówna, ale to może dlatego, że ogólnie trudno mi się przekonać do reportażowego stylu. Historia jest ciekawa i wcześniej jej nie znałem, ale pojawia się mnóstwo wątków, a autor zdecydowanie nie unika specjalistycznej terminologii chemicznej. Jak ktoś lubi reportaże i historie kryminalne, to może mu się bardziej spodobać.

6/10

Obrazek

Historia holenderskiego malarza Hana van Meegerena, który nie zyskał zbyt dużego uznania krytyków i w końcu postanowił zostać fałszerzem. Na tyle dobrym, że nabrał ekspertów, że jego obrazy są prawdziwymi dziełami Jahannesa Vermeera. Jego fałszywkę zapragnął mieć nawet Herman Goring, a w zamian za "Vermeera" oddał wiele innych obrazów mniej znanych malarzy. Nikt mu nie wierzył, że to on namalował obrazy, więc już po aresztowaniu namalował pod nadzorem jeszcze jeden. Nie chciałbym tu zdradzać zbyt wielu szczegółów (choć pisałem o tym na swoim fanpage'u), ale książka jest napisana dobrze, a sama historia jest bardzo ciekawa.

8/10

Obrazek

Nie jest to książka całkiem nowa i autor sam przyznaje, że to bardziej eseje niż rozprawa naukowa. W sumie to nie przeszkadza, a nawet działa na plus przy odbiorze. Zamiast przedstawienia samych suchych faktów historycznych, autor wzbogaca omówienie okresu rządów dynastii Jagiellonów w Polsce pewnymi opiniami i komentarzami. Całość jest trochę długa, może nie całkiem już aktualna, ale rzeczowa i ciekawa.

7/10

Obrazek

Świetne uzupełnienie dla omawianej już tutaj "Zbuntowanej komórki". Nowotwory są tutaj omówione głównie, choć nie tylko, od strony genetycznej. Fajnie to pokazuje, czemu tradycyjny podział na raka według tkanek, z których się wywodzi, nie jest najlepszy. Dużo istotniejsze są zmiany, jakie zaszły w komórkach, a zwłaszcza w genomie. Konkluzja: przyszłością jest medycyna spersonalizowana, ale na razie ta zabawa jest droga i mamy mało specjalistów. Przy okazji autorka pozwala sobie na obalenie części mitów.

9/10

Obrazek

Autorka sama przyznaje, że to raczej książka dla kobiet, ale jakoś mnie podkusiło. Tematów jest tutaj sporo, jednak wszystko ogólnie zmierza do omówienia, jak rak piersi wpływa na życie seksualne (masakruje je) i co można z tym zrobić. Dla mnie wiele kwestii jest poruszonych za mało szczegółowo, a może nawet kilka razy powtarzane są mity/półprawdy. Dużo tematów na niewielu stronach sprawia, że wychodzi chaos. Może faktycznie kobietom czy parom, które mają problem z rakiem piersi (lub jakimś innym nowotworem) bardziej by się spodobała.

5/10

Obrazek

Krótka biografia Mozarta z podsumowaniem jego dorobku i wpływem na muzykę. Nie zdawałem sobie sprawy, jak szybko zaczął wraz z ojcem podróżować po Europie i zyskiwać uznanie na salonach. Mimo to jego życie wcale nie było łatwe, beztroskie i pozbawione problemów. Mozart był wyjątkowo "płodnym" kompozytorem - choć zmarł młodo, zostawił blisko 700 utworów. Nie będę powtarzać tu ciekawszych fragmentów, ale książka na pewno zyskuje, gdy ktoś lepiej ode mnie zna te utwory i lepiej zna się na muzyce klasycznej.

7/10

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 13 maja 2023, 22:48

@venomik -a Dukaja co byś jeszcze polecił?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 14 maja 2023, 2:25

PietroBosman pisze:
13 maja 2023, 22:48
-a Dukaja co byś jeszcze polecił?
W pierwszej kolejności to chyba zdecydowanie Inne Pieśni. Ba, tę książkę poleciłbym nawet przed Lodem - nie dlatego, że jest lepsza (może jest, może nie jest), ale dlatego, że wykreowany świat (mimo że znaznie bardziej różniący się od naszego niż ten z Lodu) jest bardziej intuicyjny i zrozumiały, zwłaszcza dla osób ogólnie oczytanych, pamiętających trochę na temat greckiej filozofii. Albo siedzących mocniej w klimatach fantasy - ze względu na sporo greckich zapożyczeń. Czasami warto sobie sprawdzić w necie co oznacza dany włoski przedrostek doklejony do danego słowa, będzie łatwiej się połapac i zapamiętać.
Jeśli chodzi o kreację alternatywnego świata to moj absolutny top i chyba żadna inna książka się do tego nawet nie zbliża.

Poza tym czytałem jeszcze:
- Xavras Wyżryn: jakoś szczególnie nie polecam. Tzn. jakbym nie wiedział, że to jest Dukaja, to pewnie bym uznał, że książka całkiem niezłego pisarza i warto zobaczyć co tam jeszcze innego napisał, ale jednak mając świadomość, że autor później napisał taki Lód to entuzjazm siada
- Perfekcyjna niedskonałość - to dla odmiany polecam bardzo, chociaż momentami odbijałem się dużo bardziej niż od Lodu czy Innych pieśni. Na szczęście powieść nie jest długa, więc da się ogarnąć, wracając czasem do wcześniejszych fragmentów. Ale jak się lubi klimaty futurystyczne, prawdziwe s-f: warto, bardzo warto.
No i jeszcze Król Bólu - to zbiór opowiadać i prezentuje się fantastycznie. Więc też gorąco polecam. Nic innego nie czytałem. Jednak na Dukaja trzeba mieć odpowiedni nastrój i ilość czasu ;)

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 784

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 14 maja 2023, 6:42

Inne pieśni są najlżejsze chyba. Najbliżej im do fantasy klasycznego, gdzie np lód do tej pory ma dlanie Vibe tajemniczej wyprawy Tomka Alfreda Szklarskiego.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 14 maja 2023, 9:42

j1mmy pisze:
14 maja 2023, 6:42
gdzie np lód do tej pory ma dlanie Vibe tajemniczej wyprawy Tomka Alfreda Szklarskiego.
?

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 31 maja 2023, 19:03

Orbitowskiego najlepsza książka to...?
O ile lubicie tego autora.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2415

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 31 maja 2023, 19:08

czytalem tylko te najnowsza - "chodz ze mna", ktora okazala sie taka fantazja na temat rzeczywistej historii ucieczki zakochanego ruska i polki do szwecji w czasach PRL. taka se w sumie. ale jeszcze jakies podejscie do jego tworczosci zrobie

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2415

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 31 maja 2023, 19:08

czytalem tylko te najnowsza - "chodz ze mna", ktora okazala sie taka fantazja na temat rzeczywistej historii ucieczki zakochanego ruska i polki do szwecji w czasach PRL. taka se w sumie. ale jeszcze jakies podejscie do jego tworczosci zrobie

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 31 maja 2023, 19:11

Jestem po "Kulcie" i "Inna dusza". "Kult" dałbym takie mocne 7(w skali od1 do10)."Inna dusza"odrobinę mniej...ale dobrze mi się go czyta. Wiesz, strony "płyną". Obie książki pochlonalem w dwa wieczory.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”