Szachy - Strona 7

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 24 lip 2023, 3:38

Przesiadał się ktos z Was z szachów online na szachy na żywo? Pograłem sobie ostatnio na fizycznej szachownicy i idzie tragicznie. Podstawiam proste rzeczy i nie widzę zupełnie naturalnych taktyk, ktore online są oczywiste. Przechodził ktoś ten etap i podzieli się uwagami?
Mr.Chris pisze:
01 lip 2023, 13:27
E tam, wypadł z formy
W sumie to zdecydowanie za wcześnie wrzuciłe tamtem wpis. Komentowałem wtedy spadek na 62 miejsce.
A teraz? Niemann w rankingu na żywo właśnie spadł jeszcze bardziej i jeśli nie wygra następnego meczu to wyleci poza top 100. Obecnie jest na 97 miejscu. Spadł, bo ma problemy z regularnym ogrywaniem ludzi po 200-400 punktów w rankingu mniej.
Tzn. ja nie chcę twierdzić, że on na 100% oszukiwał wcześniej. Ale jest w sumie jeden szachista, który słusznie zauważył, że 'chess speaks for itself' i pewnie miałby wiele do powiedzenia na temat przegrywania/remisowania z szachistami dużo słabszymi.
Chociaż może nie akurat w tym przypadku.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 24 lip 2023, 7:39

venomik pisze:
24 lip 2023, 3:38
Przesiadał się ktos z Was z szachów online na szachy na żywo? Pograłem sobie ostatnio na fizycznej szachownicy i idzie tragicznie. Podstawiam proste rzeczy i nie widzę zupełnie naturalnych taktyk, ktore online są oczywiste. Przechodził ktoś ten etap i podzieli się uwagami?
Bo szachy online rozleniwiają. Masz perfekcyjny rzut z góry, możesz sobie rysować strzałki podczas partii jeśli chcesz pokminić kilka ruchów do przodu (clue Twojego pytania o taktyki i podstawki) nie przewrócisz figury pod presją czasu, nie ma zasady - dotknięta-ruszona.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 24 lip 2023, 9:38

venomik pisze:
24 lip 2023, 3:38
Podstawiam proste rzeczy i nie widzę zupełnie naturalnych taktyk, ktore online są oczywiste. Przechodził ktoś ten etap i podzieli się uwagami?
Tak, zdecydowałem, że lepiej nie grać na żywo :D

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 31 lip 2023, 0:19

Salas11 pisze:
24 lip 2023, 7:39
Masz perfekcyjny rzut z góry, możesz sobie rysować strzałki podczas partii jeśli chcesz pokminić kilka ruchów do przodu (clue Twojego pytania o taktyki i podstawki) nie przewrócisz figury pod presją czasu, nie ma zasady - dotknięta-ruszona.
Rzut - tak. Ale reszta nie ma tutaj znaczenia. Grałem z kolega, z którym grywałem troche online. Jest lepszy ode mnie, zgoda, ale online potrafię wygrywać, sporo partii jest zaciętych i przegrywam w końcówkach albo po błędach po 30 posunięciu. I tam faktycznie jest presja czasu.
Natomiast niedawno graliśmy więcej na zywo, bez zegara, bez przejmowania się zasadą dotknięta-ruszona, a online nie rysuję sobie strzałek. A podstawiam na żywo naprawdę proste i żenujące ruchy. Wiem, że to nic niezwykłego, ale zastanawiam się jak z tym skutecznie walczyć i czy mi się chce. Mało gram na realnej szachownicy, więc nie wiem czy jest sens. Z drugiej strony gdzieś mnie to uwiera, jestem słaby online, więc nie chcę być jeszcze słaby na żywo :D
Kusi mnie, żeby sobie poćwiczyć grając online, ale przestawiając ruchy przeciwnika na prawdziwej szachownicy obok komputera. Jasne, z automatu tracę sporo czasu i ryzykuję, że coś źle na szachownicy ustawię, ale może to trochę poprawi umiejętności obcowania z realnymi bierkami.

A, skoro moje dwa ostatnie wpisy wrzucały info o Hansie - to dorzucam też teraz, że ostatni turniej poszedł mu bardzo dobrze i pozwolił mu awansować na 78 miejsce w rankingu na zywo. Udało mu się nawet pokonać dwóch zawodników z rankingiem 2600+ (2602 i 2603, ale zawsze). Już tylko dwa razy gorsze miejsce od swojego życiowego osiągnięcia.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 29 lis 2023, 11:37

Nikt nie pisał, a fajna sprawa dla młodego chłopaka, liczę, że wyrośnie nam drugi Duda :)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 gru 2023, 21:43

Witam serdecznie. W sumie to nie wiadomo kiedy ale miesiące zleciały jak z bicza strzelił. Ja organizuje zawsze te moje turnieje szachowe na początku nowego roku. No za wyjątkiem ostatniej edycji która się zaczęła na tym forum w marcu ale to były wyjątkowe okoliczności bo poprzednie forum trafił szlag i musiałem szukać nowego miejsca i w większości zresztą nowych uczestników.

Ale standardowo ruszało zawsze tuż po nowym roku. No i przyszedł już prawie ten czas. Nieśmiało chciałbym się rozeznać czy byłby popyt na kolejne mistrzostwa, tym razem naturalnie anno domini 2024. W mentionach wywołam do tablicy większość uczestników poprzedniej edycji.

@gumi2006 @venomik @Salas11 @czubatka @DDK @Cement

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 gru 2023, 23:20

U mnie ostatnio ciężka z grą. Jak cisnę to tylko bullety, ale za to złapałem dzisiaj przed turniejem pewnego łysego gościa, który sobie gra w szachy.

Obrazek

W sumie jedyny gość na całym YouTubie, którego codziennie oglądam.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 25 lis 2024, 9:07

To co, Ding czy Gukesh? Ktoś planuje śledzić?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 25 lis 2024, 9:20

Bedę w szoku jeśli nie Gukesh (jak w sumie większość osób zainteresowanych szachami). Ale szczerze mówiąc to ten mecz interesuje mnie jeszcze mniej niż ostatni.
Tęsknię trochę za ostatnimi finałami z Carlsenem - kiedy wstawało się rano i czekało na partię niczym na mecz Juve z Interem.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 25 lis 2024, 9:41

Ja też tak myślałem, ale jak się człowiek mocniej zastanowi to pytanie czy 17 latek wytrzyma presje meczu o mistrzostwo świata. To nie już zwykły turniej czy turniej kandydatów tylko szansa na wejście do historii. No i Ding to mimo wszystko obecny mistrz świata, może ostatnio w słabszej formie, ale... czy na pewno? Może to tylko zasłona dymna przed meczem?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 25 lis 2024, 14:43

No na razie na pewno nie wyszlo na moje, Ding rozjechał swojego rywala dziś ;]

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 13 gru 2024, 9:51

I mamy najmłodszego w historii mistrza świata!

Ale mecz dramatyczny, Carlsen by pewnie na ślepo obu ograł, a błąd, który w ostatniej partii zadecydował to błąd jaki ja mógłbym zrobić w szybkiej partii, a nie Ding na klasyku.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 17 gru 2024, 22:36

Ależ perełka mi wyskoczyła w szortach:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”