Anglia - Transfery (zbiorczy) - Strona 360

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Najlepszym transferem letniego okienka sezonu 2017/2018 w Premier League jest:

Alvaro Morata (Real->Chelsea)
2
6%
Kyle Walker (Tottenham->M.City)
2
6%
Ederson (Benfica->M.City)
0
Brak głosów
Mohamed Salah (Roma->Liverpool)
25
74%
Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal->Liverpool)
0
Brak głosów
Alexandre Lacazette (Lyon->Arsenal)
0
Brak głosów
Sead Kolasinac (Schalke->Arsenal)
1
3%
Romelu Lukaku (Everton->M.United)
0
Brak głosów
Nemanja Matic (Chelsea->M.United)
1
3%
Richarlison (Fluminese->Watford)
3
9%
Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Anglia - Transfery (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 10 sie 2023, 17:23

Albion pisze:
10 sie 2023, 17:10
Jakkolwiek to się nie skończy wygranym jest Daniel Levy.
Jak Kane dojdzie do wniosku, że za rok może w sumie odejść za friko i dostać jeszcze za to kilkadziesiąt baniek bonusu od jakiegoś PSG, a Tottenham skończy na 6. miejscu, to raczej Daniel Levy nie będzie wygranym tej sytuacji i będzie go można dodać do długiej listy prezesów, z którymi piłkarze pogrywają w celu optymalizacji zarobków, bo pewnie do tego się sprowadzają te "wahania".

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 10 sie 2023, 17:31

Levy liczy, że uda mu się skłonić Kane'a do podpisania nowego kontraktu, bo w przeszłości to mu się udawało. Czy się nie przeliczy, to inna sprawa.
Ja trzymam kciuki za pozostaniem Harryego w Spurs z prostej przyczyny. Dopóki tam jest, szansa, że znajdzie się w United nie spada do zera. Nawet jeśli teraz nie stać nas (podobno) na złożenie oferty, to gdyby został, w grudniu może być nowe rozdanie.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3289

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 sie 2023, 17:38

Chcialbym sie kiedys dowiedziec jak wygladaja te jego podobno genialne umiejetnosci negocjacyjne.
Jezeli przebiega to tak:
Chcemy kupic pilkarza x.
Sto milionow.
Damy 80.
Nie.
Damy 90.
Nie.
Ok niech bedzie te sto baniek.
Ok sprzedany.

To raczej nie ma powodu byc pod wrazeniem. Wrazenie za to moze robic fakt ze przez prawie cwierc wieku kiedy stoi na czele Tottenhamu nie byl w stanie swoimi ruchami zapewnic temu klubowi jakiegokolwiek trofeum i jezeli to sie nie zmieni wlasnie z tego zostanie zapamietany.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 10 sie 2023, 17:57

Chlopaczek pisze:
10 sie 2023, 17:38
Chcialbym sie kiedys dowiedziec jak wygladaja te jego podobno genialne umiejetnosci negocjacyjne.
Potrafi dobrze wypromować swoje gwiazdy i sprzedać je za wielką kasę, nie ustępując w negocjacjach. Przeczołgał i Fergusona i Pereza, nie licząc pomniejszych, i każdy płaci mu tyle, ile zażąda.
Nie mylmy dwóch różnych obszarów: biznesu i wyniku sportowego.
Levy to biznesmen, a nie kibic, to nie jest człowiek ogarnięty pasją bawienia się futbolem, jak Abramowicz. Umiejętności negocjacyjne dotyczą zawierania transakcji, robienia interesów, a nie zdobywania trofeów. Od lat w Anglii ważne trofea zdobywają te same firmy. Idąc zatem Twoim tropem myślenia, mamy w Anglii kilkudziesięciu beznadziejnych prezesów klubów, bo nie zapewniają trofeów.
A Tottenham to nie jest taka firma, która bezwzględnie musi, jak United.
Oczywiście, że w tym punkcie jest rozjazd między oczekiwaniami kibiców, a postawą właścicieli, dla których priorytetem jest kasa.
Jeśli już jesteśmy przy Abramowiczu, to on jest tym zapewniającym trofea. Ale nikt nie nazwał go wytrawnym negocjatorem. Facet chciał mieć zabawkę, to płacił i okazywało się, jak wiele razy przepłacił. Ale co się nabawił, to jego.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 10 sie 2023, 18:13

Chlopaczek pisze:
10 sie 2023, 17:38
I ciekawe ilu fajnych graczy nie trafiło do Tottenhamu, bo wiedziało, że Levy może robić przypał jak będą chcieli odejść do klubu wyżej.

560 milionów na transfery na czysto od finału LM (trzeci wynik na świecie) na zawodników takich jak: Ndombele, Bergwijn, Sessegnon, Lo Celso, Reguilon, Doherty, Hobjerg, Gil, Royal, Betancur, Sarr, Richarlison, Romero, Bissouma, Udogie, Spence, Maddison, Porro, van de Ven, Kulusevski, Vicario, Veliz.

Tu wybitny talent negocjacyjny też chyba nie do końca pomógł.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3289

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 sie 2023, 18:26

Odniose sie tylko do jednej sprawy bo jestem ciekaw Twojej i innych opinii.
Albion pisze:
10 sie 2023, 17:57
Przeczołgał i Fergusona i Pereza, nie licząc pomniejszych, i każdy płaci mu tyle, ile zażąda.
Tylko ze to nie jest dla mnie zadna sztuka miec pozadany towar wywiesic na nim cene i nie sprzedac ponizej wartosci.
Ciagle slysze ze jest to twardy (tu racja) swietny negocjator. Skoro tak to prosze mi podac pare przykladow jego zdolnosci negocjacyjnych w druga strone. To znaczy wtedy kiedy on byl strona kupujaca i ugral wiecej niz wszyscy przewidywali. Mi do glowy w tym momencie zaden taki zakup Tottenhamu nie przychodzi ale sa tu ludzie ktorzy duzo bardziej siedza w lidze angielskiej i moze beda w stanie podac takie przyklady. Zatem?

Widze ze czesciowo ten temat poruszyl tez Bernabeu.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 10 sie 2023, 18:36

Bernabeu pisze:
10 sie 2023, 17:23
bo pewnie do tego się sprowadzają te "wahania".

Hehe, tak myślałem. Nie wiem jak w innych klubach, ale Alaba dostał 15 baniek prowizji + ~2 miliony netto wyższy kontrakt idąc do Realu za darmo, Mbappe miał dostać rok temu +100 milionów bonusu za "darmowy" transfer - taki Kane pewnie byłby mniej więcej pośrodku. Możliwe, że to pisanie dla pisania, a transfer niedługo zostanie klepnięty, ale ciężko nie rozważać takiej opcji. Fajnie się obserwuje jak pieniądze, które do tej pory wymieniały między sobą kluby, idą coraz mocniej na konta zawodników, którzy są tutaj najważniejsi.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 10 sie 2023, 19:00

Bernabeu pisze:
10 sie 2023, 18:13
Tu wybitny talent negocjacyjny też chyba nie do końca pomógł.
A znasz prezesa, czy menedżera, który przez 20 lat dokonywał wyłącznie dobrych wyborów, zawierał tylko udane transakcje?
Jedne zakupy są lepsze, bardziej trafione, inne mniej. Weź Chelsea, Arsenal czy United i powiedz, że wygląda to lepiej. A Tottenham, jak wspomniałem, nie jest klubem, którego "historyczną misją" jest walka o trofea. Mówił zresztą o tym Levy zaraz po finale LM. Z jego wypowiedzi jasno wynikało, że fajnie było poszaleć, ale czas wrócić na ziemię.

Levy zastał klub w bardzo średnim stanie i przez 20 lat kilkakrotnie podniósł jego wartość, pomnożył wartość aktywów trwałych, zbudował jeden z najpiękniejszych stadionów na świecie, nie rujnując przy tym finansów, doprowadził klub do czołówki najwyżej wycenianych klubów piłkarskich na świecie. Ale to pewnie nic, bo nie zdobył żadnego śmiesznego trofeum, jak choćby ostatnio West Ham. Więc ja się nie upieram, to wolny kraj, możecie uważać, że się nie sprawdził, a kto inny na jego miejscu osiągnąłby więcej. To i tak gdybanie, bo jak to udowodnić.
Paradoksem jest to, że tu bronię faceta, którego nie lubię i mam mu wiele za złe (ale akurat nie to, co kibice Spurs). Natomiast w pewnych zawodowych aspektach doceniam jego umiejętności. End of story.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 10 sie 2023, 19:13

Bernabeu pisze:
10 sie 2023, 18:36
Hehe, tak myślałem. Nie wiem jak w innych klubach, ale Alaba dostał 15 baniek prowizji + ~2 miliony netto wyższy kontrakt idąc do Realu za darmo, Mbappe miał dostać rok temu +100 milionów bonusu za "darmowy" transfer - taki Kane pewnie byłby mniej więcej pośrodku. Możliwe, że to pisanie dla pisania, a transfer niedługo zostanie klepnięty, ale ciężko nie rozważać takiej opcji. Fajnie się obserwuje jak pieniądze, które do tej pory wymieniały między sobą kluby, idą coraz mocniej na konta zawodników, którzy są tutaj najważniejsi.
Harry Kane nie jest człowiekiem, o którym ktoś powiedziałby, że jest łasy na pieniądze i one kierują jego wyborami. Gdyby tak było, już dawno by odszedł z klubu, w którym spędził całą dotychczasową karierę.
Naturalnie, ludzie się zmieniają, zwłaszcza pod koniec kariery, ważny jest wpływ jego otoczenia, jak eufemistycznie nazywa się sztaby doradcze, jakie fundują sobie wielkie futbolowe gwiazdy. Więc i tak może być, dlatego powiedziałbym, że to nie w stylu Harry'ego, ale nie mogę tego wykluczyć.
Dodam, że zawsze przy tego typu dylematach Harry radził się też selekcjonerów reprezentacji, bo drużyna narodowa i chęć osiągnięcia z nią sukcesu są od lat jego wielkim priorytetem.
Paradoksalnie dla reprezentacji najlepsze było utrzymywanie go w Spurs, klubie dobrym, ale nie zapewniającym sukcesów. To utrzymywało Kane'a w stanie ciągłego głodu, motywowało go do lepszej gry w koszulce Anglii.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 10 sie 2023, 19:19

Albion pisze:
10 sie 2023, 19:13
Paradoksalnie dla reprezentacji najlepsze było utrzymywanie go w Spurs, klubie dobrym, ale nie zapewniającym sukcesów. To utrzymywało Kane'a w stanie ciągłego głodu, motywowało go do lepszej gry w koszulce Anglii.
nie wiem w jaki sposób ewentualne sukcesy w klubowej piłce miałyby wpływać na jego występy na płaszczyźnie narodowej. Jakby grał w City i wygrał tam potrójna koronę to nagle nie chciałoby mu się grać w kadrze?

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 10 sie 2023, 19:19

Albion pisze:
10 sie 2023, 19:00
A znasz prezesa, czy menedżera, który przez 20 lat dokonywał wyłącznie dobrych wyborów, zawierał tylko udane transakcje?
No ja tam uważam, że gość musi być bardzo dobry overall (pamiętając gdzie był Tottenham kiedyś, a gdzie był w pewnym momencie kilka lat temu), ale te zachwyty ("genialny negocjator") to bardziej stereotyp.

1. Wielu agentów może nie chcieć swoich piłkarzy w Tottenhamie (biorąc pod uwagę jak nielubianą osobą jest Levy) i kto wie czy nie muszą wydawać 50 baniek na Micky van de Vena, bo ktoś fajniejszy wie, że do topu w Anglii dostać się łatwiej z innego klubu i po prostu omija ten klub.
2. Tottenham robi w ostatnich latach słabe transfery, więc im zdecydowanie przydałby się jakiś twardy negocjator po obu stronach barykady.

I potem człowiek czyta "szach mat, Levy wygrywa bez względu na to, co się wydarzy" - a prawda jest taka, że Bayern na musiku woli zapłacić ~100 milionów za Kane'a niż 80 milionów za Muaniego czy innego Ramosa, a jak Kane zacznie liczyć i mu wyjdzie, że dużo lepiej rok przezimować w Tottenhamie, to brutalnie tego Levy'ego ogra w jego ulubioną grę. Bo zielone światło dla Bayernu czy City rok temu przecież oznacza, że z Tottenhamu jednak chce odejść.

Jak Kane odejdzie, to bardzo fajny deal i wtedy będzie można bić brawo Levy'emu (przetrzymał Kane'a i dostał za niego duże pieniądze), tylko wracamy do pkt 1 i pkt 2 (przeciętna do bólu jest ta kadra), więc może się okazać, że Kane pudrował razem z Sonem trupa, a i chyba nienajlepszy sezon miał Son rok temu.
Albion pisze:
10 sie 2023, 19:13
Harry Kane nie jest człowiekiem, o którym ktoś powiedziałby, że jest łasy na pieniądze i one kierują jego wyborami. Gdyby tak było, już dawno by odszedł z klubu, w którym spędził całą dotychczasową karierę.
"Łasy na pieniądze" sugeruje, że to coś złego/pejoratywnego, a tak naprawdę jak ktoś mu pokazał w Excelu, że wyjdzie np. 60 baniek na plus jeżeli rok później zacznie spełniać sportowe ambicje, to musiałby być głupi żeby tego nie rozważać. Ja tam myślę, że pójdzie do Bayernu, ale ta kontrola nad sytuacją genialnego Levy'ego jest jednak dosyć iluzoryczna tak na oko.

Typ z grubsza żeruje na fakcie, że Kane jest zajebisty i ma klasę.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 10 sie 2023, 19:41

Delpiero14 pisze:
10 sie 2023, 19:19
nie wiem w jaki sposób ewentualne sukcesy w klubowej piłce miałyby wpływać na jego występy na płaszczyźnie narodowej. Jakby grał w City i wygrał tam potrójna koronę to nagle nie chciałoby mu się grać w kadrze?
Gdybym chciał zażartować, spytałbym, jaki miałby Southgate pożytek z Grealisha, gdyby w czercu zaczynały się np. finały MŚ czy ME?
A poważnie - dlaczego od razu wpadasz w skrajności? Dlaczego piszesz "nie chciałoby mu się grać w kadrze"? Nic takiego nie sugerowałem. Jest profesjonalistą i na pewno obowiązków kapitana reprezentacji, by nie zlekceważył. A to, że głód sukcesu powoduje u ludzi wzmożoną motywację jest naukowo dowiedzione, nie widzę sensu, by to kwestionować. Chyba, że ktoś lubi dla zasady.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 10 sie 2023, 19:52

Tylko ze sukcesy klubowe nijak się maja do tych reprezentacyjnych wiec:
Albion pisze:
10 sie 2023, 19:41
głód sukcesu powoduje u ludzi wzmożoną motywację
nie jest do końca miarodajne kiedy twierdzisz ze dzięki temu ze gra w słabym tottenhamie bardziej będzie mu się chciało coś wygrać z kadra.

Jakoś bym nie stwierdził ze taki Messi po wygraniu wszystkiego co tylko możliwe z Barceloną na kadrę przyjeżdżałby jako przejedzony kot odcinać tylko kupony od kolejnego spotkania.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 10 sie 2023, 19:57

Delpiero14 pisze:
10 sie 2023, 19:52
Tylko ze sukcesy klubowe nijak się maja do tych reprezentacyjnych
Mam na ten temat całkowicie odmienne zdanie. Ale skoro uważasz inaczej, to Twoja sprawa, nic mi do tego.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6197
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 sie 2023, 20:31

Biorąc pod uwagę że w te okienko już 3 graczy - Havertz, Rice i Raya - olali Bayern żeby przejść do Arsenalu, to może najwyższa pora żeby Kanonierzy włączyli się do walki o Kane :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”