Polskie kluby w europejskich pucharach - Strona 432

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Ile polskich drużyn dotrwa do IV rundy eliminacyjnej?

Wszystkie
4
20%
Trzy
1
5%
Dwa
6
30%
Jeden
2
10%
Żaden
7
35%
Arro
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 82
Kibicuję: Polska

Polskie kluby w europejskich pucharach

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 17 sie 2023, 22:51

Lech zjebał wszystko. To miał być pewniak do fazy grupowej.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 18 sie 2023, 0:14

Ogromna szkoda, że Lech odpadł. Jedynym pozytywem tej sytuacji jest to, że im mniej zespołów tym lepiej, bo punkty zdobyte przez Raków i Legię (w tym drugim przypadku nie nastawiam się na cuda, ale dopóki piłka w grze) będą dzielone nie przez 3 a przez 2.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 18 sie 2023, 1:58

Ostatni sezon Lecha w LKE to byl po prostu fart w losowaniu. Dzisiaj odpadli z kelnerami.

Devourer
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 77

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 18 sie 2023, 4:27

Legii widziałem tylko końcówkę, i wcześniej fragmenty jak się przełączałem z Lecha. Nadal nie wiem jak można prowadzić 3:0 i dać sobie wbijać tyle bramek. Szczęście, że udało się odpowiadać, i jakimś cudem awansować, ale czarno to widzę w następnej rundzie.
Z Lechem to pisałem, że zaliczka niewielka, stracą pierwsi gola i może być problem. Niby Lech się więcej utrzymywał przy piłce, ale bez efektów, nawet sobie sytuacji nie tworzył za bardzo, Spartak parę kontr i 3 bramki. Poza tym zero woli walki, przy 1;3 jakieś niemrawe rozgryweanie, że mozna było usnać. Takie wrażenie, może nie tylko, że im się w ogóle nawet nie chciało grać, widocznie 2x z rzędu dobry sezon w pucharach to za dużo.
Pogoni nie widziałem, ale akurat nie ma duzego zaskoczenia, Gent mógł sobie pozwolić na grę na pół gwizdka z taką zaliczką - Wisła kiedyś tak pokonała Barcelonę, a Polonia Porto.
Rakowa nie widziałem, nie było mnie w domu akruat, ale fajnie, że wygrali. 4 runda el. LM to i tak u nas rzadkie wydarzenie. Rywal ciężki, daję z 20-30% na awans.

Mimo wszystko - nie jest za dobrze, bo straciliśmy 2 zespoły w III rundzie - i zmalała szansa na 2 zespoły w fazach grupowych.

osinho
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 9

Post Wyświetl pojedynczy post autor: osinho » 18 sie 2023, 9:08

matt_ pisze:
18 sie 2023, 0:14
Jedynym pozytywem tej sytuacji jest to, że im mniej zespołów tym lepiej, bo punkty zdobyte przez Raków i Legię (w tym drugim przypadku nie nastawiam się na cuda, ale dopóki piłka w grze) będą dzielone nie przez 3 a przez 2.
To chyba tak nie działa, punkty są dzielone przez liczbę reprezentantów w danym sezonie ogólnie (czyli 4 w naszym wypadku), nie liczbę tych pozostałych w grze

Cóż, kompromitacja w Trnavie z punktu widzenia budżetu/kadry Lecha i polskich ambicji wspinania się w górę po rankingu
Ale z drugiej strony mogło być tak - Lech u siebie 3:0, na wyjeździe 0:1 i trafia na Aston Villę, dwie minimalne porażki po walce i nikt o kompromitacji nie mówi, a punktów do rankingu krajowego tyle samo

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 sie 2023, 9:20

osinho pisze:
18 sie 2023, 9:08
To chyba tak nie działa, punkty są dzielone przez liczbę reprezentantów w danym sezonie ogólnie (czyli 4 w naszym wypadku), nie liczbę tych pozostałych w grze
Masz rację.

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 18 sie 2023, 10:03

Lech wyglądał na zespół, który już przed meczem był pewny awansu i myślał, że pograją 90 minut i awans łatwo przyszedł. Trochę się przeliczyli, bo mimo że umiejętności mają większe niż Spartak to charakter zostawili chyba w Poznaniu.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 18 sie 2023, 10:52

Boromir pisze:
18 sie 2023, 9:20
osinho pisze:
18 sie 2023, 9:08
Masz rację.
Byłem przekonany, że jest inaczej i to dlatego np. Serbia jest tak wysoko, bo te Vojvodiny, Backie Topole wcześnie odpadną a potem Zvezda z Partizanem trzaskają punkty i ich dorobek jest dzielony tylko przez 2 :D

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 18 sie 2023, 13:20

_the_firefly_ pisze:
16 sie 2023, 14:18
to skupość
a może skupistość? :>
_the_firefly_ pisze:
16 sie 2023, 14:18
No i jeszcze to po prostu wola czy dążenie do zwycięstwa. Lech i Raków nawet kiedy mają ciężko, się nie poddają i mogą cierpieć, kiedy tego sytuacja potrzebuje. Nie mogę tego powiedzieć o Legii, ale i tak życzę powodzenia z Austrią, bo to rywal, którego można i trzeba pokonać, trzeba tylko się skupić z początku spotkania.
Ładnie się ten wpis zestarzał wczoraj. Tym razem to Legia gryzła trawę, a tymczasem Lech był jakiś taki ospały. No ale nie na darmo była mowa podczas transmisji o słabych wynikach testów wydolnościowych poznańskich piłkarzy, i to niestety wczoraj było BARDZO widoczne na boisku. Każda piękna historia kiedyś się kończy i ta też musiała. Może Raków napiszę nową? :king:
HMK pisze:
16 sie 2023, 13:29
‼️ Największa średnia punktów na mecz w historii europejskich pucharów (3pkt za zwycięstwo, drużyny z co najmniej 18 meczami w Europie):

1.🇵🇱Raków 2,22 pkt/mecz
2.🇩🇪Bayern 1,96
3.🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿Ipswich 1,94
4.🇪🇸Real 1,93
5.🇪🇸Barcelona 1,90
6.🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿Liverpool 1,89
7.🇫🇷Reims 1,88
8.🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿Chelsea 1,88

ℹ️ AbsurDB
Nie ma większego klubu w Polsce i na świecie.
NIESAMOWITE! :peace:

_the_firefly_
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 12
Kibicuję: Man Utd

Post Wyświetl pojedynczy post autor: _the_firefly_ » 18 sie 2023, 13:55

yedraz pisze:
18 sie 2023, 13:20
Ładnie się ten wpis zestarzał wczoraj. Tym razem to Legia gryzła trawę, a tymczasem Lech był jakiś taki ospały.
No niestety okazało się, że się mylię ))
yedraz pisze:
18 sie 2023, 13:20
Może Raków napiszę nową?
Może i mam nadzieję, że Raków napisze, ale już nie jestem pewien sobie po tym wpisie o skupistości Lecha xD

osinho
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 9

Post Wyświetl pojedynczy post autor: osinho » 18 sie 2023, 19:49

Przypadek Lecha potwierdza coś, co chyba tkwi w DNA naszej piłki klubowej - praktycznie nigdy nie zdarza się, by polski zespół zagrał dwa udane występy w pucharach z rzędu. Naprawdę, sięgam pamięcią na 20-25 lat wstecz i ze świecą szukać takich przypadków. Zazwyczaj jest sinusoida, po udanym występie kolejny rok przynosi wpadkę (albo brak pucharów).
Chyba jedynie Legia z czasów Leśnodorskiego zanotowała dwie udane kampanie pucharowe z rzędu, ewentualnie ten Raków choć trudno odpadnięcie przed fazą grupową nazwać udaną kampanią.
Poprawcie mnie, jeśli coś mi jeszcze umknęło.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 sie 2023, 22:18

Boli mnie trochę dupa po tym Lechu bo wszystko w tym klubie zrobili dobrze, nie wyprzedali się, wzmocnili, trener dobry, kadra najdroższa w historii, odpowiednio szeroka. Brakło minimalnie współczynnika w IV rundzie to pomogło szczęście i trafiono osłabione Dnipro. No autostrada do fazy grupowej co prawdopodobnie wystarczyłoby żeby w przyszłych sezonach łapać rozstawienie we wszystkich rundach i zrobić coś na kształt efektu kuli śniegowej.

I wyłożono się na starych Słowakach co spadali z Ekstraklasy z Termalicą :rotfl4:

Tylko żeby znowu Rutki nie wyciągnęli błędnych wniosków że skoro dosypanie kasy nic nie dało to za rok kasy nie będzie.

Arro
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 82
Kibicuję: Polska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 21 sie 2023, 8:20

Mnie specjalnie Lech nie dziwi. W przeszłości 2 razy roztwaniali kompromitacjami dobry współczynnik. W ogóle to nie pojęte żeby w jednym sezonie grać w ćwierćfinale by w kolejnym odpaść z jakąś Trnavą gdzie część zawodników nie dała rady Ekstraklasie.

Raków ma mocnego przeciwnika, ale życzę im sukcesu bo to jedyny klub w Polsce który dąży do tego żeby było lepiej. Myślę, że przy awansie zrobiliby krok do przodu.
Legia i Lech to takie kluby które jak jest dobrze to zadawala tu i teraz. Robią wynik, potem coś spieprzą i od tak jest od lat.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 21 sie 2023, 8:24

Arro pisze:
21 sie 2023, 8:20
Mnie specjalnie Lech nie dziwi. W przeszłości 2 razy roztwaniali kompromitacjami dobry współczynnik. W ogóle to nie pojęte żeby w jednym sezonie grać w ćwierćfinale by w kolejnym odpaść z jakąś Trnavą gdzie część zawodników nie dała rady Ekstraklasie.
Basel, który odpadł w półfinale (po dogrywce z Fiorentiną) nie dał rady kazachskiemu Tobołowi Kostanaj, więc wiesz :P Nie zmienia to oczywiście tego, że Lech powinien awansować.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 sie 2023, 8:42

Arro pisze:
21 sie 2023, 8:20

Raków ma mocnego przeciwnika, ale życzę im sukcesu bo to jedyny klub w Polsce który dąży do tego żeby było lepiej. Myślę, że przy awansie zrobiliby krok do przodu.
Legia i Lech to takie kluby które jak jest dobrze to zadawala tu i teraz. Robią wynik, potem coś spieprzą i od tak jest od lat.
Lech wyciągnął wnioski i wzmocnił kadrę. Żeby promować juniorów musisz grać w Europie, a żeby grać w Europie musisz mieć konkurencyjną kadrę. W Poznaniu to zrozumieli i ciężko się o coś do zarządu czy Rząsy przyczepić. Tym bardziej boli ta porażka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”