Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 1357

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 13 wrz 2023, 22:02

Jest wśród 10 najchętniej oglądanych sportów, a grać w siatkówkę to kazdy grał. Wystarczy coś okrągłego i ręce. Siatkówka nie jest niszowa, ale tez nie jest bardzo popularna. W Europie to popularny sport.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 13 wrz 2023, 22:09

No sorry ale gdyby nie WF-y w szkole to praktycznie w ogole nie grałbym w siatkówkę bo raz na podwórkach nie ma do tego warunków (jest relatywnie mniej boisk do siatkówki niż do gry w pilke), dwa słyszeliście kiedykolwiek żeby ktoś wolał „EJ, MATI, IDZIESZ POGRAĆ W SIATĘ?” XD nic takiego nigdy nie miało miejsca.

Może siatka gdzieś tam jest popularna (pewnie głównie w cieplejszych krajach gdzie jest dużo plaż, bo głównie to raczej tam się gra w siatkę), ale w Polsce pomimo wyników to nigdy nie będzie miało nawet podjazdu do piłki nożnej.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 13 wrz 2023, 22:10

W tym miejscu chciałbym powiedzieć, że przypomniałem sobie okoliczności kupienia przez GKS jeszcze jednego meczu w sezonie 2002/2003. Był to mecz z Górnikiem Zabrze, który odbył się 11 maja w Zabrzu. Moim piłkarzem był wtedy Stanisław Wróbel. Znałem go dobrze, miałem do niego zaufanie, poza tym kiedyś grał w Zabrzu, mieszkał koło Zabrza. Chciałem kupić wynik tego meczu bezpośrednio z piłkarzami Górnika. Wróbla prosiłem o numer telefonu do do któregoś z doświadczonych zawodników Górnika Zabrze. Od Wróbla otrzymałem dwa telefony komórkowe do Adama Kompały i Michała Probierza. Nie wtajemniczałem Wróbla po co mi te telefony. Działania te podjąłem 3-4 dni przed meczem. Najpierw zadzwoniłem do Probierza. Przedstawiłem się, spytałem czy możemy porozmawiać o jego pomocy dla mojej drużyny w tym meczu. Mówiłem trochę na okrągło, ale on się domyślił o co chodzi. Probierz powiedział, że on nie będzie grał w tym meczu i musi to załatwić z zawodnikami, którzy będą grali i się tego podjął. Oddzwoniłem po jakimś czasie do Probierza, ustaliliśmy, że muszę zapłacić 60 tys. zł za zwycięstwo. Probierz powiedział, że rozmawiał i wtajemniczył w ten układ piłkarzy: Lekkiego, Kompałę i Wiśniewskiego. Ja przystałem na tę kwotę. Umówiliśmy się, że ja podam pieniądze w paczce po odżywkach kierownikowi naszej drużyny, a on przekaże tę paczkę po odżywkach przed meczem Kompale koło szatni. Tak też się stało. Kierownik mojej drużyny Paweł Mażniewski nie był wtajemniczony w te szczegóły. Poprosiłem go jedynie bezpośrednio przed meczem o przekazanie paczki Adamowi Kompale. Wiem, że on przekazał tę paczkę, ja mu nie mówiłem co w niej jest, on nie pytał. W paczce były pieniądze w kwocie 60 tys. w banknotach po 100 i 200 zł. Wygraliśmy w Zabrzu w dziesięciu (jeden z zawodników otrzymał czerwoną kartkę) 4:1 (w rzeczywistości GKS wygrał 3:1)”.
https://weszlo.com/2012/07/07/dziurowic ... probierza/
:ozob:
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2023, 22:12 przez dias, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 wrz 2023, 22:10

Delpiero14 pisze:
13 wrz 2023, 22:09
EJ, MATI, IDZIESZ POGRAĆ W SIATĘ?” XD nic takiego nigdy nie miało miejsca
No my gramy czasem na 3 stawach, jest fajne boisko.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6531

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 13 wrz 2023, 22:13

No przecież jak laski chciały grać to tylko w siatkę, w piłkę za bardzo kopały po nogach :D

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 79

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 13 wrz 2023, 22:38

Cóż, mamy prezesa który ma predyspozycje maksymalnie do tego żeby być szefem hurtowni palet, więc nie mamy federacji piłkarskiej tylko hurtownie palet. Zero researchu, zatrudnienie trenera bez ognia i wizji za nazwisko i przegrane eliminacje w grupie śmiechu. Razem z Santosem powinien polecieć Kulesza. Jeśli zatrudni Probierza to tylko potwierdzi że objął stanowisko które kompletnie go przerasta, ale pewnie myślał że jakoś to będzie. I dalej będzie się kierował tą zasadą.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2826

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 13 wrz 2023, 22:38

Prawda jest taka...nie ma bardziej gejowych sportów od żeńskiej piłki nożnej i męskiej siatkówki. Takie są fakty

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 13 wrz 2023, 22:45

Ilka pisze:
13 wrz 2023, 17:16
W nogę może każdy.
Nie ważne ilu. Ważne na jakim poziomie grają. Dużo trudniej byc Neymarem, Marcelo, Kaka niz Gibą.

Arro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 116
Kibicuję: Polska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 13 wrz 2023, 22:50

Co chcecie od Probierza? Że niby nasze gwiazdy nie będą go słuchać? Na lepszego nie zasługują, prawie taki żeby wydarł mordę na nich.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2742
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 14 wrz 2023, 0:06

Slim91 pisze:
13 wrz 2023, 22:45
Ilka pisze:
13 wrz 2023, 17:16
W nogę może każdy.
Nie ważne ilu. Ważne na jakim poziomie grają. Dużo trudniej byc Neymarem, Marcelo, Kaka niz Gibą.
No dlatego, że jest bardziej popularna. Ale siatkówka nie jest łatwiejszą dyscypliną od piłki nożnej. Nawet biorąc amatorsko to w taką nogę taki karakan jak ja by pograł, ale w siatkówkę już nie bardzo. Nigdy nie potrafiłam przeserwowac (za niski wzrost - za mało sił). Za piłką bym pognała. Numerem jeden jest piłka w moim sercu,ale zaraz za nią siatkówka i niestety trochę boli mnie to, że jest tak niedoceniana. Bo to jest piękny sport.

Ja też mogę wziąć tych pseudokopaczy w swoje ręce ;)

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 14 wrz 2023, 1:12

No i nie ma Santosa - w sumie dość obojetne mi było czy zostanie czy nie, nie wiem tylko czy zwolnienie na 3 mecze przed końcem nie było zbyt kosztowne. Mimo wszystko raczej by wygrali z Mołdawią u siebie i Wyspami Owczymi na wyjeździe niezależnie od selekcjonera, a to by wystarczyło na baraże. Spora też szansa by była aby chociaż zremisować z Czechami u siebie. A kto wie czy teraz i Santos by się wkurzył i nie zrobił twardego resetu i nie zaczął budować nowej kadry. Teraz nowy trener musi zacząć ogarniać ten burdel od razu. Ja jestem mimo wszystko za barażami, nie chce awansu psim swędem, wygrają baraże, znaczy że zasługują na występ na turnieju, jak przegrają, to znaczy, że się nie nadawali i trudno. Jak mają być na turnieju to muszą przynajmniej wyjść z grupy, jak mają znowu zrobić 1 pkt to lepiej aby zostali w domu.

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 580

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 14 wrz 2023, 1:57

Byłem długo zwolennikiem zagranicznych trenerów w polskiej kadrze ale chyba czas się poddać.

Za pierwszego portugalskiego bajeranta o punkty ograliśmy tylko San Marino, Albanię i Mołdawie. Byłoby to nawet śmieszne gdyby nie to że drugi bajerant zrobił jedna trzecia tego wyniku.

Za polskich i zagranicznych trenerów jest taka sama [ch**], więc skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 14 wrz 2023, 2:34

Tak, widzieliśmy już to na MŚ, gdzie Regragui, Scaloni i Dalic zrobili lepsze wyniki od Enrique, Santosa czy innego Flicka, a potężny Michniewicz eliminował zarabiającego kilkanaście razy więcej Ojca Martino. Oczywiście Santos był do wywalenia, ale szósty trener w ostatnich 5 latach to poziom afrykańskiej federacji, nie ma bardziej przecenianej roli niż selekcjoner reprezentacji, straszna loteria kto się może sprawdzić z takimi średniakami jak my.

Indywidualnie mamy najsłabszą grupę zawodników od dekady, pod względem jakiejś kultury organizacji burdel jak za czasów Lato, atmosfera fatalna, nie ma robić komu przemiany pokoleniowej, nie ma kim robić przemiany pokoleniowej, nie ma na nią czasu, bo tu będą baraże max, nie ma dobrego kandydata na trenera.

Patrząc na potencjalnych następców, ostatnie 10 lat to peak polskiej piłki, którego już nie doświadczymy. Możemy mieć podobną reprezentację, tzn. być może w końcu zaczniemy robić wyniki ponad stan (ostatni raz widziane w 2008 roku IMHO, czyli właściwie w 2006/7*), ale pod względem indywidualnym to już tak dobrze nie będzie.

Ja tam po Lewandowskim czy Krychowiaku jechać nie będę, jak na nasze warunki wybitne pokolenie. Ciężko mieć pretensje, że nie ma kogokolwiek kim można byłoby ich odciążyć. Ale koniec obiektywnie paskudny.

* Wtedy awans na Euro to odpowiednik wyjścia z grupy na Euro obecnie, to samo z awansem na MŚ orłów Engela i Janasa, z perspektywy czasu niesamowita sprawa jak na nasz ówczesny potencjał. Może do czegoś takiego (regularny overachieving) wrócimy, co przy rozwoju (obiektywnym) naszej piłki da coś fajnego, nie wiem.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 14 wrz 2023, 7:37

Wszystko co dobre w tej reprezentacji mialo sie zaczac od Euro 2012 i budowania kadry przez Franza Smude. Jak bylo?
-kadencja Smudy to zmarnowany czas, idiotyczne pomysly, brak odwagi, konflikty w czasie turnieju i odpadniecie z turnieju w grupie smiechu
-kadencja smutnego Waldemara, to kolejny stracony czas, moze i obylo sie bez glosnych konfliktow, a tych przynajmniej z tego czasu nie pamietam, ale sportowo Fornalik nie dojechal i nie potrafil ogarnac tego balaganu
-w koncu mamy Nawalke i okres do euro 2016 wlacznie, potem zaczely sie dziwne pomysly, blazenady w wykonaniu szkoleniowca i niewyjasnione okolicznosci chocby kontuzji Gliksona przed samym mundialem
-dalej mamy wuje Brzeczka i wymowne milczenie Lewego w czasie wywiadu, styl moze nie pasowal, ale co mial zrobic to zrobil, mimo ze od poczatku wiadomym bylo, ze chlop raczej nie ma kwalifikacji do tego stanowiska, zadnego progresu nie bylo
-nastepnie mamy siwego bajeranta i kolejny stracony czas
-Czesio Michniewicz, mimo ogolnopolskiej nagonki i krotkiego czasu zrobil wynik ponad stan, w tym czasie doszlo oczywiscie do afery premiowej czy chociazby konfliktu Krychowiaka z lekarzem i fizjoterapeuta repeentacji
-no i na koniec przeplacony bajerant z Portugalii, Fernando Santosz, ktory myslal, ze przyjezdza do w miare uporzadkowanej federacji i na koniec trenerskiej kariery ogarnie europejskiego sredniaczka z kilkoma uznanymi nazwiskami, ktore mialy pomoc w zrobieniu wyniku. Spotkal na miejscu jeden wielki burdel liczac szatnie jak i zwiazek. W efekcie zadnego progresu i spierdolka do domu z podkulonym ogonem i usmiechem na twarzy, ze to juz koniec.

Wniosek? Patrzac od czasow Smudy, kiedy to kadra miala byc juz budowana wokol RL9, tylko jednemu czlowiekowi udalo sie zbudowac druzyne, ktora ogladalo sie przyjemnie pod kazdym wzgledem, a z szatni ogladalismy filmiki radosnej ekipy zamiast sfrustrowanej grupy przesiaknietej konfliktami na roznych plaszczyzanach. Pamietam, ze w momencie debatowania nad tym czy Jerzy Brzeczek moze w ogole zostac nastepca Adama Nawalki, zastanawialem sie czy to dobry pomysl. Mozna powiedziec, ze od tej decyzji Bonka wiele rzeczy potem potoczylo sie fatalnie. Moze zamiast isc tropem Nawalki, warto bylo zainwestowac w selekcjonera z prawdziwego zdarzenia i to nie takiego, ktory prowadzil topowe repeentacje, a takiego, ktory potrafil w druzynie pokroju naszej wejsc i zrobic porzadek po swojemu. Niektore zgrane karty odlozyc, bo i tak w kadrze sie nie sprawdzaly i wytypowac kogos nieoczywistego w jego miejsce? W sumie to brzmi znajomo. Teraz mamy dokladnie takie samo tlo podejmowania decyzji, a i tak wybierzemy kogos kto ma doswiadczenie z naszej ligi czyli Papszun/Probierz i powtorzymy pewnie scenariusz przednawalkowy.
Kolejna rzecz - moze to nie do konca w selekcjonerze lezy problem? Ale zeby tak bylo trzeba zatrudnic kogos kto zna sie na fachu dobierania ludzi do tego co chce sie grac oraz pod wzgledem charakteru. Na przestrzeni lat mielismy tylko jednego goscia, ktory obracal sie w swiecie reprezentacji i zwolniono go po 9 miesiacach. Dodajmy, ze w czasie tych 9 miesiecy wydarzylo sie:
-rozgrzebywanie afery premiowej
-rozgrzebywanie ww. konfliktu Krychy ze wspolnikami
-afera wizerunkowana w PZPN gonila kolejna afere (Miro Stasiak, wsadzenie na mine sponsorow w zwiazku z Miro Stasiakiem, tworzenie spotow reklamowych z morda Fijarczyka na dzien dobry, nieogarniecie biletow na mecze kadry dla dzieciakow, zalosny wywiad Lewandowskiego , w efekcie zalosne wypowiedzi Kuleszy w rmf fm i pewnie jeszcze cos tam sie znajdzie, bo jednak na stolkach mamy radosna ekipe disco polo). W efekcie chlop zamiast miec na glowie tylko dobieranie taktyki to jeszcze walczyl z demonami PZPN. I nie, nie bronie Portugalczyka, ta decyzja od poczatku sie nie bronila, ale to tylko pokazuje w jak ciemnej dupie jestesmy jako polska pilka nozna. Tu trzeba zmian, na wielu plaszczyznach - przynajmniej kilka nazwisk z reprezentacji obligatoryjnie trzeba pozegnac bez mozliwosci powrotu (Glik, Krychowiak, Grosicki, moze i Lewandowski), no i trzeba by zrobic porzadek w samym zwiazku tak aby ten zaczal pomagac a nie tylko rzucac klody pod nogi tej kadrze, bo jednak mam wrazenie, ze to wszystko sie w jakims stopniu odbija na kadrze, a przynajmniej daje powody, zeby sobie wycierac morde w przypadku slabych wynikow. Co dalej? mamy 2 tygodnie na podpisanie selekcjonera (zakladam, ze ten juz jest wybrany i w glowie sobie wszystko ustala), skompletowanie skladu i wygranie z ogorkami, ktore normalnie powinny zostac ogolone przez drugi sort gwiazd ekstraklasy, niestety mamy takie czasy, ze z niepewnoscia trzeba spogladac na to co nam zafunduje ekipa dowodzona przez gwiazde Barcelony, Napoli czy Juventusu. Mysle, ze wesolo to dopiero bedzie i jeszcze bardziej nowego znaczenia nabierze tesknota za CM711, ktory to tak fatalnie wyszedl z grupy na mundialu. Jeszczer ze wspomnienem bedziemy patrzec na to, ze gralismy w fazie grupowej takiego turnieju, nie wspominajac o przejsciu do fazy pucharowej.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 14 wrz 2023, 8:06

Niby racja ale naprawdę tak delikatne te piłkarzyki że im afery w PZPN przeszkadzaja?

Oni mają [k****] grać a nie zajmować się aferami i problemami. Pamiętam wiele reprezentacji z biednych krajów które jakoś sobie radziły na turniejach mimo problemów w związku (z afrykańskimi na czele gdzie związki były przeżarte korupcja, nie było kasy na samoloty dla piłkarzy i któraś gwiazda grająca w Europie płaciła za bilety ale też problemy we włoskim futbolu - przecież Italia zdobyła MS w 2006 roku chwilę po tym jak ujawniono calciopoli które było nieporownywalnie większym kryzysem niż jakieś zapraszanie działaczy na mecz..... i jakoś piłkarze dali radę.

Może za bardzo na nich dmuchany zamiast wymagać. To są dorośli faceci, zarabiający miliony Euro a piescimy się z nimi jak z dziećmi. Was też wielu ma 30 lat, macie pewnie swoje problemy z żonami, dziećmi, chorobami etc i jakoś chodzicie do pracy.

No bez jaj. Afery w PZPN wpłynęły na to jak gramy i to nie nasza wina że nie ma wyników. No biedni. A może wziąć na klatę i zapierdalać nie oglądając się na innych i nie szukać dziury w całym? A jak im (piłkarzom) nie zależy to niech nie grają. Powołać choćby juniorów dla.ktorych orzełek coś znaczy. Wolę przerżnąć wszystkie kwalifikacje w następnych 20 latach oglądając drużynę przynajmniej charakterna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”