Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1913

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1317

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 16 paź 2023, 8:33

Każda kolejna komisja w której liczenie glosow się przedłużało konkretnie podnosić będzie poparcie opozycji.
Tuski będą rządzić ale przy takiej frekwencji jestem w szoku że tyle ludzi głosowało na PIS. To jest po nad 70 % frekwencji

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 123

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 16 paź 2023, 8:42

Devourer pisze:
16 paź 2023, 8:21
Dlatego miałem pisać większe podsumowanie, ale chyba za szybko. Raczej na pewno 3D może ogłosić sukces, bo weszli i mają 2 cyfrowy wynik. Cała reszta jeszcze niepewna. A już tyle wywiadów poszło.
a 31% Tuska to nie jest sukces? Od wczoraj od zmysłów odchodzę jak to możliwe, że na tego "patriotę" poszedł głosować prawie co trzeci Polak. Patrzeć teraz przez 4 lata na tą mordę - rzygać się chce. Kaczor i Tusk powinni oboje dla dobra społeczeństwa odejść definitywnie z polityki. Stare to i skompromitowane. Jedno i drugie dzieli Polaków. Wydaje mi się, że to może być klucz. Dopóki Donek i Kaczor będą twarzami swoich partii to zawsze będzie między nami taki podział i nienawiść. Gdyby 3droga i Lewica miały więcej mandatów to jeszcze byłbym w stanie uwierzyć w jakąś zmiane. Natomiast to zostanie obsadzone wszystko po Tuskowemu i czkawką nam się to wszystkim odbije.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 139

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 16 paź 2023, 8:55

basson pisze:
16 paź 2023, 8:42
Devourer pisze:
16 paź 2023, 8:21
Dlatego miałem pisać większe podsumowanie, ale chyba za szybko. Raczej na pewno 3D może ogłosić sukces, bo weszli i mają 2 cyfrowy wynik. Cała reszta jeszcze niepewna. A już tyle wywiadów poszło.
a 31% Tuska to nie jest sukces? Od wczoraj od zmysłów odchodzę jak to możliwe, że na tego "patriotę" poszedł głosować prawie co trzeci Polak. Patrzeć teraz przez 4 lata na tą mordę - rzygać się chce. Kaczor i Tusk powinni oboje dla dobra społeczeństwa odejść definitywnie z polityki. Stare to i skompromitowane. Jedno i drugie dzieli Polaków. Wydaje mi się, że to może być klucz. Dopóki Donek i Kaczor będą twarzami swoich partii to zawsze będzie między nami taki podział i nienawiść. Gdyby 3droga i Lewica miały więcej mandatów to jeszcze byłbym w stanie uwierzyć w jakąś zmiane. Natomiast to zostanie obsadzone wszystko po Tuskowemu i czkawką nam się to wszystkim odbije.
Elektorat 60+ nie jest w stanie głosować na nic innego poza PiS i PO. Połowa siedzi przed TVP Info, a druga połowa przed TVN24. Społeczeństwo się starzeje, poza tym młodzi bardziej olewają wybory niż starsi. Którejś z tych partii musiałby zabraknąć paliwa, wtedy poleciałaby od razu druga.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2803
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 16 paź 2023, 9:02

Weszłam dziś do sklepu po moje mleczko do kawy. A tam niespodzianka, bo cena z 3.09 na 2.60 :) To już wiadomo kto sobie to przypisze :mrgreen: Jeszcze rządzić nie zaczęli, a już ceny w dół. A oczywiście ludziska do łykną :lol2: Będą teraz plakaty KO - taniocha 🤭

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5299
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 16 paź 2023, 9:10

Ilka pisze:
16 paź 2023, 9:02
Weszłam dziś do sklepu po moje mleczko do kawy. A tam niespodzianka, bo cena z 3.09 na 2.60 :) To już wiadomo kto sobie to przypisze :mrgreen: Jeszcze rządzić nie zaczęli, a już ceny w dół. A oczywiście ludziska do łykną :lol2: Będą teraz plakaty KO - taniocha 🤭
ilka, jak jestem ostatni co broni pisu, tak takie posty są mega słabe, bo jeszcze nikt sobie żadnych zasług nie przypisał, a Ty już atakujesz. Przez takich ludzi od 20 lat mamy wojnę polską-polską, bo nawet do promocji na mleczko potrafią przypisać politykę i to atakując w jedną ze stron.
basson pisze:
16 paź 2023, 8:19
to ta kolejka do 3:00 czy tam nawet 4:00? z czego ona wynikała? brak kart i wydłużenie o kilka h czy po prostu takie duże zainteresowanie?
Nie. U mnie było kilka komisji, w tym jedna gdzie były nowe bloki i własnie do tych nowych bloków była taka kolejka. Na szczęście Pani chodziła i pytała o adresy i jak ktoś był do innych to zapraszała bez kolejki. Nie wiem z czego wynikało, że akurat do tej jednej taka kolejka.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1970

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 16 paź 2023, 9:15

Z realnych zmian już dzisiaj, to nieco jest mocniejsza złotówka i euro czy usd potaniały ;)

btw., co gorsze? zielona lewica wprowadzająca eko-terror czy czerwona od aborcji do 9 miesiąca?

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2803
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 16 paź 2023, 9:21

@DDK no chyba kumasz, że sobie żartuje ;) A co do mleczka to promocja nie była. Kobitka przeleklejala ceny i mówiła, że dużo produktów od dziś staniało :)

Ale znając Tuska to bym się nie zdziwiła jakby sobie to przypisali :)

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 131

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 16 paź 2023, 9:27

basson pisze:
16 paź 2023, 8:19
to ta kolejka do 3:00 czy tam nawet 4:00? z czego ona wynikała? brak kart i wydłużenie o kilka h czy po prostu takie duże zainteresowanie?
z tego co wywnioskowałem to pracownik komisji miał obowiązek stanąć na końcu kolejki o 21:00, by nie dochodzili nowi ludzie. natomiast jak to wyszło w tych punktach wrocławskich tego nie wiem
Kilka razy byłem na wyborach, więc z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że kart do głosowania komisje dostają zazwyczaj w okolicach 70-80% zapotrzebowania, bo zakłada się frekwencję w lokalu na poziomie 60-80%. W urzędach zawsze są dodatkowe karty na wypadek gdyby były potrzebne, ale przy takiej frekwencji we wszystkich lokalach wyborczych zapasy mogły być niewystarczające. Dodatkowo dochodzą dodatkowe urny, które muszą być oplombowane, a nie wiem ile zapasowych plomb dostają urzędy i czy tutaj nie trzeba było czegoś załatwiać. A ostatnia kwestia to duży ruch ludzi wieczorem. Jak podawali wysoką frekwencję koło 18 to dużo osób uwierzyło, że jednak ich głos ma znaczenia i ruszyło gremialnie na wybory. Sam wśród znajomych mam kilka osób, które właśnie z tego powodu poszły koło 20. Przy niskiej frekwencji w ciągu dnia by się nie ruszyli z domu.

A co do aktualnego wyniku PiSu z około 20% głosów... weźcie pod uwagę, że póki co spływają wyniki głównie z małych komisji, które znajdują się w większości w małych miejscowościach i na wsiach, czyli tam gdzie PiS ma zdecydowanie większe poparcie niż opozycja. Także póki co czekamy i nie wyciągamy za szybko wniosków. ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8756
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 paź 2023, 9:33

Sammyy pisze:
16 paź 2023, 9:27
A co do aktualnego wyniku PiSu z około 20% głosów... weźcie pod uwagę, że póki co spływają wyniki głównie z małych komisji, które znajdują się w większości w małych miejscowościach i na wsiach, czyli tam gdzie PiS ma zdecydowanie większe poparcie niż opozycja. Także póki co czekamy i nie wyciągamy za szybko wniosków.
Nie zawsze tak to działa chyba. W Bytomiu też jest podliczone 21% komisji i prowadzi PO z 36%, a PiS ma 27%. Albo to źle zapisali i te 21% liczy się do całej Polski.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4426
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 paź 2023, 9:43

Tak czy owak przejebane :)

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 501

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 16 paź 2023, 9:44

roque pisze:
16 paź 2023, 9:15
Z realnych zmian już dzisiaj, to nieco jest mocniejsza złotówka i euro czy usd potaniały ;)

btw., co gorsze? zielona lewica wprowadzająca eko-terror czy czerwona od aborcji do 9 miesiąca?
Jak myślisz, jak jednak pis dalej będzie rządził, to zalegalizuje pedofilię kościelną?

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 989
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 16 paź 2023, 9:46

Ojciecdyrektor pisze:
16 paź 2023, 9:44
roque pisze:
16 paź 2023, 9:15

Jak myślisz, jak jednak pis dalej będzie rządził, to zalegalizuje pedofilię kościelną?
Coś przeoczyłem ale chyba już to zrobili. Brak walki o sprawiedliwość ofiar, brak dla nich wsparcia, jednanie się z kościołem. Nie trzeba wszystkiego na piśmie, to widać.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 16 paź 2023, 10:04

Czyli z czego PO powinno rozliczyć PIS jesli teraz jest u władzy i zapowiadali to będąc w opozycji? Zróbmy listę:

1. Postawienie zarzutów Mejzie
2. Zarzuty dla winnych afery respiratorowej

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8756
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 paź 2023, 10:06

Wiem że to sarkam panie johny, ale... dobrze wiemy, że nikt nikogo nie rozlicza od 30 lat, jedna wielka banda [ch**].

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 350

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 16 paź 2023, 10:11

Oczywiście kolego, kur*a kur*ie łba nie urwie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”