Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 16 paź 2023, 8:33
gilardino11
Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 16 paź 2023, 8:42
a 31% Tuska to nie jest sukces? Od wczoraj od zmysłów odchodzę jak to możliwe, że na tego "patriotę" poszedł głosować prawie co trzeci Polak. Patrzeć teraz przez 4 lata na tą mordę - rzygać się chce. Kaczor i Tusk powinni oboje dla dobra społeczeństwa odejść definitywnie z polityki. Stare to i skompromitowane. Jedno i drugie dzieli Polaków. Wydaje mi się, że to może być klucz. Dopóki Donek i Kaczor będą twarzami swoich partii to zawsze będzie między nami taki podział i nienawiść. Gdyby 3droga i Lewica miały więcej mandatów to jeszcze byłbym w stanie uwierzyć w jakąś zmiane. Natomiast to zostanie obsadzone wszystko po Tuskowemu i czkawką nam się to wszystkim odbije.
basson
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 16 paź 2023, 8:55
Elektorat 60+ nie jest w stanie głosować na nic innego poza PiS i PO. Połowa siedzi przed TVP Info, a druga połowa przed TVN24. Społeczeństwo się starzeje, poza tym młodzi bardziej olewają wybory niż starsi. Którejś z tych partii musiałby zabraknąć paliwa, wtedy poleciałaby od razu druga.basson pisze: ↑16 paź 2023, 8:42a 31% Tuska to nie jest sukces? Od wczoraj od zmysłów odchodzę jak to możliwe, że na tego "patriotę" poszedł głosować prawie co trzeci Polak. Patrzeć teraz przez 4 lata na tą mordę - rzygać się chce. Kaczor i Tusk powinni oboje dla dobra społeczeństwa odejść definitywnie z polityki. Stare to i skompromitowane. Jedno i drugie dzieli Polaków. Wydaje mi się, że to może być klucz. Dopóki Donek i Kaczor będą twarzami swoich partii to zawsze będzie między nami taki podział i nienawiść. Gdyby 3droga i Lewica miały więcej mandatów to jeszcze byłbym w stanie uwierzyć w jakąś zmiane. Natomiast to zostanie obsadzone wszystko po Tuskowemu i czkawką nam się to wszystkim odbije.
Devourer

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 16 paź 2023, 9:02
Ilka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 16 paź 2023, 9:10
ilka, jak jestem ostatni co broni pisu, tak takie posty są mega słabe, bo jeszcze nikt sobie żadnych zasług nie przypisał, a Ty już atakujesz. Przez takich ludzi od 20 lat mamy wojnę polską-polską, bo nawet do promocji na mleczko potrafią przypisać politykę i to atakując w jedną ze stron.
Nie. U mnie było kilka komisji, w tym jedna gdzie były nowe bloki i własnie do tych nowych bloków była taka kolejka. Na szczęście Pani chodziła i pytała o adresy i jak ktoś był do innych to zapraszała bez kolejki. Nie wiem z czego wynikało, że akurat do tej jednej taka kolejka.
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 16 paź 2023, 9:15
1234

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 16 paź 2023, 9:21
Ilka
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 16 paź 2023, 9:27
Kilka razy byłem na wyborach, więc z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że kart do głosowania komisje dostają zazwyczaj w okolicach 70-80% zapotrzebowania, bo zakłada się frekwencję w lokalu na poziomie 60-80%. W urzędach zawsze są dodatkowe karty na wypadek gdyby były potrzebne, ale przy takiej frekwencji we wszystkich lokalach wyborczych zapasy mogły być niewystarczające. Dodatkowo dochodzą dodatkowe urny, które muszą być oplombowane, a nie wiem ile zapasowych plomb dostają urzędy i czy tutaj nie trzeba było czegoś załatwiać. A ostatnia kwestia to duży ruch ludzi wieczorem. Jak podawali wysoką frekwencję koło 18 to dużo osób uwierzyło, że jednak ich głos ma znaczenia i ruszyło gremialnie na wybory. Sam wśród znajomych mam kilka osób, które właśnie z tego powodu poszły koło 20. Przy niskiej frekwencji w ciągu dnia by się nie ruszyli z domu.basson pisze: ↑16 paź 2023, 8:19to ta kolejka do 3:00 czy tam nawet 4:00? z czego ona wynikała? brak kart i wydłużenie o kilka h czy po prostu takie duże zainteresowanie?
z tego co wywnioskowałem to pracownik komisji miał obowiązek stanąć na końcu kolejki o 21:00, by nie dochodzili nowi ludzie. natomiast jak to wyszło w tych punktach wrocławskich tego nie wiem
Sammyy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 paź 2023, 9:33
Nie zawsze tak to działa chyba. W Bytomiu też jest podliczone 21% komisji i prowadzi PO z 36%, a PiS ma 27%. Albo to źle zapisali i te 21% liczy się do całej Polski.Sammyy pisze: ↑16 paź 2023, 9:27A co do aktualnego wyniku PiSu z około 20% głosów... weźcie pod uwagę, że póki co spływają wyniki głównie z małych komisji, które znajdują się w większości w małych miejscowościach i na wsiach, czyli tam gdzie PiS ma zdecydowanie większe poparcie niż opozycja. Także póki co czekamy i nie wyciągamy za szybko wniosków.
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 paź 2023, 9:43
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 16 paź 2023, 9:44
Jak myślisz, jak jednak pis dalej będzie rządził, to zalegalizuje pedofilię kościelną?
Ojciecdyrektor

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 16 paź 2023, 9:46
Coś przeoczyłem ale chyba już to zrobili. Brak walki o sprawiedliwość ofiar, brak dla nich wsparcia, jednanie się z kościołem. Nie trzeba wszystkiego na piśmie, to widać.Ojciecdyrektor pisze: ↑16 paź 2023, 9:44Jak myślisz, jak jednak pis dalej będzie rządził, to zalegalizuje pedofilię kościelną?
wloski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 16 paź 2023, 10:04
johny batonik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 paź 2023, 10:06
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 16 paź 2023, 10:11
johny batonik
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio