Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1918

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 215

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 16 paź 2023, 18:54

Mr.Chris pisze:
16 paź 2023, 18:37
cloner pisze:
16 paź 2023, 18:26
Chyba chodzi o spełnianie obietnic wyborczych. W tym PO nigdy nie było mocne.
Może będę w tym odosobniony, ale PiS udowodnił mi, że spełnianie obietnic, zwłaszcza finansowych, wcale nie jest tym czego chcę. Wręcz przeciwnie. Wiele z tych obietnic jest po to, żeby kupić idiotów i według mnie niekoniecznie wpływa dobrze na sytuację ekonomiczną obywateli.
Są ludzie jednak którzy takiego wsparcia potrzebują. Nie można patrzeć tylko na własny interes ale też ogółu a mimo wszystko te wszystkie socjale pomogły wielu ludziom chociaż nie każdy je powinien otrzymać i powinna być nad tym większa kontrola.

Powiem szczerze, że PiS'owi się przypisuje wiele złego, ale prawda taka, że gdyby nie okres pandemii a zaraz później wojna Rosyjsko-Ukraińska, to sytuacja by wyglądała znacznie lepiej... Chociażby za sprawą samej inflancji której by nie było a przynajmniej nie tak dużej.

Mimo wszystko w tych sytuacjach krytycznych reagowali dość dobrze.
Wiem, że w temacie jestem laikiem, ale jak mam cofnąć się w czasie, zobaczyć jak za rządów PO wyglądał rynek pracy, jak wyglądała płaca (gdzie pensje praktycznie tkwiły cały czas na tym samym poziomie a koszty życia rosły) jak ludzi namawiano do imigracji a właściwie wielu było do tego zmuszonych, bo tu się nie dało żyć a tym bardziej zarobić na najważniejsze potrzeby. Za rządów PO połowa moich znajomych wyjechała do Irlandii, Holandii, Anglii czy Szwecji lub Norwegii a sam o mały włos nie wylądowałem w Niemczech i tylko przypadek sprawił, że w ostatniej chwili coś rypło.

Ostatnie 3 lata do rządzenia były szalenie trudne przez wiele kryzysów na świecie czy w Europie i nie mogę obwiniać np. PiS'u za to, że muszę zapłacić więcej dzisiaj za książki czy komiksy w sklepach/wydawnictwach, bo przez COVID w Chinach zamknięto fabryki i zabrakło papieru oraz kartonu i ceny tutaj poszły w górę... To nie ich wina.

No ale zobaczymy, może jednak coś dobrego z tych zmian wyjdzie, ale nie ukrywam, że co do tego mam duże obawy i wątpliwości.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1377
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 16 paź 2023, 18:57

O Chryste...ktoś komuś wmówił, że realizacja programu wyborczego partii na którą głosował jest wbrew jego interesowi. @Mr.Chris poczytaj czym kończy się głosowanie przeciw zamiast za...

https://dorzeczy.pl/amp/493257/tusk-obi ... osnia.html

BTW - ogólnie takich przenośni będzie co raz więcej ;), typu 100 konkretów na 100 dni to tak na prawdę tylko wskazówki, znaki drogowe...może uda się zrealizować jak będziemy mieli większość konstytucyjną i prezydenta...

Aha - zorientowane wróbelki ćwierkają, że armia 300k pod cięcie (nie powstaną dodatkowe dywizje), zakupy również (m.in mniej czołgów). Jak tylko będą sygnały, że zacznie się coś dziać (widać na przód na pół roku jak z UA) to biorę rodzinę pod pachę i za granicę. Oczywiście nie stanie się to teraz (za 5-7 lat, rus muszą inkorporować BY i złamać UA), ale jeśli teraz proces dozbrajania + zwiększenia liczebności armii zostanie zahamowany (bez powrotu poboru nie da rady) - tego już nie da się nadgonić i game over.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 16 paź 2023, 19:07

https://100konkretow.pl/wszystkie-konkrety/

60. Jakie odbudowywanie polskiej tradycji hodowania świń. Przecież mięso jest źle, zwierzęta hodowlane emitują CO2 i metan. Ma być wszystko wege. Fail

62. W Niemczech pompy cieplną już nie są eko friendly.

65. Jakie nielegalne decyzje? Jeżeli została wydana zgoda to jak może być nielegala? Szkoda że w pandemii nie mieli takich standardów.

67. Oj, żeby tylko jakiś NGO nie okazał się w to zamieszany.

68. Czyli zasada TKM (Teraz K#rwa My)

78. Raz zdobytego terenu się nie oddaje, więc UE wystosuje nowe rzadania i postulaty wobec Warszawy.

79. Bzdura kompletna. Ja w swojej prywatnej kontroli wydatków od 2016 zakładam coroczny wzrost wydatków w wysokości 5%.

84. W Hiszpanii to się źle skończyło (tzn. te forsowanie fotowoltaiki)

85. Przecież istotnia cześć ceny pradu to podatki i koszta administracyjne.

91. Już to widzę

96. Rozumiem z wchodzi o apolityczność wobec PiS?

97. Nauka czy naóka? Gowin wprowadził kryteria które bardziej punktowały postępiwe rzeczy.

98. Niech artyści idą szorować podłogi jak trzeba.

100. Wprowadismy własne kryteria cenzury.

Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk
Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2112
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 16 paź 2023, 19:36

Samuraj pisze:
16 paź 2023, 18:54
Są ludzie jednak którzy takiego wsparcia potrzebują. Nie można patrzeć tylko na własny interes ale też ogółu a mimo wszystko te wszystkie socjale pomogły wielu ludziom chociaż nie każdy je powinien otrzymać i powinna być nad tym większa kontrola.
Exactly. Ja nie mam nic przeciwko socjalowi w kontrolowanych ilościach, ale nie WINCYJ i WINCYJ i dla WSZYSTKICH.
MazurXIII pisze:
16 paź 2023, 18:57
O Chryste...ktoś komuś wmówił, że realizacja programu wyborczego partii na którą głosował jest wbrew jego interesowi.
Oczywiście, że większość tych którzy głosowali na daną partię, będą beneficjentami obietnic. Inaczej kupowanie głosów by nie miało sensu. Chodziło mi o ogół obywateli. Jesteś wykształconym człowiekiem i wiesz, że obietnice są realizowane bezpośrednio (m.in. podatki) lub pośrednio (m.in. inflacja) z kieszeni obywateli. Ten mechanizm powoduje, że nie cieszę się z realizacji wszystkich obietnic wyborczych.
MazurXIII pisze:
16 paź 2023, 18:57
@Mr.Chris poczytaj czym kończy się głosowanie przeciw zamiast za...
Ależ ja doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że Tusk jest kłamcą i manipulantem :D pamiętam jego wyczyny i nie zagłosowałem na KO. Dla mnie może być rycerzem na białym koniu, ale ciągle widzę zardzewiałą zbroję i będę obserwował jego ruchy, a za 4 lata zobaczymy, czy się zmienił.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 139

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 16 paź 2023, 20:02

Eyesmon pisze:
16 paź 2023, 18:36
Imho będzie gorzej bo jednak PiS jaki był taki był (hehe) ale miał jakiś problem i O DZIWO go realizował. Oczywiście przaśnie, buraczanie, z kadrami wyjętymi jakby wprost z PGR-u ale jednak realizował.

500+
Podwyżki emerytur
Obniżenie wieku emerytalnego
Świnoujście
Atom
CPK (tu ok, może to niezbyt przemyślane w obecnej sytuacji lotniczej na świecie *)
Mierzeja
Stworzenie mocnych graczy na rynku światowym: Orlen (apropos to sprzedaż 30% Lotosu nie była wymuszona przez UE i urzędy antymonopolowe?) czy KGHM
Inwestycje w armię (największe od czasów komuny)
Podniesienie pensji budżetówce

Jakoś to się trzymało - dojechaliśmy do 2 ligi UE, w zarobkach doganiając taką Portugalię czy Grecję i będac już naprawdę blisko Hiszpanii czy Włoch, imho żyję się nam już chyba lepiej niż tam (a podróżuje często i widzę jak tam jest stan infrastruktury, żebracy na ulicach i ogólny syf).
Oczywiście zrobili też masę złych rzeczy typu zawłaszczanie sądów, obsadzanie stanowisk, idiotyczne decyzje kampanijne (obniżanie paliwa na Orlenie czego skutkiem były nieczynne dystrybutory - bo paliwo w detalu było niższe niż w hurcie dla rolników czy firm logistycznych więc tankowali na stacjach zamiast kupować w hurcie i to było m.in przyczyną braków - a tylko wkurwiło wyborców), Czarnek, Jaki, Ziobro i te ryje. Do tego kompletnie skrewili kampanię stawiając na obrzucanie się błotem i straszenie UE zamiast postawić na merytorykę i chwalenie się swoimi sukcesami (a wbrew pozorom jest ich niemało)

Natomiast PO (+ reszta opozycji) - co nam właściwie oferuje?
- programy się w paru punktach (ochrona zdrowia, inwestycje, kościół) wykluczają ergo nie będa realizowane żadne
- wielkie inwestycje polskie mogą być zatrzymane (te co ww)
- wahadło z USA na Niemcy co nam na pewno dobrego nie przyniesie bo Niemcy i Francja nie będa chcieli mieć w nas konkurencji ale jak ktoś fajnie napisał wyżej Ohio :)
- problemy z rządzeniem 3 partii w 1 koalicji z przeciwnym sobie prezydentem
- doświadczenie w braku realizacji punktów programowych z lat 2007-2015 :)))

Chciałbym partii centroprawicowej jaką kiedyś mogła stać się Platforma, coś na kształt Republikanów (ale najlepiej tych z czasów Reagana). Ale takiej nie ma. Boję się niestety że PO znów pójdzie drogą ciepłej wody w kranie, zablokuje inwestycje i rozwój, grając na przeczekanie. Kasa z KPO się pewnie w trymiga odblokuje ale co dalej? W czasach kryzysu, wojny za płotem nie wiem czy zmiana kierowcy jest tak dobra, poprzedni był jaki był ale ogarniał a Ci muszą się uczyć jazdy od nowa. Bardzo to przypomina sytuację z PZPN - Santos nie ogarniał ale myślę że 3pkt z Mołdawią by były a wsadzenie na minę nowego Probierza przypomina mi właśnie oddanie władzy PO :)

Chciałbym się mylić.

ps. a i jeszcze lasy - tu imho źle zagrał PR Pisu (którego nie ma :) - mam znajomego leśnika, bardzo dużo ogarnia w temacie bo zajmuję się w ramach pracy sprzedażą drewna. Tak naprawdę wcale nie wycinamy więcej niż w poprzednich latach, dba sie o dobrostany, wycina też duzo z powodów korników etc. Tylko w mediach to jest przedstawiona tak a nie inaczej :)
Atomu to jeszcze nie ma, nie wiadomo czy ta koalicja nie pójdzie w drugą stronę. Na dobrą sprawę takie rzeczy jak energetyka to działanie długofalowe na wiele lat do przodu, trzeba realizować określoną strategię przez długi okres. aby coś z tego było.
Lasów to akurat było dużo więcej wycinane, bo ludzie jeżdzą i obserwują.

PO a w zasadzie KO jest już w zasadzie w dużej mierze centrolewicowa, w koalicji mają przecież oszołomów z Zielonych, plus postacie typu Jachira czy ten włoczykij na rowerze (chyba Streczewski, nie pamietam dokładnie) ? Młodsze pokolenie jak Trzaskowski też światopoglądowo mocno lewicowy.

Ja bym osobiście chciał czegoś a la Konfederacja, tylko bez fanatyzmu religijnego.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8757
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 paź 2023, 20:09

Oby nie było tylko powtórki z rozrywki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 139

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 16 paź 2023, 20:10

venomik pisze:
16 paź 2023, 18:03
Devourer pisze:
16 paź 2023, 17:44
Może liczą od wiosek do miast ? Jakby zachowali 7,5% to jeszcze nie byłoby najgorzej, ale jak finalnie spadną poniżej 7% to już słabo.
Nie spadnie. Przez dobre 6 godzin, gdzie PiS ostro tracił, Konfederacja straciła 0.15 punktu procentowego. Nie ma opcji aby w pozostałych 18 procentach obwodów miała stracić nagle więcej niż to, co traciła przez ten czas. Zwłaszcza, że Konfederacja wcale nie ma takiego niskiego poparcia w miastach, nawet w tych największych jest ponad progiem wyborczym.
Jest 92% i Konfa systematycznie traci, co prawda niewiele, ale jednak. Ostatnie chyba są wyniki z zagranicy, i zmiana końcowa moze być z -,+ 0,5%.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2172

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 paź 2023, 20:47

Devourer pisze:
16 paź 2023, 20:10
Jest 92% i Konfa systematycznie traci, co prawda niewiele, ale jednak. Ostatnie chyba są wyniki z zagranicy, i zmiana końcowa moze być z -,+ 0,5%.
No i jak Konfa miałaby stracić jeszcze 0.18% poparcia albo więcej, skoro zostało około 6% okręgów wyborcznych niepoliczonych? Skoro podczas liczenia ostatnich 50% okręgów wyborczych stracili ledwie 0.21%. Nie widzę szans.
Zwłaszcza nie głosami z zagranicy, gdzie faktycznie sporo okręgów jeszcze nie jest podsumowanych, ale w tych policzonych Konfederacja ma obecnie 8.1% poparcia, wiec to im zawyża, a nie zaniża wynik.
Musiałbym czegoś kompletnie nie ogarnąć w tym jak dane przekazuje nam PKW żeby była jakakolwiek realna szansa aby Konfederacja spadła poniżej 7%. Zdziwię się jeśli spadnie poniżej 7.15% w ogóle.

Ps: KO przekroczyło właśnie 30%. Tu powinienem wkleić wypowiedzi Ziemkiewicza, który jak zawsze nieogarnięty oburzał się, że 'to obłęd' aby rozmawiać o danych z exit pollu, a nie o 'rzeczywistych' danych zebranych przez 10 czy 15% komisji wyborczych, kiedy to jeszcze KO było w okolicach 25% a PiS zdaje się pukał do wyniku 42%.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1974

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 16 paź 2023, 21:27

Samuraj pisze:
16 paź 2023, 18:32
Jego poprzednie rządy były sabotażem na Polskę, rozkradanie, rozsprzedawanie, korupcja, afery..
Samuraj pisze:
16 paź 2023, 18:32
Znowu zacznie się pchanie do własnych kieszeni. Już wolę te PiS'y i dawanie do łapy kościołom
Jezusie Nazareński ;D Wszystkie te Brudzińskie(wujku przesyłam swoje cv),Sobolewksie(żona w kilku radach nadzorczych),Cymańskich,ludzi z kancelarii andżeja,rozdawanie will sowim koleżkom itd itd :)
Korupcja,afery ?
chłopie czy też przez ostatnie 8 lat mieszkałeś w lesie,czy oglądałeś tvp ? :)
afera wizowa,afera respiratorowa,maseczkowa,pck itd :D

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1344

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 16 paź 2023, 21:29

Ja chyba rozbiję namiot pod siedzibą TVP i będę robił wywiady z ludźmi telewizji, którzy będą odchodzic z pracy. Te Rachonie, Pereiry, Holeckie, te wszystkie szczury spierdalające korytarzami, byle tylko znaleźć jakąkolwiek dziurę, w której nikt ich nie znajdzie. To będzie przepiękny widok.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 16 paź 2023, 21:31

No i co takiego wielkiego zrobił pis w tych dwóch kadencjach ?
to co najprostsze,czyli rozdał obywatelom ich pieniądze ;)
Zrobił coś co nie było specjalnie skomplikowane bo jeśli coś było to to albo spieprzyli,albo nie potrafili zrobić (mieszkania,auta elektryczne) ;)
Jasne,fajnie jest dostać kasę ale żeby się tym jakoś specjalnie zachwycać ?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8757
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 paź 2023, 21:31

dias pisze:
16 paź 2023, 21:29
Te Rachonie, Pereiry, Holeckie, te wszystkie szczury spierdalające korytarzami, byle tylko znaleźć jakąkolwiek dziurę
I tymi samymi korytarzami wrócą Lis, Kraśko i inne szuje?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 16 paź 2023, 21:33

cloner pisze:
16 paź 2023, 20:09
Oby nie było tylko powtórki z rozrywki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
a to zabawne z tym lotosem :)
nie jest tak że Aramco lubi się z pogromcą uśpionych tygrysów ? :D

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 16 paź 2023, 21:35

dias pisze:
Te Rachonie, Pereiry, Holeckie
ja bym ich zostawił,ale za o wiele mniejsza kasę i patrzył śmiejąc się do rozpuku kiedy informowaliby ludzi przekazem o 180 stopni innym niż dotychczas :)

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 16 paź 2023, 21:42

dias pisze:
Ja chyba rozbiję namiot pod siedzibą TVP i będę robił wywiady z ludźmi telewizji, którzy będą odchodzic z pracy. Te Rachonie, Pereiry, Holeckie, te wszystkie szczury spierdalające korytarzami, byle tylko znaleźć jakąkolwiek dziurę, w której nikt ich nie znajdzie. To będzie przepiękny widok.
Blisko 2 lata pod namiotem? Podziwiam wytrwałość!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”