Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1932

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6652

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 paź 2023, 10:10

Delpiero14 pisze:
19 paź 2023, 9:44
Chleb za 3,50, wole nie myśleć jaki to ma skład.
Chleb żytni 100% bez dodatku drożdży, 450 g

Składniki: mąka ŻYTNIA 62,5%, woda, sól.

Produkt może zawierać: sezam, soję, gorczycę, dwutlenek siarki, orzechy arachidowe, orzechy, seler, jaja, mleko, łubin i produkty pochodne.

Wartość odżywcza (w 100g produktu): wartość energetyczna - 888 kJ / 210 kcal; tłuszcz - 1,2 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g; węglowodany - 43 g; w tym cukry - 1,6 g; błonnik - 4,9 g; białko - 4,2 g; sól - 1,2 g.

Pieczywo odpiekane z produktu głęboko mrożonego.
Biedronka.

Z drogim pieczywem z piekarni jest często jak z kraftowymi piwami czy innymi produktami "rzemieślniczymi". Przerost formy nad treścią.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1961

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 paź 2023, 10:20

cloner pisze:
19 paź 2023, 9:20
Oczywiście mówię o jednej osobie. Było pisane też o jednej wypłacie.
Ja chleba nie jadam prawie wcale(raz na jakiś czas ciemne pieczywo) ale gdyby jeden bochenek chleba miał mi wystarczyć na kilka dni to bym chodził z żołądkiem przyklejonym do kręgosłupa :?
Przecież pół bochenka to jakieś trzy kanapki składane i tyle :?
Tak,wiem że nie trzeba jeść samych kanapek ale bochenek chleba na twarz na kilka dni to jakaś masakra :)
cloner pisze:
19 paź 2023, 9:47
Ja też wolę nie myśleć, jak to jest żyć za minimalna krajową.
no jacha,przecież popierasz konfę czyli partię ludzi sukcesu,co się tam będziesz plebsem przejmował ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8711
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 paź 2023, 10:23

Conrado pisze:
19 paź 2023, 10:20
no jacha,przecież popierasz konfę czyli partię ludzi sukcesu,co się tam będziesz plebsem przejmował
To była odpowiedź na skład najtańszego chleba. Przecież można jeść droższy, gdy kogoś stać, to oczywiste.
Conrado pisze:
19 paź 2023, 10:20
Ja chleba nie jadam prawie wcale(raz na jakiś czas ciemne pieczywo) ale gdyby jeden bochenek chleba miał mi wystarczyć na kilka dni
No to nie jesz prawie w ogóle czy jednak ci w ogole nie starcza?

PS składane kanapki? Jprdl, 3 składane kanapki i jestem pełny na 12h.
Wolę na jedną kromkę nałożyć sałatę, serek, dobrą wędlinę, ogórek kiszony i paprykę, a nie wpierdalać tyle pieczywa..

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8402

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 19 paź 2023, 10:44

MazurXIII pisze:
18 paź 2023, 16:41
Najśmieszniejsze są Julki z serduszkami w avku pracujące w handlu zakładające teraz 'akcję obrony niedziel niehandlowych'.
I niech walczą.

Akurat dwie niedziele handlowe w miesiącu były powodem, dla którego nie zagłosowałem na 3D. Jedna z niewielu decyzji PiSu, która mnie bezpośrednio dotyczyła i na której skorzystałem. Mam nadzieję, że handlowe niedziele nigdy już nie wrócą.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1308

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 19 paź 2023, 10:53

Handlowe niedzielę to jedna z rzeczy która wróci najszybciej. Brak kosztów państwa i zrobienie dobrze wielkim korpo handlowym

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 paź 2023, 10:59

piotrcies pisze:
19 paź 2023, 10:44
Akurat dwie niedziele handlowe w miesiącu były powodem, dla którego nie zagłosowałem na 3D. Jedna z niewielu decyzji PiSu, która mnie bezpośrednio dotyczyła i na której skorzystałem. Mam nadzieję, że handlowe niedziele nigdy już nie wrócą
Ooo czyli głosowałeś na pis? Reszta była za.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8402

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 19 paź 2023, 11:02

cloner pisze:
19 paź 2023, 10:59
Ooo czyli głosowałeś na pis? Reszta była za.
głosowałem tam, gdzie za przykry obowiązek mam dostać 2,5x wynagrodzenie.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1961

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 paź 2023, 11:04

cloner pisze:
19 paź 2023, 10:23
PS składane kanapki? Jprdl, 3 składane kanapki i jestem pełny na 12h.
Wolę na jedną kromkę nałożyć sałatę, serek, dobrą wędlinę, ogórek kiszony i paprykę, a nie wpierdalać tyle pieczywa..
Nie wiem jakie masz zapotrzebowanie kaloryczne,ale 3 kanapki składane na śniadanie brzmi ok,ale gdzie reszta posiłków ?
piotrcies pisze:
19 paź 2023, 10:44
Akurat dwie niedziele handlowe w miesiącu były powodem, dla którego nie zagłosowałem na 3D. Jedna z niewielu decyzji PiSu, która mnie bezpośrednio dotyczyła i na której skorzystałem. Mam nadzieję, że handlowe niedziele nigdy już nie wrócą.
Moim zdaniem pracownicy nie powinni mieć gwarancji dwóch wolnych niedziel w miesiacu,ale dwóch pełnych weekendów,a za pracę w niedzielę 50-100 % extra ;)

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1938

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 19 paź 2023, 11:25

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 330

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 19 paź 2023, 11:27

Jaka jest główna przyczyna porażki Konfederacji? Katolicki zamordyzm + Korwin. I nikt z centrum nigdy nie zagłosuje na nich dopóki się to nie zmieni.

Postulat zakazania aborcji nawet z gwałtu to faktycznie, ale gwałt na logice i medycynie. Nie ma żadnych, powtarzam - żadnych plusów w zakazywaniu aborcji. To jest wyłącznie zaspokojenie swojego sumienia i mieszanie się w prywatne życie innego człowieka.

- Nie da się zakazać czegoś co jest legalne w każdym sąsiadującym kraju + podziemie aborcyjne też działa sprawnie. Na tej samej zasadzie działa dostęp do marihuany. Zakazana, a każdy palił.
- Osoby, które stać na aborcję za granicą - wyjadą i zrobią. Osoby, których nie stać i nie chcą dziecka - będą próbować same poronić, co może wiązać się z uszczerbkiem na zdrowiu, albo urodzą i wyrzucą dziecko, albo będą próbowały poronić, ale im się to nie uda i urodzą chore dziecko
- Nie można zakazać aborcji w momencie jak pomoc państwa w sprawie opieki nad chorym dzieckiem jest żadna, jakieś śmieszne kwoty, które ledwo starczają na pampersy
- Partia Wolnościowa, która nakazuje obywatelowi rodzenie dziecka? A może on nie chce tak układać sobie życia. To jego wybór
- Robienie ku*wy z logiki, że skoro nie chcesz dziecka to nie uprawiaj seksu. Tak jakby ktoś wymyślił 100% metodę antykoncepcyjną. Seks nie służy tylko do prokreacji, a skoro nie ma 100% metody antykoncepcji to ciąża może być niechciana.
- Konflikt na linii czy płód to człowiek czy nie. Do 12 tygodnia płód nie może odczuwać bólu bo nie ma wykształconego unerwienia, dlatego też podaje się ten zakres do przeprowadzenia aborcji. Czy coś co mierzy ileś mm to już człowiek? Dla niektórych tak, dla niektórych nie. Pytanie, dlaczego ktoś komuś ma narzucać swoją wizję?
- Rodzenie niechcianych dzieci wpływa psychicznie na matkę. Lepiej aby to matka decydowała czy chce mieć to dziecko, czy nie. Lepiej żeby dokonała aborcji i starała się o dziecko w momencie jak będzie gotowa.
- Osoby zakazujące aborcji to przede wszystkim osoby, które nigdy nie były w takiej sytuacji/są jeszcze młode i nie znają dorosłego życia, co świadczy o tym wiek wyborców Konfederacji. Łatwo podejmować takie decyzje jak ma się 18 lat i tylko jedna dziewczynę albo jeszcze w ogóle i myśli się, że seks to tylko z przyszłą żoną i tylko w celu starania się o dziecko, a nie dla przyjemności
- skoro ktoś postuluje o zakaz aborcji, więc identycznie invitro też według wyborców Konfederacji też zakazane? Tam przecież też dochodzi do marnowania komórek, czyli potencjalnych dzieci. A skoro invitro zakazane to jak osoby z problemami mają się starać o dziecko? Z adopcji? Nie bądźmy śmieszni
- aborcja z gwałtu. Już widzę zwolenników tego pomysłu, którzy każą rodzić swojej żonie/córce, która została zgwałcona przez murzyna. Utopia.

Aborcja na NFZ powinna być w momencie:
- chorób dziecka
- gwałtu
- zagrożenia życia matki

Aborcja na życzenie powinna być po prostu płatna. Na pewno ktoś będzie chciał z aborcji zrobić sobie antykoncepcję, ale na to nie ma rady. Nie zrobi tego bezpiecznie, zrobi to wieszakiem. Nie da się tego zakazać, a można chociaż dbać o zdrowie swoich głupszych obywateli. Dlatego aborcja na życzenie powinna być płatna, aby społeczeństwo nie finansowało błędów innych.

A jeśli chodzi o Korwina. Można poruszać różne tematy, ale starzec wali już w te najcięższe, czyli pedofilię i dyskryminację innych osób. Tego nie da się wytłumaczyć i jest tak co wybory. Do usunięcia z partii raz na zawsze. Zero sentymentów.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 paź 2023, 11:38

Conrado pisze:
19 paź 2023, 11:04
Nie wiem jakie masz zapotrzebowanie kaloryczne,ale 3 kanapki składane na śniadanie brzmi ok,ale gdzie reszta posiłków
No nie jestem tak idealny jak ty, kalorii nie liczę, jem kiedy mam ochotę. A zamiast kg chleba wolę jajka lub inne zamienniki.

3 składane kanapki to dla mnie 3 śniadania.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 19 paź 2023, 12:51

Za Pana Janusza w ogień, słusznie. Może jeszcze Ordo Iuris gdzieś wyskoczy.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4388
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 paź 2023, 12:56

https://www.onet.pl/styl-zycia/onetkobi ... 3,2b83378a

Lewica i ich chore problemy. Jpd....nieważna gospodarka, finanse, inwestycje, wojna, kryzys. Ważne są aborcja i transy ....

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 19 paź 2023, 12:58

Prawica i ich chore problemy. Jpd....nieważna gospodarka, finanse, inwestycje, wojna, kryzys. Ważne są klauzule sumienia i kościół ....

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 paź 2023, 13:02

Diamen23 pisze:
19 paź 2023, 12:58
Prawica i ich chore problemy. Jpd....nieważna gospodarka, finanse, inwestycje, wojna, kryzys. Ważne są klauzule sumienia i kościół .
Konfederacja w rządzie? Wow.
Dzięki Diamen za news.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”