Książki - recenzje - Strona 116

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1342

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 07 wrz 2023, 0:13

Migot. Z krańca Grenlandii - Ilona Wiśniewska
Obrazek
Lubię książki Wiśniewskiej, uważam ją za myślącą i rozsądną, ogarniającą temat, ale w tym reportażu brakuje mi jakiejś historii, która przykułaby moją uwagę w sposób szczególny. No bo co my tu mamy? Historie ludzi żyjących na Grenlandii, w miejscu oddalonym od względnej cywilizacji. Tyle, że sposób narracji powoduje, że w tych historiach nie ma niczego wyjątkowego. Słucha się ich (audiobook) z zainteresowaniem, ale drżenia rąk u mnie nie wywołują.

Kajś. Opowieść o Górnym Śląsku - Zbigniew Rokita
Obrazek
To chyba jeden z lepszych reportaży jakie czytałem. Śląsk oczami miejscowych, spod pióra pochodzącego z tego regionu Rokity, jest regionem fascynującym, zarówno w sferze historycznej jak i ludzkiej. Pisałem już parę stron wcześniej, ale powtórzę: bardzo pouczająca lektura, mi pokazała, jak ciągle mało wiem o historii Polski.

Ogień wyszedł z lasu - Dawid Iwaniec
Obrazek
I napisałbym, że "Kajś" to świetny reportaż, gdybym nie przeczytał zaraz po nim tej książki. Znakomita relacja z wydarzeń lat dziewięćdziesiątych, kiedy pożary szalały po śląskich lasach. Są postaci, są mocne wydarzenia, jest próba odpowiedzi na pytania o przyczyny tych wydarzeń. Wszystko spisane bardzo ciekawym i przystępnym językiem. Znakomite, znakomite.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1006

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 10 wrz 2023, 18:16

Kluchman pisze:
13 maja 2023, 22:03

Obrazek

Historia holenderskiego malarza Hana van Meegerena, który nie zyskał zbyt dużego uznania krytyków i w końcu postanowił zostać fałszerzem. Na tyle dobrym, że nabrał ekspertów, że jego obrazy są prawdziwymi dziełami Jahannesa Vermeera. Jego fałszywkę zapragnął mieć nawet Herman Goring, a w zamian za "Vermeera" oddał wiele innych obrazów mniej znanych malarzy. Nikt mu nie wierzył, że to on namalował obrazy, więc już po aresztowaniu namalował pod nadzorem jeszcze jeden. Nie chciałbym tu zdradzać zbyt wielu szczegółów (choć pisałem o tym na swoim fanpage'u), ale książka jest napisana dobrze, a sama historia jest bardzo ciekawa.

8/10
Gorąco polecam. Przeczytałem a właściwie pochlonalem ją w jeden wieczór.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 21 wrz 2023, 20:56

Boromir pisze:
11 cze 2023, 7:36
Przez całą książkę mówią w zasadzie to samo od początku do końca, na dodatek tą jego geopolityczną nowomową która zresztą już jest legendarna. Niby mądrze, ale jak człowiek tak usiądzie i przemyśli to jednak całkowicie bez sensu i generalnie gdybanie.

Cały ten jego cykl felietonów w Do Rzeczy historia też taki był.
Męczę od dwóch tygodni jego "Wojna w kosmosie...".

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6707

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 wrz 2023, 22:49

A to tego nie czytałem.

Mroczna Wieża po tomie 6/8 to takie mocno średnie 3 w skali szkolnej, niestety.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 21 wrz 2023, 23:22

@PietroBosman pytałeś mnie (chyba jeszcze na poprzednim forum, bo tu nie mogę znaleźć tej rozmowy) czy nie przeszkadza mi w książkach Kapuścińskiego, że on mógł ściemniać. No to mogę Ci teraz odpisać, po przeczytaniu "Cesarza", że nie tyle mi przeszkadza ta świadomość, co literacka narracja w książce, która powinna być reportażem. Kto czytał ten wie o czym piszę. Męczyłem się strasznie, mimo, że to ledwie 160 stron w małym formacie. Ładnie to wygląda, kwiecisty język robi wrażenie, ale trudno mi to zbić z faktem, że otoczenie Cesarza Hajle Selasie to byli głównie prości, nie zawsze jakkolwiek wykształceni ludzie. Gryzło mi się to strasznie. No i oczywiście z tyłu głowy pomarańczowa lampka, że część tych relacji mogła być podkoloryzowana na potrzeby książki. Wielkie dzieło, ale na cenzurowanym.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 22 wrz 2023, 6:51

Problemem mrocznej wierzy jest to , że ona jest niepotrzebnie za długa

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 22 wrz 2023, 7:42

dias pisze:
21 wrz 2023, 23:22
@PietroBosman pytałeś mnie (chyba jeszcze na poprzednim forum, bo tu nie mogę znaleźć tej rozmowy) czy nie przeszkadza mi w książkach Kapuścińskiego, że on mógł ściemniać. No to mogę Ci teraz odpisać, po przeczytaniu "Cesarza", że nie tyle mi przeszkadza ta świadomość, co literacka narracja w książce, która powinna być reportażem. Kto czytał ten wie o czym piszę. Męczyłem się strasznie, mimo, że to ledwie 160 stron w małym formacie. Ładnie to wygląda, kwiecisty język robi wrażenie, ale trudno mi to zbić z faktem, że otoczenie Cesarza Hajle Selasie to byli głównie prości, nie zawsze jakkolwiek wykształceni ludzie. Gryzło mi się to strasznie. No i oczywiście z tyłu głowy pomarańczowa lampka, że część tych relacji mogła być podkoloryzowana na potrzeby książki. Wielkie dzieło, ale na cenzurowanym.
Faktycznie kiedyś o tym autorze dyskutowaliśmy.Przyznam się, że nie czytałem tej książki. Objętość wskazuje na skromne dzieło.Bede w bibliotece to poszukam.

Ktoś z was czytał "Pożogę" Zofii Kossak?
Mam na półce i przymierzam się do tego w ten weekend.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4927575/pozoga

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 27 wrz 2023, 20:51

Jestem w trakcie czytania "Pożogi"Zofii Kossak. Piękna polszczyzna i straszne wydarzenia na Wołyniu....w 1918 roku. Tak. To co się działo w czasie II wojny światowej to było tylko dopełnienie barbarzyństwa jakie doświadczyli Polacy na tamtych ziemiach...ukochanych i szanowanych ziemiach.Bardzo to bije po oczach w trakcie tej lektury...

Na półce czeka na mnie "Na skraju imperium" Mieczysława Jałowieckiego. Czy ktoś z was zapoznał się z tą książką?Jakie wrażenia?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 paź 2023, 13:05

j1mmy pisze:
22 wrz 2023, 6:51
Problemem mrocznej wierzy jest to , że ona jest niepotrzebnie za długa
Jestem po 7/8. Przyznam się szczerze że ten był chyba najsłabszy, długimi momentami nawet nie wiedziałem co czytam, jak w tym memie, kto jest synem kogo.

Ale na końcu był taki dzienniczek, niby że Kinga, jak dochodził do pisania całej sagi przez te wszystkie dekady. I to mnie tchnęło do rozkminy.

Bo uważa się cykl Mrocznej Wieży za taki Opus magnum Kinga, niby jego największe i najbardziej osobiste dzieło. Już po pierwszych dwóch tomach zorientowałem się, że to bzdura i do najlepszych jego powieści nie dorasta, ale teraz, po przeczytaniu tego dzienniczka, zmieniam zdanie.

Mroczna Wieża to King. Mroczna Wieża idealnie podsumowuje Stephena Kinga jako pisarza, obnaża jego zalety i wady.

Dobry pomysł. Średnie wykonanie.

Naprawdę świetne fragmenty i mnóstwo niepotrzebnych dłużyzn. Bezsensowne wątki, przez co objętości są tak z 1/3 zawyżone.

Teraz czas na ostatni tom i już nie mogę się doczekać ostatniej przywary z jego twórczości - zakończenia z dupy :D

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1514
Kibicuję: od czasu do czasu

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 paź 2023, 17:19

Fjaka. Sezon na Chorwację
Po "Błoto słodsze niż miód" i "Bukareszt. Kurz i krew" Małgorzaty Rejmer przyszedł czas na "Fjaka. Sezon na Chorwację" autorstwa Aleksandry Wojtaszek. No cóż, czytało mi się znacznie gorzej. Wiadomo, inna autorka to raz, ale myślę, że chodziło też o wątki, które były w tej książce poruszane. Jako fan piłki nożnej oczywiście z przyjemnością czytałem rozdział o Hajduku Split, ale momentami książka mnie - może nie męczyła - ale nie porywała. Dwa podane wyżej tytuły chłonąłem z wielkim zainteresowaniem, a tutaj było raz lepiej, raz gorzej. Nie jest to zła pozycja, jeśli ktoś jest fanem bałkańskiej kultury to oczywiście polecam, ale całościowo było co najwyżej dobrze.

Mistrzowie. Od Zidane’a do Mbappégo. Upadki i wzloty francuskiego futbolu
Może mniej ambitny tytuł, ale jakiś czas temu wpadła mi w ręce. Nie oczekiwałem po niej wiele, już sama okładka kojarzyła mi się z bazarowymi książkami o Messim, Ronaldo czy Lewandowskim. I tu miłe zaskoczenie. Całkiem nieźle opisana historia reprezentacji Francji od MŚ 1998 do mistrzowskiego tytułu w Rosji 2018. Matthew Spiro opisał, jak reprezentacja Tricolores wpływała na francuskie społeczeństwo oraz jak futbol był powiązany kulturową odmiennością tego kraju. Przedstawiona została sytuacja panująca w kadrze po wygranym turnieju w 98 roku, ale również wzloty i upadki na przestrzeni kolejnych lat. Afery, skandale, system szkolenia młodzieży, nadzieje związane z utalentowanym rocznikiem 87', kompletna klapa za kadencji Domenecha. No i w zasadzie temat główny - Kylian Mbappe, chłopak z Bondy, który został gwiazdą futbolu i wzorem do naśladowania dla młodzieży w tym kraju. Czytało się całkiem przyjemnie, zaskoczenie in plus.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 paź 2023, 14:22

Boromir pisze:
07 paź 2023, 13:05
Teraz czas na ostatni tom i już nie mogę się doczekać ostatniej przywary z jego twórczości - zakończenia z dupy :D
Mroczna Wieża za mną. Ostatni tom jeden z lepszych, co prawda znowu za długi, znowu z losowymi zdarzeniami, w tym z jednym ordynarnym Deus ex machina. Ale IMO zakończenie całkiem w porządku. Zarówno to pierwsze, jak i drugie.

Na pewno drugi raz do całego cyklu nie wrócę.

Czas ruszyć naprzód.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1514
Kibicuję: od czasu do czasu

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 01 lis 2023, 13:26

Gorączka złota. Jak upadała Wenezuela
Świetny reportaż o tym, jak na przestrzeni kilkudziesięciu lat upadła Wenezuela. O ogromnym kryzysie i sytuacji w tym kraju oczywiście słyszałem, jednak nigdy nie zagłębiałem się w szczegóły. Tomas Forro opisuje jak wygląda życie w Wenezueli, kraju przesiąkniętym korupcją, organizacyjnym chaosem, organizacjami działającymi na ulicach miast, przemocą i wszystkim tym, co dla nas może się wydawać kompletnie nierealne, a tam jest na porządku dziennym. Świetna książka, polecam, bo dawno nie czytałem nic tak interesującego.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 707

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 01 lis 2023, 14:43

O widzisz, to chyba się skuszę, bo już się nad ta pozycją zastanawiałem, reportaże dobrze mi wchodziły ostatnio (albo po prostu trafiałem na niezłe), no i to już któraś rekomendacja tej książki.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 01 lis 2023, 14:50

Ja z kolei polecam "Na Szewskiej. Sprawa Stanisława Pyjasa" Cezarego Łazarewicza. Reportaż, ale odstawiając polityczne wątki czyta się jak dobry kryminał.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4425
Kibicuję: AC Milan

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 01 lis 2023, 15:55

Ja na urodziny dostałem kontynuacje Slepnac od świateł. Zobaczymy jakie będzie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”