Myślę, że na takim poziomie to mało kto jakoś szczególnie tutaj weryfikuje wrzucane liczby.
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 12:25
Myślę, że na takim poziomie to mało kto jakoś szczególnie tutaj weryfikuje wrzucane liczby.
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 sty 2024, 12:30
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 23 sty 2024, 12:34
Te liczby generalnie sa prawdziwe sprawdzilem ale jednak wymagajmy troche wiecej. Inaczej bedzie tu pelno twitterowych zarzutek z tym ze to Ty bedziesz robil za informacje kontekstowe dopoki Ci sie nie znudzi.
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 12:46
Ok. Rozumiem ten pragmatyzm.Eyesmon pisze: ↑23 sty 2024, 12:302. I teraz jeśli rząd wrzuca specjalny rabat w postaci obniżki vatu na paliwa a Orlen sobie dzięki temu zarabia więcej bo paliwo nie tanieje zgodnie z tą obniżka to w konsekwencji ta kasa zostaje wytransferowana z budżetu do Orlenu. Tak czy owak zostaje w państwie tylko w innej kieszeni. (...) Ale dla mnie liczy się efekt.
Racja. Ale ja w tym temacie chyba juzza dużo widziałem ewidentnych manipulacji i kłamliwych danych wrzucanych przez Mazura i Clonera, żeby sie tam przejmować tym, że Eyesmon wrzucił taką grafikę - przynajmniej ma pełne dane, jest czytelna, ma legendę, wiadomo co przedstawia, a z racji tego, ze to zarobki prezesa SSP - można łatwo zweryfikować samemu.Chlopaczek pisze: ↑23 sty 2024, 12:34Te liczby generalnie sa prawdziwe sprawdzilem ale jednak wymagajmy troche wiecej. Inaczej bedzie tu pelno twitterowych zarzutek z tym ze to Ty bedziesz robil za informacje kontekstowe dopoki Ci sie nie znudzi.
venomik
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 12:54
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 sty 2024, 12:55
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 12:58
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 sty 2024, 12:59
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 13:07
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 sty 2024, 13:15
cloner
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 sty 2024, 13:35
Podpuszczasz mnievenomik pisze: ↑23 sty 2024, 12:46Ok. Rozumiem ten pragmatyzm.Eyesmon pisze: ↑23 sty 2024, 12:302. I teraz jeśli rząd wrzuca specjalny rabat w postaci obniżki vatu na paliwa a Orlen sobie dzięki temu zarabia więcej bo paliwo nie tanieje zgodnie z tą obniżka to w konsekwencji ta kasa zostaje wytransferowana z budżetu do Orlenu. Tak czy owak zostaje w państwie tylko w innej kieszeni. (...) Ale dla mnie liczy się efekt.
Nie ma w sumie większej różnicy dla konsumenta czy vat wysoki i pieniądze w budżecie państwa, czy vat niski i pieniądze w Orlenie, bo ten sobie podniósł marże i skonsumował obniżkę vatu. Jeśli cena paliwa jest taka sama.
To teraz wróćmy do tego, co pisałeś wcześniej: "No ja tam się cieszę jak mamy silne przedsiębiorstwo państwowe"
Czy w takim razie gdyby vat został wysoki, ceny paliw takie same i Orlen miałby zysku na tym samym poziomie co kiedyś (parę miliardów zł), a na koniec 2022 roku rząd robi przelew na 30 miliardów do Orlenu...
Jak tam Twój pragmatyzm wtedy? Przecież sytuacja końcowa jest identyczna: takie same ceny paliw cały czas, taka sama kasa w budżecie państwa, taka sama kasa w Orlenie. Czy wówczas też byś był zadowolony - bo przecież jaką fajną, silną firmę mamy?
Bo od tego się przecież dyskusja zaczęła, od mojego komentarza, że mnie ten wielki zysk Orlenu wcale nie cieszy.
Więc teraz posłucham jak oceniałbyś taki przelew.
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 sty 2024, 14:18
Jednak wolę, żeby została bezpośrednio w państwie, zawsze jej część pójdzie na pokrycie jakiejś inwestycji ogólnodostępnej czy długów. Jest jeden wyjątek. Jeżeli taki Orlen faktycznie zainwestuje i zacznie zgarniać kapitał zagraniczny, płacąc dzięki temu dużo większe podatki w przyszłości.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 14:21
Oczywiscie
venomik
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio