Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2044

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2124

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 12:25

Chlopaczek pisze:
23 sty 2024, 12:20
Do tego.
Myślę, że na takim poziomie to mało kto jakoś szczególnie tutaj weryfikuje wrzucane liczby.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 sty 2024, 12:30

Fakt. Nie wiem czy to.prawdziwe dane. Nie chciało mi się w tym przypadku szukać dlatego wrzuciłem z takim komentarzem

Venomik. Generalnie się z Tobą zgadzam ale 😁

1. Jeśli założymy że cena paliwa w PL i krajach ościennych rosła czy malała podobnie to jest imho ok. Płacimy tyle co rynek nam mówi

2. I teraz jeśli rząd wrzuca specjalny rabat w postaci obniżki vatu na paliwa a Orlen sobie dzięki temu zarabia więcej bo paliwo nie tanieje zgodnie z tą obniżka to w konsekwencji ta kasa zostaje wytransferowana z budżetu do Orlenu. Tak czy owak zostaje w państwie tylko w innej kieszeni

Natomiast my wtedy nie możemy narzekać że jesteśmy oszukani bo przecież płacimy rynkowe ceny tak jak nasi sąsiedzi (patrz punkt 1). Dla mnie logiczne :)

Oczywiście można by tu polemizować czy taki transfer kasy do Orlenu naokoło jest ok i można to wyjaśniać prawnie. Za tym jestem jak najbardziej. Ale dla mnie liczy się efekt. A efekt jest taki że nie płacę za paliwo więcej niż sąsiedzi (czyli nie przepłacam) a jednocześnie budujemy mocna markę polskiej firmy państwowej. I jestem w stanie to przełknąć mimo pewnych problemów po drodze

Ja generalnie jestem pragmatykiem i uważam że wszelkie kruczki prawne po drodze czy są dobre czy źle są mniej istotne od efektu. A dziś w polityce niestety zajmujemy się drogą a nie celem :)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3290

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 23 sty 2024, 12:34

venomik pisze:
23 sty 2024, 12:25
Myślę, że na takim poziomie to mało kto jakoś szczególnie tutaj weryfikuje wrzucane liczby.
Te liczby generalnie sa prawdziwe sprawdzilem ale jednak wymagajmy troche wiecej. Inaczej bedzie tu pelno twitterowych zarzutek z tym ze to Ty bedziesz robil za informacje kontekstowe dopoki Ci sie nie znudzi.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 12:46

Eyesmon pisze:
23 sty 2024, 12:30
2. I teraz jeśli rząd wrzuca specjalny rabat w postaci obniżki vatu na paliwa a Orlen sobie dzięki temu zarabia więcej bo paliwo nie tanieje zgodnie z tą obniżka to w konsekwencji ta kasa zostaje wytransferowana z budżetu do Orlenu. Tak czy owak zostaje w państwie tylko w innej kieszeni. (...) Ale dla mnie liczy się efekt.
Ok. Rozumiem ten pragmatyzm.
Nie ma w sumie większej różnicy dla konsumenta czy vat wysoki i pieniądze w budżecie państwa, czy vat niski i pieniądze w Orlenie, bo ten sobie podniósł marże i skonsumował obniżkę vatu. Jeśli cena paliwa jest taka sama.
To teraz wróćmy do tego, co pisałeś wcześniej: "No ja tam się cieszę jak mamy silne przedsiębiorstwo państwowe"
Czy w takim razie gdyby vat został wysoki, ceny paliw takie same i Orlen miałby zysku na tym samym poziomie co kiedyś (parę miliardów zł), a na koniec 2022 roku rząd robi przelew na 30 miliardów do Orlenu...
Jak tam Twój pragmatyzm wtedy? Przecież sytuacja końcowa jest identyczna: takie same ceny paliw cały czas, taka sama kasa w budżecie państwa, taka sama kasa w Orlenie. Czy wówczas też byś był zadowolony - bo przecież jaką fajną, silną firmę mamy?
Bo od tego się przecież dyskusja zaczęła, od mojego komentarza, że mnie ten wielki zysk Orlenu wcale nie cieszy.
Więc teraz posłucham jak oceniałbyś taki przelew.
Chlopaczek pisze:
23 sty 2024, 12:34
Te liczby generalnie sa prawdziwe sprawdzilem ale jednak wymagajmy troche wiecej. Inaczej bedzie tu pelno twitterowych zarzutek z tym ze to Ty bedziesz robil za informacje kontekstowe dopoki Ci sie nie znudzi.
Racja. Ale ja w tym temacie chyba juzza dużo widziałem ewidentnych manipulacji i kłamliwych danych wrzucanych przez Mazura i Clonera, żeby sie tam przejmować tym, że Eyesmon wrzucił taką grafikę - przynajmniej ma pełne dane, jest czytelna, ma legendę, wiadomo co przedstawia, a z racji tego, ze to zarobki prezesa SSP - można łatwo zweryfikować samemu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 sty 2024, 12:50

venomik pisze:
23 sty 2024, 12:46
Ale ja w tym temacie chyba juzza dużo widziałem ewidentnych manipulacji i kłamliwych danych wrzucanych przez Mazura i Clonera
Uuuu, w temacie o piłce wczoraj dostałeś w kość to teraz próbujesz się tutaj odgryzać.

Obrazek

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 12:54

@cloner- sam wprost przyznajesz, że nie weryfikuejsz danych przed wrzuceniem, więc skąd zdziwienie, że są wśród nich śmieci?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 sty 2024, 12:55

Moje śmieci niczym nie różnią się od twoich.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 12:58

Tylko zwyczajnie jest ich więcej ;]

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 sty 2024, 12:59

Dobrze wiesz czemu jest ich więcej, POlitycy KOalicji mają więcej za uszami, a niestety sa lepszymi specami od PR i wśrod ogółu społeczeństwa panuje odmienne przeświadczenie.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 13:07

Cloner, ja nie zamierzam zmieniać tematu wczesniejszej dyskusji. Padło parę komentarzy odnośnie weryfikowania wrzucanych informacji. Jeśli nie chcesz być podawany jako przykład użytkownika, który wrzuca niesprawdzone dane - to, za przeproszeniem, rusz dupę i zacznij je weryfikować. Proste rozwiązanie.
Natomiast jeśli dalej chcesz wrzucać niesprawdzone dane i się do tego publicznie przyznawać - to skorzystaj z tego swojego słynnego luzu i puść mój komentarz mimo uszu, zamiast się krzywić, że 'o nie, ktoś napisał publicznie co robię, po tym jak sam to wczesniej przyznałem'.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 sty 2024, 13:15

Oj venomik, jestes mistrzem manipulacji. Co innego pisac "niesprawdzone", a co innego od razu oskarżać o wrzucanie "kłamliwych danych". Ale masz rację, mój słynny luz mówi: manipuluj dalej, wracam do funu. Piszcie dalej o różnicach w odprawie prezesów Orlenu.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 13:19

cloner pisze:
23 sty 2024, 13:15
Co innego pisac "niesprawdzone", a co innego od razu oskarżać o wrzucanie "kłamliwych danych".
:rotfl4:
Wrzucasz niezweryfikowane dane i się dziwisz, że są tam dane kłamliwe?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 sty 2024, 13:35

venomik pisze:
23 sty 2024, 12:46
Eyesmon pisze:
2. I teraz jeśli rząd wrzuca specjalny rabat w postaci obniżki vatu na paliwa a Orlen sobie dzięki temu zarabia więcej bo paliwo nie tanieje zgodnie z tą obniżka to w konsekwencji ta kasa zostaje wytransferowana z budżetu do Orlenu. Tak czy owak zostaje w państwie tylko w innej kieszeni. (...) Ale dla mnie liczy się efekt.
Ok. Rozumiem ten pragmatyzm.
Nie ma w sumie większej różnicy dla konsumenta czy vat wysoki i pieniądze w budżecie państwa, czy vat niski i pieniądze w Orlenie, bo ten sobie podniósł marże i skonsumował obniżkę vatu. Jeśli cena paliwa jest taka sama.
To teraz wróćmy do tego, co pisałeś wcześniej: "No ja tam się cieszę jak mamy silne przedsiębiorstwo państwowe"
Czy w takim razie gdyby vat został wysoki, ceny paliw takie same i Orlen miałby zysku na tym samym poziomie co kiedyś (parę miliardów zł), a na koniec 2022 roku rząd robi przelew na 30 miliardów do Orlenu...
Jak tam Twój pragmatyzm wtedy? Przecież sytuacja końcowa jest identyczna: takie same ceny paliw cały czas, taka sama kasa w budżecie państwa, taka sama kasa w Orlenie. Czy wówczas też byś był zadowolony - bo przecież jaką fajną, silną firmę mamy?
Bo od tego się przecież dyskusja zaczęła, od mojego komentarza, że mnie ten wielki zysk Orlenu wcale nie cieszy.
Więc teraz posłucham jak oceniałbyś taki przelew.
Podpuszczasz mnie ;) Bo przecież generalnie na końcu dnia czy Orlen sobie te 30 mld nabije w ciągu roku korzystając z ulgi na VAT czy na koniec roku dostanie to 1 przelewem to sytuacja jest taka sama nie? :)
To jest trudne pytanie - czy chcemy żeby kasa była na "koncie" Państwa czy państwowych spółek. Myślę że odpowiedź jest taka: tam gdzie mamy z tego więcej pożytku, czyli tam gdzie kasa zarabia. Jeśli te 30 mld to inwestycja w Orlen i on dzięki temu kupi stacje w DE i będzie się jeszcze bardziej rozwijał to nie mam z tym problemu. Jeśli te 30 mld idzie np w PGG na zaległe koszty wobec ZUS czy 14/15/barbórki to już jestem na nie bo to jest przejadane

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1995
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 sty 2024, 14:18

Eyesmon pisze:
Tak czy owak zostaje w państwie tylko w innej kieszeni
Jednak wolę, żeby została bezpośrednio w państwie, zawsze jej część pójdzie na pokrycie jakiejś inwestycji ogólnodostępnej czy długów. Jest jeden wyjątek. Jeżeli taki Orlen faktycznie zainwestuje i zacznie zgarniać kapitał zagraniczny, płacąc dzięki temu dużo większe podatki w przyszłości.

No i oczywiście musi mieć odpowiednią akumulację środków na czas kryzysu, czy to finansowego, czy paliwowego. Ale w tej kwestii nie bardzo ufam spółkom skarbu państwa. Raczej przepierdolą na premie.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 sty 2024, 14:21

Eyesmon pisze:
23 sty 2024, 13:35
Podpuszczasz mnie ;)
Oczywiscie ;)
Ale nie w złej wierze. Nie zamierzam Cię łapać za słowa ani wymagać, żeby ktokolwiek w jakiejś dyskusji politycznej tutaj prezentował spójność na poziomie dokrtryny filozoficznej. Raczej usprawiedliwiam to, co wcześniej napisałem. Ponieważ jeśli niejako sprowadzimy sytuację z Orlenem i ich zyskiem z 2022 roku (głównie z II półrocza) do przelewu z budzetu państwa - to ja wciąż nie widzę powodu do tego, żeby skakać z radości, że Orlen miał taki super rok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”