Chelsea FC (zbiorczy) - Strona 564

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 08 sie 2024, 20:20

Jeszcze jakiegoś nowego Neymara z Gremio biorą.

Ja się naprawdę dziwię, że głównie młodzi piłkarze tak bardzo chcą tam iść. No, ale wiadomo w dzisiejszych czasach kasa najważniejsza a jak mając 16-20 lat można się ustawić na następne kilka pokoleń to czego nie.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 08 sie 2024, 20:28

Na tej grafice brakuje trenerow ktorych ciagle maja na kontraktach.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 08 sie 2024, 20:32

chyba z circa 100-130 milionow wydanych w tym okienku, a wzmocnienie kadry na oko co najwyzej minimalne xD

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 08 sie 2024, 20:35

mete pisze:
08 sie 2024, 20:20
Jeszcze jakiegoś nowego Neymara z Gremio biorą.

Ja się naprawdę dziwię, że głównie młodzi piłkarze tak bardzo chcą tam iść. No, ale wiadomo w dzisiejszych czasach kasa najważniejsza a jak mając 16-20 lat można się ustawić na następne kilka pokoleń to czego nie.
Chelsea za ostatnie 15 lat to w sumie top5 klubów w Europie wynikowo, może mają lepszą reputację niż człowiekowi by się wydawało: super kontrakt, super liga, top klub, duża szansa na minuty.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 08 sie 2024, 20:40

Ja wiem czy tak łatwo o występy? Większość z nich gra mało, wypożyczenia itp. Przecież sami Ci skrzydłowi co za rok przyjdą Paez, Estevao i ten kolejny Brazyl będą walczy o minuty. A pewnie jeszcze kogoś nakupią.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 08 sie 2024, 20:48

A nie wiem, może z perspektywy takiego młodego gracza wygląda to tak, że ta Chelsea nie ma gwiazd, chce stawiać na młodzież, to sobie myśli chłopak, że się przebije. Tak tylko piszę, że to co my uważamy z boku może trochę nie korespondować z tym co myślą sobie te młode chłopaczki. Bo jakie lepsze opcje ma taki Estevao jak chce z miejsca iść do top klubu w Europie?

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 08 sie 2024, 20:58

Bernabeu pisze:
08 sie 2024, 20:48
Bo jakie lepsze opcje ma taki Estevao jak chce z miejsca iść do top klubu w Europie?
Myślę, że jak chce iść z miejsca do top klubu z Europy to każda opcja z topu jest dobra. Pytanie czy patrzy gdzie ma szansę na grę czy gdzie więcej zarobi. W Chelsea jest jakieś 156 zawodników aspirujących do pierwszego składu, nie ma lekko.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 08 sie 2024, 21:10

Bernabeu pisze:
08 sie 2024, 20:48
A nie wiem, może z perspektywy takiego młodego gracza wygląda to tak, że ta Chelsea nie ma gwiazd, chce stawiać na młodzież, to sobie myśli chłopak, że się przebije. Tak tylko piszę, że to co my uważamy z boku może trochę nie korespondować z tym co myślą sobie te młode chłopaczki. Bo jakie lepsze opcje ma taki Estevao jak chce z miejsca iść do top klubu w Europie?
Estevao i Paez to obaj chyba prawoskrzydłowi. Pewnie mogą zagrać na innych pozycjach, ale zakładając, że to są ich ulubione to na dzień dobry w klubie jest Palmer, Madueke i według grafiki Mudryk. No nie wiem czy to taka idealna sytuacja dla dwóch młodych graczy jako pierwszy klub po wyjechaniu na inny kontynent.

Ja jakoś nie mam wrażenia, że Chelsea kupuje by stawiać na młodzież i mają jakiś plan. O kupują ile wlezie aż w końcu siądzie.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 08 sie 2024, 21:18

Tylko gdzie jest FFP w ich przypadku?🙃

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 08 sie 2024, 21:19

mete pisze:
08 sie 2024, 21:10
Estevao i Paez to obaj chyba prawoskrzydłowi. Pewnie mogą zagrać na innych pozycjach, ale zakładając, że to są ich ulubione to na dzień dobry w klubie jest Palmer, Madueke i według grafiki Mudryk. No nie wiem czy to taka idealna sytuacja dla dwóch młodych graczy jako pierwszy klub po wyjechaniu na inny kontynent.
Nom, ale to dalej mniejsza konkurencja niż konkurencja w jakimś poważnym topowym klubie. Real ma pierdyliard zawodników w ataku, Barcelona ma Yamala, Bayern ma top obsadzony atak, Włochy mało sexy opcja, PSG też bez szału - jesteś takim Estevao i wcale nie masz wielu opcji do wyboru jak nie chce Ci się bawić w Lipsk czy Dortmund. A tu jeszcze np. Arsenal z Saką, który po takiego Estevao pewnie nie sięgnie, i tak dalej.

A całościowo jakbym miał oceniać to Chelsea kupuje tych grajków bez ładu i składu, ale całościowo inwestuje tyle, że w końcu zbudują coś mocnego. Tylko nie pisałem o tym.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 08 sie 2024, 21:33

Ja to jestem staromodny w tej kwestii. Nie jestem zwolennikiem wydawania 40-50 milionów na każdego kto kopnął prosto piłkę w Brazylii czy Argentynie. Taki Elber, Sonny Anderson czy Ivan Zamorano zaczynali w Szwajcarii i z czasem trafili do topowych klubów. A jak jakiś 17-letni latynos nie chce się bawić w Borussię, Lipsk, Ajax czy na przykład Anderlecht i od razu marzą mu się Reale, Manchestery i Barcelony to powodzonka trzeba życzyć. Inna sprawa, że jak te Reale, Manchestery i Barcelony wykładają na gościa 40-50 milionów to Borussia, Lipsk, Ajax czy na przykład Anderlecht nie mają się co bawić w takiego latynosa, bo są bez szans.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 08 sie 2024, 21:34

BadBoy pisze:
08 sie 2024, 21:18
Tylko gdzie jest FFP w ich przypadku?🙃
Rozbite na wieloletnie umowy, gdzie młody zawodnik niemal do końca kariery będzie miał ogromną motywację do gry i rozwoju.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Chelsea FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 08 sie 2024, 21:58

Zygmunt-1 pisze:
08 sie 2024, 21:33
Ja to jestem staromodny w tej kwestii. Nie jestem zwolennikiem wydawania 40-50 milionów na każdego kto kopnął prosto piłkę w Brazylii czy Argentynie. Taki Elber, Sonny Anderson czy Ivan Zamorano zaczynali w Szwajcarii i z czasem trafili do topowych klubów. A jak jakiś 17-letni latynos nie chce się bawić w Borussię, Lipsk, Ajax czy na przykład Anderlecht i od razu marzą mu się Reale, Manchestery i Barcelony to powodzonka trzeba życzyć. Inna sprawa, że jak te Reale, Manchestery i Barcelony wykładają na gościa 40-50 milionów to Borussia, Lipsk, Ajax czy na przykład Anderlecht nie mają się co bawić w takiego latynosa, bo są bez szans.
i taki estevao tez zapewne lepiej wyszedlby idac wlasnie do jakiegos monaco czy dortmundu. a chelsea to juz ostatni klub, do jakiego bym szedl (oczywiscie pomijajac kase), bo tam to mysle ze nawet nikt nie udaje, ze maja na sciaganego jakikolwiek pomysl, konkretna koncepcje wprowadzania go do druzyny, skoro na jego pozycji jest pieciu innych gosci, a zanim mlody postawi stope na angielskiej ziemie boehly zdazy ze trzy razy zmienic trenera

zreszta ogolnie 18 lat to nie jest wiek na wbijanie z innego kontynentu do czolowego klubu w europie. w tym wieku trzeba przede wszystkim grac, grac, grac, a kluby walczace o trofea i majace nieograniczone mozliwosci transferowe wyjebane maja na ogrywanie talenciakow, bo liczy sie przede wszystkim wynik. jezeli jest mozliwosc kupienia jakiegos gotowca, to zawsze pojda w transfer takiego goscia na juz, a nie cierpliwe czekanie az mlody sie rozkreci. nawet w takiej barcelonie, gdzie na mlodych lubia stawiac, taki yamal pewnie nawet by jeszcze nie zadebiutowal, gdyby mogli "normalnie" dzialac na rynku transferowym

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Chelsea FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 08 sie 2024, 23:37

Zygmunt-1 pisze:
08 sie 2024, 21:33
20 lat temu za 50 baniek można było wyciągnąć prime Ronaldo, teraz można wyjąć za tyle prime 17-latka z Brazylii, za 20 lat znaczna część/większość transferów to będzie kupowanie podobnych dzieciaków, wiele (nieopłacalność transferów za ~100 baniek gwiazd w ostatnich latach, coraz większe przychody top klubów powodujące wyjęcie gwiazdy w prime z kilkuletnią umową za mało prawdopodobne, kilka top klubów przechodzących ordynarnie w strategię maksowania młodych talentów, spadająca średnia wieku kupowanych piłkarzy) chyba na to wskazuje. Dlatego piłkarze dążący do wolnych transferów za prowizję mogą znormalizować ten rynek transferowy, ale nie ma co ukrywać, to odpowiada jedynie paru klubom z tego finansowego topu, a i one mogą tracić te gwiazdy.

Chelsea ot co realizuje to ze złej strony, aczkolwiek parę fajnych transferów im się trafiło, no i zaklepanie dwóch największych talentów chyba z Ameryki Południowej nie ma co lekceważyć. Ten Omorodion to dziwny deal, bo nie dość, że on dla mnie nie jest gotowy do grania w top klubie, to jeszcze wcale nie ma tak dużego potencjału - tacy gracze tam mogą przepaść faktycznie.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Chelsea FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 09 sie 2024, 7:05

Bernabeu pisze:
08 sie 2024, 23:37
aczkolwiek parę fajnych transferów im się trafiło,
na kilkaset transferów które przeprowadzili w ostatnich kilku latach to raczej słaby wynik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”