Reprezentacja Hiszpanii (zbiorczy) - Strona 2

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
Awatar użytkownika
jovan
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jovan » 29 mar 2006, 20:23

Coś o głupkach prawi mi tutaj ten, co stawia Real w złym świetle. Który to Real jest w tabeli? A która to jest ta silna i nieobliczalna Valencia?

8)

Awatar użytkownika
Baszczu
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baszczu » 29 mar 2006, 20:25

Hiszpania jest fantastyczna najlepszy jest Ronaldinho a Deco też gra wogule beda mistrzami świata czekajcie kto ich trenuje ?? Senol Ginesz tak ?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 29 mar 2006, 20:32

jovan pisze:Który to Real jest w tabeli?
Niestety świadczy to niekorzystnie o poziomie La Liga.

Baszczu domyślamy się, że celowo robisz z siebie idiotę, ale niech to będzie chociaż śmieszne bo Cię rangą nagrodzimy inaczej.

Awatar użytkownika
jovan
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jovan » 29 mar 2006, 20:34

Halo, Murzynku, mogę se wymyślić własną, bo mi się trampkarz nie uśmiecha, czy muszę nabić jeszcze kilka postów?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 29 mar 2006, 20:39

Nie bądź taki hop do przodu Jasiu. Nie zapowiada się, abyś miał dostać rangę w najbliższym czasie o ile kiedykolwiek dostaniesz.

Jeżeli jednak się upierasz to mamy jednego wolnego 'pseudoforumowicza'. Odpowiada?
jovan pisze:Murzynku
Przystopuj. Nie tak brzmi mój nick.

Awatar użytkownika
jovan
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jovan » 29 mar 2006, 20:50

Zastanawiam się, które jest bardziej beznadziejne. I nic mi nie przychodzi do głowy. :?

Spoko, nie wysilaj się... jak już kolega Niggaz wspomniał, mamy kilka gotowych. Za kolejny OT będzie WP //maestro

Awatar użytkownika
Baszczu
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baszczu » 29 mar 2006, 21:03

Niggaz pisze:Baszczu domyślamy się, że celowo robisz z siebie idiotę, ale niech to będzie chociaż śmieszne bo Cię rangą nagrodzimy inaczej.

No dokładnie juz bedzie smiesznie nie wyszedł mi dopcip :lol:

Awatar użytkownika
Szymek89
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Szymek89 » 13 kwie 2006, 22:18

Ostatnio to przeczytałem że Oleguer odmówił gry w reprezentacji Hiszpanii i interesują go występy tylko w Barcie , ewentualnie w reprezentacji Katalonii- to się nazywa nacjonalista 8) 8)

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 13 kwie 2006, 22:22

ja tam go w pewnym sensie podziwiam, że miał na tyle silnej woli i jest tak mocno przywiązany do Katalonii, że odmówił nawet gry w reprezentacji Hiszpanii i prawdopodobnego zaprezentowania się na MŚ. niektórzy mówią, że ''piłka to piłka'' i powinien to rozgraniczać, ale ja uważam, że skoro nie czuje się przynależny do Hiszpanii nie chciałby dla niej grać- dobrze zrobił. choć może też tak być, że do końca kariery będzie tego żałował... szanuję jego poglądy.

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 14 kwie 2006, 15:41

girlfromipanema pisze:szanuję jego poglądy
Poglady sa pogladami, ale to juz jest przesada. Na co on czeka? Na moment w ktorym Kataluna zostanie odlaczona kompletnie od Hiszpani, stanie sie nowym krajem i wtedy bedzie mogl grac dla swojego Narodu? Watpie zeby to sie stalo w najblizszych latach i chociaz ze powinienem watpic w to wogole, niestety trzeba to brac pod uwage. Wystaczy spojrzec na Hiszpanska scene polityczna. Oj, co tam sie dzieje. Wiekszosc Katalonczykow chcialaby sie odlaczyc od reszty i zyc po swojemu. Niedawno przy ustalaniu jakiegos nowego prawa pojawily sie nowe problemy z Kataluna. Nazwano ja narodem, co jest nieligiczne bo Hiszpanska konstytucja mowi ze to Hiszpana jest narodem i ze dzieli sie na "Comunidades Autonomas" czyli na wojewodztwa i jedna z nich jest Kataluna.

Na tel sportowym innym wielkim problemem jest hokej na sali. Reprezentacja Hiszpani w hokeju na sali sklada sie praktycznie z samych katalonczykow i oni chca zeby wystepujac w waznych turniejach reprezentowali Katalunie a nie Hiszpanie i chca zrobic dwie reprezentacje, jakby byly dwoma krajami Hiszpania i Kataluna, na co oczywiscie nikt nie pozwala.

Oleguer robi to co mysli i nikt mu nie zabrania robic tego co on chce. Ja tez szanuje jego wybór, ale w zyciu spotrowym nie wazne jest jakie sa jego poglady, tylko rozwijanie swojej kariery i pomoc kolegom.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 kwie 2006, 16:41

Snake gdzie tu jest przesada? Oleguer czuje się Katalończykiem a nie Hiszpanem i to jest przesada? Ma ku temu solidne podstawy i ciekawe dlaczego nazywasz to przesadą? Na co on czeka? Tutaj nie chodzi o wyczekwanie na cokolwiek. Nie pojmujesz tego? Nie każdy czeka na jakieś osobiste korzyści typu gra w reprezentacji a już na pewno nie przekłada ich nad przynależność narodową. Oleguer na pewno zdaje sobie sprawę z tego, że Hiszpanie nie dadzą się odłączyć Katalończykom (w końcu najbogatszy region Hiszpanii), ale to nie znaczy, że Presas ma rezygnować ze swoich idei i zmienać postawę. Napisz też o jakie problemy związane z nowym statutem chodzi a nie rzucaj hasłami bez pokrycia. Ja osobiście jestem zainteresowany tym zagadnieniem a o żadnych problemach nie czytałem tak więc liczę, że mi je przybliższysz.
snake pisze:Nazwano ja narodem, co jest nieligiczne bo Hiszpanska konstytucja mowi ze to Hiszpana jest narodem i ze dzieli sie na "Comunidades Autonomas" czyli na wojewodztwa i jedna z nich jest Kataluna.
:?
Wiesz co to jest naród? Konstytucja została uchwalona mimo, że Katalończykom nie pasowała i to znaczy, że już wszystko jest załatwione?
Wikipedia pisze:Naród - grupa ludzi, których łączy wspólna kultura, język, religia, historia czy pochodzenie etniczne...
Katalończycy są narodem a to, że nie maja własnego państwa to zupełnie inna kwestia. Nie można zanegować tego, że są narodem.
snake pisze:Ja tez szanuje jego wybór, ale w zyciu spotrowym nie wazne jest jakie sa jego poglady, tylko rozwijanie swojej kariery i pomoc kolegom.
Gówno prawda bo człowiek myślący przede wszystkim powinien kierować się własnymi poglądami i ideologią a dopiero potem innymi względami. Korzyści sportowe schodzą w tym momencie na drugi plan i dla mnie jest to zupełnie naturalne.
snake pisze:tylko rozwijanie swojej kariery i pomoc kolegom.
To on decyduje o swojej karierze a z tą pomocą kolegom to nie wiem o co kaman. Chodzi o kolegów z reprezentacji Hiszpanii mimo, że nie czuje się Hiszpanem?

Od 1934 roku Katalonia była oficjalnie republiką. Zresztą poczytaj też historię wcześniejszą. Katalonia nigdy nie należała do Hiszpanii. Dopiero Franco odebrał Katalończykom autonomię. Od tamtej pory nie udało się jej odzyskać.

Catalonia is not Spain :!:

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 14 kwie 2006, 17:01

To tak. Po pierwsze - nie robcie z niego jakiegos herosa/meczennika, bo watpliwe czy w ogole pogralby na tych mistrzostwach :lol:

A poza tym.

Jezeli ta Barcelona i w ogole Katalonia tak bardzo chca byc poza Hiszpania, to dlaczego graja w lidze hiszpanskiej? Powaznie pytam. Chca byc niezalezni, miec swoje panstwo. Ok. Wiec dlaczego walcza o mistrzostwo Hiszpanii, o Puchar Krola? Tak, zeby zdobyc i zbeszczescic? :lol: Uwazaja sie najlepsza druzyna w kraju... do ktorego nie naleza? Dostrzegam pewna sprzecznosc. Abstrahujac juz od tego, ze zapedy separatystyczne w dzisiejszym swiecie sa srednio pozytywna sprawa, biorac pod uwage, ze prawie w kazdym kraju znajduje sie wiecej lub mniej grup etnicznych, ktore kiedys zyly sobie samodzielnie, i teraz tez chcialyby sobie tak zyc, ale wymogi sa takie a nie inne. Zalozmy hipotetycznie, ze Katalonia staje sie panstwem. I co? Barcelona gra w lidze katalonskiej? :lol: Dajcie spokoj. Takie zachowanie Oleguera zakrawa troche na jakis giertyzm czy inny oszolomizm - mlodziez wszechpolska, te sprawy :roll:
Niech sobie mowia w swoim jezyku, niech czuja ta swoja odrebnosc - wolno im. Ale i tak wszyscy wiedza, ze o odlaczeniu sie nie ma mowy. A nawet ewentualnie odlaczenie sie na pewno nie wyszloby Barcy na dobre :roll: Wiec niech sie ciesza z tego jak jest.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 kwie 2006, 17:12

Krzysztof Jarzyna

O całkowitym odłączeniu nikt tak na poważnie nie myśli bo to niemożliwe nie tylko ze względu na to, że Hiszpania się nie zgodzi, ale też właśne dlatego, że to po prostu niewykonalne. Napisałeś o tym zresztą. Barcelonie by to nie wyszło na dobre i nie tylko jej, ale nie o tym mówimy akurat.

Nie wiem też kto robi z niego męczennika, herosa czy innego bohatera. Czy pograłby na Mundialu? Być może nie, ale umiejętności ma na tyle duże, aby łapać się do kadry. Tyle.

Co do głównej części Twojej wypowiedzi to nie wiem w gruncie rzeczy co odpisać bo nie wiem co Ty chciałeś osiagnąć. Katalonia to naród. Państwa swojego nie maja i mieć nie będą. Prawo do postawy nacjonalistycznej (zwłaszcza w tak dyplomatycznej formie) mają prawo i podstawy. Nie widzę problemów. Wszystko o czym napisałeś to prawda, ale ja też chyba nie skłamałem.
Krzysztof Jarzyna pisze:Takie zachowanie Oleguera zakrawa troche na jakis gietyzm czy inny oszolomizm - mlodziez wszechpolska, te sprawy
:?
No. Od cholery.

Awatar użytkownika
el_loko
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: el_loko » 14 kwie 2006, 17:21

Troche dyskusja zeszla na inne tematy to je porusze, nie wiem czemu tak gloryfikujecie dązenia Katalonii(nie mwie ze wszysczy ale niektorzy tak), wszególności Katalończycy chca rowniez przylaczenia czesci Lawentu, a tam ludzie nie chca odlaczeni od Hiszpanii. A wiec nie robcie z katalonczykow meczennikow, bo oni sami ccha zrobic doladnie to samo co Hiszpania zrobila im.
A co do Oleguera, to jego decyzja jak nie chce grać, to niech nie gra. Tylko jego strata, ale jak mu sie w przyszlosci odwidzi, to cos czuje, ze bedzie za pozno.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 kwie 2006, 17:25

el_loko pisze:nie wiem czemu tak gloryfikujecie dązenia Katalonii(nie mwie ze wszysczy ale niektorzy tak)
Niektórzy to pewnie ja :roll:
Nie gloryfikuję. Bardziej tłumaczę, rozumiem, wykazuję, że nie są to zachowania bezpodstawne. Równocześnie wiem, że odgrywają raczej rolę symboliczną i to dobrze. Na odłączeniu straciłyby obie strony. Ale tożsamość musi być zachowana i to wystarczy. Zwłaszcza, że wszystko toczy się na drodze dyplomatycznej.
el_loko pisze:A wiec nie robcie z katalonczykow meczennikow, bo oni sami ccha zrobic doladnie to samo co Hiszpania zrobila im.
Chcą ich powybijać i zabronić używania języka? O ja :o

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”