Wykopmy rasizm ze stadionów ! - Strona 4

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
jovan
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jovan » 31 mar 2006, 20:35

:lol:

Matki Teresy, wyluzujcie trochę.

Dobrze, będę musiał się rozpisać. Tylko trochę. Nie zamierzam się bronić, bo nie ma przed czym. Napisałem
Ja tam rasiastą nie jestem,
prawda? I niech tak pozostanie. Ostatnio ludzie mają świra na temat rasizmu. Powiesz, że widzisz na obrazku Murzyna - zonk, patrzą na ciebie jak na cwela bez serca. To przecież nazwa rasy. Jakoś Indianin nikogo nie deprymuje i nie obraża. Ale cóż, ludzie jak bawoły. Rasizm zły - zajebmy tego gościa, bo ma czarną kredkę w plecaku. Paranoja.

Inna sprawa jest taka, że są na tym świecie dresy łyse, znane szerzej jako ABS, którzy do serca wzięli sobie podział na rasy. Dresu bynajmniej nie noszę, a z jednym Murzynem (ale go zjechałem, co nie?) koresponduję drogą e-mail. Ogólnie nigga - style jest ok.

Kolejną rzeczą jest to, że... rozumiem Amerykańskich rasistów. W Ameryce zdarzało mi się bywać, i ludzie muszą pracować, by utrzymać "bezdomnych", z reguły Murzynów, bo z zasiłków żyje im się lepiej. Z żebrania mają 2000 zielonych miesięcznie. Średnio. Plus zasiłek, daje niezłą sumkę. Cwany naród.
beton musi być czarny i leżeć na ziemii.
Kawałów nie czytacie? Sory, kawałów o mydłach i Żydach już nie opowiem...

Zaraz usłyszę wykład, że to wogóle nie jest śmieszne itd.

Jesteście typowymi pustakami dobrej woli. Zrobiłeś kiedyś coś dla Murzynów, na rzecz walki z rasizmem, czy tylko na kablu jesteś taki misjonarz?

Ja bym trochę wyluzował, bo czemu nie ma być kawałów o Czarnych, jak są o Małyszu, Blondynkach, Jasiu (moje imię, mam się czuć dotknięty?).

A reklama Mediamarkt w Niemczech? Zwyczajnie taki skoki olewam.

Mówił rasista, półgłówek, prostak, wasz kochany jovan.

Mam nadzieję, że ludzie dobrej woli mnie wysłuchali.

:lol:

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 31 mar 2006, 20:37

Bardzo ciekwe rozwiązanie. Ale czy to trafi do "kibiców" :roll: Wiadomo, że kluby zaczną zwracac na to większą uwagę, ale to w końcu nie zawodnicy się wyzywają. Takie kary zapewne trafią do większości "prawdziwych" kibiców, którzy przychodzą na mecze aby dopingować swoją drużynę. Ale jak powszechnie wiadomo istnieje tez pewien procent tych "gorszych" fanów, a Ci chodzą na mecze z bardzo wielu powodów oprócz samego spotkania :?

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 02 kwie 2006, 23:25

Człowiek chory, zainfekowany wirusem staje się słabszy od innych. Powoli umierają w nim komówrki. Bez antybiotuku niechybnie ginie w czeluściach własnego pokoju . Człowiek chory psychicznie traci wartość mentalną i odchodzi tonąc jak statek raniony kulą armatnią. Człowiek chory na ideologie neofaszystowskie, rasistowskie, wywołujący burdy i mordujący by zaspokoić potrzebę własnego spełnienia winien odbyć karę śmierci. Ale jak jest w rzeczywistości ....

Przykładów na rasistowskie wybryki mamy więcej, niźli zliczyć włosy na głowie kolumbijczyka Valderamy. Można zagłębić się w korzenie takiego zachowania, rozpatrując poszczególne szczeble ewolucji, kolonizacji i ideologii . Od czasów Kolumba ekspansja kolonialna ogarniająca świat musiała nieść ze sobą przesiedlenia. I tak właśnie na kontynetny trafiali Murzyni - tudzież Afrykańczycy - jako człowiek od ,,czarnej roboty " . Do dziś podobnym stwierdzeniem operuje większość Polaków . Czy to w pracy, czy w życiu codziennim - Kto ma murzyna, ten pracuje lżej.

Wszystkie poglądy mają swoje gałęzie naukowe . Ale tak jak w religii, tak i w sprawach rasistowskich są fanatycy rządni rozlewu krwi . Skrajne przypadki takich działań kończą się zwykle śmiercią. Ale nie tylko :
John Motson ( znany komentator piłkarski BBC ) został niegdyś oskarżony o rasistowskie uwagi, gdy zasugerował, że ,,czarnoskórzy zawodnicy są trudni do rozróżnienia". Istotnie, nie raz, ani nie dwa razy komentatorzy najwyższego szczebla polskiego - Szpakowski, Szaranowicz czy Babiarz mylili Andy'ego Cole'a z Dwightem Yorke'm. Motson jedynie podkreślił to, co wiarygodne i prawdziwe . Skrajność, ale kara go nie ominęła .

Stan Collymore ( Aston Villa ) oskarżył obrońcę Liverpoolu Stevena Harknesse'a o rasistowskie wyzwiska skierowane pod jego ardesem. Podobnie jest i dziś. Tylko, że czasami głupie sformuowanie kończy się tragicznie. Tak też było i w tym wypadku. Piłkarz został pociągnięty do zapłaty kary.

Kibic Cambridge United - Daniel James - został ukarany dwuletnim zakazem wstępu na mecze w Anglii i Walii oraz grzywnę 350 funtów za obrzucanie obraźliwymi epitetami czarnoskórych zawodników. Podobne sytuacje mają miejsce na codzień. Lecz zarówno federacja angielska, jak i jakakolwiek inna podobnych kroków czyni niewiele. A szkoda.

Przed meczem ćwierćfinałowym Ligi Mistrzów z Bayerem Leverkusen niemiecka policja aresztowała Kolonii 150 kibiców Realu Madryt za ,,skandowanie nazistowskich haseł i prezentowanie hitlerowskich gestów ". W istocie, takie zachowanie winno być karane. Przez podobne ideologie tworzy się rasizm .

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 03 kwie 2006, 12:18

Kod: Zaznacz cały

Juventus remisuje, Milan przegrywa, a część kibiców Interu znów obraża Marka Zoro, który apeluje o interwencję do FIFA. - To nie były wyzwiska rasistowskie - odpowiada właściciel klubu Massimo Moratti – czytamy w Gazecie Wyborczej.

Kiedy jesienią Messina podejmowała mediolańczyków na własnym boisku, lżony przez czarno-niebieskich szalikowców piłkarz Wybrzeża Kości Słoniowej popłakał się i chciał zejść do szatni. Rywale przekonali go, by został. Między innymi wskutek tego incydentu FIFA postanowiła wydać stadionowemu rasizmowi wojnę.

Kilka tygodni temu nakazała krajowym federacjom, by opracowały nowe, surowe regulaminy, które za rasistowskie wybryki na trybunach karałyby kluby odbieraniem punktów, a nawet - za recydywę - degradacją do niższej ligi lub wykluczeniem z rozgrywek. Kto się nie podporządkuje, zostanie wylany z międzynarodowej rywalizacji, nawet mundialu i Ligi Mistrzów.

Inter raczej nie straci jednak punktów. Po pierwsze, sankcje będą obowiązywać od następnego sezonu. Po drugie, wybuchła dyskusja, czy w sobotę kibice "tylko" obrażali Zoro, czy też obrażali go w sposób rasistowski. Hasło na największym transparencie brzmiało: "Zrobiłeś sobie reklamę na skórze ultrasów".

Chodzi o to, że piłkarz głośno protestował po jesiennym skandalu i na winnych nałożono zakaz stadionowy. Tifosi postanowili się zemścić. W trakcie rozgrzewki i meczu skandowali m.in.: "Powinieneś umrzeć" (kiedy upadł po faulu), "Moratti, kup nam Zoro", "Zejdź z boiska, świnio". Okrzyki nie łączyły się z kolorem skóry gracza. 
wp.pl

Znowu... :? Szkoda mi Zoro bo przez kilku pseudokibiców nie może w spokoju grać. :x

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8797
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 kwie 2006, 13:26

Marq - ale sam przyznaj, ze zachowania kibicow Interu w meczu z Messina nie byly na tle rasowym :!:
"Powinieneś umrzeć" (kiedy upadł po faulu), "Moratti, kup nam Zoro", "Zejdź z boiska, świnio"
to nie ma nic wspolnego z jego kolorem skory :twisted:

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 03 kwie 2006, 13:53

cloner pomyśl jak ty byś się czuł w takim momencie jak by Cię wyzywali, fakt że nie były to może okrzyki rasistowskie ale sam Zoro wiedział że chodzi o kolor skóry.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 03 kwie 2006, 14:00

Warto przeczytać
http://sport.gazeta.pl/sport/1,65025,3254589.html

"Zrobiłeś sobie reklamę na skórze ultrasów" - tyle w tej sprawie

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8797
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 kwie 2006, 14:02

Marq - a jakby jakis czarnoskory krzyczal do mnie [jestem bialy] : "ty $kurwi3lu", "ty ch*ju", itp. - to tez moglbym pomyslec, ze "chodzi o kolor skóry" :?:

watpie :stop:

edit :
Babel - czytalem, artykul ukazal sie w dzisiejszej wyborczej ;)

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 03 kwie 2006, 14:19

cloner ale od zamierzchłych czasów rasiści uważają czarnoskórych za gorszych i Zoro zdawał sobie sprawę że chodzi o jego kolor skóry.
A co do białych to niesłyszałem nigdy wobec nich rasistowkich haseł.

Awatar użytkownika
Ultras
Madridismo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ultras » 03 kwie 2006, 16:33

Szkoda że Uefa nie wprowadziła jeszcze stosownych kar na rasisitowskie zachowanie może wtedy zachowanie kibiców uległoby zmianie.Niestety ale prawde mówiąc zachowania rasistowskie można dostrzec w kazdej lidze.Ostatnio najczestsze przykłady takich zachowań można było dostrzec w la Liga(np. mecz Barcy z Saragossą) i większe konsekwencje nie zostały wyciągnięte.Jesli Uefa dalej będzie biernie przyglądac takim zachowaniom mecze będa stawały się coraz nudniejsze bo kto chce oglądac piłkarzy którzy są non stop obrażani przez kibiców.

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 10 kwie 2006, 14:14

na onecie piszą, że we wczorajszym meczu z Racingiem znów w stronę Eto'o padały rasistowskie obelgi przy każdym kontakcie z piłką. zamiast cieszyć się ze zdobytej bramki- podbiegł do narożnika i z wściekłością kopnął w chorągiewkę.
szkoda mi go, bo nie dość, że po PNA musi ciągle pracować nad odbudowaniem formy, to ciągle dostaje kopa od wszystkich zamiast pomocy.

no a UEFA się tak wzięło za tą akcję, że ojej!

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 13 kwie 2006, 14:04

girlfromipanema pisze:na onecie piszą, że we wczorajszym meczu z Racingiem znów w stronę Eto'o padały rasistowskie obelgi przy każdym kontakcie z piłką. zamiast cieszyć się ze zdobytej bramki- podbiegł do narożnika i z wściekłością kopnął w chorągiewkę.
szkoda mi go, bo nie dość, że po PNA musi ciągle pracować nad odbudowaniem formy, to ciągle dostaje kopa od wszystkich zamiast pomocy.

no a UEFA się tak wzięło za tą akcję, że ojej!
Jakim odbudowywaniem formy ? Po Pucharze Narodów Afryki ? To chyba nie o tym E'too mówisz co ja myślę. Ten z Barcelony jest bez formy ? Chyba, że jak gra w Playstation.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 13 kwie 2006, 17:35

Loczek

Samuel Eto'o po powrocie z PNA prezentował się o wieeeele gorzej niż przed wyjazdem. Przez kilka dobrych kilka spotkań nie mógł wrócić do dobrej dyspozycji, ale ostatnio jest już wszystko dobrze i znowu wymiata :wink:

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 13 kwie 2006, 22:00

Niggaz pisze:Loczek

Samuel Eto'o po powrocie z PNA prezentował się o wieeeele gorzej niż przed wyjazdem. Przez kilka dobrych kilka spotkań nie mógł wrócić do dobrej dyspozycji, ale ostatnio jest już wszystko dobrze i znowu wymiata :wink:
Niggaz

Było, minęło, głupotą pisać jest, że musi odbudować formę, skoro ją odbudował. To tak jakbym napisał - Ronaldo musi wyleczyć kontuzję ścięgna i będzie dobrze grał ( fakt, że miał kontuzję 4 lata temu jakoś ).
A tak ... głupie stwierdzenie, głupia odpowiedź. I tyle :lol:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 13 kwie 2006, 22:22

Loczek :roll:

Coś Ci nie poszło z tym porównaniem. Samuel Eto'o wrócił z PNA w drugim tygodniu lutego bodajże a na swoim bardzo dobrym poziomie rozegrał może dwa ostatnie spotkania dopiero tak więc nie uważam, aby to była jakaś zamierzchła przeszłość :roll: Niech udowodni swoją formę w kolejnych spotkaniach i tyle.

Zupełnie niepotrzebnie się przyczepiłeś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”