Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10163

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8692
Kontakt:

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 lis 2024, 9:24

Tak. Zawsze termin to ciężki temat.
Ja wyszedłem ze szpitala, skierowanie na kontrolę, lekarz zalecił 3 tyg, 3 msc i 6 msc.
Idę do lekarza, dostaje termin 7 miesięcy na dzień dobry.

Trzeba prywatnie lub po znajomości.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2263
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 02 lis 2024, 9:25

DDK pisze:
02 lis 2024, 8:59
Właśnie też chciałem komedie i jest Pojebajka, podobno genialna, ale bilety były dopiero na grudzień. W dodatku na weekend, gdzie mamy wyjazd do Warszawy, wiec wziąłem flexi czyli z możliwością zmiany terminu w razie potrzeby :P
Mogę ci polecić komedie Dobrze się kłamie (są też filmy - włoski, francuski), jak na razie najlepsza na jakiej byłem - uśmiałem się niesamowicie a im dalej w las tym było coraz lepiej. Widzę, że grają u Ciebie 8/11. Byłem na sztukach gdzie grali lokalni aktorzy a ci tutaj znani ze szklanego ekranu (Wolszczak, Sadowski, Królikowski) robią robotę i sztuką jest jeszcze lepsza.

Hersk jaki zaskoczony jak ”działa” służba zdrowia 😁.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2024, 9:28 przez Enjo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1931

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 02 lis 2024, 9:25

To pewnie zależy od różnych czynników, po prostu to że wystawi z cito to nie znaczy, że termin będzie za tydzień.

Moje doświadczenia w tym roku. Poszedłem do rodzinnego i uznał że potrzebuje na cito skierowanie do specjalisty. Jak już miałem wystawione to skierowanie to dzwoniłem po szpitalach żeby się umówić, terminy z "cito" były na za pół roku, a bez cito nawet na 1,5 roku w przód.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 lis 2024, 9:31

Enjo pisze:
02 lis 2024, 9:25
Mogę ci polecić komedie Dobrze się kłamie (są też filmy - włoski, francuski), jak na razie najlepsza na jakiej byłem - uśmiałem się niesamowicie a im dalej w las tym było coraz lepiej
Ooo panie. Oglądałem, dla mnie najgorsze gówno. Ludzie kłamią, oszukują bliskich, drugą polowe a widz ma się cieszyć?

No trzeba lubić czarny humor i śmiać się ze zdrad.
Coś w stylu: wyrucham Ci pannę, a Hersk będzie się śmiał gdy dostanie ktoś z nas sms.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2263

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 02 lis 2024, 9:41

Mnie bawiły intrygi związane z tymi sytuacjami, dodatkowo fajnie było zagrane.
Później, aby nie zdradzać końca co nieco się zmienia i na koniec spektakl daje do myślenia,

Mi się bardzo podobało.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 lis 2024, 9:58

Okey. Ja jakoś nie potrafię się śmiać ze zdrady w związku.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4380

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 lis 2024, 10:00

Sami byście na takie halloween dla dorosłych pojechali Obrazek

Pozdro mordeczkiObrazek

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 02 lis 2024, 10:08

O masz, pewnie przyszły do ciebie po cukierki a ty powiedziałeś psikus?

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2392

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 lis 2024, 10:09

cloner pisze:
02 lis 2024, 9:58
A jak w rodzinie soprano kogos zabijali to plakales i wyrzucales tv przez okno, czy to cie az tak nie gorszylo?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 lis 2024, 10:13

moody pisze:
02 lis 2024, 10:09
cloner pisze:
02 lis 2024, 9:58
A jak w rodzinie soprano kogos zabijali to plakales i wyrzucales tv przez okno, czy to cie az tak nie gorszylo?
Wolę zlikwidować niepotrzebną osobę niż ją okłamać.
No i Soprano to dramat, a nie komedia.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 02 lis 2024, 10:27

Enjo pisze:
02 lis 2024, 9:25
Hersk jaki zaskoczony jak ”działa” służba zdrowia .
Bo całe życie jestem zdrowy, więc nie miałem do czynienia. Ale ostatnio bliscy mi przybliżają swoje przygody z tym organem to jest po prostu szok, jakim pionkiem jest pacjent w tym systemie.

Jak nie masz kasy, a jednocześnie masz kruche zdrowie, to jest po tobie.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 02 lis 2024, 11:17

Ja przy okazji dość dotkliwej anginy przed dwoma latami musiałem korzystać z usług na NFZ zamiast prywatnych, które mam w ramach pracy i akurat u mnie wszystkie wizyty i badania dawało się zrobić w miarę szybko.
Aczkolwiek przy skierowaniu na usunięcie migdałka od razu usłyszałem, żeby sobie założyć 7 lat oczekiwania XD

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1931

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 02 lis 2024, 11:33

Ostatnio był tu temat oddawania krwi, warto to robić nie tylko ze względu na pomoc innym czy dni wolne od pracy, ale też dlatego że z legitymacją zasłużonego dawcy można dostać się do lekarza poza kolejnością, bez kolejki :P
Zgodnie z art. 47 c ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r.o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2016 r. poz. 1793, z późn.zm.) ... świadczeniobiorca, który posiadają tytuł "Zasłużonego Honorowego Dawcy Krwi"lub "Zasłużonego Dawcy Przeszczepu" i przedstawi legitymację "Zasłużonego Honorowego Dawcy Krwi" lub "Zasłużonego Dawcy Przeszczepu", mają prawo do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej oraz z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach.

Świadczenia opieki zdrowotnej w szpitalach i świadczenia specjalistyczne w ambulatoryjnej opiece zdrowotnej, a także świadczenia wysokospecjalistyczne są udzielane według kolejności zgłoszenia w dniach i godzinach ich udzielania przez świadczeniodawcę, który zawarł umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej (art. 20-22).

Pacjenci korzystający z prawa do świadczeń poza kolejnością, nie są umieszczani na listach oczekujących. Świadczenia są im udzielane w możliwie najbliższym terminie, zgodnie z możliwościami organizacyjnymi świadczeniodawcy.

W szczególności świadczenia ambulatoryjnej opieki specjalistycznej i świadczenia szpitalne powinny być udzielone tym osobom w dniu zgłoszenia.

Jeżeli udzielenie świadczenia w dniu zgłoszenia nie będzie możliwe, powinno ono zostać zrealizowane w innym terminie, poza kolejnością wynikającą z prowadzonej listy oczekujących. W przypadku świadczeń ambulatoryjnej opieki zdrowotnej (AOS) świadczenie powinno zostać udzielone nie później niż w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia.

Kto ma prawo do świadczeń poza kolejnością w dniu zgłoszenia:

Zasłużeni Honorowi Dawcy Krwi;

Zasłużeni Dawcy Przeszczepu;
Inwalidzi wojenni i wojskowi;
https://legionhdk.pl/krwiodawstwo/upraw ... zdrowotnej

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2053
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lis 2024, 11:35

Jak Was czytam, to żałuję trochę, że nie poszedłem do teatru na parę komedii jak za mną chodziło i w końcu olałem temat. Może jednak trza trzeba by się pójść i trochę w końcu odchamić :P

Co do serducha i jeżeli coś poważnego się dzieje, to po prostu najlepiej prywatnie. Tylko wyczaj, czy lekarz przyjmuje w jakimś porządnym szpitalu, bo pójdziesz na jedną czy dwie wizyty prywatnie i może się okazać, że później wszystko się znajdzie na cito i za kilka dni. Może jeszcze jakąś opcją na ominięcie miesięcznego czekania byłby SOR, jeżeli sprawa byłaby naprawdę poważna? Przy czym to tylko teoria.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 02 lis 2024, 11:38

Swoją drogą mam te legitymacje honorowego dawcy krwi, ale nigdy będąc u lekarza z tego nie skorzystałem :( to się pokazuje przy rejestracji i one mówię że wjedziesz bez kolejki, czy jak wbijam pod gabinet to mam tym machnąć niczym policjant odznaka i powiedzieć ludziom w kolejce że wbijam przed nimi?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”