Marsz Niepodległości - Strona 102

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 12 lis 2023, 16:45

Mr.Chris pisze:
12 lis 2023, 16:40
Ilka pisze:
12 lis 2023, 16:33
nie rozumiem czemu to wszystkim tak przeszkadza? (pomijając, że zaraz wyskoczycie, że kościół wtrąca się do państwa, do życia ludzi, ściąga kasę itp. -nie piszcie tego, bo to znam :))
Jeden z tych argumentów wystarczy, żeby być przeciwko kościołowi, a podałaś trzy :P
Chodzi mi oprócz tych argumentów co tak ludziom przeszkadza w religii i wierze innych osób? Bo @sci napisał, że to nie jest nikomu potrzebne ..

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 12 lis 2023, 16:56

Ilka pisze:
12 lis 2023, 16:45
Mr.Chris pisze:
Ilka pisze:
12 lis 2023, 16:33
nie rozumiem czemu to wszystkim tak przeszkadza? (pomijając, że zaraz wyskoczycie, że kościół wtrąca się do państwa, do życia ludzi, ściąga kasę itp. -nie piszcie tego, bo to znam :))
Jeden z tych argumentów wystarczy, żeby być przeciwko kościołowi, a podałaś trzy :P
Chodzi mi oprócz tych argumentów co tak ludziom przeszkadza w religii i wierze innych osób? Bo @sci napisał, że to nie jest nikomu potrzebne ..
Ciąg przyczynowo skutkowy. Im religia jest mocniejsza tym kościół jest mocniejszy i tym bardziej nasilone są między innymi te trzy wymienione przez Ciebie negatywy.

Żeby nie było. Mi religia sama w sobie nie przeszkadza i mam gdzieś czy ktoś wierzy w Jezusa, Allaha, Buddę, czy Latający Talerz Spaghetti. Nie mam też nic przeciwko symbolom religijnym, czy obrzędom lub manifestowaniu swojej wiary w miejscu publicznym, dopóki właśnie żadne z tych czynności oraz działania grupy zorganizowanej (kościoła) nie wpływają negatywnie pośrednio lub bezpośrednio na moje życie.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 12 lis 2023, 17:55

Ok @Mr.Chris i to się ceni :)

A wracając do wczorajszego Marszu, bo trochę zeszliśmy z tematu.

Rafał Trzaskowski: ""Oceniamy ten marsz na mniej więcej 40 tysięcy uczestników. Mam nadzieję, że nic złego się nie stanie przez te najbliższe godziny"

No :mrgreen:

Jeszcze wczoraj zapomniałam napisać.
Przez jakiś czas szłam niedaleko gościa, który najprawdopodobniej cały marsz relacjonował na żywo dla jakieś grupy.. Mówił do swoich odbiorców, że chce pokazać jak naprawdę wygląda ten Marsz Niepodległości. Rozmawiał z ludźmi, zwłaszcza młodymi i pytał ich czym dla nich jest Marsz. W sumie to fajna sprawa pokazania jak to wygląda od środka :)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 12 lis 2023, 19:38

Mr.Chris pisze:
12 lis 2023, 16:56
Ilka pisze:
Mr.Chris pisze:
Ciąg przyczynowo skutkowy. Im religia jest mocniejsza tym kościół jest mocniejszy i tym bardziej nasilone są między innymi te trzy wymienione przez Ciebie negatywy.

Żeby nie było. Mi religia sama w sobie nie przeszkadza i mam gdzieś czy ktoś wierzy w Jezusa, Allaha, Buddę, czy Latający Talerz Spaghetti. Nie mam też nic przeciwko symbolom religijnym, czy obrzędom lub manifestowaniu swojej wiary w miejscu publicznym, dopóki właśnie żadne z tych czynności oraz działania grupy zorganizowanej (kościoła) nie wpływają negatywnie pośrednio lub bezpośrednio na moje życie.
Latający Potwór Spaghetti a nie Talerz. Proszę o odrobinę szacunku do tej religii :)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 12 lis 2023, 20:00

Eyesmon pisze:
12 lis 2023, 19:38
Latający Potwór Spaghetti a nie Talerz. Proszę o odrobinę szacunku do tej religii :)
Pardonsik, dawno nie byłem na mszy i mi wyleciało :D

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 13 lis 2023, 0:41

Ilka pisze:
Chodzi mi oprócz tych argumentów co tak ludziom przeszkadza w religii i wierze innych osób?
(...)
pomijając, że zaraz wyskoczycie, że kościół wtrąca się do państwa, do życia ludzi, ściąga kasę itp. -nie piszcie tego, bo to znam :)
Ciekawie postawione pytanie. Fajnie by wyglądało przeniesienie tego na grunt piłkarski: 'Ale co wam przeszkadza zawodnik X? Pomijając, że zaraz wyskoczycie, że gra słabo, pobiera duża pensję, jest często kontuzjowany, itp. - nie piszcie tego, bo to znam :)
Niby z jednej strony forma pytania sugeruje, że chcesz poznać powody czyjejś opinii, a z drugiej strony próbujesz wykluczyć powody, które już same w sobie są wystarczające aby taką opinię posiadać.
Dziwne trochę.

Z drugiej strony ja chętnie się dowiem co kryje się dokładniej w pytaniu o 'przeszkadza w religii'.
Spróbujmy sobie wyobrazić jakąś hipotetyczną religijną osobę, która sobie właśnie traktuje swoją wiarę indywidualnie. Chodzi do kościoła, utrzymuje post, czyta biblię, nosi krzyżyk, itp. Czy taka osoba spotyka się z jakąś szczególną niechęcią czy dyskryminowaniem ze strony osób, którym 'religia przeszkadza'? Bo mam dziwne wrażenie, że nie.

Awatar użytkownika
Reinach
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 19
Kibicuję: Hiszpania

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Reinach » 18 lis 2023, 23:19

W tym roku nie byłem. Nie moja estetyka (i etyka?).

kisiel95
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kisiel95 » 20 lis 2023, 4:08

venomik pisze:
Ilka pisze:
Chodzi mi oprócz tych argumentów co tak ludziom przeszkadza w religii i wierze innych osób?
(...)
pomijając, że zaraz wyskoczycie, że kościół wtrąca się do państwa, do życia ludzi, ściąga kasę itp. -nie piszcie tego, bo to znam :)
Z drugiej strony ja chętnie się dowiem co kryje się dokładniej w pytaniu o 'przeszkadza w religii'.
Spróbujmy sobie wyobrazić jakąś hipotetyczną religijną osobę, która sobie właśnie traktuje swoją wiarę indywidualnie. Chodzi do kościoła, utrzymuje post, czyta biblię, nosi krzyżyk, itp. Czy taka osoba spotyka się z jakąś szczególną niechęcią czy dyskryminowaniem ze strony osób, którym 'religia przeszkadza'? Bo mam dziwne wrażenie, że nie.
A jak chodzi do cerkwi? Ma więcej postu niż rzymscy katolicy? Zamiast różańca odmawia Modlitwę Jezusową? Hierarchowie dostają mniej kasy z Funduszu Kościelnego + są pewne problemy z odległością do tzw. chramu, bliżej ma kościół?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 lis 2024, 20:17

Kaczyński na Marszu Niepodległości, świat się kończy. Widać, że kampania idzie i trzeba zbierać grzybki z prawej strony.

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 96

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 11 lis 2024, 21:51

Nie rozumiem zdziwienia, od zawsze patriota. Prędzej bym się zdziwił, gdyby pojawiła się ruda kukła

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1077
Kibicuję: Ac Milan

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 11 lis 2024, 22:00

Taka, że go od 2018 nie było, a sam PiS chciał środowisko zawładnąć poprzez Bąkiewicza ;)

z takich śmieszniejszych rzeczy to Michalski z WP :D

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 11 lis 2024, 22:03

No i co kolesiowi dziennikarzynie przeszkadzają te dzieci z fajerwerkami?

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 482

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 11 lis 2024, 22:06

basson,
Myślisz, że nagle zaczęli tolerować kogoś kto zostawia po seksie zabrudzone kałem prześcieradła?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 11 lis 2024, 22:12

Ojciecdyrektor pisze:
11 lis 2024, 22:06
basson,
Myślisz, że nagle zaczęli tolerować kogoś kto zostawia po seksie zabrudzone kałem prześcieradła?
Trzeba było posprzątać.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 482

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 11 lis 2024, 22:28

cloner,
Nie zdążyłem, bo mnie uprzedziłeś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”