Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 18 sty 2025, 9:10
Nikt nie jest święty, nawet pastory.
matt_
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 18 sty 2025, 9:15
To jest jakaś podobno gwara podlaska. Z tym że opinie są skrajne typu - wow, jestem z Podlasia, cała rodzina tak mówi i zaraz obok kolejny komentarz - jestem z Podlasia, znam każdy jego zakątek, nikt tak nie mówi nic nie rozumiem
1234
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 sty 2025, 9:34
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 18 sty 2025, 9:34
Precel
Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 18 sty 2025, 9:36
Język podlaski, pudlaśka mova – mikrojęzyk wschodniosłowiański oparty na gwarach wschodniosłowiańskich używanych przez Podlaszuków – mieszkańców południowej części województwa podlaskiego w Polsce między rzekami Narew (na północy) i Bug (na południu). Jednoznaczna klasyfikacja gwar wschodniosłowiańskich na tym terenie, określanych przez ich użytkowników najczęściej potoczną nazwą po swojomu stanowi od lat przedmiot sporu wśród językoznawców, jak również działaczy mniejszości narodowych na Podlasiu, którzy zaliczają je bądź do gwar białoruskich z cechami ukraińskimi, bądź do gwar ukraińskich
matt_
Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 18 sty 2025, 9:37
szmagel

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 sty 2025, 10:28
piotrcies
Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 18 sty 2025, 10:31
matt_

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 sty 2025, 11:03
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 18 sty 2025, 14:24
Bo to jest po białorusku.
No u mnie we wsiach przy samej granicy tak się mówi, chociaż to też zależy od okolicy bo wystarczy pojechać kilkanaście km na południe i już dialekt bardziej przypomina ukraiński.
Już wyżej masz odpowiedź. A co do tej propozycji z mojego regionu, jestem jednak na nie, to nie są jednak moje klimaty muzyczne, bo niby folk bardzo lubię, ale tu jest za dużo techno, a za mało rocka.
yedraz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 18 sty 2025, 15:01
Polecam zastanowienie się nad zmianą znajomych, skoro kolor w połączeniu ze wschodnim językiem im włazi na mózgi.
To nie jest taka prosta sprawa. Ten region od setek lat podlega wpływom językowym z różnych regionów, starobiałoruskiego, polskiego, rosyjskiego i ukraińskiego, dodatkowo jeszcze romskiego. To co wkleił @matt_ jest chyba najlepszym wyjaśnieniem.
dias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 18 sty 2025, 15:03
Precel

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 18 sty 2025, 15:04
No tak w połowie bo w preeliminacjach wybieralo Jury i odrzucili Figo Fagotmatt_ pisze: ↑18 sty 2025, 10:31@piotrcies, w tym roku będzie reprezentant Polski a nie TVP. Wybierają tylko widzowie.
14 lutego
https://en.wikipedia.org/wiki/Poland_in ... 2025#Final
Vol'jin

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 sty 2025, 15:20
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 18 sty 2025, 18:16
sickstick
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio