Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2403

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1204

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 22 kwie 2025, 15:57

Trzaskowski miałby się postawić Tuskowi? Przecież oni są z jednej partii i ten sam nurt, więc wszystko co wyjdzie od KO zostanie przepchnięte bez zająknięcia. Po tym co pokazuje "nowy" rząd jest pewien, że nie jest to najlepsze rozwiązanie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4445
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 22 kwie 2025, 15:58

Yedraz, nie zapędzaj się

Trzaskowski nie ma żadnej pozycji w partii, jest polityczną wydmuszką bez poglądów. Tusk już o to zadbał by mu nikt nie przeszkadzał i pozbył się wszystkich którzy mogliby już zagrozić.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2447
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 kwie 2025, 16:06

cloner pisze:
22 kwie 2025, 15:39
A Ty wolałbyś, żeby Tusk nadal kłamał czy spełnił tę obietnicę?
Ale to taka obietnica, którą popiera praktycznie każdy, więc naprawdę bardzo bezpieczny wybór do prowadzenia antytuskowej narracji ze strony mojego imiennika. ;)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5315
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 kwie 2025, 16:07

Kluchman pisze:
22 kwie 2025, 15:38
To był w pierwszej kolejności przytyk, atak w stylu "Tusk jest niedobrym kłamcą, który nie realizuje swoich obietnic, ale pomogę mu w tej jednej".
Jasne, ale właśnie m.in. dlatego nie nazywałbym go totalną opozycją. Właśnie wydaje się na pierwszy rzut oka taką osoba, która w miarę potrafiłaby się dogadać w niektórych sprawach. Oczywiście teoretyzujemy, bo piszę o swoich odczuciach,

@yedraz to że ktoś jest w partii kilka/kilkanaście lat zazwyczaj oznacza, że nie ma żadnej władzy. To tak jakbyś powiedział, że główni politycy PiSu jakby zostali prezydentem, a Pis by rzadził to postawili by się Kaczyńskiemu. Tak to nie działa.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1144
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 22 kwie 2025, 16:14

Eyesmon pisze:
22 kwie 2025, 15:58
Trzaskowski nie ma żadnej pozycji w partii, jest polityczną wydmuszką bez poglądów.
To kim w takim razie jest Karol Nawrocki?
To jest chyba normalna droga, że po szczeblach partyjnej kariery idzie się po najwyższe urzędy, a nie od razu skok na sam szczyt z nicości?
Nie przypadkowo ok. 95% osób, które wygrywają w Lotto ogromne pieniądze, w ciągu kilku lat roztrwaniają tak zdobyty majątek. Bowiem nie mają w tej dziedzinie żadnego doświadczenia i nie umieją gospodarować takimi sumami. A te pięć procent, to pewnie ci którzy już mieli jakiś majątek. :whistle:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4445
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 22 kwie 2025, 16:20

Nawrocki tak samo ale ja prostuje Twoje słowa o Trzaskowskim :)

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 22 kwie 2025, 16:27

Właśnie nie tak samo, bo jest szeregowym działaczem prawicy, a Trzaskowski jest jednym z liderów. Jak dla mnie to jest kolosalna różnica i zastanawiam się skąd to się wzięło, że po ośmiu latach rządów PiS nie był w stanie wykreować sobie wyrazistych liderów
Ja nie wnikam kto jaką ma siłę przebicia w swoi środowisku, tylko jaką pełni funkcję.
To już Sławomir Mentzen i Szymon Hołownia są znacznie bardziej wiarygodnymi postaciami, bo w swoich partiach stanowią o ich zdaniu i znaczeniu w krajowej polityce.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 kwie 2025, 16:48

PiS a w zasadzie Kaczynski sam sie ogaral z Nawrockim. Mieli lepszych kandydatow w partii ale wymyslili sobie ze beda wciskac kit o "kandydacie obywatelskim". Chyba tylko ktos kto zyje pod kamieniem mogl to kupic. No wiec wzieli czlowieka ktory jest z twarzy podobny zupelnie do nikogo i musieli budowac jego rozpoznawalnosc a takze mocno nad nim popracowac bo koles na poczatku byl strasznie surowy.
Wyjsciowo mial jeden plus dla milosnikow niezmienialnosci pogladow pod tytulem "dzisiaj mowi pan dzien dobry a piec lat temu o tej samej porze powiedzial pan dobry wieczor i co teraz?" ze nie mozna mu zarzucic zmiany w tej materii. Nikt go jeszcze pol roku do tylu nie pytal co uwaza na ten czy inny temat poniewaz nikogo to nie obchodzilo.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1027

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 22 kwie 2025, 16:49

yedraz pisze:
22 kwie 2025, 16:14
Eyesmon pisze:
22 kwie 2025, 15:58
Trzaskowski nie ma żadnej pozycji w partii, jest polityczną wydmuszką bez poglądów.
To kim w takim razie jest Karol Nawrocki?
To jest chyba normalna droga, że po szczeblach partyjnej kariery idzie się po najwyższe urzędy, a nie od razu skok na sam szczyt z nicości?
Ja tam przed 2015 rokiem nie słyszałem o Andrzeju Dudzie.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 kwie 2025, 16:51

yedraz pisze:
22 kwie 2025, 16:27
Właśnie nie tak samo, bo jest szeregowym działaczem prawicy, a Trzaskowski jest jednym z liderów
Nie. Po 1 nie jest działaczem prawicy bo z tego co wiem był do tej pory poza polityka partyjna i vhyba nawet nie należy do pisu. I 2 razy nie- Trzaskowski nie jest jednym z liderów. Liderem jest Tusk i nikt inny. Tak samo w Pisie. Wyobrażasz sobie teraz rozmal w którejś z tych partii że jakikolwiek poseł pisu/Trzaskowski stawiają się kaczynskirmu/Tuskowi i wychodzą z tego cało?

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1543
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 kwie 2025, 17:04

PietroBosman pisze:
22 kwie 2025, 16:49
Nie tylko Ty. Pamiętam, że nawet jak rozmawiałem ze znajomymi, którzy gdzieś tam obracali się w kręgu PiSowskim, to jak usłyszeli pierwszy raz o ewentualnym wystawieniu Dudy w wyborach prezydenckich myśleli, że chodzi o tego z Solidarności :)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 kwie 2025, 17:12

https://www.infor.pl/twoje-pieniadze/po ... cic-n.html
Do Sejmu trafiła obywatelska propozycja obłożenia daniną nie tylko bezdzietnych, ale także par z jednym dzieckiem, które są już po trzydziestce
Jakim podatkiem mieliby być obłożeni bezdzietni? Na każdą ze swoich pociech rodzice dostają 800 plus. Taką samą sumą podatku mieliby być obłożeni single – proponował Jakubiak. Byłoby to swojego rodzaju 800 minus dla singla, bo taką o sumę urosłyby płacone skarbówce podatki.
Do Sejmu właśnie trafiła obywatelska propozycja wprowadzenia "bykowego" – poinformował „Fakt”. Anonimowy autor petycji idzie dalej niż Jakubiak. Postuluje nałożenie na bezdzietnych podwójnej składki emerytalnej. Małżeństwa z jednym dzieckiem, te powyżej trzydziestego roku życia, miałyby płacić składkę wyższą o 50 procent. Z tego obowiązku mieliby zostać wyłączeni ci, którzy są bezpłodni lub stracili dziecko.
Pojebalo?

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 22 kwie 2025, 17:20

DDK pisze:
22 kwie 2025, 16:51
Nie. Po 1 nie jest działaczem prawicy bo z tego co wiem był do tej pory poza polityka partyjna i vhyba nawet nie należy do pisu. I 2 razy nie- Trzaskowski nie jest jednym z liderów. Liderem jest Tusk i nikt inny. Tak samo w Pisie. Wyobrażasz sobie teraz rozmal w którejś z tych partii że jakikolwiek poseł pisu/Trzaskowski stawiają się kaczynskirmu/Tuskowi i wychodzą z tego cało?
Nie kupuję Twoich argumentów i jestem wręcz pewien, że to prędzej Rafał postawi się Donaldowi niż Karol Jarosławowi. Mogę się nawet o to założyć. :beer:
PietroBosman pisze:
22 kwie 2025, 16:49
O to też mi chodzi, co raz się udało nie może być patentem na każde wybory!
To tak jakby Kaczyński został mentalnie w tamtym czasie i sądzi, że teraz naród ma tak samo dość rządów KO, a to jest zupełnie inna sytuacja. Drugi raz ten sam myk nie przejdzie. Zresztą moją opinię potwierdzają sondaże, poparcie rzędu 21-25% czyli niemalże 10% mniejsze niż ma PiS świadczy o tym najlepiej.
A jeszcze w historii wyborów prezydenckich w Polsce nie wygrał kandydat, który w pierwszej turze miał poniżej 30%. Zatem raczej jestem spokojny że wygra prezydent Warszawy (zresztą już mieliśmy taki precedens). a inny wynik uznam za ogromną sensację.
A jestem też przekonany, że gdyby z ramienia PiS startował Czarnek bądź Morawiecki, to w tej chwili deptał by Trzaskowskiemu po piętach w sondażach, przy tak fatalnie prowadzonej przez niego kampanii. A tymczasem to jest pewne 10% (w porywach do 15) przewagi i dlatego też się trochę zastanawiam czy faktycznie (jak to kiedyś wrzuciłem w jednym z filmików) nasza prawica nie wie o czymś, co być może wydarzy się za kila lat (może udział naszych wojsk w jakiejś operacji wojskowej) i to będzie zmuszony podpisać nasz rząd i prezydent i odium odpowiedzialności spadnie na obecnie rządzących, co później PiS wykorzysta i wróci do pełni władzy.

A dodam jeszcze osobiście, że do mnie bardziej przemawia postawa Karola niż Rafała, choć wolę żeby ten drugi został prezydentem i dlatego (w drugiej turze) nie poprę żadnego z nich.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 kwie 2025, 17:52

Chlopaczek pisze:
22 kwie 2025, 17:12
Pojebalo?
to są tak piękne pomysły, że jak zaczną wprowadzać to czuje, że będzie trzeba zastanawiać się nad wyjazdem zagranicę.
yedraz pisze:
22 kwie 2025, 17:20
Nie kupuję Twoich argumentów i jestem wręcz pewien, że to prędzej Rafał postawi się Donaldowi niż Karol Jarosławowi. Mogę się nawet o to założyć.
to nie chodzi o to kto się postawi, tylko o to kto ma mocniejszą kartę, a uważam, ze nie ma żaden. JAk Tusk będzie chciał to skreśli Trzaskowskiego bardoz szybko.
yedraz pisze:
22 kwie 2025, 17:20
A jestem też przekonany, że gdyby z ramienia PiS startował Czarnek bądź Morawiecki, to w tej chwili deptał by Trzaskowskiemu po piętach w sondażach, przy tak fatalnie prowadzonej przez niego kampanii.
Myślisz, że nie zrobili sondaży przed wyborem kandydata? Ja myśle, że jakby wybrali Czarnka to Mentzen miałby dużo większe szanse na drugą turę.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2447
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 kwie 2025, 18:16

DDK pisze:
22 kwie 2025, 17:52
to są tak piękne pomysły, że jak zaczną wprowadzać to czuje, że będzie trzeba zastanawiać się nad wyjazdem zagranicę.
W Polsce bykowe już jest, tylko się tak nie nazywa. Rodzina 800+, ulga podatkowa na dziecko, świadczenie aktywni rodzice w pracy, świadczenie aktywnie w żłobku, świadczenie aktywnie w domu, zasiłek rodzinny (tu dla osób stosunkowo mało zarabiających)... Do tego dochodzą rzeczy typu karta dużej rodziny i inne świadczenia, które już nie są dla wszystkich (np. dla rodziców zastępczych czy rodziców dzieci niepełnosprawnych).

Jak się to wszystko razem zliczy to jest to naprawdę sporo pieniędzy - kilkanaście tysięcy złotych na dziecko rocznie, a w niektórych przypadkach (również zależnie od wieku dziecka) więcej. Pieniędzy na rzeczy, które bezdzietni w niemałym stopniu finansują, a z których sami nie korzystają.

Poza tym takie pomysły to zwykły populizm. Kompletne odklejenie od tego, dlaczego ludzie nie chcą mieć (więcej) dzieci.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”