Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2409

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 25 kwie 2025, 11:40

masacra pisze:
25 kwie 2025, 10:44
W 2014 roku w wyborach samorządowych w Polsce sondaże Exit Polls(!) dawaly PSLowi 17% a ostatecznie zdobili ponad 23,6%.
Miałem cichą nadzieję że @sickstick poda ten wlasnie przykład. Bo to byłby fajny test dla chłopskiego rozumu.
Bo z jednej strony niby te sodnaże nie mogą na tyle dokładnie podawać przewidywanych wyborów, a z drugiej strony żeby znaleźć stosowny przykład trzeba sięgać do 2014 roku, gdzie... akurat dziwnym trafem przez wyjatkowe* dla tych wyborów problemy z broszurami wyborczymi pojawił się ogromny odsetek głosów nieważnych.

I w którą stronę tutaj by się chłopski rozum przesunął. Czy to dowód na to, że sondażownie się mylą? Czy bardziej, na chłopski rozum, jeśli sodnaże były spójne z exit poll, ale niespójne z wynikami AKURAT w wyborach gdzie wprowadzono broszury których ludzie nie ogarnęli i zaczęli skreślać więcej niż jednego kandydata - to może jednak to nie sondaże się pomyliły.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 25 kwie 2025, 11:42

cloner pisze:
25 kwie 2025, 11:35
W parlamentarnych nie głosowalem, jeśli dobrze pamiętam. Ja jestem fanem wyborów samorządowych, tam zawsze biorę udział, głosuję na kandydatów, którzy chcą lokalnie działac.
Odnośnie prezydenckich jeszcze sie waham między Mentzenem, a Braunem. U pierwszego odpycha mnie ten brak pewności siebie, stres przed kamerami, no chłop wypada mocno przeciętnie w poważnych wystąpieniach, u drugiego odpycha "szczęść boże", nie interesuje mnie życie religijne od ponad 20 lat.
Dzieki za jasna odpowiedz.

Nikt nie pytal ale moge powiedziec ze w drugiej turze jezeli bedzie potrzeba zaglosuje na Trzaskowskiego. Co do pierwszej to nie wiem czy sie wybiore ale pewnie ostatecznie tak.
W Latarniku wyszla mi najwyzsza zgodnosc z Zandbergiem bodajze 67% a z Trzaskowskim ponizej 50%. Problem w tym ze Zandberga zbytnio nie lubie odbieram go jako takiego lewicowego Bosaka duzo gadania malo dzialania. Na Biejat nie zaglosuje na pewno tym bardziej Senyszyn wiec albo przemoge sie do wikinga albo zostaje Rafal.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6328
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 kwie 2025, 11:51

venomik pisze:
25 kwie 2025, 11:40
masacra pisze:
25 kwie 2025, 10:44
W 2014 roku w wyborach samorządowych w Polsce sondaże Exit Polls(!) dawaly PSLowi 17% a ostatecznie zdobili ponad 23,6%.
Miałem cichą nadzieję że @sickstick poda ten wlasnie przykład. Bo to byłby fajny test dla chłopskiego rozumu.
Otóż w 2014 roku w wyborach samorządowych w Polsce sondaże Exit Polls dawaly PSLowi 17% a ostatecznie zdobili ponad 23,6%. :bicz:

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1195

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 25 kwie 2025, 11:54

A ja nie zagłosuję na Trzaskowskiego przede wszystkim dlatego, że kolejna kukiełka rządu, który daje ciała po całości jest totalnie szkodliwa. Polityka ciepłej wodzie w kranie i kompletnego minimalizmu, a dodatkowo robienia tego samego co poprzednicy pod płaszczem jakiejś wyimaginowanej "demokracji" jest dla mnie delikatnie mówiąc niesmaczna. Marzy mi się prezydent poza tym układem PoPiS, który skutecznie zablokuje oraz skrytykuje szkodliwe pomysły.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 kwie 2025, 12:04

Hannibal pisze:
25 kwie 2025, 11:54
Marzy mi się prezydent poza tym układem PoPiS, który skutecznie zablokuje oraz skrytykuje szkodliwe pomysły.
W sensie marzy ci się taki który zablokuje pomysły PO czy PiSu? :>

Hannibal
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 25 kwie 2025, 12:09

Obecnie PO, a później pewnie innego rządu. Nie chodzi mi kompletnie o stawianie okoniem do każdej ustawy, ale do takich, które najzwyczajniej w świecie godzą w interesy Polaków. Jak się zmieni rząd również.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2123
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 25 kwie 2025, 12:31

Aż sobie zrobiłem tego latarnika i w szoku jestem, bo najwyżej oceniany jest Nawrocki z 60% :D dalej za nim ex aequo Trzaskowski, Biejat, Zandberg, a różnica między pierwszym a 9 kandydatem to tylko 11%. To tylko pokazuje jaki populizm leci ze wszystkich stron w tych wyborach i jak bardzo moje podejście się rozbiega z polską sceną polityczną. Rzadko kiedy nie mam kandydata lub partii z którym bym się zgadzał w co najmniej 70%.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8776
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 kwie 2025, 12:34

Ja wczoraj robiłem i wyszedł Jakubiak i Mentzen po 82% chyba i Braun 80%.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 25 kwie 2025, 12:36

U mnie top 5:
1. Nawrocki
2. Bartoszewicz
3. Jakubiak
4. Mentzen
5. Braun

Według latarnika ofc 🙂

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 kwie 2025, 12:41

Mr.Chris pisze:
25 kwie 2025, 12:31
Aż sobie zrobiłem tego latarnika i w szoku jestem, bo najwyżej oceniany jest Nawrocki z 60% :D dalej za nim ex aequo Trzaskowski, Biejat, Zandberg, a różnica między pierwszym a 9 kandydatem to tylko 11%. To tylko pokazuje jaki populizm leci ze wszystkich stron w tych wyborach i jak bardzo moje podejście się rozbiega z polską sceną polityczną. Rzadko kiedy nie mam kandydata lub partii z którym bym się zgadzał w co najmniej 70%.
U mnie różnica między 1 a 9 miejscem to 55% ;) Nawrocki u mnie wyszedł na... ostatnim miejscu, 22%, o wiele mniej niż np Braun cz Mentzen :shock: Myślę że pytanie o neosędziów mogło to mieć wpływ, w sensie że z wszystkich kandydatów tylko Nawrocki ma tam twierdząco, a cała reszta przecząco niezależnie czy prawo czy lewo.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6727

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 kwie 2025, 12:45

piotrcies pisze:
25 kwie 2025, 12:36
U mnie top 5:
1. Nawrocki
2. Bartoszewicz
3. Jakubiak
4. Mentzen
5. Braun

Według latarnika ofc 🙂
To Ty najwyzklejszy prawak jesteś :D

Hannibal
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 25 kwie 2025, 12:45

Trzeba wziąć poprawkę, że u niektórych postulaty i poglądy, z którymi występują zmieniają się jak przysłowiowy wiatr zawieje , więc ciężko uznawać za miarodajny taki test.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2004

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 kwie 2025, 12:47

U mnie w latarniku 75% zgodności z Nawrockim a za nim Jakubiak i Trzaskowski. Specyficzne podium bo nie rozważam głosu na żadnego z nich w 1 turze :lol2:

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 139

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 25 kwie 2025, 12:48

Jak dla mnie Stanowski dobrze określił, że wśród kandydatów nikt nie jest formatu prezydenckiego. Mentzen też wypadł mocno przeciętnie, a klepanie za każdym razem, że ma najwieksze szanse na wygraną z Trzaskowskim w drugiej turze było żenujące. Nawet jak Brauna posłucha się dłużej, to mimo pieknej polszczyzny w duzej mierze klepie te same długie zdania. Hołownia kojarzy mi się ze smerfem Ważniakiem, czego to by nie zrobił, tyle że jest już ponad rok w rządzie i nic z tego nie wynika. I jeszcze popiera prohibicję.
Nawrockiego muszę obejrzeć w kanale Zero, bo podobne lepiej wypadł niż debatach, aby wiedzieć czy warto będzie iść na drugą turę i czy koniecznie trzeba poprzec Mentzena przeciwko niemu w pierwszej.
Jakubiak też ciekawy, nienajgorzej wypadł w tych debatach, mozę nie buduje takich ładnych zdań, ale nie ma wyuczyonych schematów i mówi bardziej od siebie. Z drugiej strony za bardzo proPiSowy, i ma głupie pomysły typu bykowe. Ale musze obejrzeć całość u Stanowskiego.

A co sądzicie o Bartoszewiczu ? Przed kandydowaniem zrobił jakąś popularność w internecie z wypowiedziami o Ukrainie. Z drugiej ktoś wyciągnął jego poparcie dla szczepień covidowych. U Jaruzelskiej widziałem tą debatę z Braunem - straszny megaloman - świecie przekonany, że jest świetnym negocjatorem, łowcy talentów mu znajdą najlepszych fachowców do kancelarii, i za 5 lat będziemy imperium z własnym lotniskowcem :mrgreen: .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”