Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10268

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8647
Kontakt:

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 maja 2025, 11:04

Ja na nocnej opiece bylem 2x w życiu.
Raz jak nadepnąłem na... gwóźdź w desce, dziura w nodze, krew się lała, panie miło obsłużyły, zastrzyk dostałem, opatrunek, itd. Drugi raz jakieś pół roku temu (??), myślalem że może mi coś do reki weszło, bo mi zaczęła puchnąć, bolało jak skruwysyn, nawet zasnąć nie umiałem, więc pojechałem, pani popatrzyła na pełnym spokoju, ja spanikowany, ból ogromny, a ta... przepisała mi receptę na jakieś 2 maści, antybiotyk. Ja wkurzony, że ona se jaja robi, zamiast mi tę dłon ogarnąć, ale... pojechałem kupić tę receptę i pomogło po tygodniu :lol2: czyli szacunek dla doświadczonej pani.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2043
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 maja 2025, 11:49

Eyesmon pisze:
23 maja 2025, 10:59
b) a lekarze przyjmujący w szpitalu zapraszają potem do swoich prywatnych klinik czy gabinetów kosząc trochę klientów z państwowego na priv
Bywa jeszcze lepiej, jak lekarze biorą pacjenta prywatnie kilka razy, a później wizyta na odczepnego w szpitalu, oczywiście na CITO i operacja też na CITO.

Z lekarzami i brakiem wykrycia problemu na SORze przynajmniej z mojego krótkiego doświadczenia jest tak, że ciężko trafić, żeby na dyżurze był ktoś kto się zna. Kilkanaście lat temu przez pół gimnazjum i całe liceum męczyłem się z kolanem (wiązadła), byłem dwa razy na SORze. Raz trafiłem na kolesia, który powiedział wprost, że jest na zastępstwie i jest okulistą, więc może mi jedynie zalecić ściągnięcie płynu. Drugi raz mi niby coś podotykał kolano, ale też ściągnięcie płynu. Pewnie też od czegoś innego. No nic, teraz rozumiem, że nie da się znać wszystkiego i to nie ich wina, że brakuje specjalisty, ale wtedy byłem wkurwiony przede wszystkim na nich. Byłem też u jakiś niskiej jakości ortopedów, ale to w następnym akapicie. Poszedłem prywatnie do specjalisty od kolan (który notabene okazał się kolegą taty z tego samego bloku, ale innej klatki), zdiagnozował wiązadła prawdopodobnie po samej rozmowie, bo od razu zaczął je badać i po dosłownie 2-3 testach powiedział, że kroimy. Pokroił, poskładał, pozszywał i od niemal 15 lat mam względny spokój.

Co do niskiej jakości specjalistów na NFZ. Wtedy internety i opinie nie były tak rozbudowane, więc szło się do jakiegoś lekarza w pobliżu. Też dałem szansę dwóm i jeden mówiąc, że jest od rąk na wstępie powiedział, że z kolanem mi nie pomoże, a drugi już nawet nie pamiętam co powiedział, ale chyba nawet nie badał. Oczywiście żaden z nich nie był mi (czy raczej wtedy jeszcze moim rodzicom) nie był w stanie polecić kogokolwiek. Plot twist. Zapamiętałem sobie tego od rąk i poszedłem do niego z bólem ręki rok temu. Prześwietlenie i na nim wszystko ok, więc on nie może pomóc. Oczywiście nawet nie dotknął ręki. 2 miesiące później miałem rehabilitację na kolano (co rok albo dwa sobie biorę na NFZ jakieś fango, masaż, mobilizację, itd. Problemów z nim nie mam, więc termin może być odległy), fizjoterapeuta zgodził się zrobić pół na pół kolano i rękę. Tak w połowie pierwszej sesji z ręką zdiagnozował problem (napięcie na kości łokciowej), a po 5 sesjach niemalże wyleczył.

Jeszcze moja ulubiona dwójka. Dwoje starych lekarzy, którym się nie chciało, ale z jakiegoś powodu dalej przyjmowali lub przyjmują będąc po 80. Pierwsza, lekarz rodzinna. Antybiotyk na wszystko.
Pytam jakie mam zapalenie
- no zapalenie
- ale wirusowe, czy bakteryjne?
- nooo... wirusowe
- to antybiotyk mi pomoże?
- on nigdy nie zaszkodzi.
Koledze, któremu stłukli żebro na orliku też dała antybiotyk i kazała się zgłosić jak nie pomoże. Jak dobrze pamiętam, to poszedł mimo wszystko na prześwietlenie (ona mu nie dała skierowania, bo antybiotyk pomoże) i oczywiście, (tu werble i zaskoczona mina), żebro było pęknięte. Na szczęście Pani już na emeryturze.
No i mój ulubiony ortopedzio, o którym już najprawdopodobniej tu opowiadałem w temacie o bieganiu. Lekarz o przepięknym nazwisku, Chmiel. Kolejki do niego czasami nie trwają nawet dnia. Jakieś 10 lat temu byłem go sprawdzić z ciekawości, bo krótka kolejka. Bóle piszczeli. Po przeprowadzeniu wywiadu, że bolą podczas biegania, jego sposobem na rozwiązanie problemu było... Tak, zgadliście, przestać biegać. Oczywiście wystarczyło kupić nowe buty co podejrzewałem wcześniej, ale jako świeżo po studiach pracujący od zaledwie paru miesięcy miałem drobną nadzieję na zaoszczędzenie kilku stówek. Niestety doktor cały czas pracuje i kolejki cały czas najkrótsze w regionie.

Pani doktor z perspektywy czasu mi brakuje, bo wypisywała skierowania i recepty bez żadnych badań, jeżeli problem był cykliczny (w moim przypadku rehabilitację, czy skierowania do okulisty), ale do trzymania tego ortopedy nie wiem co kogokolwiek motywuje. Typ ma 1* na znany lekarz i 1.6 na Google. Chodzą do niego chyba tylko osoby z przypadku, które zobaczą krótką kolejkę albo starsi ludzie pogadać. Pracownicy służby zdrowia powinni mieć audyty raz na kilka lat, bo tak jak pewnie większość się stara tak niektórzy robią zupełnie na odpierdol i alibi. Ja wiem, że brakuje lekarzy, ale trzymanie takich darmozjadów nie naprawia tego problemu tylko jeszcze bardziej zniechęca do publicznej służby zdrowia.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5294
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 23 maja 2025, 13:01

ej no ja chyba opowiadałem tutaj, że potrzebowałem ekg do uśpienia przed gastroskopią i zrobili mi ją 3 czy 4 razy. Za każdym razem inny wynik - raz, że stan przedzawałowy, drugi raz że jestem po zawale. Zrobili mi wszystkie badania serca razem z rtg klatki piersowej, echem serca i nie wiadomo czym jeszcze. Finalnie okazało się, że pielęgniarka źle postawiła diody i ostatnia za każdym razem była "za" sercem i dlatego wychodziły głupoty :rotfl4:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1459
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 24 maja 2025, 21:38

Jak ktoś przegapił Noc Muzeów a lubi to dziś wieczorem w Polsacie będzie Maryla Rodowicz :witam:

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1496
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 25 maja 2025, 14:56

Krosno przed chwilą. Myślicie że organizator będzie miał postawione zarzuty ? Jedna osoba zmarła.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 maja 2025, 15:01

coco pisze:
25 maja 2025, 14:56
Myślicie że organizator będzie miał postawione zarzuty ? Jedna osoba zmarła.
Będzie mieć, a przynajmniej powinien.
Nieodpowiednie zabezpieczenia po boku, przecież to zwykłe reklamy stojące, banery. A tu na całej linii powinno być solidne odgrodzenie od kibiców.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1915

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 maja 2025, 15:35

W Szczecinie jest co roku Puchar Świata w rajdach (Baja Poland) to ta kategoria co kiedyś Małysz i Hołowczyc się ścigali. Nie znam się na tym, nie interesuje mnie to ale jak są już u nas to idę bo lubię popatrzeć na te maszyny i posłuchać ten ryk silników. Tylko zawsze, ale to [k****] zawsze zachowuje dystans i nie rozumiem ludzi którzy podchodzą blisko bo zabezpieczenia na tego typu zawodach są żenujące i bezpieczeństwo zależy od naszego rozsądku i tego jak potrafimy przewidywać jakieś ekstremalne sytuacje...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 maja 2025, 20:45

Elo, takie pytanie, czy u kogoś z Was świętowało się dzisiaj Dzień Matki?
Chodzi mi o świętowanie dzień przed, bo to niedziela wolna dziś, a jutro poniedziałek.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2163
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 25 maja 2025, 21:49

cloner pisze:
25 maja 2025, 20:45
Elo, takie pytanie, czy u kogoś z Was świętowało się dzisiaj Dzień Matki?
Marcin odwiedził mamę, bo jutro na pewno nie będzie szans.
Z kolei ja swoją mamę odwiedzę pewnie dopiero w przyszły weekend.

A ja swój prezent dostałam ze dwa tygodnie temu, bo młoda nie mogła się doczekać :mrgreen:

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1130

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 26 maja 2025, 8:46

Dlaczego te nasze psiaki żyją tak krótko :( Musiałem dziś zawieźć kundelka w wiadomym celu, bo mimo usilnych starań starość oraz chorobsko były bezlitosne i dalsze cierpienie pupila nie miało sensu. Niby człowiek się przygotował od jakiegoś czasu, ale mimo wszystko taka sytuacja mocno mnie uderzyła.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 maja 2025, 19:08

Wybrałem się do ortopedy, lewe kolano mnie boli, wizyta u fizjo w styczniu niewiele pomogła.. I rozpoznanie: wewnętrzne uszkodzenie stawu kolanowego. Skierowanie na rezonans.

Kurde...

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4358
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 26 maja 2025, 19:08

SKS Clon. Będzie gorzej :)

Ja od 4 miesięcy walczę z zapaleniem kaletki w lewym barku. Fizjo, zastrzyki, rezonans i dalej boli bo musiałbym ręki przez miesiąc nie używać...

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 maja 2025, 19:25

Eyesmon pisze:
26 maja 2025, 19:08
Będzie gorzej
Toś mnie pocieszył :rotfl:

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 496

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 26 maja 2025, 19:35

Eyesmon pisze:
SKS Clon. Będzie gorzej :)

Ja od 4 miesięcy walczę z zapaleniem kaletki w lewym barku. Fizjo, zastrzyki, rezonans i dalej boli bo musiałbym ręki przez miesiąc nie używać...
Jaka przyczyna?
Próbowałeś kortyzonem?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2043
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 26 maja 2025, 19:40

cloner pisze:
lewe kolano mnie boli
Eyesmon pisze:
Będzie gorzej
Albo i nie ;) jak będziesz miał skany i rozpoznanie, to być może po kilku wizytach Cię wyleczy. Jeżeli cokolwiek umie, to wiązadła można wykluczyć. Tyle dobrego. Możesz mieć po prostu jakieś przesunięcie albo przeciążenie, a wtedy pokręci Ci stawem i postawi na nogi - ale i tak będziesz musiał uważać i pewnie przyda się trochę ćwiczeń wzmacniających.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”